Home » Blogg

Twix chokladrutor mjölk- och glutenfri

Hej vänner – hoppas att ni har en bra lördagskväll, som snart övergår i söndag. Jag fastnade på kontoret ett par timmar och upptäckte just att klockan passerat 23, men å andra sidan så har jag sovit ett par timmar i eftermiddag, så jag är redo för vad som komma skall.

Semestern har börjat och vi kom överens om att lördag och söndag – då lyssnar vi på kroppen – så jag har till och med sovit middag.  Jag ligger definitivt efter vad gäller sömn, så nu tar jag igen. Under tiden passade äkta hälften på att röka en fläskytterfilé som blev magiskt god. Köttet bara smälte i munnen, så det måste vi definitivt göra igen.

Igår bakade jag twix chokladrutor som var jättegott. En del av bilderna är tagna direkt från frys, så därav bildkvalitén, men jag lovar att det är gott. Syndigt gott.

Direkt ut ur frysen – skurna i bitar

24 bitar

Ingredienser:

Botten:

  • 115 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk strösocker
  • 160 g glutenfritt mjöl
  • 1 kryddmått salt

Så här gör du:
Blanda mjölkfritt margarin, strösocker och salt. Börja med att tillsätta 1 dl glutenfritt mjöl (ca 100 g) och blanda sedan in resten av mjölet. Jag började arbeta degen för hand men insåg sedan – vad håller jag på med – så då åkte vispen fram och jösses vad allt gick lättare. Arbeta in mjölet allt eftersom så att du får en smidig deg.

Ta fram en form, ca 20×20 cm och plocka fram bakplåtspapper. Smörj in det med olja och tryck sedan ut degen, för hand.

Sätt in i 180 grader, varmluftsugn, i cirka 20 minuter. Ta ut.

Fyllning

  • 2 burkar kondenserad kokosmjölk
  • 3 msk mjölkfritt margarin
  • 50 g mörkt muscovadosocker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:
Alla ingredienser blandas i en gryta. Koka upp och låt koka i cirka 5 minuter. Rör hela tiden. Gå inte ifrån en enda minut, utan rör. Därefter häller du fyllningen i formen och sätter in den ytterligare 12 minuter i 180 grader. Ta ut och låt kallna.

Toppfyllning:

  • 200 g mjölkfri choklad
  • 2 msk mjölkfritt margarin

Så här gör du:
Smält choklad över vattenbad och rör ned mjölkfritt margarin.  Bred fyllningen över den  kalla chokladkakan. Låt kallna och skär sedan i bitar.

Citronsaft

Hej. Tre dagar kvar att jobba och sedan släpps jag ut på grönbete. Om jag räknar timmarna? Jo, det gör jag. Vårt sommarschema är blankt som ett oskrivet blad så vi får se vad vi hittar på. Jag brukar i och för sig inte ha brist på sysselsättning och beroende på väder och vind så får vi se vad vi ger ut oss på.

Att åka på picknick är alltid en favorit och jag brukar ha med mig en flaska citronsaft, som är otroligt enkel att göra, då jag bara blandar allt i en skål, som får stå över natten. Här är det inget finlir utan allt bara blandas. Testa gärna, det går inte att misslyckas.

Blir cirka 1 liter citronsaft

Ingredienser:

  • 1 kg citroner
  • 6–7 dl strösocker
  • 1 liter vatten

Till servering

  • citronskivor
  • myntablad
  • is

Så här gör du
Skölj citronerna. Många skalar citronerna och skär bort det vita, då det sägs bli beskt, men jag bara delade citronerna i fyra delar, pressade ut saft och la sedan citronerna, tillsammans med saften, i en skål. (Och inom parentes, jag märkte ingen beska).

Koka upp socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Häll det varma sockervattnet över citronerna. Låt kallna och därefter får saften dra en dag eller över natten i kylen.

Sila genom en finmaskig sil. Häll upp på flaskor. Förvara i kylen. Späd saften med vatten vid servering

Hemmakontor Ishokuju

— Detta inlägget presenteras i samarbete med min webbutik Ishokuju —

Ända sedan jag lanserade webbutiken Ishokuju har tanken funnits att fixa till ett ordentligt hemmakontor med japansk inspiration och en hörna med butikens mest sålda varor. Jag blev fullständigt hispig att vistas i tidigare kontor, som var i dotterns rosa rum, så när dotter med sambo flyttade ut och sonen flyttade in i hennes rum så blev det ett rum över.

Vet ni, det är krävs en massa logistik att få ihop barn som flyttar in och ut. Periodvis har vi haft huset fullt av både egna barn och utbytesstudenter och det har inte varit lätt att hitta utrymmen som har bara varit mitt. Bara mitt. Och med mitt menar jag naturligtvis mitt och äkta hälften.

Men nu börjar hemmakontoret komma i ordning. Jag har plockat ned dotterns kimonos från vinden (vi letar fortfarande efter en) och jag har börjat pynta. Visningsexemplar av varorna har fått flytta in i ett skåp och resten finns nedpackat.

Det kommer att bli bra det här och som en extra gåva får du som läsare hos mig 20% hos Ishokuju. Rabattkoden varar till och med söndag och du behöver endast ange ”nicklaskokbok” när du passerar kassan.

Citronbiskvi (gluten- och mjölkfri)

Hej fredag. Som jag längtat efter dig och nu jobbar jag bara en vecka till och sedan är det semester med stort S.

Så vänner, hur har ni haft det i veckan? Har veckan varit bra? Själv så började med veckan med att gå till en helt magisk fysioterapeut som fick rättat till ryggen på mig. Tack älskade kollega som tipsade mig och som gav mig ett par kärleksfulla ord på vägen. Tro mig, jag behövde det och tack vare det är jag som en ny människa och kan se ljust på tillvaron igen. Det visade sig att bäckenet var snurrat och att musklerna på högra sidan var mer eller mindre oanvända, så nu ska det rättas till. Jag ska bli en ny människa. Min fibrovärk får jag leva med man man behöver inte göra det värre än det är.

I mitten av veckan var jag iväg på event och herregud som jag frös då vi var ute hela dagen. Tack och lov så sa en röst till mig, innan jag åkte iväg, att jag skulle hämta både kofta och handskar – och dessa fick jag användning för. Men det var underbart och jag säger det igen – jag älskar mitt jobb.

I tisdags åkte jag och Nicklas till IKEA så nu har vi köpt hem en massa pynt så vi kan färdigställa mitt nya kontor. Jag klarade inte av Emmas rosa rum, så nu har vi flyttat om så det blir bättre, men mer om detta i ett senare inlägg.

Nu är det dags för lite gott, vad sägs om citronbiskvi? En liten söt kaka som jag bakade till vår familjeutflykt.  Originalreceptet kommer härifrån och jag har bara ändrat det lite. Vi pratar om en helt underbar, söt citronbiskvi på en smäktande biskvibotten och som pricken över läggs vit choklad på toppen. Kalorier? Det kan inte vara många….

Ingredienser:

Botten:

  • 500 g mandelmassa
  • 3 st äggvitor
  • 1 dl strösocker

Smörkräm:

  • 300 gram rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 3.5 dl florsocker
  • 1 dl lemoncurd
  • 1 citron – skal & saft från halva
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 äggulor

Garnering:

  • 300 g vit mjölkfri choklad
  • 1 dl plantbaserad grädde
  • rivet skal från 1 citron

Gör så här:
Botten: Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en plåt med bakplåtspapper, 30×25 cm.
Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita. Rör till en krämig smet. Bred ut smeten på plåten.
Grädda botten i cirka 15 minuter, tag ut och låt svalna helt. Vänd sedan upp på nytt bakplåtspapper och drag bort pappret på botten.

Smörkräm: Vispa samtliga ingredienser till en fluffig smörkräm. Vispa med elvisp på hög hastighet i 3-5 minuter. Bred smörkrämen jämnt över den avsvalnade bottnen. Ställ i kylskåp medan du gör garneringen.


Garnering: Finhacka den vita chokladen och lägg i en skål.
Hetta upp grädden och slå den sedan över chokladen. Låt stå i ett par minuter och rör sedan till en slät ganach. Låt tjockna en aning.
Bred garneringen på kakan och riv sedan över lite citronskal innan du skär i rutor. Dekorera gärna med jordgubbar.

Jag frös ned kakan. Den går rätt fort att tina.

Quan i Malmö

Datenight, eller datekväll om man ska vara korrekt, då vi hade avslutat måltiden redan innan halv åtta. Jag inser att vi inte tillhör generationen som går ut klockan 21, utan då ska man helst ha ätit färdigt och redan var i säng *gapskratt*.

Bord var bokat till 19, men vi åkte in till Malmö redan vid tre. Vi hann gå en sväng på stan, ta en drink vid Mellow Yellow , äkta hälften köpte  solglasögon hos Åhlens  samtidigt som jag blev av med mina, men en expedit hade lagt undan dem, så jag fick tillbaka dem vilket jag tackar för. Sedan gick vi en tur i Kungsparken och bara njöt. Älskar sommarkvällar. Och Malmö är fantastiskt. Så det så.

Halv sex var vi vrålhungriga så vi begav oss till Quan som ligger alldeles vid Lilla Torg.  Jag hade bokat bord till kl 7 men det fanns plats till oss, så vi kunde börja äta tidigare. Quan ligger i anslutning till Elite Hotells på Mäster Johansgatan och restaurangen slog upp dörrarna i oktober 2018. Det är en asiatisk restaurang med lite koreanskt, lite kinesiskt, lite japanskt och lite vietnamesiskt, en s.k asiatisk fusion och eftersom det serveras asiatiskt så betyder det att vi finns på plats, då vi älskar asiatisk mat.

Miljön är mysig och tummen upp för att man redan ett par dagar i förväg, innan förbudet träder i kraft, förbjuder tobaksrök. Det innebär att vi kan sitta utomhus och njuta av god mat. Jag har inget som helst emot folk som röker, men jag vill inte ha rök i min mat. Så vi har oftast valt att sitta inomhus på grund av detta.

Menyn är väldigt liten  och  drinkmenyn är både större och längre än maträtterna. Konceptet går ut på att man väljer 2-3 rätter per person och sedan delar man rätterna. Vi valde totalt tre rätter och en efterrätt och konstaterar att smakerna gifter sig med varandra och varje måltid är lagad med kärlek. De som jobbar i köket vet vad det gör, men trots det känns portionerna små. Det fanns en hel del rätter vi var tvungna att välja bort på grund av allergi och att vi ville välja något som båda kunde dela på.

Vi valde två kalla rätter och en varm. Först serverades vi de två kalla rätterna och sedan kom den varma.

Yellowtail sashimi med ponzusås, jalapenos och koriander. En ren njutning. Fisken smälte i munnen. Jag kan inte få nog av jalapenos och den var helt perfekt till fiskrätten.


Till det kom Beef Tataki som är en lätthalstrad ryggbiff med söt ingefära, friterad vitlök, soja och vårlök. Köttet var så gott och det här kunde jag ha ätit resten av kvällen.


Till varmrätt hade vi valt 200 g Guy, som är en entrecôte med kimchi, yakinikusås och machesallad. Här blev vi tillfrågade om vi ville ha ris till måltiden och det ville vi. Riset var dock inte så klibbigt som tycker om men själva rätten var så god. De vet verkligen vad de gör i köket.


Vi hade inte tänkt avsluta måltiden med en efterrätt, men jag var sugen på något sött, vilket inte är helt lätt då vi hade krav på både mjölk- och glutenfritt. Quan kunde dock erbjuda en helt magisk sorbé på körsbär, basilika, kokos och äggvita. Helt fantastisk. Körsbärssorbén smälte i munnen och tillsammans med rostad kokos var det så gott. Som en efterrätt ska vara.

Vi provade också var sin drink och mannen testade Konnichiwa som var härligt syrlig medans jag drack en Kyoto Cooler.

Så, för att sammanfatta, inredningen är elegant och prober. Personalen är kunnig, glad och alert och för oss som är födoämnesallergiska är det inga problem. Vi blir sedda och man tar hänsyn. Servicen är helt outstanding. Maten är som servicen fantastisk och smakerna gifter sig med varandra. Priset är dock förhållandevis högt till den mängd mat man får men här äter man för den gastronomiska upplevelsen.

 

Högrevsburgare med chilistekt pak choi (mjölkfri)

Sommar och grillat, det går verkligen hand i hand. Vi grillar mycket och ofta. När vi ägde en sommarstuga i Blekinge så avslutade vi ofta de ljumma sommarkvällarna med att grilla helt magiska hamburgare på en grill som var en tvärhand hög. Så goda hamburgare som vi grillade där har vi haft svårt att grilla hemma.

Och jag vet inte om det berodde på dem magiska miljön, luften eller fåren som bräkte i hagen och korna som råmade en bit bort, men det var helt fantastiska kvällar. Så, vi grillar inte hamburgare så ofta här hemma. Tills igår. Jag brukar göra egna hamburgare från scratch, men eftersom jag varit rätt låg sista veckorna på grund av min ryggskada, så köpte jag med mig ett paket av Scans hamburgare med högrev och favoritbrödet Frisco.

Jag är alltid lite misstänksam mot halvfabrikat, men de här burgarna var riktigt, riktigt goda. De fick tummen upp av oss tre som åt.

Jag började tidig kväll med att förbereda pak choi som sakta fick karamellisera i soja. Vi var tre som åt burgare, och jag hade endast två pak choi hemma. Jag rekommenderar dock minst det dubbla eftersom mängden minskar rejält i stekpannan.

Jag satte sedan in det pak choi i kylen, där det fick vänta tills jag grillade högrevsburgarna, ett par minuter på var sida. Jag kryddade endast med peppar eftersom sojan är rätt salt. Pak choi fick också en sväng på grillen och jag använde mitt pizzajärn. Som du ser av bilden så blir det rätt lite mängd pak choi av två stycken.

Brödet grillades (glutenfritt till äkta hälften) och därefter monterade jag burgarna med avocado, pak choi och sriracha mayo. I hastigheten glömde jag spenaten – för jag var så jäkla hungrig. Jösses så gott det var. Burgarna smälte i munnen och stekt pak choi med soja toppad med avocado var så gott.

 

3 burgare

Ingredienser:

  • 4 pak choi
  • 1 msk olja
  • 4 msk soja
  • chiliflakes
  • sesamfrön
  • 1-2 avocado
  • 2 st högrevsburgare
  • friscobröd
  • Sriracha Chili Majonnäs
  • spenatblad

Så här gör du:
Strimla pak choin. Fräs pak choin i en varm stekpanna med olja. Tillsätt sesamfrön, chili, lime och soja. Låt sojan koka in i kålen.

Grilla burgare och bröd. Montera med spenatblad, burgare, skivad avocado och pak choi. Smaksätt med sriracha chili majonnäs.

Ät och njut.

Strawberry Daiquiri

Sommarens godaste drink och det här skulle ha blivit ett fredagsinlägg men det kom annat emellan. Jag satt och läste en massa statistik följt av onlineutbildning och tiden rann iväg, så det får bli en lördagsdrink.

Vet ni, vi var iväg till Ullared förra söndagen och det är en plats jag inte trodde jag skulle sätta min fot på igen. Vi var där för ett par år sedan och efter en kvart väste jag till min man att ta mig därifrån. Den här gången lyckades man och dotter övertala mig att återigen åka och jag lyckades hålla intresset vid liv 1 timme och 45 minuter, sedan var det bra. Get me out of here. Vad är det med Ullared? Kan ni tala om det för mig? Det enda roliga var att jag sprang på Ola-Conny när jag letade kryddor men bortsett från det, finns det mer? Vad kan jag hitta där som jag inte hittar på Dollarstore, Rusta och övriga lågprisbutiker. Jag förstår inte fascinationen av denna butik och plats.

Jo, jag erkänner. Jag hittade ett par skor. Dock inte inne i butiken utan ien butik mittemot. Skorna hade kostat 800 och var nu nedsatta 80%, så de fick följa med hem. Därutöver blev det inget. Så då hoppar vi vidare till lördagsdrinken.

Strawberry daiquari är så gott och en riktig sommardrink. Vi testade två varianter när vi var i Bryssel men jag föredrar den vi gör själva. Dock knaprar jag stark medicin mot min ryggskada, då jag helt obetänksamt passade på att hoppa hoppborg, men alla ni andra kan passa på att njuta 🙂

2 glas

Ingredienser

  • 10 st djupfrysta jordgubbar
  • 1 dl sockerlag (0,5 dl socker + 1 dl vatten)
  • 0,5 dl limejuice
  • 0,8 dl ljus rom

Så här gör du:

Jordgubbarna mixas tillsammans med sockerlag. Tillsätt limejuice och rom. Blanda väl.

Häll upp i glas.

Food & Friends matrapport 2019

I detta inlägg finns ett samarbete med Ishokuju

Sommartider. Och det innebär att det är dags för Food & Friends årliga matrapport, som presenterades 14 juni. Spännande värre för dig, om du som jag, älskar siffror och statistik. Vad är nytt för i år? Vad har hänt sedan sist? Och vilken är årets favvismat?

Jag ska inte hålla er på sträckbänken, utan vi kör. Och här är rapporten sett ifrån mina ögon. Vill du själv läsa så hittar du den här.

Vi börjar med nya företeelser och nya ord. Transportskam. Steget efter flygskam. Varor ska inte transporteras längre än nödvändigt. Och jag håller med. Skulle vi äta mer efter säsong, så hade vi kunnat minska mycket av den transportskam som finns. Jordgubbar i januari är fantastiskt, men visst smakar de allra bäst under ett par juniveckor. Ett annat intressant begrepp är Pseudovegetarian. Någon som klassar sig som vegetarian, för att begreppet har så positiva associationer, men ändå äter kött vid valda tillfällen. Det är väl som jag, fast jag inte kallar mig pseudovegetarian. Älskar frukt och grönsaker, men ser ändå fram emot att sätta tänderna i en rejäl köttbit som högrevshamburgaren vi ska äta ikväll.

Vi älskar mat och är flexitarianer

Svenskarnas matintresse är fortsatt högt. Av de som ser sig som veganer, är 51% mycket mat- och matlagningsintresserade. Är man allätare, så ligger matintresset som genom­snittet, 36%. Den yngre generationen driver det gröna ätandet. Hej på er – och jättekul. Helt klart är att detta är en generationsfråga. Ju äldre man är, desto färre flexitarianer, vegetarianer och veganer. Jag äter dock mer vegansk kost idag än vad jag gjorde tidigare, men det beror till 100% på att veganutbudet är så mycket större idag än tidigare, vilket gör att det för mig, som är allergisk mot mjölkallergi, är så mycket enklare att leva.

Svensken är mer flexitarian än vad man själv tror. 29% av kvinnorna äter kött, fisk eller fågel 5 gånger/vecka eller mer. Samma siffra för männen är 37%. Flexitarian är numera ordet på allas läppar och allt fler hoppar på trenden att dra ner på köttet och äta mer grönt utan att bli ortodoxa vegetarianer  på heltid.

Shopping online

Fler fortsätter att handla mat online och 21% säger att de kommer att lägga mer pengar på onlinehandeln 2019. Trots detta tycker 46% att det är tråkigt att handla mat online. Motsvarande siffra för den fysiska butiken är 15%. Det är hela 48% som upplever att det är roligt att gå och handla mat. Svensken upplever att det är lika roligt att handla i en livsmedelsbutik som i en saluhall, 48% resp 47%.

6% av svensk­arna handlar online varan­nan vecka eller oftare, 6% av barnfamiljerna handlar mat online varannan vecka eller oftare. Motsvarande siffra är 11% för övriga familjer. Onlinehandel är ett storstadsfenomen och det är kanske inte så konstigt.

Vi handlar extremt mycket mat online men det beror på min fibromyalgi och att jag har svårt att bära hem alla tunga matkassar. Själva köpupplevelsen är ”sådär” och helt klart mycket dyrare än att handla i en fysisk butik. Så får jag välja, så är det betydligt roligare att gå och handla på riktigt. Att klämma på produkterna och veta vad jag får.

Rester är kul

Man tager vad man haver-spontaniteten vinner mark. 34% av svenskarna fortsätter att veckoplanera sin matsedel. De som inte har veckoplanering funderar på vad man ska laga när man är hemma och ser vad som redan finns i kylskåpet. De sociala medierna, som inspirationskälla, växer från 20% till 32%. Det är fram­för allt de yngre generatio­nerna som driver denna utveckling. I den yngsta, 15-­24 år, är de sociala medierna den absolut viktigaste inspirations­källan, 50%.

Vi älskar matrester till den grad att 82% skapar en ny måltid av de matrester som finns i kylskåpet. 82% använder överbliven mat till lunchlåda eller ny middagmat. Endast 1% slänger maten och är således ingen grupp som sticker ut.

Majoriteten av svenskarna lagar sig igenom 11 maträtter per månad. Det är endast 3% som lagar ny maträtt varje dag och det måste väl vara alla matkreatörer (inte jag inräknad, då min inspo varit låg). Myten att barnfamiljer har en kortare repertoar av maträtter än övriga familjer, stämmer inte. Faktum är att barnfamiljerna använ­der sig av fler maträtter än svensken i övrigt.

Veganer och vegetari­aner använder betydligt färre maträtter under en månad. Med tanke på att den gruppen växer, så finns ett behov av fler maträtter. Ju äldre man blir desto fler maträtter använder man sig av. Sambos använder färre rätter och minst maträtter använder sig singlarna av. Ju äldre man blir desto mer varierar man sina maträtter och här känner jag igen mig. Det är inte ofta jag serverar samma maträtt 2 gånge /månader (minus lunchlådor, för här kör jag ett och samma recept. Lax och ägg kommer man långt med).

Närproducerat

Närproducerat är bra, men här spelar inkomsten en stor roll. 28% av de som tjänar 35.000 kr/månad anser att det är viktigast, medan endast 15% av de som tjänar 19.000 kr/månad tycker det är lika viktigt. För dem är priset viktigast. (25%).

Det absolut viktigaste när svensken köper middag, är att det ska vara gott. Vi värdesätter god mat.

Vatten är livet

Vi fortsätter att dricka kranvatten till maten och mjölkkonsumtionen ligger still. 14% dricker läsk till måltiderna och här är det yngre kvinnor, i åldern 15-24 år, som står för den siffran. Det finns också en alkoholfri trend i Sverige, som drivs av de yngre generationerna. 16% av 24–34 åringarna dricker aldrig alkohol. Det är skillnad i alkohol­konsumtion mellan män och kvinnor. 54% av männen dricker alkohol någon gång i veckan, medan motsvarande siffra för kvinnorna är 38%.

Vattnet ersätts med läsk när vi äter mat på krogen, istället för hemma och här är det de yngre som sticker ut. Det är först i åldersgruppen 45-54 som kolsyrat vatten går om.

Matlådor

Vi älskar matlådor. Det visar nämligen hur smarta vi är att ta hand om våra resurser. Andelen kvinnor, som har med sig matlåda, till minst tre luncher i veckan, ligger kvar på förra årets nivå, 40%. Däremot ökar siffran för männen till 44%, jämfört med 42% året innan.

Förra årets siffror för frukostätande utanför hemmet ökar inte. Det är återigen 14% som äter frukost utanför hemmet, minst en gång/vecka.Yngre äter oftare frukost utanför hemmet än äldre.

Kyckling till lunch är tydlig favorit följt av nötkött och det är betydligt fler kvinnor som väljer vegetariskt än män, 15 resp 7%

Tio-i-topp vegetariskt

På vegotoppen är grönsakssoppan en tydlig vinnare, före sallad, som har tappat i årets mätning. Ny på årets lista är hallo­umi, en råvara som är väldigt lätt att variera:  halloumistroganoff, halloumiburgare och halloumisallad. Halloumi äts mest av de yngre generationerna och då framförallt av kvinnorna. Och har ni testat den veganska halloumin? Den är så god. En vinnare.

Så här ser listan ut för vegoppen

  1. Grönsakssoppa 11,4%
  2. Pasta med sås 11,0%
  3. Vegetarisk lasagne 9,6%
  4. Sallad 4,4%
  5. Pizza 3,7%
  6. Vegetariska biffar 3,5%
  7. Tacos 2,7%
  8. Falafel 2,5%
  9. Linsgryta 2,5%
  10. Halloumi 1,8 %

Den vegetariska trenden är fortsatt stark, där andelen som äter  vegetariskt minst en gång i veckan ökar från 43% till hela 57%. Även åldern spelar en roll i detta, där man är mindre benägen att äta vegeta­riskt ju äldre man är

Barnfamiljernas topplista för vardagsmat

  1. Spagetti och köttfärssås 12,9%
  2. Kyckling med tillbehör 9,7%
  3. Pastarätter 6,0%
  4. Korvstroganoff 4,5%
  5. Fisk 4,5%
  6. Korv med tillbehör 3,3%
  7. Soppa 2,6%
  8. Lax 2,6%
  9. Lasagne 2,6%
  10. Köttbullar med tillbehör 2,5%

Topplista för helgmat

  1. Kyckling
  2. Pizza
  3. Tacos
  4. Biff med tillbehör
  5. Fisk med tillbehör
  6. Hamburgare
  7. Fläskfilé med tillbehör
  8. Spagetti med köttfärssås
  9. Grillat
  10. Lax

Årets trendigaste mat

Och vilken är den 2019 års absolut trendigaste maträtt. För barnfamiljer så är tacos den absolut trendigaste maträtten men på absolut topp ligger sushi följt av poké bowl.

