Påskmiddag: Helstekt lax i ugn med potatissallad och gremolatasås (mjölkfri)

Glad Påsk på er. Vilken fantastisk långfredag vi har. Det har varit varmt så vi tog en lång mc-tur med tillhörande fikarast. Det märks dock att det genast blir kallare så fort solen går i moln och på hemvägen började jag frysa, men det går snabbt att få upp värmen igen när man kommer inomhus. Resten av eftermiddagen har vi suttit och njutit i uterummet och jag ser så fram emot fler långa, sköna, varma vår – och sommarkvällar.

En kollega tipsade mig om en fantastisk bjudrätt med lax och hon lovordade rätten så mycket så jag handlade hem ingredienser till långfredagens middag. Och jösses vad gott det var. Laxen gneds in med massor av kumminfrön och chiliflakes och de knapriga sugarsnapsen i potatissalladen var så fräscht.

Min man äter inte lax men han tog faktiskt en portion och tyckte det var jättegott. Så här kommer recept på kvällens måltid, helstekt lax i ugn med citronhalvor, rostad potatissallad och gremolatasås. Originalreceptet kommer från Tasteline.

I originalreceptet blandas gremolatasåsen med potatissalladen men jag serverade såsen vid sidan om. Min sås är också lite ljusare än originalet men det beror på att jag blandade ned 2 msk majonnäs.

8 portioner

Ingredienser:

Lax

  • 1 st laxsida, ca. 1 kg
  • 1,5 msk flingsalt
  • 2 tsk chiliflakes
  • 2 tsk kumminfrön
  • 1 tsk råsocker (jag använde strösocker)
  • 2 st citroner
  • 1 msk rapsolja

Rostad potatissallad

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • salt
  • 200 gram spenat
  • 200 gram sugarsnaps
  • 1 st röd lök

Gremolatasås

  • 1 kruka färsk basilika
  • 0,5 kruka färsk persilja (jag använde djupfrusen persilja)
  • 0,5 kruka färsk dill (jag använde djupfrusen dill)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 st citron
  • 1 tsk honung
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Så här gör du:

Värm ugnen till 200 grader.

Rostad potatissallad:
Skölj potatisen och skär på mitten. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt.
Lägg potatishalvor och vitlök på en bakplåtsklädd plåt och tillsätt olja samt salt efter smak. Blanda om ordentligt och rosta i ugn ca 35-40 min. Skölj spenat och sugarsnaps. Dela sugarsnapsen på längden. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål och ställ åt sidan till servering.

Ta ut potatisen ur ugnen och blanda med spenat, sugarsnaps och rödlök. Häll på gremolatasåsen och blanda om ordentligt.


Lax:
Lägg den hela laxsidan på en bakplåtsklädd plåt.
Lägg flingsalt, chiliflakes, kumminfrön och råsocker i en mortel.
Tvätta citronerna och riv i citronskal i blandningen. Mortla samman så att allting blandas väl (har du ingen mortel kan du blanda i en liten skål). Fördela kryddblandningen över laxen och gnid in den ordentligt.
Ringla över olja. Dela citronerna på mitten och lägg 3 halvor på plåten bredvid laxen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Flytta ner potatisen och sätt in laxen i ugnen över potatisen i ca 25 min.


Gremolatasås:
Lägg basilika, persilja och dill i en matberedare.
Tillsätt skalad vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, honung, olivolja, salt och peppar. Mixa samman till en slät sås. Det går även att använda sig av en stavmixer.

 

Bloggdinosaurie som inte förstår att alla blir så kränkta

Hej och glad påsk. Idag är det långfredag så jag passar på att skriva av mig lite. Kokboken handlar ju mest om mat men ibland kommer saker och ting upp, som ligger mig varmt om  hjärtat och jag känner att det är sådan dag idag. Långfredag och allt.

Jag vet inte om jag kan kalla mig för en bloggdinosaurie då Nicklas Kokbok blogg endast legat uppe sedan 2013 (själva kokboken kom upp 1996 och jag började blogga först 2013) men jag tillåter mig att kalla mig dinosaurie då hemsidan varit online sedan 1997.

