Home » Blogg » Snöboll (gluten- och mjölkfri)

Snöboll (gluten- och mjölkfri)

Åh, jag gjorde världens godaste gluten- och mjölkfria kakor i fredags kväll. Livsfarligt goda. Så härligt sega som kakorna ska vara och vansinnigt goda. Det var nästan omöjligt att sluta äta dom när man väl hade börjat. Så, det kommer att dröja ett tag tills jag gör dom igen, häpp. Tack och lov så kommer Emma och hennes pojkvän hem idag så då kan de få äta de som är kvar.

Men innan receptet måste jag få visa två saker som flyttat hem. Först en vinst i en konstförening och när jag såg den härligt blå krackelerade raku-lådan, eller vad man nu ska kalla den för, så visste jag att den skulle göra sig bra i vårt vardagsrum, så jag blev så glad när jag vann den. I ärlighetens namn så valde jag faktiskt mellan den eller en rolig alpacketrekking, men efter lite dividerande så kom jag på att jag kan göra alpacketrekking ändå, på egen hand i vår, men att jag troligtvis inte skulle komma mig för att köpa en låda, hur söt jag än tycker den är, så då fick den följa med hem.

Det andra fyndet är en rolig bricka som egentligen säger allt – it´s always time for Swedish fika. Och jag vet att alla våra utbytesstudenter skulle hålla med. Det finns inget svenskare än just fika och våra fikapauser är nästan heliga.

Men för att fika så behövs en kaka och här kommer receptet på den absolut allra ljuvligaste snöboll. Och vill du inte använda jordnötter, så lägg i choklad. Jag har testat den varianten också och den blev lika god.

Ingredienser:

 • 100 g mjölkfritt margarin
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1 ägg
 • 4 dl glutenfri mjölmix
 • ½ tsk xantangummi
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 dl jordnötter

Så här gör du:
Rör mjölkfritt margarin och strösocker så det blir pösigt och tillsätt ägget. Vänd ner de torra ingredienserna och blanda väl. Rör ned jordnötterna.

Med en sked klickar du upp smeten på bakplåtspapper och sätt in i 175 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna.

4 kommentarer

 1. Peter säger:

  Jag provade på receptet och resultatet blev…annorlunda.

  Väl inne i ugnen flöt kluttarna ut och bildade mer cookies än kluttar, samt att jag hade dem inne ca 15-20 minuter istället så att de skulle få färg.

  Gissningsvis är felet att margarinet var kylskåpskallt när jag blandade ihopa allt.

  Vilken typ av ugn, eller funktion på ugn använder du? Varmluftsfunktionen eller vanling över/undervärme?

  • Åsa säger:

   Hej Peter. Det var inte kul att höra att de inte blev bra 🙁 Jag har en vanlig varmluftsugn och nu kommer jag inte ihåg vilken inställning jag hade – men plåten sattes i mitten. Det brukar vara standard. Jag vet att jag fått olika resultat, i andra recept, beroende på vilken glutenfri mjölmix jag använt, och även där är minnet dåligt. Jag ska testa att göra om dom och återkommer då till dig – men det kan ta ett par veckor. Har tjockt på schemat just nu.

   • Peter säger:

    Det är ingen stress med tid eller så. Jag är mest intresserad av förutsättningarna.

    Traditionell ugn och varmluftsugn skiljer sig i prestanda, där varmluftsugn oftast kräver kortare tid och lägre temperatur i jämförelse med den traditionella ugnen med över/under-värme. Pyttipanna från Felix är ett bra exempel. Fritt från minnet så vill den ha 200 grader i 20 minuter med varmluftsugn, och 25-30 min 225 grader med traditionell ugn.

    För att återgå till receptet: Ska margarinet vara flytande, fast men mjukt eller fast kylskåpskallt?

    Tack på förhand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *