Home » Blogg

Blåbärskladdkaka med vit choklad (mjölk- och glutenfri)

Jag missade ju kladdkakans dag förra veckan men som jag tidigare berättat så tog vi igenom det med råge i helgen, då det inte bara blev en kladdkaka utan två. Jag är svag för både blåbär och citron och tillsammans blev det en härlig brytning. Kladdkakan serveras som den är eller så kan man servera den till lite glass. I båda fallen så är den supergod.

6-8 bitar

Ingredienser

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 150 g mjölkfri vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl glutenfritt mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk malen kardemumma
  • 2 dl blåbär
  • 1-2 msk limecurd

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter eller så skippar du det och lägger smörpapper i en form.

Smält mjölkfritt margarin. Hacka den vita chokladen och rör ner i margarinet. Rör om tills chokladen smält. I samma gryta, rör ner ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen, tillsätt blåbär och grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kallna.

Pensla över limecurd.

Mjölkfri matsedel vecka 46

Så är det söndag igen och fars dag. Emma och Robin var hemma och firade äkta hälften igår och vi passade på att klämma veckans andra kladdkaka. Jag hann inte baka under veckan som gick men i fredags blev det en syndigt god blåbärskladdkaka och igår saffranskladdkaka. Idag fastar jag för att bli av med det extra sockersug jag fått så på måndag ska allt vara tillbaka på normalt läge igen 🙂

Dagen ska tillbringas på IKEA eftersom sonen flyttar till uppåt landet så nu behövs de fyllas på till hans nya lägenhet. Ska bli så spännande att få se den. Ha en fortsatt skön söndag.

 

Mjölkfri måndag 11 november

Korv i god sås

Mjölkfri tisdag den 12 november

Lax med asiatisk touch och ärtpuré

Mjölkfri onsdag den 13 november

Quornpizza

Mjölkfri torsdag den 14 november

Torsdagssoppa

Mjölkfri fredag 15 november

Chorizoburgare med avokado och Tater Tots

Veckans godbit

Snabb blåbärskaka

Chorizoburgare med avokado och Tater Tots (mjölkfri)

Det finns bra dagar och så finns det mindre bra dagar. Det är ytterst sällan som jag nämner min fibromyalgi, då jag inte vill låta den definiera mig som person och skulle någon mot förmodan fråga hur jag mår, så svarar jag till 99% att jag mår bra. Jag kan nästan gå på knäna av smärta men trots det så svarar jag att jag mår bra. För jag mår bra. Jag låter inte värken ta över mitt liv. Det är bara sådan jag är.

Något som jag märkt, med stigande ålder, är att fibron smyger sig på i vardagen och det irriterar mig enormt. Jag har alltid sett mig som stresstålig men frågan är om det inte är dags att revidera min uppfattning, även om det svider.

Att leva med fibromyalgi ger så många olika symptom och just hjärntrötthet är en av dem. Den här veckan har varit grymt dålig och det är länge sedan jag upplevde en sådan jäklig vecka som just denna vecka.

Det känns som om jag inte haft någon kontakt med hjärna och övriga delar av kroppen och när jag parkerade bilen i måndags morse så visste jag inte hur jag skulle stänga av bilen. Jag satt bara och stirrade på instrumentpanelen och kände paniken växa samtidigt som jag inte ville gå in och fråga hur jag skulle göra. Till slut kom jag på hur jag skulle göra och det finns liksom ingen förklaring annat än att just då fungerade ingenting.

I tisdags vaknade jag av att jag trodde hjärtat skulle sprängas ur bröstet och jag hade ingen känsel i vänstra delen av ansiktet. Men det går över, sådan är jag. Och resten av veckan har varit likadan. Just nu finns ingen ork eller energi till någonting. Hjärnan har tagit kommandot och säger att ingenting fungerar. Aldrig har jag varit så trött som nu.

Hela veckan har gått som i vaccum och jag har fått be om ursäkt till höger och vänster då absolut ingenting fungerar. Just nu är jag inte 100% och jag får ta helgen till att fundera hur jag ska komma vidare. Jag har dragit ned en massa aktiviteter för att se om jag får rätsida på detta. Jag absolut avskyr att inte vara till 100%.

Men nog om mig. Vi går över till mat, det är desto roligare. Vad sägs om en god chorizoburgare med krispig potatis. Det är väl inte fel en fredagskväll?

4 portioner

Tater Tots

Ingredienser:

  • 500 g kokt potatis
  • 1 grön, skivad chili
  • Massor av hackad persilja
  • Salt
  • Peppar
  • 1 msk potatismjöl
  • Olja

Så här gör du:
Stöt potatisen med en potatisstöt. Blanda med övriga ingredienser (ej olja). Krama ihop till små rullar och stek i olja. Ställ åt sidan. och håll varma.

Burgare

Ingredienser

  • 380 g kokta stora vita bönor
  • 300 g råkorv chorizo
  • 2 tsk olja
  • 1 avokado
  • 3 msk majonnäs
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 tomater
  • 1 kruka krispsallad
  • 4 hamburgerbröd
  • 1 förpackning stekt champinjoner

Så här gör du:
Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
Mosa bönorna med en gaffel. Snitta upp korvskinnet och kläm ur korvfärsen ur skinnet och blanda med bönmoset. Forma till 4 platta burgare. Stek dem i oljan i en stekpanna.

Bryn champinjonerna.

Dela, kärna ur och gröp ur avokadon ur skalet. Mosa avokadon med majonääs. Smaksätt med salt och peppar.

Servera burgarna med tater tops (gärna med lite sweet chilisås) och burgare. Njuuut.

 

Lax med asiatisk touch och ärtpuré

Hör ni, det här var riktigt, riktigt gott. Fräscht och man känner sig inte alls däst efter att ha ätit det, typ att hamna i paltkoma. Mannen, som inte gillar lax, tyckte det var riktigt gott och det är ju ett toppenbetyg.

Tanken var att jag skulle ha tillagat en hel laxbit men tyvärr fanns det ingen i butiken så det blev portionsbitar istället vilket var synd eftersom jag gärna ville göra ett par matlådor till nästa vecka. Men det gör inget, jag ges möjlighet att laga det en gång till.

Ingredienser:

  • 4 portioner lax (eller en hel laxsida
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Glaze

  • 1 dl sweet chilisås
  • 1 dl teriyakisås
  • 1 gul chilifrukt (urkärnad och finhackad)
  • 1 1/2 msk finhackad ingefära
  • finrivet skal av 1 lime
  • 2 msk färskpressad limejuice

Att pynta med

  • 1 dl rostade cashewnötter
  • limeskivor

Ärtpuré

  • 600 g ärtor
  • 2 msk majonnäs
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda ingredienserna till glazen.

Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra. Häll på hälften av glazen. Sätt in laxen i ugn, cirka 20 minuter.

Koka ärtorna i saltat vatten. Häll av vattnet. Mosa ärtorna och rör ned 1.2 msk majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Serveras med lax, cashewnötter, limeskivor och glaze.

Mjölkfri matsedel vecka 44

Hej. Ännu en härlig söndag och jag hoppas att ni inte har glömt ställa om klockan. Jag har hunnit vara upp ett par timmar och eftersom jag bara fått i mig kaffe så är det dags att tänka på en riktig god frukost. Är faktiskt sugen på pannkakor (som jag inte är förtjust i av någon anledning) och det lutar faktiskt åt belgiska våfflor (som jag dock gillar). Vi får se.  Och jag avslutar som jag alltid gör en söndag, ha en fortsatt bra dag.

 

Mjölkfri måndag den 28 oktober

Spagetti med tomat- och löksås och rårivna morötter

Mjölkfri tisdag den 29 oktober

Tonfiskbollar med sesamfrön och ugnsrostade rotsaker

Mjölkfri onsdag den 30 oktober

Ugnspannkaka med bacon och rårivna morötter

Mjölkfri torsdag 31 oktober

Kycklingsoppa med tortillachips och smörgås

Mjölkfri fredag den 1 november

Chicken Teriyaki

Snabb blåbärskaka (mjölk- och glutenfri)

Hej på er. Så, hur mår ni så här en lördag förmiddag? Eller förmiddag och förmiddag, det är ju snart lunch. Jag påbörjade ett blogginlägg igår kväll men det hann aldrig bli klart under tiden jag stod vid grytorna. För mig är fredag att laga mat och jag njuter av varenda minut vid grytorna.

I går blev det panerad schnitzel med mango chutneysås och massor av brynt svamp. Till det serverades det ugnsbakade rotfrukter som blandades med brynt kål, tomater och en klicka mango chutney. Det var inte alls dumt. Och så slängde jag ihop en blåbärskaka som serverades med glass. Jag hann också städa och plocka undan, så när jag väl satte mig i soffan för att fortsätta blogga, så hamnade jag framför en film och resten är historia.

Det går framåt med vår nykomling Ebba och Felix sköter sig rätt exemplariskt och är fortfarande herre i huset även om Ebba ger honom ett par härliga smällar emellanåt. Ebba söker mer och mer kontakt och ligger gärna i vår famn samtidigt som Felix undrar vad hon sysslar med, för han är definitivt ingen knäkatt.

V í har mycket på gång på jobbet och jag försöker få ihop att läsa på distans samtidigt som jag jobbar. Det går så där men samtidigt så är det bara en kortare tid så det fungerar. Ska sätta mig ett par timmar och sedan måste jag sortera papper och fixa bokföring. En helt vanlig lördag med andra ord.

Ingredienser:

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl glutenfritt mjöl
  • lite kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • blåbär
  • skal från 1 lime
  • florsocker att pudra över kakan

Så här gör du:
Smält mjölkfritt margarin. Blanda ned alla övriga ingredienser och rör om. Häll smeten i en avlång form som klätts med bakplåtspapper. Lägg på lite blåbär (jag tog en handfull). Sätt in i 175 grader i cirka 18 minuter.

Ta ut och låt kallna. Raspa över limeskal. Pudra över florsocker och skär kakan i sneda bitar.

Mjölkfri matsedel vecka 43

Hej på er. Den här veckan består av en del av mina favoriter: korv, lax, pizza, gröna ärtor och hamburgare. Så här har du Åsa i ett nötskal. Jag försöker att inte krångla till min matlagning utan kör på enkelhet. En rätt ska inte bestå av trehundranittioelva ingredienser utan det ska finnas hemma. Och skulle du mot förmodan sakna en ingrediens, byt ut den mot en annan. I nio fall av tio så går det inte fel. Happy cooking.

Mjölkfri måndag 21 oktober

Korvgryta

Mjölkfri tisdag den 22 oktober

Lax med wasabikräm och squashspirelli

Mjölkfri onsdag den 23 oktober

Vegetarisk pizza

 

Mjölkfri torsdag den 24 oktober

Gröna soppa

Mjölkfri fredag 25 oktober

3 x miniburgare

Veckans godbit

Donauts

Utbildning, prov och marknad

Jag har påbörjat en utbildning på Berghs school of commmunication och har deadline på första delprovet ikväll. 23.59 för att vara exakt. Jag älskar att utbilda mig då man kan aldrig bli för gammal för att lära sig någonting nytt och suger åt mig allting och får många aha-upplevelser.

Jag har läst flera utbildningar på distans och den typen av utbildning passar mig bäst, för då kan jag anpassa mig efter både jobb och familj. Min första distansutbildning lästes när barnen var under tio och de lärde sig snabbt att när mamma satt datorn och jobbade så var det inte läge att störa. Jag blev klar med provet redan igår kväll, så det skickades in så nu väntar jag på besked om det blev godkänd eller inte.

Under gårdagen hann vi iväg och titta på en stuga och jag blev helt betagen. Ja men… vad sjutton. Här vill jag bo. Jag älskade huset och omgivningen. Vi får se vad som händer, men här kan jag tänka mig att åldras. Om än med värdighet 😉

Under lördagen stod jag och Nicklas på höstmarknad för att se om mitt japanska porslin kan locka lite intresse. Jag har aldrig stått på en lokal marknad tidigare så det innebar att vi var på plats redan vid åtta, allt var uppackat vid halv nio och sedan satt vi bara och väntade. Hahaha, jag har mycket att lära av vana marknadsknallar.

Chili Con Carne (mjölkfri)

I början av förra veckan ramlade jag över ett recept på chili con carne och jag studsade onekligen till när jag såg att det innehöll vin, kaffe, kanel och kakao. What? Kan det blandningen bli god? Om den blev, det blev en helt fantastisk chili con carne som verkligen värmde kroppen när regnet piskade utanför fönstret.

Det är svårt att säga hur chili con carne föddes men det första skriftliga receptet på chili con carne återfinns i Mrs. Owen’s Cook Book (1880). Receptet finns här för den som är sugen att testa det. Jag kommer dock att nöja mig med det här chilireceptet, som ursprungligen kommer från FolkochFolk, för det var makalöst god. Jag trodde att smaken av kanel och kakao skulle ta över rätten, men det blev helt perfekt. Precis som en chili ska vara.

6 portioner

Ingredienser:

  • 1 kg högrev
  • 3 röda lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 färsk chili
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk spiskummin
  • 2 kanelstänger
  • 1 dl rött vin
  • 1/2 dl starkt kaffe
  • 800 g krossade tomater
  • 230 g svarta bönor
  • 230 g kidneybönor
  • 1 msk kakao
  • Salt och svartpeppar
  • Chiliflakes efter smak

Så här gör du:
Skär köttet i mindre bitar. Bryn hastigt i en het gryta. Tag ur köttet och lägg åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Stek detta mjukt i grytan.
Tillsätt sedan tomatpuré, spiskummin, kanel, kött och tomatpuré. Låt detta steka i cirka 1 minut under omrörning.
Blanda i rött vin, kaffe och krossade tomater. Låt allt koka under lock i minst två timmar.

Skölj bönorna noga. Tillsätt dem tillsammans med kakao, salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt chili flakes för mer hetta. Låt allt koka upp och koka ihop i cirka 15 minuter.
Servera Chili con carnen tillsammans med kokt ris, färsk chili, koriander, lime, hackad salladslök och avokado.

Izakaya Koi, Malmö

I lördags kväll hade vi dubbeldate i Malmö och vi träffade upp dotter med sambo på Hotell Kramer. Därifrån gick vi till Mello Yellow för en snabb drink innan vårt bord skulle vara klart klockan sex.

Jag hade bokat bord på Izakaya Koi och hade verkligen sett fram emot en trevlig kväll med god mat och umgänge. När vi går ut på våra datekvällar, för att utforska roliga matsställen, brukar vi få otroliga energikickar av att besöka bra restauranger med fantastisk mat, men faktum är att Izakaya Koi inte hamnar på den listan. Kameran hade jag jag lämnat hemma så ni får stå ut med lite murriga bilder.

Rent historiskt så öppnade Izakaya Koi sommaren 1993 och är en av de stora, välbesökta krogarna som bidragit till Lilla torgs popularitet, trots att krogen varit i hetluften ett antal gånger. Det är en restaurang i Japansk izakayastil och tre barer belägna på var sin våning. För Japanen är Izakaya en typ av saké- och ölbar och för den som gillar öl så erbjuder restaurangen ett någolunda brett utbud av japansk öl. Ta det dock med en nypa salt då jag inte är öldrickare 🙂

Vi fick vårt bord och beställde dricka och jag beställde tranbärsjuice och vatten. Vattnet var mer varmt än ljummet och till oss som valde vatten som dryck så var det sådär. Vi bad om en ny flaska men den var lika ljummen. Det kan dock bero på det strömavbrott man haft tidigare under dagen. Servitrisen var snabb men vi fick vänta lite extra på maten eftersom de tillagat fel rätt åt dotterns sambo.

Till förrätt åt vi Edamame och det kan aldrig gå fel. Vi fick in två stora fat med  ångade bönor som serverades med flingsalt och lime. Jag skulle kunna äta mig mätt bara på det.

Mannen och dotter beställde 16 bitars sushi, som bestod av 8 nigiri och 8 maki av kockens val. Sushin var, i deras tycke, helt ok. Dock var tonfisken oätlig och riset föll i bitar, men i överlag tyckte de att sushin var ok. Vi fick be om både soja och bestick till min burgare och det är sådana småsaker, som inte flyter på som nog gjorde att vi blev lite besvikna, även om jag just nu känner mig som gnällpelle, men återigen, jag jämför med likadana ställen som vi varit på.

Jag gick helt ifrån mina principer och beställde en Koi Burger för 188 kr. Det var en grillad burgare på nötkött med stekt lök, ost, knaperstekt bacon med en söt whiskysås serveras med en sallad på ananas och picklad rödlök. Jag plockade dock bort både bröd och ost, eftersom den innehöll mjölk. Burgaren var god men återigen, ingenting jag suckar åt och himlar med ögonen.

Dotterns sambo beställde Yaki Soba som var stekta nudlar med entrecôte, grönsaker och tonkatsusås. Jag smakade och den var väldigt god.

Till efterrätt valde jag och Emma Mochi, som faktiskt var mjölkfri. Mochi är små japanska glassknyten i olika smaker och jag valde vanilj och mango medans dottern valde choklad och vanilj. Det var gott men inte mer än så.

Så, umgänget var både trevligt och mysigt och vi fick en jättetrevlig kväll men vi är var ganska överens om att Izakaya Koi inte hamnar på topp-tio-listan.