Jag fanns inte med i den grupp av fantastiska kvinnor som bloggade (eller skrev nätdagbok som det då hette) då jag redan då försökte vara privat. Okej, jag bloggar nu, men tro mig, det finns mycket jag inte berättar eller delar med mig av.

Första hemsidan byggdes med ren HTML och min bibel var HTML för dummies. Man ”träffade” vänner online (någon som hört talas om ICQ – jag kan fortfarande mitt ICQ-nummer) och på den gamla goa tiden var vi måna om att hjälpa varandra. Vi var ett team och det fanns definitivt inga dumma frågor. Tillsammans var vi starka. Det var inte heller så vanligt att man låg på egen domän utan det var bland annat passagen som gällde.

Vi var en liten community av kvinnor och redan 2000 blev Nicklas Kokbok rankad som en av de 50 bästa sajterna, gjorda av kvinnor. Jag hade två hemsidor med på listan – alla ihopknåpade i notepad – och var mäkta stolt.

Och vad vill jag komma med allt detta? Jo, för tjugo år sedan blev vi inte kränkta. Blev vi förbannade, så visste alla vem vi var på ett forum (det var inte så vanligt med blogg utan vi fanns på forum) och i och med det så dalade liksom all kränkthet ut. Det gick liksom inte att var anonym.

Jag kommer ihåg när jag la upp en ny huvudbanner på Nicklas Kokbok. Jag älskade bilden men jag fick ett elakt mail från någon tyckte bilden var äcklig. Jag spårade dock IP-numret till en skola, mailade rektorn och sedan kom en ursäkt från en elev som trodde han kunde vara anonym. Då liksom nu, är det svårt att vara anonym.

Jag läser gärna bloggar men idag upplever jag att det finns så mycket elakhet. Varför? Vad är det som gör att just du (och nu menar jag naturligtvis inte dig) reagerar och känner att du måste vara elak. Vad är det som triggar att man måste bli så förbannat kränkt? Jag vågar knappt skriva att jag ska flyga (BTW, jag flyger troligtvis till Tokyo i oktober) för då kränker jag någon.

För två år sedan, när jag skulle lägga upp en film om cykling, så gick det så mycket energi åt att kolla  att det fanns hjälm, arm- och rövskydd – för herregud, tänk om någon skulle ta illa upp och bli kränkt av att jag cyklade utan hjälm.

Sedan fick jag inte köra för nära åkerkanten eller svänga upp i vägkanten för då fanns det ytterligare någon som tar illa upp. Däremellen gäller det att jag inte talar skånska för då kan någon i Norrland känna sig kränkt.

Jag menar, var är vi på väg? Finns det ingen som ser någonting med glimten i ögat längre.  Lever vi så snabbt i nuet att vi inte hinner stanna upp och njuta av vardagen? Och den lilla fritid vi har – ägnar vi den hellre åt att vara kränkta än att umgås med familj och vänner?

Glad påsk på er. Jag lovar att fira en riktigt god påsk och ledighet med min familj – utan att känna mig kränkt.

 

 

 

Knyten med spenat och veganost (mjölkfri)

Skärtorsdag – och jag har haft semester idag vilket har varit helt underbart. Solen skiner och jag har fått en massa egentid så jag hann bland annat med lite shopping. Jag kom hem med ett par ursöta vårjeans och nu vill jag bara att temperaturen ska fortsätta stiga så att jag kan skippa vinterskorna. Jag fryser så lätt om fötterna och det innebär att hela jag fryser. Jag beundrar alla som kan gå barbenta och utan strumpor redan i april för jag skakar av köld. Nåväl, det blir väl en sommar även i år vilket innebär att jag kan plocka fram lättare skor och ställa undan vinterskor.

Just nu har jag en gryta med biff stroganoff på spisen men jag har även förberett lite gott till imorgon kväll – smördegsknyten fyllda med spenat och veganost. Hittar du inte samma ost som jag använder, ta någon likvärdig. Jag hittar en hel del av mina produkter på Lidl och de har en ganska stort sortiment av mjölkfria produkter. Det kan vara svårt att hitta, men det finns 🙂 Och, se till att den smördeg du använder verkligen är mjölkfri.

cirka 32 stycken

Ingredienser:

  • 8 bitar smördeg (cirka 12×12 cm). Läs på förpackningen så smördegen verkligen är mjölkfri
  • rapsolja
  • 400 g babyspenat färsk
  • 1 förpackning dairy free spread spring onion and cracked black pepper
  • 1-2 msk sriracha mayo sauce

Gör så här:
Lägg spenaten i en gryta tillsammans med olja. Bryn ett par minuter. Dra bort från plattan och blanda ned dairy free spread. Smaka av med sriracha mayo sauce.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär ut 6 x 6 cm stora rutor av smördegen. Lägg en klick av röran i mitten av varje och nyp ihop de fyra ändarna/snibbarna samlade i mitten.

Sätt in plåten i ugnen i ca 10 min tills dem blir gyllene. Ta ut plåten och låt svalna.

Tips: Går bra att förbereda någon dag innan. Frys in. Ta ut dem samma dag de ska serveras och värm i ugn 4 minuter på 150 grader.

 

Gubbröra med brantevikssill (mjölkfri)

Här är tips på något gott till påsk. Gubbröra är ett måste på påskbordet eller varför inte ta ett par matskedar och lägga på en knäckebrödsmacka. Allt garneras med en enkel dillkvist. Och serveras kanske till ett glas öl, om man nu gillar det (jag gillar inte öl). Jag serverade gubbröra med Brantevikssill på vår brunch och rätten serverades i höga glas vilket gjorde att satser räcker mer än väl till 10 personer på en brunch. Vanligtvis används ansjovis i gubbröra men jag gjorde en liten egen variant, som blev mycket uppskattad.

Brantevikssill har skånska anor och är sötare än vanlig inlagd sill. Sillen är sjukt god, med andra ord. Skulle du vara intresserad av att läsa mer om sillen finns en artikel här.

 

5 portioner (eller 10-12 portioner på brunch)

Ingredienser:

  • 5 hårdkokta ägg
  • 1 rödlök
  • 1,5 dl Brantevikssill
  • 1-2 msk majonnäs
  • 0,5 dl dill, hackad
  • Dillstjälkar att garnera med

Gör så här
Hacka brantevikssill och skala och hacka äggen och rödlöken.
Lägg alltsammans i en bunke och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med peppar och eventuellt salt.
Fördela i glas och servera.

Hallonmoussetårta (mjölk- och glutenfri)

Påskvecka – och det borde ha kommit upp veckans matsedel, men eftersom jag känner att jag är min egen chef ägnar jag mig åt annat. Jag bjuder på påsktårta. Som i och för sig är en tårta som också passar till midsommar. Eller när man nu känner att man är sugen på tårta, så länge den är mjölkfri. Njuuuuut!

Det finns bara ett ord för denna mjölk- och glutenfria hallonmoussetårta. Så gott, så gott, så gott. Och det var i och för sig mer än ett ord men det är så jag känner. Tårtan är så len i smaken, så lättäten att moussen smälter i munnen och smaken av hallon är bedövande ljuvligt. Mmmm! Tårtan passar vid alla tillfällen och jag lovar dig, serverar du den, så kommer ingen att tro att den är både mjölk- och glutenfri. Det är en helt perfekt tårta. Den är inte bara vacker att ställa på bordet utan bara helt underbart, fantastisk.

Tårtan räcker till 10-12 portioner och du förbereder tårtan lämpligen kvällen innan den ska serveras. Det bästa med den här tårtan är att den inte innehåller en miljon olika ingredienser utan bara åtta (minus garneringen). Man behöver inte garnera tårtan, för den är god som den är, men det är aldrig fel att slänga på lite extra bär.

Jag serverade tårtan till en brunch så den plockades ut cirka 45 minuter innan gästerna kom. Efter att ha lossat tårtan från formen (vill tårtan inte släppa från formen, värm en vass kniv i varmvatten, torka av kniven och skär sedan försiktig i kanterna så lossnar den) så garnerade jag tårtan. Den stod framme totalt i cirka 1,5 timme innan servering och det var perfekt tid). Skulle det var sommar och jättevarmt, ja, då får man kanske justera tiden lite. Receptet kommer ursprungligen från Tasteline och jag har bara gjort en liten justering.

10-12 bitar

Ingredienser:

Botten

  • 300 gram mandelmassa
  • 3 st äggvitor

Fyllning

  • 6 st gelatinblad
  • 300 gram hallon (frysta är finfint)
  • 2 msk hallonlikör (jag använder samma recept till hallonlikör – detta kan dock uteslutas i receptet)
  • 4 st äggulor
  • 3 dl florsocker
  • 6 dl plantbaserad grädde (jag använder sojagrädde)

Garnering

  • jordgubbar
  • blåbär
  • physallius

Så här gör du:

Botten:
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassa grovt på ett rivjärn och rör ner äggvitorna. Rör ihop till en smet. Grädda i ugnen i cirka 20 minuter. (Använd en form med löstagbar kant). Låt bottnen kallna.

Fyllning:
Blanda hallonen med likör och värm försiktigt.

Vispa äggulor och florsocker. Vispa den plantbaserade grädden till fast konsistens.

Lägg gelatinblad i vatten  i cirka 5 minuter.  Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull ihop med 1 dl av grädden.

Vänd försiktigt samman gelatinet med resten av grädden och blanda sedan med övriga ingredienser med en slickepott.

Bred ut moussen över bottnen i formen. Täck med plastfilm och sätt i frysen i över natten.

Dekorera med bär.

Födelsedagsbrunch

Jag sitter och jäser i soppan då lördagen mest har bestått av att äta, men ibland måste man få unna sig en massa gott. Inte minst då vi firar födelsedag idag. Älskade mannen fyller år så vi bjöd in familjen till en riktigt härlig lördagsbrunch, en måltid som i mina ögon är den perfekta kombon mellan frukost och lunch.

 

På vårt brunchbord serverades

Recept kommer att läggas upp och jag kommer att länka till dem även från detta inlägg. Gubbröran är så god och den passar också jättebra på ett påskbord.

Ett litet tips för att slippa stressa ihjäl sig. Gubbröra, ingefärsshot, våffelsmet och tårta förbereds redan dagen innan. 45 minuter innan gästerna kommer, ta ut tårta och garnera. 30 min innan gästerna anländer – starta våffeljärn och under tiden du gräddar, håll våfflorna varma i handduk. Börja koka kaffe och fyll på termos. Lägg vita bönorna i gryta och sätt på svag värme. Samma sak med korv och bacon. När gästerna anländer – sätt fram resten på bordet. Och, se till att du har någon som stryker duk och dukar fram bestick och glas. Du vet, det där sista man alltid kommer på att man skulle ha gjort… Sedan är det bara att sätta sig ned och njuuuuuuta.

Och min present till älskade hälften? En snygg jacka men han blev minst lika glad för 2,5 kg renkött, transporterat från Arjeplog 🙂

Ha en skön lördagskväll.

 

 

 

Mjölkfri matsedel vecka 15

God morgon. Hur mår ni idag? Jag mår alldeles förträffligt men det beror nog på att jag nästan sovit i två dygn. Jag behövde det. Äkta hälften och sonen var dock aktiva under min frånvaro så de fick gjort mycket i trädgården. Nu ska jag ut och fixa lite nya blommor till krukorna och sedan är det bara för våren och värmen att knacka på dörren. Ha en skön söndag.

Måndagen den 8 april

Stekt falukorv med wasabisås och kokt potatis

wasabisas

Tisdagen den 9 april

Lax- och kräftsås med zucchinipasta

laxdillsas

Onsdagen den 10 april

Summer Rolls

summerroll04

Torsdagen den 11 april

Soppa med sötpotatis och rödbetor

sötpotatissoppa

Fredagen den 12 april

Köttfärs och ajvar i ett skal

kottfarspaj

Lördagen den 16 april

Kycklinglasagne med ajvar och squash

kycklinglasagne2

Fredag

Hej fredag – veckans absolut skönaste dag. Jag älskar mitt jobb men fredag – visst är något visst med fredag? Klockan har passerat 22 och jag har fortfarande inte fått mat i magen utan väntar på att grytan på spisen ska bli klar. Riskokaren stängde just av sig och riset ska få lufta till sig lite innan jag smaksätter med lite japanska riskryddor.

Ikväll serveras riset till en variant av burgundisk skinkgryta och doften som sprider sig i  huset är överväldigande. Hunger är den absolut bästa kryddan som finns, håller ni inte med? Jag är inte mycket för att skaffa många köksprylar men jag måste få säga att vår riskokare verkligen fått arbeta. Dels blir riset helt perfekt och samtidigt som riset blir klart så ångkokas grönsaker i riskokaren. Det var japanska Mai som sa att man inte klarade sig utan en riskokare och hon hade helt rätt 🙂 Vi är supernöjda med vår lilla riskokare.

Under veckan som gick gjorde jag ett inköp hos Matsmart. Hos dem kan man fynda  varor med 20-90 procents rabatt samtidigt som man bidrar till en bättre miljö genom att minska matsvinnet. Varorna levererades med Budbee och det var helt suveränt att få hem paketet till dörren. Det var till och med billigare än att ta det med Schenker. Allt jag beställde hem var superbra förutom en sak och helt ärligt – hur fan tänkte jag. Jag beställde en förpackning sjögräs- och kikärtsbiff och det lät onekligen spännande. Gott? Nej!

 I eftermiddags när jag kom hem efter jobbet (jag brukar vara på jobbet innan sju vilket innebär att jag slutar vid fyra)hann jag städa hela uterummet så nu är det redo för varma, sköna vårkvällar. Sedan hade jag en tid hos min nagelbyggare men hann också springa in och shoppa lite nytt. Först var jag och hämtade ett paket på vår butik som innehöll ett par tröjor till sonen, en födelsedagspresent till äkta hälften, lite ansiktsprodukter till mig och en rosa t-shirt. Så söt så.

I butiken hittade jag en topp och ljuvliga rutiga byxor. Jag har snöat in mig på rosa och det får mig osökt att tänka på vad jag sa till vår australiensiska utbytesstudent. Pink is not a color. It´s an attitude. Trevlig fredag på er. Nu ska jag äta middag.

 

 

Kasai in the sky

I lördags passade vi på att göra en mysig utedag/kväll i Malmö men innan vi kom iväg in till stan drattade vi in på öppet hus hos en MC-firma och den här gången kom vi inte ut med en ny motorcykel utan en snygg handväska. Jösses. Jag har varit på jakt efter något mindre att ha mina prylar i och jag har en liten väska, men den är så pass liten så jag inte får plats med någonting, så nu sökte jag ett mellanting. Och det hittade jag där jag minst anade det, så det var bara att slå till. Väskan är bedårande.

 

Därefter tog vi bussen in till Malmö och eftersom det var nästan 16 grader varmt hoppade vi av ett par busshållplatser före slutmål och gick bredvid kanalen innan vi hamnade på Stortorget och Hotel Kramer, där vi tog ett glas vin och tittade på folk.

Vad är det med min telefon? Gud så suddig jag är – och det bara efter ett glas vin….

Därefter fortsatte vi promenera och titta på folk innan vi hamnade på Kungliga vänthallen, eller Bistro Royal som det heter. Kungliga väntsalen användes första gången den 20 maj 1876 av kung Oscar II, Sverige, Norge och Danmark ska ha diskuterat det allvarliga läget vid första världskrigets utbrott 1914 sittandes i väntsalen. Sedan dess har det inte varit så mycket kunglig fägring i lokalen, endast en snabbvisit av Kung Carl-Gustaf och Drottning Silvia 1977 och senast ett femtonminutersstopp av Kronprinsessan Victoria 2009. Sedan ett par år tillbaka är denna lilla pärla öppen för alla och förutom att maten är helt outstanding så är det gott att stanna till och ta ett glas bubbel. Är det date, så är det.

Senare på kvällen hamnade vi på Kasai i Malmö där jag bokat bord. Kasai är en restaurang och coctailbar på 14 våningen i Studiohuset och den japanska restaurangen huserar nu i GrillJannes lokaler vilket innebär att man som åskådare har en storslagen utsikt över Malmö.

Köket är uppdelat i tre delar – Robata, Sushi och Izakaya.  Vi valde izakaya där kockarna släpps fria och skapar kreativa tolkningar av det japanska köket. Deras majstempura och krämiga srirachaglaserade tempuraräkor är några exempel på detta. Vi valde menyn Omakase 1, som kostar 455 kronor per person och fick verkligen njuta av otroligt god japaninspirerad mat. Om man mot förmodan skulle säga något dåligt, eller mindre bra, så är det sushin. Riktig sushi, enligt min åsikt, är så pass klibbigt ris att det inte faller i bitar när man doppar sushin i soja.

Här följer en bildkavalkad av kvällens måltid. Den skulle ha avslutats med mochi, men då den inte kunde serveras mjölkfri så bad vi att den skulle plockas bort. Vi fick dock ett annat, fantastiskt gott alternativ. Här följer en bildkavalkad på allt gott som serveras.

Alchimist
Gin, fläder, verjus, exklusiv yuzacordaial, citron och sockerlag
Edamame – Edamamebönor med havssalt. Så enkelt och så gott. En riktig höjdare.
Tempuraräka – Tempurafriterad räka, chili, mochimayo, kanderade valnötter


Yellowtail Tiradito – Hamachi, löksalsa, chili, citrusponzu

Majstempura – Friterad majstempura, yuzaaioli, sriacha. Frasigt gott!

Sushi – Kockens val
Kyckling – Citrongräs, ischimi, lile, thailändks basilika, betor
Istället för mochi. Tempurafriterad tonfisk med rom. Fantastiskt gott

För övrigt gäller det att boka bord. Varje sittning är 2 timmar och maten serveras i ett rasande tempo av oerhört vänlig och kunnig personal. Det var en skön avslutning på en redan perfekt lördag. Och, jag börjar faktiskt bli lite kär i Malmö igen. Det är en oerhört vacker stad.

Mjölkfri matsedel vecka 14

God morgon söndag. Idag är det inte härliga söndag då jag är förbi av trötthet. Jag är inne på dag två då jag knappt sovit något under natten natt och räknar jag efter så har jag nog sovit 6 timmar sedan fredag morgon. Inte helt optimalt – men det blir bättre ikväll.

Då jag har haft problem med sömnen i flera års tid så upplever jag att min kropp mår så mycket bättre om jag går och lägger mig exakt samma tid, kväll efter kväll, vecka efter vecka. Ruckar jag på detta schema, som jag gjorde i fredags kväll då jag var på tjejparty samt i går kväll då vi var ute, så är det kört. Då har sömntåget passerat och då ligger jag bara och stirrar rakt ut allt eftersom nattens timmar tickar iväg. Men nog pratat om det – jag ska klä på mig och sedan ta en lång promenad. Ikväll så ska jag följa sömntåget.

Till månadens pytt använder jag kött från söndagens stek, men har du inga rester går det lika bra att göra en pytt av korv. Det är jättegott.

Måndagen den 1 april – Pytt med ärtpuré

pyttmedartsas

Tisdagen den 2 april – Stekt torskfile med granatäpplesås

granattorsk03

Onsdagen den 3 april – Quornpizza

pizza02

Torsdagen den 4 april – Köttfärssoppa

köttfärssoppa

Fredagen den 5 april – Svart bönpasta med skinksås

blackpasta10