Home » Blogg » Yangtorp

Yangtorp

Yangtorp är något så udda som ett 12000 m2 stort tempel, mitt i sydöstra Skåne. Bland lövskog, ängar och fält får man uppleva en liten bit av Kina och det är knappt man tror sina ögon efter att ha kört en bra stund på ringlande, trånga Skånevägar. Helt plötsligt öppnade landskapet upp sig och där stod det – ett kinesiskt tempel – i den lilla skånska byn Jönstorp. Jönstorp av alla ställen.

I 20 år har detta osannolika tempel växt fram ur bokskogen, under ledning och överseende av qigongmästaren Marcus Bongart. Röda portar, som vaktas av små lejon, leder in till området och vid varje hörn möts vi av olika skulturer, en del så pass gamla som 350 år. Yangtorp började som en dröm och vision och 2011 försattes Yangtorp i konkurs. Efter konkursen förstördes mycket och det verkade osannolikt att templet någonsin skulle återfå sin prakt men 2013 köptes Yangtorp för 5 miljoner för att återuppstå.

Vi parkerade vid Dragon House där det också finns information om Yangtorp. Vi promenerade in genom Shaolin Gate och tog en promenad runt anläggningen. Här kan man boka in sig på rofylld retreat, behandlingar, qiong, yoga m.m., men vi nöjde oss med ett par rofyllda timmar där vi promenerade runt, både inom- och utomhus.

Utanför portarna möts man av denna vackra drake
Går man uppför kullarna möts man av denna ståtliga staty

Det är gratis att gå runt templet men vill du komma in och titta, så kostar det 75 kronor. Och självklart ville vi in och titta. Som besökare är det endast våning 1 och 3 som är öppna då inbokade behandlingar sker på våning 2. I deras center erbjuds akupunktur, örtbad, koppingterapi m.m. Läs mer på Yangtorps hemsida om du är intresserad.

Tea roon

På våning 1 finns presentaffär och restaurangen Guan Gu som endast serverar vegetariska rätter.

Innergården är väldigt vacker med alla statyer och figurer och helt klart kändes det som om vi tagit ett snabbt flyg österut. Det kändes inte alls som om vi befann oss vid en skånsk åker.

Buddha bryggan

Vi fick ett par rofyllda timmar på Yangtorp och efter det blev det kort bilresa mot Brösarps Gästis där vi kl 15 åt en riktigt, riktigt god, men ack så sen lunch.

Skönt med chaffis 🙂

REKLAM

3 kommentarer

  1. Pingback: Yangtorp - Matfeed

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *