Home » Blogg » Sida 2

Mjölkfri matsedel vecka 2

God morgon söndag. Åh vad jag ser fram emot veckan som kommer. På torsdag ska jag gå på Malmö Vintercirkus och det ska bli så kul. Så det är nästan så att jag önskar att denna – och nästkommande – dagar ska gå fort så jag får bänka mig för en rolig föreställning. För det kan inte bli annat än roligt när Albin är med.

Med nytt år så kör jag igång veckomatsedlarna igen och jag hoppas att du hittar något som smakar. Ha en fortsatt skön söndag.

Mjölkfri måndag den 7 januari

Korv stroganoff med feferoni och kokt ris

Mjölkfri tisdag den 8 januari

Fisk med äggsås och kokt potatis

Mjölkfri onsdag den 9 januari

Flygande Jakob

Mjölkfri torsdag den 10 januari

Raggmunk med stekt fläsk och lingon

Mjölkfri fredag den 11 januari

Kotlett i röd currypasta

Tournedos med asiatisk sallad och jordnöts­sås (mjölkfri)

Så var det dags för ett riktigt smaskigt recept, som ursprungligen kommer från Allt om Mat och som har omarbetats lite. Jordnötssåsen är så god och blev över till dagen därpå då jag gjorde Biff Rydberg av resterna. Yummi. Det är ett riktigt festligt helgrecept så det här kommer vi att äta flera gånger.

Jag hade tänkt att få upp receptet under veckan men tyvärr så försvann dagarna. Idag är det den 4 januari och jag småmyser och och har tänt att par ljus. Det tar ett par timmar innan äkta hälften kommer hem så jag får se om jag kan hålla mig vaken. Vi har nog inga stora helgplaner men det kanske blir en utflykt eller två. Ha en skön helg!

4 portioner

Ingredienser:

Nudelströssel

  • 1 förpackning nudlar

Nudelströssel: Krama sönder nudlarna i förpackningen (utan att öppna förpackningen för då får du plocka nudlar från golvet) och strö sedan ut småbitarna på bakplåtspapper. Släng påsen med smaksättning eller spara till annat tillfälle. Du behöver det inte nu. Sätt in formen i ugnen, 175 grader i cirka 10 minuter och ställ sedan åt sidan. Det blir knapergott på salladen. Går bra att göra i förväg.

Jordnötssås:

  • 1 röd lök
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 msk rapsolja
  • 1 burk kokosmjölk, (400 ml)
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl jordnötter, salta
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 tsk socker

Jordnötssås: Skala och finhacka lök. Fräs löken på medelvärme tillsammans med chiliflakes och olja tills löken är mjuk och genomskinlig, ca 5 min.Tillsätt kokosmjölk, vatten och nötter och koka ca 2 min. Häll såsen genom en sil och mixa jordnötterna med mixerstav. Rör ned jordnötsmassan i såsen, smaka av med citronsaft och salt. Smaka av med strösocker. Går bra att göra i förväg.

Asiatisk sallad

  • 2 morötter
  • 1 gurka
  • 2 pak choi
  • 300 g äggnudlar
  • 1 msk citron, eller lime, pressad
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kruka koriander (var försiktig, kan smaka parfym)
  • 1 kruka mynta
  • 1 tsk flingsalt
  • svarta sesamfrön (dekoration)

Asiatisk sallad: Skala morötterna. Strimla dem och gurkan tunt. Skär strimlorna i långa, smala remsor. Skär pak choien i tunna strimlor på längden. Woka dem i rapsolja. Beroende på tjocklek så kan det ta olika tid. Allt från 5 minuter till…. tja, kolla när det är klart. Det ska vara knaprigt. Inte sönderstekt.

Koka nudlarna enligt förpackningen. Häll av vattnet. Blanda ned nudlarna med grönsakerna. Rör ned mynta och koriander. Var försiktig med koriander då det kan smaka för mycket parfym. Vi gick all in och använde japanska kryddor, som vi köpte under vårt besök i Japan, men det går lika bra med bara koriander och mynta.

Häll upp nudlarna på ett fat, dekorera med svarta sesamfrön och nudelströssel.

Tournedos:

  • 800 g oxfilé, mittbit
  • 2 msk rapsolja
  • tsk salt
  • 2 pepparmix

Tournedos: Lägg köttet i rumstemperatur ca 30 min före tillagningen.

Skär oxfilén i fyra jämnstora bitar.Salta och peppra.Bryn köttet i olja tills det fått vacker färg. Sätt in stektermometer i en av bitarna, sätt in i ugnen 175 grader tills köttet nått 55° innertemperatur för rosa kött. Låt köttet vila ca 5 min före servering.

Servera med nudlar och jordnötssås. Så jäkla gott!

Asiatisk hummersoppa med kokosmjölk och citrongräs (mjölkfri)

Asiatisk hummersoppa är en riktigt lyxig förrätt, som jag serverade på nyårsafton. Och jag serverade soppan i de små, ljuvliga japanska skålarna som jag fått från Rie. Yupp – vi körde Asientema på 2018 års nyårsafton.

Jag förberedde soppan ett par timmar innan servering och sedan var det bara att värma soppan strax innan servering. Ursprungsreceptet (från Touch of Taste) är för 4 portioner – men soppan räcker gott och väl till 8 portioner om den används som förrätt. Dock kanske man behöver 2 humrar, eller så var jag väldigt generös när det gick åt en hummer till fyra förrätter.

Första gången jag använde citrongräs i min matlagning (vi pratar alltså för ett par år sedan) hade jag ingen aning hur den skulle användas och jag såg tämligen besvärad ut när jag fick en bit i maten och bara tuggade och tuggade. Jösses – ja det är inte lätt alla gånger. För att du ska slippa få samma ansiktsuttryck som jag hade – skala bort de yttre torra bladen tills du kommer in till den mjukare kärnan. Krossa den lätt genom att slå på den med baksidan av ett knivblad. That´s it.

Antal portioner: 4 – om du har rätten till förrätt, 8 portioner

Ingredienser:

  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 röd lök, finhackad
  • 1 citrongräs, stjälk
  • 2.5 msk Bong Touch of Taste Hummerfond
  • 2 dl vin, vitt
  • 2 dl vatten
  • 3 dl kokosmjölk
  • salt och peppar

Topping

  • 1 st hummer, hel urtagen och delad i fina bitar

Så här gör du:

Fräs lök och citrongräs i 5 minuter.  Tillsätt vin, vatten och fond. Låt koka några minuter och tillsätt sedan kokosmhjölken lite i taget. Koka soppan sakta i 10 minuter och sila den sedan. (Om du önskar tjockare soppa så red av med lite maizena utrört i vatten.)

Mixa soppan skummig med stavmixer och servera i varma tallrikar.

Toppa med hummerbitar och servera till ett glas champagne.

Året som gått, 2018

Välkommen till mitt 2018 – ett år som inneburit några resor, massor av mat, en helvetiskt varm sommar och en massa kärlek. Jag är så tacksam för min familj – i alla dess konstellationer. Vad vore jag utan er?

Januari

I mitten av månaden, när det var grått och mulet utomhus, tog jag och äkta hälften oss ledigt en fredag för att åka iväg till Spa på Örums Nygård. Det var bara vi som utnyttjade spaanläggningen och det var en ljuvlig början på helgen.

Jag fick mig ett gott skratt – en lunchtimme – när min 20 år yngre kollega tittade ned på min tallrik, som bestod av dillkött, och sa ”sånt äter bara gamla människor”. Inte för att jag tar illa upp – jag har ju humor. Det hon egentligen menade var, att som småbarnsföräldrar, så består matlagning (och matlådor) mest av köttbullar, fiskpinnar och spagetti, vilket hon var ganska trött på. Och jag håller med. När våra barn var små, så var det snabbt som var ledordet. Det gällde att få mat så snabbt som möjligt på matbordet och långkok under en vardagskväll, var liksom bara att fetglömma.

Påbörjade projekt rensa ut massa skräp och för varje kilo som bars ut blev allt så mycket lättare.

Några recept under månaden: Stekt torsk med ärt- och gurksallad och dillgnocchi och Salamipaj

Februari

Gjorde ett samlingsinlägg om mjölkfri choklad och tog återigen upp att göra egen granola, denna gång med jordgubbar.

 

Jag läser mycket och en av böckerna som fastnat under året är Hemmet. Boken var kusligt spännande och jag erkänner att jag inte var helt nöjd med att behöva sova ensam på kvällarna när jag la boken ifrån mig. Skräcken att förlora kontrollen över sig själv är så påtaglig och boken kryper verkligen in i skinnet på läsaren,

Lämnade min bil för reparation, efter att jag blev påkörd under mellandagarna och konstaterade återigen att jag måste börja lita på GPS och inte tro att jag hittar.

Några recept under månaden: Köttgryta med kokosmjölk, Pasta med kräft- och spenatsås.

Mars

Vi har fått rejält med snö i veckan och de enda som verkar tycka det är toppen är våra australienska före detta utbytesstudenter som vi skickat bilder till. Att ta sig till jobbet har varit en smärre pärs eftersom byvägarna blåser igen och det vete sjutton om det inte hade varit bättre att snöra på sig ett par skidor, om man haft det i sin ägo. Eller en sparkstötting.

Min hemsida fick in en massa skräp så det blev till att rensa, rensa, rensa. Jo, jag vet inte om det var fler än jag som upptäckte det, men helt plötsligt så hamnade man på helt annan sajt när man klickade på en länk i min blogg. Jag fick panik (bara lite lätt) för jag hade aldrig trott att det skulle hända mig, att sajten ska bli hackad, för helt ärlig, vem bryr sig om mig och min lilla blogg. Uppenbarligen så bryr sig vissa element – det visar ju denna händelsen.

Bakar fantastiskt goda – och glutenfria morotsbullar, och som jag skrev i inlägget. I nailed it!

 

Var på Stilettlunch på Staffanstorps Gästis och fick stifta bekantskap med Lena Sofrakis som tillsammans med maken driver Vingården i Klagshamn. Vilket otroligt jobb de lägger ned på sin vingård och jag har beställt hem en flaska rosé som vi ska prova när kvällarna blir både ljusare och varmare. Stilettlunchen är ett härligt nätverk som välkomnar alla sköna kvinnor som vill träffas, äta en god lunch, utbyta erfarenheter, marknadsföra sig själv om man vill och lyssna på någon spännande kvinna som berättar om det hon är bra på eller har upplevt. Värt att tänka på – och ta med sig: Vi kvinnor måste bli bättre på att lyfta fram varandra.

Åkte till Vimmerby över helgen för ett Rotary-seminarium och åt världens godaste räkmacka.

 

Fick tillbaka min älskade bil som varit inlämnad för reparation i två veckor.

I slutet av mars åker vi iväg till Tokyo (igen) och under de sista dagarna i mars hann vi med massor av blommande körsbärsträd, Chuo park, Tokyo Metropolitan Government Building (dag 1), långpromenad mellan Shibuya, Harajuku och Shinjuku samt en oförglömlig kväll med Kasukabe Rotaryklub (dag 2), Ueno Zoological Gardens (dag 3) och så fick jag återse Rie igen som visade oss Nikko Tosho-gu, Oya Stone Museum och Buddha (dag 4). Oförglömliga ögonblick. Gud vad jag älskar Japan.

 

Några recept under månaden:  Tacopaj, Skånsk moussaka, Fläskpannkaka

April

Vi fortsatte vårt fantastiska äventyr i Tokyo och är helt betagen av alla blommande körsbärsträd. Vi besöker Ginza, 300bar och Komatsu (dag 5) och avslutar vår sista dag i Shinjuku med sushi och shopping (dag 6). Om vi åker tillbaka? Absolut.

 

Vi åker till Bjärnum och ser fyra olika musikaler.

Pollensäsongen drar igång med allt vad det innebär av kliande ögon och massa nysningar.

Jag åker till Vimmerby för ytterligare ett Rotary-seminarium och får denna gång sällskap av äkta hälften – eftersom han fyller år samma helg. Vi passar på att dricka goda drinkar och äter god mat. Älskar Vimmerby stadshotell och dess service.

Jag saknar Japan och bakar matcha mochi.

Jag tittar på 2018 års mattrender och gör en sammanfattningGDPR börjar komma närmare och jag tittar själv på hur jag ska föra in det i min lilla hemsida.

Jag provar Milda färdig baksmet och konstaterat att det går lika bra att baka egna muffins.

Vi börjar grillsäsongen.

Några recept under månaden: Mochi, Torsk med dilltäcke och Fläskpannkaka.

Maj

12 maj är den internationella fibromyalgidagen. Jag tar tillfället i akt att skriva ned hur jag har det- hur det är att leva med smärta 24/7.

Vi åker till Helsingör för att uppleva det danska gemytet.

Påbörjade projekt att rensa ut Emmas gamla rum. Jävlar vad prylar det var. Papper till förbannelse men för varje kilo som rensades ut så blev jag lättare i själen.

Jag konstaterar än en gång att jag har världens bästa jobb då jag får ägna arbetsdagen ute på landet och inandas lantmiljö.

Det är väl ingen som har undgått att märka att jag älskar mitt Skåne. Vi tillbringar en stor del av vår semester rullande på de skånska vägarna (motorcykel) och har massor av favoritställen som vi ständigt återkommer till. Och skulle man, mot förmodan, tröttna på Skåne, så ligger kontinenten bara en kort brosträcka bort. Den bästa av alla världar! Som den norrlänning jag är så kan jag inte låta bli att tipsa om Mitt Skåne.

Min pappa är gräsänkling så vi bestämde att ta med honom på lördagsutflykt. Vi begav oss till Flinckmans Café och Kuriosa som ligger vackert i Tågarp, vid Rååns dalgång.

Några recept under månaden: Grön torsk i röd curry, Espressocake och Skaldjurslasagne.

Juni

Vi arrangerar en picknick i det gröna och har en riktig familjedag med frukost på Glimmingehus, lunch på Nordic Sea Winery, vi kikar på leksaksmuseum och avslutar med en riktig barbecue.

Gör en helt magisk schwarzwaldtårta med jordgubbar och hallon till midsommar. Och på midsommardags morgon besöker vi Torup.

Jag är på lantbruksmässa och medverkar vid en filminspelning.

Jag går på som president för Rotary E-Club 2410. Det är ett prestigefullt uppdrag och jag är så hedrad att jag blev tillfrågad.

Vi blir med motorcykel igen. Äkta hälften sålde ju sin gamla för ett par veckor sedan och jag har gått och småtjurat eftersom det inneburit att vi inte kunnat åka ut på några utflykter. Men nu är pärlan hemma, vilket innebär att mc-kläderna åkte på igen. Och naturligtvis drar vi mot Österlen. Var annars.


Recept under månaden: Schwarzwaldtårta, Kotlett med svampfräs, wokad pak choi och örtris, och Sjömanskyckling.

Juli

Vi besöker Bellas Place på en av våra många helgturer.

Vi åker till Östersjöfestivalen och njuter av fantastiskt sällskap, en härlig stad och skön musik.

Min första semesterdag ägnar jag och sonen oss åt Dunkers Kulturhus och Kärnan i Helsingborg. Jag lovar att jag svettades bort 5 kilo i värmen.

Aldrig har jag väl klagat så mycket på värmen som jag gjort denna sommar. Säger bara – vill aldrig mer ha en sommar som denna.

Skrev ett inlägg om mitt förhållande till att flyga och hur jag har lärt mig att älska det igen – efter åratal av enorm flygrädsla.

Vi beger oss till Romelåsen och ägnar en kväll åt dressincykling.

Recept under månaden: Korv i god såsStekt flundra med dillpotatis och persiljesås och Pasta med kassler och squash.

Augusti

Japanska Mai kom på besök och vi ägnade oss åt riktigt sightseeing i vårt närområde. Det blev västra hamnen, Malmö och turkisk mat.  Vi gjorde också besök på Kåseberga och Smygehuk.

Jag bakade en butterkaka efter att pappa berättade när han och min mamma bodde i en av sina första gemensamma lägenheter. När det var löning så skulle det festas till och då gick de och köpte en halv butterkaka som de delade på. Det är hur gulligt som helst och jag lovade att göra en butterkaka, fylld med len mársankräm.

Vi njöt av ett par sista dagar med Mai innan hon återvände hem till Japan igen. Vi bjöd på surströmming och hon sa att doften påminde om sjuka japanska källor hahaha.

Recept under månaden: Shepherds Pie, Kärleksmums och Butterkaka

September

Jag börjar månaden med att lista mina fem favorittårtor. Vilken är din?

Vi firar Emmas födelsedag med brunsch på Örenäs Slott och det var rena gissningsleken eftersom ingen visste vad maten innehöll.

Jag tar en titt på Food & Friends årliga trendspottings inför 2019.

Besökte Kivik och åt gott på Buhres restaurang. Under månaden besökte vi också Ringsjö Wärdshus och åt världens godaste tupp.

Recept under månaden: Papadumlasagne med kycklingfärs och Kimchistekt ris med ägg

Oktober

Ett års planerande går mot sitt slut vilket innebär att det är dags för vår släktträff i Arjeplog. Jag är nummer nio i raden av starka, norrländska kvinnor och stolt över mitt ursprung.

Jag gör Belgien på 30 timmar och kan inte annat än att bli förälskad i detta land.

Jag hinner knappt komma hem från Belgien förrän det är dags att åka till Jönköping på mässa. I samma veva blir vi med utbytesstudent igen då Avienda från Australien flyttar in till oss.

Recept under månaden: Torskrygg med dillsmör och kräftkroppkakor och Kreolskans Gryta

November

Vi äter vår traditionella gåsamiddag på Staffanstorps Gästis.

Jag funderar helt allvarligt på att sluta blogga för jag är så trött på allt skit som händer.

Vi äter brunsch på Torna Hällestad Lanthandel och blir rätt besvikna på det lilla utbudet (för allergiker).

Jag är på frukostseminarium och får lära mig allt om nudging (googla).

Recept under månaden: Saffransgul soppa med kräftstjärtar och räkor, raggmunk och Korv Stroganoff med feferoni.

December

Vi inleder julmånaden på Elisefarm och får en helt magisk weekend med underbart hotellrum och mat.

Jag gör flygande Jakob och besöker Flinckmans Café. Detta underbara café med helt fantastiska fikamackor.

Jag listar de 10 mest lästa inläggen under 2018. Det är inte bara mat som gäller på Nicklas Kokbok…

Vi åker upp till Blekinge för att se på en julshow med min brorsdotter. Underbar show men herregud vilket rum vi fick. Men som sagt, man får det man betalar för 😉

Recept under månaden: Kotlett i currypasta, Saffransmums och Gryta med grönkål och fläskytterfilé.

Och med det så avslutar jag min årskavalkad. För att summera – 2018 har varit ett helt fantastiskt år med många glada skratt. Det jag tog med mig från föregående år var att släppa det som varit. Det går inte att påverka det som hänt – utan se framåt. Det är endast framtiden jag kan påverka – inte det som passerat. Låt inte negativa människor och upplevelser spegla mig och mitt år. Och med det önskar jag alla ett fantastiskt 2019.

Olof Viktors i Glemmingebro

På 2018 års näst sista dag besökte vi Olof Viktors Café i Glemmingebro och det här är inte vilket stället som helst utan Olof Viktor har fått utmärkelsen White Café recommended 2013, 2014, 2015 och 2017. I caféet serveras smörgåsar på egenbakat bröd, lättare lunchrätter, smaskiga bakverk och härliga drycker från lokala producenter.

Vi åkte hit på vinst och förlust – jag var uttråkad av att gå hemma och ville göra en utflykt. Kvällen innan  såg jag att en Facebook-vän gjort ett besök och på den vägen bar det iväg. Och jag blev inte besviken. Olof Viktor är ett otroligt mysigt café och jag älskar att komma in i caféer där inget rum är det andra likt. Här samsas bord och stolar i olika stilar, vilket gör att jag känner mig helt hemma.

Det var knögafullt med folk och på skånska betyder det att det är en jäkla massa människor som samsas på en och samma yta och att vi hade en sak gemensamt – att få oss en riktig gofika. Trots att det var mycket gäster så kändes det aldrig trångt då det fanns massor av krypin.

När vi stod och valde så såg jag paniken i äkta hälftens ögon då det inte verkade finnas något som han kunde äta – men jag föste fram honom och sa att allt ordnar sig. Och visst gjorde det det. De fixade fram en gluten- och mjölkfri kräftstjärtsmacka med aioli och det är något av det godaste jag ätit i december månad. Är så trött på julmat…. Sonen beställde en macka med brantevikssill, ost och vörtbröd och han var supernöjd. Det är dock inte billigt. Vi betalade nästan 400 kronor för 3 smörgåsar, 2 kaffe och en cocacola – så det är inget budgetställe – men vi var nöjda.

Atmosfären hos Olof Viktors är helt underbar och att sitta i slutet av december månad när det blåser kulingvindar utomhus gör att man verkligen vill stanna. Jag köpte med mig ett par produkter hem och fikonmarmeladen är så god. Yummi.

Och med detta inlägg så passar jag på att önska alla mina läsare ett riktigt Gott Nytt År. Jag hoppas att vi ses nästa år.

 

Kotlett i röd currypasta (mjölkfri)

Långkokta fläskkotletter är bland det godaste jag vet. Det kanske inte är en rätt som lämpar sig en vardagskväll då man har hungriga barn runt benen men det passar absolut att göra under helgen. Gör en extra stor sats så att du har till ett par extra matlådor också.

Annars är allt bra och jag sitter och sliter med min årskavalkad. Jag gick ut stort i början av året och förberedde inlägg till årskavalkaden men i mitten av maj hände något. Det där typiska – jag gör det sen. Och nu har sen kommit och det är rätt drygt. Fattar inte varför jag måste dra ut på saker och ting. Det bästa med att gå tillbaka i bloggen och läsa vad jag gjort är att jag faktiskt hunnit med en hel del under 2018. Jag trodde att det varit ett rätt händelsefattigt år men när jag ser tillbaka så har jag hunnit med många roliga aktiviteter.

4-6 portioner

Ingredienser:

  • 800 g fläskkotlett i bit
  • salt
  • peppar
  • mjölkfritt margarin
  • 250 g svamp
  • 1 röd lök
  • 2 förpackningar kokosmjölk
  • 1-3 tsk röd currypasta
  • scharlottlökfond
  • 1 grön paprika

Så här gör du:
Skär fläskkotletten i centimetertjocka skivor. Salta, peppra och bryn i mjölkfritt margarin. Lägg i en ugnsfast form.

Skiva paprikan, strimla löken och bryn i mjölkfritt margarin. Lägg över kotletterna.

Häll ner kokkosmjölken i stekpannan och smaka av med scharlottenlökfond, currypasta salt och peppar. Häll såsen över fläskkotletterna.

Lägg över strimlad paprika.

Sätt in i ugnen, cirka 160 grader, i två timmar. Serveras med grönsallad och ris.

Fredagssvammel och nyårsmeny

Heeej vännen! Så är det fredag igen. Njuter du av långledighet eller har du gjort som jag, passat på att arbeta under mellandagarna? Jag har fått så mycket gjort under dessa två dagar och har njutit av stillheten då jag kan låta kreativiteten flöda. Älskar dessa dagar då jag kan sitta och grotta ned mig i webbarbete.

Jag håller på att ta fram ett förslag på en ny företagshemsida och när jag arbetar med att ta fram en layout, så hamnar jag som i trans och bygger och bygger. Skulle någon vilja prata med mig så gäller det att harkla högt, för när jag väl pluggat in hörlurar i öronen så lever jag i min egen webb-värld. Nya hemsidan kommer att bli bra och jag ser fram emot kommande projektarbete och processen att ta fram nytt, fräscht material.

En hemsida som jag arbetat med under sommaren – och som lanserades under oktober/november är denna skönhet och förutom layout och design så arbetar jag även med json.

Nicklas flyttade hem sitt bohag i torsdags och med facit i handen så var det inte helt fel att jag planerade in arbetsdag, så jag slapp vara med i flytten, även om det innebar merarbete på kvällen.

När jag kom hem i torsdags kväll så var uterummet fullt av prylar och själv så stod han i sitt nya rum och visste varken ut eller in. Älskade dottern med pojkvän hade hjälpt till att packa (öst ned prylar i lådor) så jag insåg att det behövde styras upp. Jag sorterade en låda med köksprylar, en med lakan/handdukar och så en låda med tekniska prylar osv osv.

En del saker kommer att läggas ut för försäljning och det som inte får plats i hans rum åker upp på vinden. Det här med att ha vuxna barn som flyttar hem igen är inte helt lätt, då jag och äkta hälften fått egna (o)vanor, men som bostads- och arbetssituationen ser ut idag så är det många som blir mambo. Det är bara att gilla läget och anpassa sig.

Jag har fått klart vår nyårsmeny och som jag nämnde tidigare så blir det asiatiskt tema vilket innebär att det varken blir toast skagen eller pannacotta.

All mat beställdes via Willys, som hämtades i eftermiddag och sedan var jag på Systembolaget och handlade dricka. Samtidigt som jag hämtade hem mat så nåddes jag av nyheten att far och son låg i magsjuka så jag var inte helt pigg på att återvända hem. Helt ärligt – jag funderade på att rymma hem till mina föräldrar, men istället fixade jag naglarna och shoppade loss. Till slut vågade jag mig hem och har ägnat större delen av kvällen med att rensa ut skafferiet.

Ha en skön helg på dig!

Förslag på mjölkfri nyårsmeny

God morgon – och god fortsättning – på er. Idag ska vi ge oss ut och trängas i affärerna, dels för att byta en julklapp samt se om det finns lite roliga saker på rea så jag och sonen kan fylla på garderoben lite. Jag hoppas att alla har haft en fin jul och själv så har jag tillbringat den tidiga morgontimmen med att planera vad vi ska äta på nyårsafton. I år står det asiatiskt på menyn och jag ska bara välja tillhörande dryck så kommer jag att lägga ut hur vår meny ska se ut. Recept från den menyn kommer dock först efter nyår.

I dagens inlägg så presenterar jag de senaste fyra årens nyårsmeny och ett  genomgående inslag är ju toast skagen (som jag älskar) och pannacotta, men i år kommer det att bli ändring på det. Det krävs lite förnyelse 🙂 Och med det önskar jag alla en fin annandag.

