Home » Blogg

Mjölkfri matsedel vecka 4 2020

God morgon söndag. Nu har jag fått ordning på dagarna igen, vilket innebär att veckans matsedel är på gång igen. Missade två veckor då jag fortfarande levde i någon form av semesterbrus. Men nu är jag på banan igen. Så ha en skön vecka.

Mjölkfri måndag den 20 januari

Korvpytt med purjolökssås och stekt ägg

Mjölkfri tisdag den 21 januari

Fiskbullar med citronsås och rårakor

Mjölkfri onsdag den 22 januari

Quornpizza

Mjölkfri torsdag den 23 januari

Gröna soppan

Mjölkfri fredag den 24 januari

Kycklinggryta med savojkål och potatisklyftor

Året som gått, 2019

När jag sitter i min kammare och ser tillbaka på 2019 så blev det inte riktigt som vi hade tänkt oss. Inlägget har dröjt, men med facit i hand, vad gör det? Det får stå för en lärdom som jag lärt mig under 2019. Var sak tar sin tid. Så det så.

Sjukdom kan man inte råda över och vi är så lyckliga att det gick som det gick. Så vad 2019 har inneburit, är, att bloggen haltat, då jag lagt allt tid och energi på familjen. Och som jag sagt förut, det är familjen som gör dig stark, i alla dess konstellationer. Utan min familj är jag inget, så det är mitt 2019 – familjen.

Januari

Jag var på Malmö vintercirkus och det var en härligt klar, vinterkrispig och kall kväll men värmen i tältet och på scenen gjorde att jag hamnade i en varm bubbla. Albin, vilken glädje du skänker. Det värmer gott under vinterkvällar.

Jag bestämde mig för att ta kontroll och anmälde mig till WorldOfShape. Hur det gick? Sådär. Varken jag eller kroppen var mottaglig för att ta tag i något.

Några nya recept under månaden som gått: Ramen. Pistaschglass med granatäppelsirap och amarettoaprikoser, Tournedos med asiatisk sallad och jordnöts­sås

Februari

Jag förundras över hur brett Lidls veganska sortiment är, vilket gör att det är så lätt att hitta nya, roliga produkter som jag kan äta.

Jag förälskar mig i en ny hallmöbel, som klickas hem.


Vi besöker Slättarps gård utanför Trelleborg och jag förälskar mig i massor av möbler men det jag hade råd med var en  räksallad.


Under månaden var det bara att inse att gamla telefonen, som jag upplevde stark hatkänsla till, bara var att kassera. Hej då Huwaii och hej Motorola.

Några nya recept under månaden som gått: Vitkålssoppa, Kålrotslåda, Rispannkaka med blåbärssylt

Mars

I början av mars åkte vi iväg till en Bryssel för en weekend och bodde lyxigt på Bryssel Hilton och upplevde en massa skönhet. Det regnade och var ruskigt, men vad gjorde det?

I slutet av mars bestämde jag mig för att dra ned alla externa uppdrag, vilket enligt min familj inte var en dag för tidigt. Jag var alldeles för splittrad och det märkes överallt, inte minst i bloggen där jag varken hade tid eller inspiration att uppdatera. Jag avsade mig en massa uppdrag och försökte få till tid att bara tänka på mig själv.

Några nya recept under månaden som gått: Köttfärspaj med röda linser, Belgiska våfflor

April

Vi besöker Kasai in the Sky, som är en restaurang och coctailbar på 14 våningen i Studiohuset och den japanska restaurangen huserar nu i GrillJannes lokaler, vilket innebär att man som åskådare har en storslagen utsikt över Malmö.

Alchimist
Gin, fläder, verjus, exklusiv yuzacordaial, citron och sockerlag

Äkta hälften fyller år och vi slår till med riktig påskig födelsedagsbrunsch.

Jag är 50% skåning och 50% norrlänning (av samiskt ursprung). Min man är 100% blekingebo och när det kommer till mat, så krockar vi ibland. Det är bara att konstatera, jag gillar inte ren (jo, det levande djuret, men jag vill inte äta det). Förlåt alla släktingar, men jag gillar inte ren. Min man (och våra två barn) älskar däremot renkött. Man skulle kunna tro att de hamnat i matkoma när de konsumerat ren och själv har jag, sekunderna innan, stått över vasken och spottat ut det jag smakat. Jag gillar inte gryta av ren.

Min man köper renkött och gör de mest himmelska grytor, enligt våra barn, och jag fattar absolut ingenting. Dock gjorde han en gryta som till och med jag godkände, norrländsk samuraj.

Vi besöker fantastiska nam đô i Malmö. Restaurangen drivs av tredje generationen och visade sig vara mycket populärt. Och vi kan förstå varför. Servicen är helt fantastisk och maten bara smälter i munnen. Och som om inte det räcker – det är fantastiskt prisvärt.

Några nya recept under månaden som gått: Senapsmarinerade grönsaker med lax, Norrländsk Samuraj, Helstekt lax i ugn med potatissallad och gremolatasås

Maj

Ingen kan väl ha undgått att märka vårt stora japanska intresse och de nästan årliga resor vi gör dit? Och, tack vare våra många, goda japanska vänner, har vi verkligen fått uppleva och se den japanska kulturen. Vi har efter flera resor knutit många vänskapsband och ibland känns Tokyo som vår andra hemstad.

Efter flertalet besök beslöt jag mig för att starta en ny resa, för att hitta föremål som sprider samma känsla jag får när vi sätter oss ned vid ett dukat japanskt bord. Känslan baseras på kvalité, hållbarhet och att man äter med alla sinnen. Och då föddes Ishokuju.

Vi har varit i Göteborg i helgen för att hejja fram min lillebror som sprang Göteborgsvarvet, för vad jag tror är femte gången i rad. Det blev inget springande för vår del men väl champagne och jordgubbar i ett Göteborg som var varmt som bara den.

Var så trött under slutet av månaden då fibrovärk från helvetet drabbade mig

Några nya recept under månaden som gått: Chicken nuggets, Polenta med gröna ärtor, schnitzel och Sriracha Chili Majonnäs, Ägg i skärselden

Juni

Underbara juni, som blir startskottet för en av många grillkvällar. Älskar lugnet av sköna sommarkvällar och att bjuda hem goda vänner på grillat och gott. Jag är egentligen en riktig stugsittare men sommartider är det mysigt att umgås.

Vi gör en utflykt till Tykarpsgrottan och Wanås slott. En riktigt mysig heldag tillsammans med familjen.

Midsommar blir lugn och vi njuter av en lugn midsommar på Hjärups Scoutkår. Jag avslutar mitt år som President för min Rotaryklubb.

Jag gör min årliga sammanfattning av Food & Frends matrapport.

Vi besöker Quan i Malmö på ytterligare en datenight, eller datekväll om man ska vara korrekt, då vi hade avslutat måltiden redan innan halv åtta. Jag inser att vi inte tillhör generationen som går ut klockan 21, utan då ska man helst ha ätit färdigt och redan var i säng *gapskratt*. Quan är en asiatisk restaurang med lite koreanskt, lite kinesiskt, lite japanskt och lite vietnamesiskt, en s.k asiatisk fusion och eftersom det serveras asiatiskt så betyder det att vi finns på plats, då vi älskar asiatisk mat. Så, för att sammanfatta, inredningen är elegant och prober. Personalen är kunnig, glad och alert och för oss som är födoämnesallergiska är det inga problem. Vi blir sedda och man tar hänsyn. Servicen är helt outstanding. Maten är som servicen fantastisk och smakerna gifter sig med varandra. Priset är dock förhållandevis högt till den mängd mat man får men här äter man för den gastronomiska upplevelsen.

Några nya recept under månaden: Högrevsburgare med chilistekt pak choi, Strawberry Daiquiri, Guacamole, Smörgåsstårta med räkor, kräftor och dill, nattjästa glutenfria småbröd

Juli

Jag får klart mitt hemmakontor

Semestern börjar och vi semestrar i Trelleborg,  tar en tur till Kiviks Marknad och äter på Brösarps Gästgiveri.

Vi fortsätter att hemestra, som Skånetrafiken säger. Det innebär att vi tillbringar vår semester i Skåne och tar oss fram med Skånetrafiken.

I den lilla byn Nötabråne, alldeles nordost om Asarum, ligger ett underbart rött litet trähus med vita knutar och här huserar Mormors Bakeri, som är ett kulturhus med café och vegetarisk restaurang, gårdsbutik, bed & breakfast och konstgalleri. Allt i ett. Året om, onsdag till söndag har Mormors Bakeri öppet från nio på morgonen till åtta på kvällen och här serveras frukost, lunch och middag. Och låt oss inte glömma att det även går bra att bara tar en fika.

Några nya recept under månaden: Kyckling piccata, twix chokladrutor, citronsaft, citronbiskivi

Augusti

Vår värld skakades om då älskade mannen åka in akut på sjukhus där han blev inlagd och fick genomgå ett ingrepp, men nu är han hemma igen och ska ta det lugnt den här veckan. Så vi tar det lugnt. Och det förklarar mycket varför han mått så dåligt sista tiden. Jösses, det är bara att inse, vi är inte 20 längre.

Vi bestämmer oss för att skaffa en ny familjemedlem och gör ett besök hos djurens vänner för att välja en ny familjemedlem.

Verkligheten kom ikapp mig och jag bestämde mig för en bloggpaus.

Vi besöker Vendeltidsdagarna i Uppåkra

Några nya recept under månaden: Morotskaka, korvgryta, drömrulltårta

September

Vi åker till Polen Magiska Quadrille. Underbara, fantastiska Quadrille i Polen. Efter tre år är jag tillbaka och tillbringar en magisk födelsedag tillsammans med familjen på detta sagoslott. Vilka intensiva dagar vi har haft och så mycket kärlek vi fått. Jag vet knappt var jag ska börja, men det är väl bäst att börja från början, som man gör när man ska berätta en saga. Så, det var en gång…

Vi hämtar hem lilla Ebba.

Vi besöker Yangtorp som är något så udda som ett 12000 m2 stort tempel, mitt i sydöstra Skåne. Bland lövskog, ängar och fält får man uppleva en liten bit av Kina och det är knappt man tror sina ögon efter att ha kört en bra stund på ringlande, trånga Skånevägar. Helt plötsligt öppnade landskapet upp sig och där stod det – ett kinesiskt tempel – i den lilla skånska byn Jönstorp. Jönstorp av alla ställen.

Jag går på 10 dagars fasta och jag kan sammanfatta det så här. Jäklar vad jag mådde bra.

Några nya recept under månaden: Pasta med kantarellsås, Äppelpannkakor, 3 x miniburgare

Oktober

Jag avbryter fastan och kan konstatera att jag mått superbra, över förväntan.

Dubbeldate på Izakaya Koi som inte lever upp till förväntningarna. Umgänget var både trevligt och mysigt och vi fick en jättetrevlig kväll men vi är var ganska överens om att Izakaya Koi inte hamnar på topp-tio-listan.

Ishokuju ställer ut på Skurups marknad.

Jag påbörjar en utbildning på Berghs school of communication med planer satta att bli en djävul på google analytics.

Några nya recept under månaden: Lax med asiatisk touch och ärtpuré, Snabb blåbärskaka, Chili corn carne, ugnsbakad sidfläsk

November

Vi får en mysig kortweekend i Danmark och gör julmarknad på tivoli

Jag fortsätter att tuta i mina barn att de ska handla smart, dvs handla mat efter säsong. En av dem gnällde över hur dyrt avacado är och jag försökte få dem att titta på kål. Just nu är en massa saker svindyrt och hur gott det än är med exempelvis jordgubbar, så är det inte läge att lägga pengar på det.

Några nya recept under månaden: Olivbiffar i god sås, Blåbärskladdkaka, Chorizoburgare med avokado och Tater Tots

December

Vi åker till Stockholm. Vi besöker julmarknad och njuter av god mat och dryck.

Vi bygger en sänggavel och gör en massa goda julklappar som ska delas ut, kimchi och biscotti

Vi får en magisk nyårsafton och jul med nära och kära. Jag går på långledighet och gör absolut ingenting efter att ha fått ett smärre sammanbrott oktober/november. Det är bara att inse. Jag är mänsklig och kan inte ha tusen bollar i luften.

Nya recept under månaden: Grönkålssallad med fikon, Skumtomtecheesecake

Kimchi

Kommer ni ihåg att jag stod och gjorde ett flertal burkar kimchi, dagarna före jul? Jag hade bestämt mig för att ge bort mat i julklapp och just kimchi var en av sakerna som jag knåpade ihop.

Jag älskar kimchi, men eftersom det är väldigt dyrt att köpa en färdig burk, så bestämde jag mig för att göra en rejäl sats, som jag sedan kunde dela med mig av. Lite matnyttiga julklappar med andra ord.

Jag köpte tre enliters burkar på Ikea och se till att du använder gummigrejen så att locket verkligen håller tätt. Och för guds skull, öppna inte burken förrän du ska använda kimchin. Vi vill inte ha in luft.

Så vad är kimchi? Jo, det är nordkoreas nationalrätt, som ofta baseras på kinakål. Det är en gammal rätt och det äldsta skriftliga omnämnandet av kimchi är cirka 3000 år gammalt. Huvudingrediensen är kinakål där man blandar in grönsaker och en god kryddblandning.

Traditionell koreansk kimchi är ingen rätt som man slänger ihop på en kvart, eftersom alla goda bakterier ska hinna fermentera salladskålen och ge den karaktäristiska smaken. Kålen ska förberedas dagen före, därefter ska kimchin stå minst 2 veckor i kylen innan den kan ätas.

Smaken kan beskrivas som stark, krispig och syrlig och är perfekt som grytbas. Jag använde min kimchi till stekt ris och det var gott. Min bror stekte kimchin tillsammans med massor av räkor, ris och cashewnötter och det såg så gott ut.

Kimchi förbereds i fyra steg

  1. Kålen strimlas
  2. Kålen saltas och blötläggs. Därefter ska den vila ett dygn.
  3. Gör kryddblandningen och krydda kålen
  4. Låt stå

3 stora glasburkar

Ingredienser:

  • 3 kilo salladskål
  • 8 grönkålsblad
  • 1,5 dl salt
  • 1 purjolök
  • 5 morötter
  • 3 röda chili, t ex spansk peppar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 6 cm färsk ingefära
  • 2 msk chilipulver
  • 4 msk chiliflakes
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk asiatisk fisksås

Så här gör du:
Steg 1 och 2
Skär salladskålen i fyra klyftor på längden. Skär bort stocken på grönkålen och skär den i bitar. Lägg salladskål och grönkål i en stor bunke och strö salt mellan bladen. Häll på vatten så att det täcker kålen. Lägg på en tallrik som lock och låt stå i rumstemperatur ca 12 timmar.

Steg 3
Skölj av kålen och låt den rinna av i ett durkslag.

Ansa och skär purjolöken i bitar. Skala och finstrimla morötterna. Kärna ur och finstrimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skala och finriv ingefäran. Blanda alla ingredienser och fördela mellan bladen på salladskålen.

Pressa ner allt i en stor, väl rengjord burk så att så lite luft som möjligt är kvar i burken. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur 1 dygn.

Steg 4
Ställ burken i kylen 2–3 veckor.

Stekt ris med kimchi

Pepparkakstårta (mjölkfri)

Hej mina vänner. Orkar ni med ett julrecept fastän tjugodag knut snart passerat?  Jag gick igenom ett par recept och hittade ett recept jag glömde lägga upp – en riktig härlig kaka med smak av  jul –  så jag chansar och lägger ut det – för visst älskar ni pepparkakor?

Och jag vet inte riktigt hur jag tänkte när jag gjorde receptet, om jag nu överhuvudtaget tänkte, då jag gjorde botten glutenfri och sedan gjorde jag frostingen med havre. Ja, ja. Det kan inte bli rätt alla gånger.

När du smaksätter tårtan, smaka av för jag har i betydligt mer kryddor än vad jag skriver i receptet, då jag gillar smak av ingefära och kanel. Tillsätt mängden jag skriver och vill du ha i mer smak, go nuts 🙂

Och tyvärr finns det ingen bild på hela kakan för den försvann när jag vände ryggen till.

 

Ingredienser:

  • 225 g mjukt mjölkfritt margarin
  • 200 g mörkt muscovadosocker
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl sojamjölk
  • 500 g glutenfri mjölmix
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk muskotnöt

Så här gör du:
Vispa mjölkfritt margarin och muscovadosocker till en pösig massa. Tillsätt ett ägg i taget.

Rör därefter i resterande ingredienser.

Häll upp smeten i en smord form (jag smorde med olja och bröade med kokosflingor). Sätt in kakan i 175 grader i cirka 40 minuter. Känn efter så att kakan är torr i mitten.

Ta ut formen, stjälp upp och låt kakan kallna.

Frostingen:

  • 1 förpackning (0,5 dl) oatly ifraiche
  • 1,6 l florsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g krossade pepparkakor

Så här gör du:
Rör ihop alla ingredienser till frostingen.

Dela kakan  i tre delar och bred ut en tredjedel av frostingen på varje bit (en tredjedel skall alltså täcka kakan).

Ställ kallt innan servering.

Matchaglass, nashipäron med sichuanpeppar, sojakaramell och vit choklad

Årets förkylning har drabbat oss och vi ligger totalt utslagna. i var sitt hörn av tv-soffan och zappar runt Netflix. Den som känner sig friskast får fixa kaffe och än så länge har jag inte orkat röra mig. Jag känner mig dock lite piggare i dag men jösses vilken hosta. Nåväl, jag hade ju turen att bli sjuk under ledigheten så förhoppningsvis är jag på fötterna igen tisdag morgon. Så, hur är det med er? Har 2020 börjat bättre?

Det är svårt att tro att nyårsafton var för drygt en vecka sedan och till efterrätt bjöd jag på ett jättegott recept av Jennie Walldén. Det var en riktigt härlig glassdessert, som fick avsluta vår nyårsmiddag. Jag har bara arbetat om sojakaramellsåsen lite grand, så att den passade oss. Och liksom tidigare två rätter, så innehåller även denna nyårsrätt soja, den röda tråden genom alla tre rätter.

Nashipäron kommer ursprungligen från Japan som idag också odlas i hela ostasien samt i USA. Nashipäron skiljer sig från våra päronsorter, eftersom det har en rund form. Du hittar till exempel nashipäron på Willys. Nashipäron kallas även sandpäron, japanskt päron, kinapäron, kinesiskt päron och till och med äppelpäron (med tanke på dess form),

8 personer

Ingredienser:

  • 2 paket vaniljglass á 750 g, rice
  • 3 msk matchapulver
  • 100 g vit, mjölkfri choklad
  • 2 msk svarta sesamfrön

Nashipäron:

  • 2 nashipäron
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk hel sichuanpeppar

Sojakaramellsås:

  • 3 dl strösocker
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl vegansk grädde
  • 2 tsk soja

Så här gör du:
Ta ut det ena glasspaketet från frysen och låt det bli lite mjukt.  Rör ihop det glasspaketet med matchapulvret och ställ tillbaka i frysen ca 3 timmar. Ta fram både vanilj- och matchaglass ca 10 min före servering.

Nashipäron:
Skala, kärna ur och skär päronet i små tärningar. Koka upp socker, vatten och pepparkorn. Låt sjuda ca 5 min. Lägg pärontärningarna i sockerlagen. Låt koka upp, ta kastrullen från plattan. Häll pärontärningar och lag i en bunke, låt stå i kylen ca 2 timmar.

Choklad:
Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön och rosta mitt i ugnen ca 8 min, tills chokladen är lite brynt och gyllene. Ta ut, rör om och låt kallna. Krossa chokladen till smulor.

Sås:
Smält sockret tillsammans med mjölkfritt margarin. Tillsätt vegansk grädde och soja och koka ihop till en simmig sås. Låt kallna.

Gör kulor av matcha- och vaniljglassen. Lägg upp på tallrikar. Häll över lite sojakaramellsås. Strö över nashipäron och rostad choklad. Servera genast.

2019 års 25 mest populära recept

Under mellandagarna gick jag igenom min statistik och det är kul att se vilka recept som har fått flest besök, under året som gått. Det är härligt att se att det är fler än jag som gillar sötsaker, så då kanske jag slipper skämmas över alla smarriga tårtor och kakor som bakas under året.

Klicka på bilden för att komma till receptet. Det förekommer dock att jag inte har någon bild (avser mina tidigare recept) och då är det bara att klicka på länken.

Plats nr 25 – French Toast / Fattiga riddare

Plats nr 24 – Kolakakor

Plats nummer 23 – Hallontårta

Plats nummer 22 – Popcornsoppa

Plats nummer 21 – Citronsås

Klicka här

Plats nummer 20- Tapiokaglass


Plats nummer 19 – Hallonmoussetårta


Plats nummer 18 – Mjuk pepparkaka

Plats nummer 17 – Kyckling i örtsås

Plats nummer 16 – Fläskpannkaka (gluten- och mjölkfri)

Plats nummer 15 – Köttbullar

Plats nummer 14 – Bechamelsås

Klicka här

Plats nummer 13 – Karl-Alfred paj

Klicka här

Plats nummer 12 – Körsbärslikör

Plats nummer 11 – Potatismos

Klicka här

Plats nummer 10 – Stuvade makaroner

Klicka här

Plats nummer 9 – Brun sås

Plats nummer 8 – Mjölkfri frukost

Plats nummer 7 – Sockerkaka

Klicka här

Plats nummer 6 – Rabarber- och jordgubbscheesecake

Plats nummer 5 – Ugnspannkaka

Plats nummer 4 – Cheesecakes

Plats nummer 3 – Mjölkfria desserter

Plats nummer 2 – Flera goda mjölkfria tårtor

Plats nummer 1 – Blåbärskladdkaka

Lax med asiatisk pesto på en förförisk bädd av sötpotatisnudlar och jordnötskross

Då var nyårets förrätt avklarad och vi närmade oss varmrätten, som följer den röda tråden med soja i alla rätter. Jag brukar ha all mat tillagad, i god tid innan gästerna anländer, men den här året hade jag bestämt mig för att chilla ned lite, så maten skulle tillagas när gästerna var på plats och väntade mellan för- och varmrätt.

Innan vi satte oss ned för äta förrätt, så startade jag ugnen, så att den var i rätt temperatur när jag, efter efter avslutad havscoctail, begav mig ut i köket, tillsammans med Emma. Beräknad tidsåtgång, för att få klar lax och nudlar, var cirka 30 minuter och under tiden så roade sig resten av familjen med våra gäster.

Peston (och de friterade kålchipsen) var dock förberedda sedan tidigare, så det var det bara att plocka ut peston från kylskåpet, breda den över laxen och sätta i ugnen under tiden vi fixade nudlarna. Laxen får tillagas i rätt låg temperatur, den vinner på det och blir inte så torr. Rätten serverades med ett riktigt gott, kallt vin. Jag är inte så förtjust i vitt vin men det här var riktigt gott i sällskap med laxen.

8 portioner

Ingredienser till lax:

  • 1,2 kg hel lax
  • 1 purjolök
  • 1 bit ingefära, färsk (25 g)
  • 0,5 röd chili, t ex spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippa bladpersolja
  • 100 g jordnötter, salta
  • 2 msk lime, pressad
  • 0,5 dl rapsrosolja
  • 0,5 tsk salt

Så här gör du:
Sätt ugnen på 150°.

Ansa och strimla purjolöken. Skala och skär ingefäran i mindre bitar. Kärna ur och strimla chilin. Skala vitlöksklyftan. Repa bladen från bladpersiljan. Mixa purjolök, ingefära, chili, vitlök, bladpersilja jordnötter, lime, olja och salt till en slät pesto. Peston kan förberedas i god tid.

Lägg laxen på ett ugnssäkert fat eller en plåt. Bred över peston och tillaga mitt i ugnen tills laxens temperatur är 54°. Beräkna ca 30 min.

Ingredienser till nudlar:

  • 2 broccoli
  • ½ purjolök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 paket sötpotatisnudlar
  • 500 g pak choi

Sås till nudlar:

  • 8 msk risvinäger
  • 8 msk soja, japansk
  • 2 msk gochujang koreansk chilisås)
  • 3 msk vit sirap
  • 2 msk rapsolja

Tillbehör:

  • 1 dl jordnötter
  • savoykålschips

Så här gör du:
Sås: Vispa ihop alla ingredienser. Kan förberedas i god till och ställ kallt tills den ska användas.

Sötpotatisnudlar:  Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Grönsakerna: Ansa och strimla purjolöken. Skär broccolin i bitar. Strimla det vita på pak choi och behåll det gröna i grova bitar. Fräs purjolök, broccoli och det vita på pak choi i ett par minuter.

Lägg de gröna bladen från pak choi i en sil och häll de färdigkokta nudlarna – med kokvattnet över – och låt allt rinna av.

Lägg nudelblandningen i stekpannan och fräs tillsammans med sås några minuter. Häll upp på fat och dekorera med jordnötter och savoykålchips.

Servera med lax, eventuell lite sötsur såsextra sås och soja.

Savoykålchips

Skär kålblad grovt. Lägg på bakplåtspapper. Ringla över olja och salt. Sätt in i 150 grader i cirka 20 minuter. Håll koll på bladen så de inte blir svarta.

Asiatisk havscoctail med ponzudressing och wasabimayo

God fortsättning på er och jag hoppas att ni hade en fin och lugn nyårsafton. Vi upprepar förra årets asiatiska tema, dock med en helt ny meny och det blev lika smarrigt i år, så vi får se om vi fortsätter temat även nästa år.

Den röda tråden genom alla rätter var att det fanns soja i alla rätter, till och med efterrätt. Vi skippade också koriander, då det inte uppskattas av alla, utan istället användes riktigt med bladpersilja, som jag tycker upp livar upp de flesta måltider. Du hittar färdig ponzusoja i välsorterade asiatiska butiker men den du själv gör blir så mycket godare.

Den härliga havscoctailen är superfräsch som förrätt och vi serverade den med en riktigt kall riesling.

Kökspersonal

8 portioner

Ingredienser:

  • 1 kilo räkor med skal
  • 1 paket frysta kammusslor (à 200 g)
  • 2 mango
  • 8 rädisor
  • 1 purjolök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 – 2 msk finriven färsk ingefära
  • dill

Ponzudressing

  • 2-3 msk japansk soja
  • 4 msk färskpressad apelsinjuice
  • 4 msk färskpressad limejuice
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk rapsolja

Wasabimayo

  • 5-6 msk majonnäs
  • wasabi efter smak

Till garnering

  • 160 g lax- eller forellrom
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 2 avokado

Så här gör du:

Nyårsafton, 4-5 timmar före servering: Tina pilgrimsmusslor och räkor

Skala räkorna. Halstra kammusslorna snabbt, cirka 1 minut på var sida. Salta och peppra. Låt kallna.

Dela, kärna ur och skala mangon. Skiva rädisor och purjolök tunt.

Skär mango i cm-stora bitar. Dela kammusslorna i fyra delar.
Dela, kärna ur och strimla chilin.
Blanda mango, räkor, kammusslor, rädisor, purjoslök, chili och ingefära utan att röra runt för mycket. Rör ned finhackad dill.

Blanda wasabimayo. Smaka av efter hur mycket wasabi du vill att det ska smaka. Ställ åt sidan till garnering

Ponzudressing:
Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner såsen över räkblandningen. Ställ in i kyl. Hit kan du förbereda.

15 minuter före servering: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i tunna skivor. Lägg upp skaldjursblandningen i glas. Toppa med wasabimayo, rom och avokado.

Gott slut och Gott Nytt År

Hej vänner. Har ni bestämt vad ni ska äta för gott i morgon kväll? Vi blir åtta stycken och till förrätt ska jag bjuda på asiatisk havscocktail med punzudressing.

Till varmrätt blir det lax med asiatisk pesto på en förförisk bädd av sötpotatisnudlar och jordnötskross. Och som avslutning machaglass, nashipäron med timutpeppar, sojakaramell och vit choklad. Allt mjölkfritt naturligtvis 🙂

Vi kör asiatiskt tema även i år och alla ingredienser ligger i kylen och väntar på att jag ger mig i kast med dem i morgon eftermiddag. Och liksom tidigare år, så kommer recepten inte upp förrän efter nyår, men letar du efter recept till nyår, så finns fem menyer här.

Jag har varit ledig sedan den 23 december och det har varit otroligt skönt. Jag har hunnit pyssla en del på hemmafronten, läst en massa böcker, sett flera serier på Netflix och i idag träffade jag en revisor som ska hjälpa mig med bokföring. Jag försöker inse att jag inte är någon supermänniska och för att jag ska fortsätta må bra, då får jag leja ut vissa saker. Att jobba heltid och driva webbutik tar sin tid och min lediga tid har jag bestämt mig för att bara tänka på mig själv. Det får bli mitt nyårslöfte. Att vara mer självisk.

Och med det önskar jag alla ett Gott Nytt År. Tack för att ni följer min blogg.

Grönkålsallad med fikon

Både bryssel- och grönkål är säsongsmat under december månad och vi har frossat båda sorterna under december månad. Det har varit matiga sallader som tillbehör och vi försöker äta så att sallad/grönt är 2/3 av måltiden och så tillför vi protein av något slag, som kött, kyckling eller fisk.

Vi försöker föra in mer grönt som komplement till julmaten och i år blev det en härligt, krämig sallad med både bryssel- och grönkål. Salladen vinner i smak att göras ett dygn innan servering och se till att skära både bryssel- som grönkål tunt. Massera sedan in lite olja och salt innan övriga ingredienser tillsätts. Salladen är inte bara god utan är en riktig färgklick på vilket bord som helst.

Ingredienser:

  • 150 g grönkål
  • 200 g brysselkål
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 msk sötstark senap
  • 1 citron
  • 2 färska fikon
  • salt
  • peppar
  • rapsolja

Så här gör du:
Blanda majonnäs och senap med lite citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar. Skiva brysselkål och grönkål tunt i en skål. Droppa över lite lite rapsolja. Salta och massera kålen. Vänd ned dressingen och rör runt.
Lägg upp på ett fat och toppa med skivat fikon, hackade valnötter och rivet citronskal.