Home » Blogg

Ramen med räkor

Åh, jag älskar ramen och skulle kunna äta det på tvären. Ramen är en japansk nudelsoppa som serveras tillsammans med en uppsjö  olika ingredienser, vilket innebär att det bara är att rocka loss i köket. Räkor är bland det absolut godaste jag vet och jag tror att jag skulle kunna leva på bara det.

Den här gången valde jag att göra en ramen med räkor och eftersom jag sparade räkskalen så kokade jag ihop en fantastiskt god buljong. Buljongen är själva basen i en riktigt god ramen, så det är här du ska lägga krutet. Det tog inte så lång tid att koka skalen till en buljong och det är definitivt värt mödan med att skala räkor och sedan använda skalen till en god fond. Mmmmmm.

Och vill du ha en ännu matigare ramen så kan du tillsätta broccoli, sojabönor m.m. Det är bara att lägga till det du tycker är gott.

 

4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg räkor
  • 1 l vatten
  • 3 st stjärnanis
  • 1 citrongräs
  • 5 dl kokosgrädde
  • 4 msk tahini (sesampasta)
  • 3 msk gochujang
  • 3 msk japansk soja
  • 4 portioner japanska ramennudlar
  • 2 pak choi
  • 3 finstrimlade salladslökar
  • 4 löskokta ägg
  • 2 msk rostade sesamfrön,

Så här gör du:
Skala räkorna. Spara skalen.

Koka upp vatten och tillsätt räkskal, stjärnanis och bankat citrongräs. Låt småkoka i cirka 15 minuter. Sila av och smaksätt buljongen med salt, kokosgrädde, tahini, gochujang och soja. Värm fonden.

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Koka strimlad pak choi ca 30 sekunder i nudelvattnet.

Lägg nudlar i skålar. Häll buljong i skålarna. Toppa med  ägg, lök, räkor och sesamfrön. Ät och njut.

Mjölkfri matsedel vecka 14

God morgon söndag. Hur mår ni idag? Idag ska vi åka iväg en sväng till IKEA och NetOnNet för att fixa ett par ärenden. Vi fick en extrasäng av dottern, men de hade lyckats bli av med sängbenen och eftersom vi väntar hem son med nybliven sambo i påsk, så behöver vi fixa till gästrummet. Utöver det har vi inga speciella planer utan det blir väl till att fixa här hemma. Tvätta, plocka undan. Ni vet, en del måsten som alltid finns att göra. Fortsätt njuta av en skön söndag.

Och hör ni, det känns som om påsken liksom kommit av sig med tanke på allt som sker i samhället. Vi har fått revidera en del planer men jag ska ändå försöka få till en del påskmys. Jag har fått upp en påskspecial och jag hoppas att ni hittar något som kan smaka.

Måndagen den 30 mars

Stekt falukorv med wasabisås och kokt potatis

wasabisas

Tisdagen den 31 mars

Lax- och kräftsås med zucchinipasta

laxdillsas

Onsdagen den 1 april

Summer Rolls

summerroll04

Torsdagen den 2april

Soppa med sötpotatis och rödbetor

sötpotatissoppa

Fredagen den 3 april

Köttfärs och ajvar i ett skal

kottfarspaj

 

Kyckling- och risgratäng (mjölkfri)

Happy friday. Jag jobbade halv dag idag och var sedan iväg på massor av ärenden. Det jag först hade planerat blev inte av på grund av olika saker, men eftersom jag var inställd på att vara ledig halvdag, så åkte jag i stället till Skurup för att handla till mina föräldrar.

Det blev besök på matbutik, affär och sedan presentbutik för att fixa en massa till dem. Det här med corona ställer onekligen till det och vi som vanligtvis är en kramfamilj, står nu på avstånd då vi med all respekt ser till att hålla eventuell smitta på avstånd från mina föräldrar. Jag ser så fram emot att kunna umgås som familj igen.

Jag läste en lustig sak på ett facebookforum idag och jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. En skribent ställde frågan om man skulle berätta om man var smittad av corona eller behålla det hemligt på grund av eventuella trakasserier. Men hallå. Var är vi på väg? Vi talar om en förkylning. Om en jäklig sådan. Hade jag smittats av corona så hade jag varken skämts eller hållit det hemligt. Att ens ställa frågan är ju så urbota dumt att jag knappt vet vad jag ska säga.Så jag säger inget mer.

 

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 vitlök, strimlad
  • 1 röd lök, strimlad
  • 5 soltorkade tomater, strimlade
  • 1 paket finare bacon, strimlad
  • olja
  • 750 g kycklingfärs
  • 500 g passerade tomater
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 näve bladpersilja
  • 2 msk scharlottenlökfond
  • salt
  • peppar
  • 3 msk green jalapeno relish
  • 0.5 påse spenat (fryst)
  • kokt ris för 4 personer
  • 1 näve vegan mozarellaost

Sås:

  • 1,5 dl majonnäs
  • skal från 1 citron

Så här gör du:
Bryn vitlök, röd lök, soltorkade tomater och bacon ett par minuter. Tillsätt kycklingfärsen och bryn tills den är klar. Tillsätt passerade tomater, bladpersilja, scharlottenlökfond, kycklingfond och kryddor och koka ett par minuter.

Lägg kokt ris i en form. Lägg på spenat. Häll på kycklingsåsen och lägg på en näve veganskt mozarellaost.

Sätt in i 175 grader i cirka 15 minuter.

Gör en sås av majonnäs och citronskal. Bara blanda ingredienserna och ställ fram till servering.

Sparrisfrittata med haricots verts och fattigmansparmesan

Låt mig bjuda på ett riktigt vårrecept med massor av vårsmak. Det slog mig nu att jag kanske borde ha haft lite dill i sparrisfrittatan, men det får bli nästa gång. Jag känner definitivt att våren är i antågande och ser så fram emot att börja grilla. Frittatan serverades med kallrökt lax och så tillsatte jag lite fattigmansparmesan på toppen, för sältans skull. Fattigmansparmesan är inget mindre än olivoljefrästa små brödbitar med smak av vitlök och som får sin sälta av sardell men jag skippade både vitlök och sardell och gjorde en mildare variant. Bon appétit!

6 portioner

Ingredienser

  • 10 st ägg
  • 2 dl sojamjölk
  • 250 g färsk sparris
  • 100 g haricot verts
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • machesallat
  • 600 g kallrökt lax

Fattigmansparmesan

  • 2 skivor bröd
  • olivolja
  • salt
  • oregano

Så här gör du:
Blanda ägg och sojamjölk. Salta och peppra.

Skär sparris och haricots verts i ca 2 cm stora längder. Hacka löken och rör ner den tillsammans med sparrisen och haricot vertsen i äggblandningen.

Häll äggblandningen i en smord form (eller så använder du bakplåtspapper) och ställ den i ugnen på 175 grader, ca 30 minuter. När äggen stannat upp är frittatan klar.

Fattigmansparmesan:
Skär bröden i små bitar. Häll olivolja i en stekpanna och tillsätt bröden. När brödet sugit upp oljan, salta och krydda med oregano. Fortsätt steka så de får en knaprig yta.

Servera med rökt skivad lax, fattigmansparmesan och machesallat.

Mjölkfri matsedel vecka 13

Åh vilket underbart väder det var igår. Lite lagom, krispigt kallt men ändå massor av sol. Som jag längtat. Riktigt mysigt att vara ute.

Annars så gick delar av lördagen åt att sitta med bokföring och sortera in papper och kvitton. Nu har jag fått till ett bra system och jag vill definitivt inte göra som i slutet av förra året då jag hade massa papper som låg huller om buller. Jag vill inte tänka på hur många timmar jag satt och sorterade innan jag fick rätt på allt men nu är det slut med det. Ordning och reda (klappar mig själv på ryggen).

Nu ska vi åka iväg och handla. Det blir en tur till Skurup då jag ska lämna lite förnödenheter till mamma och pappa som inte gärna ger sig ut i affärer. Ha en fortsatt skön söndag.

Mjölkfri måndag den 24 mars

Pasta med kyckling, broccoli, tofu och bacon

Mjölkfri tisdag den 25 mars

Stekt torsk med äggsås

Mjölkfri onsdag den 26 mars

Papadumlasagne med kycklingfärs

Mjölkfri torsdag den 27 mars

Köttfärssoppa

Mjölkfri fredag den 28 mars

Schnitzel med klyftpotatis och rosepepparsås

Köttfärsbiffar med rostad potatis och äppeltzatziki (mjölkfri)

Ett jättegott recept som jag hämtat hos Mathem i samband med att jag gjorde veckans beställning. Det märks verkligen att det är många som passar på att beställa hem varor istället för att gå i butik. Vanligtvis brukar jag beställa ena dagen och få hem mina matvaror dagen därpå, men då jag la min beställning i fredags så visade det sig att jag först kunde få hem varorna i onsdags. Och toapapperet var slut så det fick jag inte hem 😉

Har du testat Plantis Greek style Gurt? Det här var första gången jag testade den och jag blev glatt överraskad. Den var riktigt krämig och god och passade riktigt bra till tzatziki, så den kommer jag att köpa hem flera gånger. Det blev en fin smakbrytning av det söta äpplet och det passade bra ihop till biffarna.

4 portioner

Ingredienser:

Biffar

  • 200 g morötter
  • 700 g köttfärs
  • 2 msk skånsk senap
  • 1 st ägg
  • salt
  • kryddpeppar
  • pepparmix
  • olja att steka i

Potatis

  • 700 g potatis
  • olja
  • salt

Äppeltzatziki

  • 1 st äpple Royal Gala
  • 1 förpackning Planti Greek style Gurt
  • 0.5 tsk flytande honung
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 225 g gröna ärtor

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skiva potatisen i klyftor. Lägg potatisskivorna på en ugnsplåt och tillsätt olja och salt efter smak. Blanda om ordentligt och rosta i ugn ca 30 min tills potatisen får fin gyllene färg.

Skala och grovriv morötter på ett rivjärn. Blanda färsen med morötter, senap, ägg, salt och peppar i en bunke. Forma 10 biffar och stek dem i olja ca 2-3 min på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Sänk värmen och låt de bli klara i pannan.

Skölj och grovriv äpplet på ett rivjärn. Blanda Planti Greek Style Gurt med äpple, honung och smaka av med salt och peppar.

Tina ärtorna i lite vatten i en kastrull på spisen. Sila av och lägg upp i en skål.

Servera biffarna tillsammans med potatis, äppeltzatziki och gröna ärtor.

 

Påfyllning i sminkväskan

Inlägget innehåller reklam och annonslänkar till Cocopanda

Det var dags att fylla på sminkväskan, så förra veckan gjorde jag en beställning hos Cocopanda, som jag tycker håller hyfsat bra priser.

Jag är dock inte en helt trogen kund, utan hittar jag billigare produkter i andra webbutiker, så skiftar jag butik. Smink är inte heller något som jag handlar i riktig butik, då jag tycker det är praktiskt att bara klicka hem. Och är jag osäker på något, så googlar jag eller frågar dottern (där jag ändå måste ha i åtanke att hon kan sminka sig på helt andra sätt än vad jag som är 50 kan göra). Men, det brukar ordna sig, blir det felköp så får hon de produkterna och vice versa.

Så, detta kom hem och jag bara suckar när jag ser vad mörkret ställer till det när jag tar bilder. Bilderna suger, men jag kompenserar det nedan genom att låna produktbilder från butik.

Foundation

Kommer någon ihåg mitt lyriska inlägg om Kat Von D? För oss som har vitiligo är hennes foundation underbart täckande, men efter två somrar med extremvärme fick jag tänka om då jag kände mig som ett uttorkat cementblock i ansiktet. Inte najs allt, milt uttryckt.

Dottern tipsade då om Total Control Drop Foundation, som naturligtvis inte är lika täckande som Kat Von D Foundation men den fyller mina funktioner. När det var som varmast klarade jag inte av att använda Kat Von D Foundation då jag upplevde att ansiktet inte kunde andas utan jag kände mig bara klibbig, rent av lite skitig. Så, nu använder jag bara Foundation från Nyx och är supernöjd.

NYX Total Control Drop Foundation Vanilla DF06 för 149 kr
(ordinarie pris 209 kr)

Fördelen med att beställa just min foundation, i färg vanilla, är att just den färgen (i nio fall av tio) är betydligt billigare hos Cocopanda än andra ställen. Och jag beställer alltid två flaskor åt gången.

Rouge

Ett tips från dottern. Jag är mycket dålig på att använda både rouge och contour – eller om vi ska vara helt ärliga – jag tar mig inte tid men, jag ska med dotterns hjälp försöka bättra mig (hahaha), så jag beställde en ask rosa puderrouge som var nedsatt till 165 kr vid mitt inköp (ordinarie pris 209 kr)

Balm Frat Boy Shadow/Blush Peachy Apricot för 177 kr (ordinarie pris 209 kr)

The Balm Frat Boy Shadow/Blush Peachy Apricot är en rosa puderrouge som ger en fantastisk lyster till huden. Den hjälper till att framhäva ansiktsdrag och ger hyn en strålande lyster i varma toner av färgerna aprikos/rosa. Frat Boy kan även användas som ögonskugga och den passar alla hudtyper. Produkten kommer i en läcker förpackning som The Balm är kända för! Den har en spegel i locket och är enkel att ha med sig i handväskan. Ett stort plus för spegel för jag blir alltid av med mina speglar.

Bronzer

Ännu ett tips från dottern som säger att Balm Bahama Mama är en matt bronzer som ger en vacker solkysst hy och det är precis vad min vitiligobleka hy kan behöva. Vid mitt inköpstillfälle kostade den 119 kr men jag ser att den nu erbjuds för 149 kr. Den populära bronzern är helt utan orange undertoner och fungerar också perfekt för contouring och som en matt brun ögonskugga.

Som bonus är att Bahama Mama från The Balm inte är testad på djur.

The Balm Bahama Mama för 149 kr (ordinarie pris 209 kr)

 

Primer

Primer är ett måste i sminkväskan och jag var tvungen att prova Nyx Honey Dew Me Up Primer, som jag faktiskt inte provat tidigare. Jag gogglade fram recensioner och hamnade på en sida som gav mig ett hjärtligt, gott skratt. Användaren var inte alls förtjust i hur primern applicerades vilket ledde till att jag bara MÅSTE prova.

Nyx Honey Dew Me Up Primer  för 149 kr (ordinarie pris 199 kr)

Nyx primer inspireras av honungens gyllene glöd och innehåller ljusreflekterande guldkorn som ger en strålande fräsch look som varar hela dagen. Jag menar, som 50 + är det ju som att komma till himmelriket.

Primern är också perfekt för att neutralisera missfärgningar eller rodnader.  Så, appliceringen – vad var det med den?! Jo, flaskan innehåller en liten spatel (jag betonar LITEN) och med den fiskar jag upp lite primer som jag sedan sätter på en punkt i ansiktet. Jag använder INTE spateln till att sprida ut det över hela ansiktet för då hade jag kommit 3 timmar för sent till jobbet varje dag. Lägg lite primer på ett ställe i ansiktet, sprid sedan ut det med fingertopparna. Lätt som en plätt. Vi ska inte göra det svårt för oss. Och primern håller vad den lovar.

Blush- och contourpalett

En liten bonus till mig själv, inte minst med tanke på att det var 30% rabatt på den.Eventuellt får dottern ta över den men jag kan i alla fall prova.

Paletten, en vacker blush- och contourpalett från Makeup Revolution, består av 8 färger i kompakt puder med en blandning av matt och skimmer. Pris 83 kronor (ordinarie pris 119 kr).

 

 

 

Majsgröt (mjölk- och glutenfri)

Är du frukostmänniska? Tillhör du typen som sitter länge vid köksbordet, dukar upp en massa bröd, pålägg, yoghurt och färska bär? Eller njuter du av hotellfrukostar där man kan sitta länge och äta sig igenom allt? Jag är definitivt ingen frukostmänniska men jag har lärt mig äta frukost fast jag gör det oftast på stående fot.

Just nu har jag fått dille på kokt ägg med kaviar men på helger äter jag gärna gröt. Vanligtvis blir det havregrynsgröt med en skvätt sojamjölk. Jag hittade ett opublicerat recept i mina gömmor och för cirka ett år sedan smaskade vi oss igenom majsgröt till helgfrukost. Det är läge att ta upp det igen med tanke på helgen gläntar på dörren.

2 portioner

Ingredienser

  • 4,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk kanel
  • 1.5 dl majsmjöl
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 msk strösocker
  • (1 droppe mandelarom)
  • 1 dl mandelmjölk

Så här gör du
Blanda alla ingredienser förutom mandelmjölken i en gryta och koka upp. Sänk värmen och koka cirka 2 minuter. Rör hela tiden för gröten tjocknar fort.
Blanda ned mandelmjölken och låt gröten bli varm. Önskar du lösare gröt, kan du späda med mer mandelmjölk.

Mjölkfri matsedel vecka 11

Inlägget innehåller reklam till Ishokuju 

 

Söndag igen – och lunchdags – och jag har fortfarande inte kommit ur pyjamasen. Hela gårdagen tillbringade jag med att packa upp, fotografera, prissätta, skriva content och lägga upp nya varor i min webbutik, Ishokuju. Jösses vad många roliga prylar jag fått hem. Fördelen med att göra beställning med båttransport är att jag hunnit glömma nio tiondelar av det jag beställde hem i december, så det var rena julafton att packa upp. Jag fick dock ringa in mannen som bärhjälp för jag insåg att jag aldrig fått hem paketen själv då det var en hel del som skulle hämtas.

Nu är lagret påfyllt igen och jag fick också installerat Klarna som betalningssätt. Tidigare använde jag Stripe och PayPal och det var en rent ekonomisk fråga innan jag hann komma igång och kunde se om det genererade några affärer.

När jag hade affärsmöte med banken, innan start, så påtalade de just att Klarna är den viktigaste och bästa betalmetoden men att det kunde vara svårt att få ihop det ekonomiskt till att börja med. Nu när jag ser att det rullar på så kopplas jKlarna på för jag förstår att många tycker att det är viktigt att kunna betala just genom Klarna.

Mjölkfri måndag den 9 mars

Ugnsstekt grillkorv och potatismos

Mjölkfri tisdag den 10 mars

Torskrygg med dillsmör och kräftkroppkakor

Tips: Skippa kräftorna i kroppkakorna, om de små inte gillar det.

Mjölkfri onsdag den 11 mars

Köttbullar med brun sås, kokt potatis, pressgurka och lingon

Mjölkfri torsdag den 12 mars

Pasta med skinksås
Tips: Skippa bönpastan och servera med vanlig pasta istället

Mjölkfri fredag den 13 mars

Polenta med gröna ärtor, schnitzel och Sriracha Chili Majonnäs

Mumssnittar (mjölkfria)

Hej fredag. Hoppas att alla har en skön och härlig fredag. Själv så tillbringar jag kvällen med att packa upp massor av varor till min webbutik och jag hoppas att få allt online under helgen. Det ska fotograferas, skrivas content och marknadsföras i alla kanaler. Jösses vilka roliga prylar jag fått hem 😀

Men under tiden kan vi njuta av ljuvligt, spröda snittar som får en spännande kaffe- och nötglasyr. Liksom biscotti är kakorna superlätta att göra och degen blir så pass fast att du inte behöver extra mjöl för att rulla ihop dem. Jag rullar alltid mina degar på bakplåtspapper och det är hur smidigt som helst, utan kladd.

Cirka 30 snittar

Ingredienser:

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Glasyr:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk kakao
  • 1 msk starkt kaffe
  • cirka 1 dl florsocker
  • 20 hackade hasselnötter

Så här gör du:
Låt mjölkfritt margarin bli mjukt. Blanda med socker, vaniljsocker, ägg, vetemjöl och bakpulver.
Halvera degen. Forma till 2 rullar . Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut dem.
Grädda i 175°C i 10-12 minuter.

Smält mjölkfritt margarin till glasyren. Blanda ihop med övriga ingredienser (inte nötterna).

Ta ut plåten och och häll över glasyren. Dekorera med hackade hasselnötter.