Menyförslag 1 (vår meny från nyårsafton 2017)

 

Förrätt:
Räkor med mango och koriander
Dryckesförslag: 2690 Kung Fu Girl Riesling

Varmrätt:
Parmalindad oxfilé med potatis- och jordärskockskaka, haricots verts oh portvinssky
Dryckesförslag: 30649 21 Gables Cabernet Sauvignon

Dessert:
Vit chokladpannacotta med lakrits och hallon
Drycksförslag 4197 Chateau du Juge

Menyförslag 2 (vår meny från nyårsafton 2016)

Förrätt:
Räk- och löjromsskagen på toast
Dryckesförslag: 5882 A Christmann

Varmrätt:
Oxfilé med potatisrosor och portvinsstekt svamp
Dryckesförslag: 2343 Amarone

Efterrätt:
Pannacotta med passionsfrukt
Dryckesförslag: 2154 Chäteau Baulac Dodijor 2012

 

Menyförslag 3 (vår meny från nyårsafton 2015)

Förrätt:
Klassisk toast skagen med handskalade räkor, toppad med löjrom
Dryckesförslag: 7701 Rotari Rosé

Varmrätt:
Helstekt fläskfilé med karamelliserade rotfrukter, svampsås och duchessetoppar
Dryckesförslag: 28002 Amarone Selezione Antonop Castagnedi

Efterrätt:
Vaniljpannacotta med rårörda bär
Dryckesförslag: 7787 Nivole

 

Menyförlag 4 (vår meny från nyårsafton 2014)

Förrätt:
Laxbollar
Dryckesförslag: Grand recolde 75286

Varmrätt:
Oxfilé med hemmagjord pommes och beasås
Dryckesförslag: 3023 Cantina Zaccagnini dal tralcetto

Chokladmousse med hallon
Dryckesförslag: Asti Cinzano nr 7711

Sweet Chili sill

Hej fredag kväll. Hur mår ni idag, så här dagarna innan jul? Jag hade så många och stora planer, på vad jag skulle göra efter jobbet men kroppen sa ifrån redan natten till fredag, så större delen av dagen har jag legat i migrän. Det är väl kroppen sätt att säga till en att chilla ned men jag blir mest irriterad då jag tycker att jag har så många saker jag behöver göra, men som sagt, jag har mest gått omkring som dimma idag.

Nicklas kom hem  eftermiddags och han kommer att flytta hem en kort period för att spara in lite pengar då han är mitt emellan jobb. Han ägnade en stor del av eftermiddagen att byta rum med systern, vilket säkert blir en glad överraskning för henne när hon och pojkvännen landar på Kastrup imorgon efter 12 dagar i Thailand. De fick ett mindre rum men då de mest bor hos pojkvännen så ordnar det sig.

Äkta hälften gav sig i eftermiddags ut för att jaga revbensspjäll men det är bara att inse att han är för sent ute. Det verkar inte finnas ett enda revbensspjäll kvar i någon butik, så imorgon ska vi ge oss ut och leta. Vi måste också handla en julklapp till svärmor och även i det fallet är det så svårt att hitta något. Jag menar, vad sjutton ger man någon som är över 90 år? I den åldern har man ju allt.

Jag har som sagt inte hunnit med allt jag velat, men jag har gjort en sillsort – och det blev en sweet chili sill. Äkta hälften kan inte äta något som innehåller lök, men tål du det, så lägg i ett par skivor lök. Sill utan lök är som att kyssa sin svärmor.  Japp, you get the picture…

 

 

Ingredienser:

  • 4 st salta sillfiléer
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl sweet chili
  • 1/4 dl ättiksprit
  • ½ dl rapsolja
  • 2 msk vatten
  • ca 8 st kryddpeparkorn
  • (2 stora gula lökar, strimlade)
  • lagerblad

Arbetsbeskrivning:
Skär sillen i bitar. Blanda alla ingredienser i en skål (utom lök och sill). Blanda ned sill (och lök) i sweet chililagen. Ställ kallt i kylen 1-2 dagar.