Och med det tar jag mig friheten att hälsa välkommen till min butik Ishokuju, som säljer japanskt porslin, som helt ligger i tiden för att äta 2019 års mest trendigaste maträtt. Och vill du veta hur du lagar perfekt sushiris, så finns ett recept här.

Kram på er, och trevlig helg.

Guacamole

Hemlagad guacamole är ett måste till all slags grillmat och det tar bara ett par minuter att mixa ihop en härlig röra. Vill du ha mer smak, så tillsätter du både vitlök och chili men jag serverar en mildare variant till äkta hälften.

Den här veckan håller jag på att avsluta en massa projekt, vilket innebär att jag från och med fredag kommer att ha hur mycket fritid som helst 🙂

Mitt år som president för min Rotaryklubb går mot sitt slut och jag har också lagt över ett grafiskt projekt på en annan. Beslutet att lägga ned allt extraarbete jag dragit på mig under de sista två åren har inte varit lätt, då jag gillar att ha fullt upp, men jag upplever också att jag ständigt går med dåligt samvete, eftersom det alltid är något som jag inte hinner med. Risken att kliva in i den berömda väggen har varit påtaglig och när väl beslut togs att jag bara skulle tänka på mig själv, så kändes det verkligen som en börda föll från mina axlar. Så jag får klappa mig själv på axeln och säga ”Bra jobbat, Åsa”.

Nu ska jag bara vara och det innebär att jag kan lägga både tid och energi på min webshop. Just det ja, ni trodde väl inte att jag bara skulle sitta och rulla navelludd. Men nu ska jag arbeta bara för mig själv och jag måste se till att jag inte hoppar på saker och ting. Hur kul de än låter.

Ingredienser:

  • 2 avocado
  • 1 stor tomat
  • salladslök
  • salt
  • peppar
  • saft från ½ lime
  • 1 msk sweet chilisås

Så här gör du:
Kärna ur tomaten. Kärna och gröp ur avokadorna och hacka både avocado, lök och tomater. Kör gärna med en stavmixer.
Tillsätt limesaft i en skål med avokadon och tomaterna. Rör runt.
Smaka av med salt, svartpeppar och sweet chilisås.

Utflykt: Tykarpsgrottan och Wanås Slott

God förmiddag. Gissa om jag är utsövd så här på midsommardagen vilket beror på att jag sov middag igår, halvsov framför tv:n mellan 22 och 01 då jag slutligen gick och la mig. Så när jag slog upp de blå vid fem i morse var jag fylld av massor av energi. Så skönt. Jag har ingen aning vad som står på agendan idag, men då vädret är riktigt skapligt, så blir det säkert en tur med motorcykeln.

Förra helgen hade vi familjeutflykt tillsammans med bröder och föräldrar och vi träffades vid 10 vid Tykarpsgrottan strax utanför Hässleholm. Här började man bryta kalk i mitten av 1700-talet och idag bjuder Tykarpsgrottan på 20000 m2 underjordisk labyrint med salar, gångar och hundratals pelare. Under vinterhalvåret är gruvan sovkammare för åtta av Sveriges fladdermössarter men av dom syntes ingenting denna vackra sommardag. Den enda nära närkontakt jag har haft med en fladdermus var när jag hittade en stackare död i vår stuga och det skrik jag gav ifrån mig väckte nog många grannar. Grotttemperaturen ligger på +8 grader året runt och runt jul så håller man även julmarknad i Tykarpsgrottan.

Vi blev guidade nere i grottan och det var en rolig upplevelse att gå 12 m under jord. Mina tankar går till de män och kvinnor som arbetade i denna gruva för det måste ha varit ett otroligt tungt arbete. Inte minst för kvinnorna som fick den otacksamma lotten att bära upp allt. På vissa ställen fick man gå nedhukad och det gällde att se upp var man hade både fötter och huvud, vilket inte alltid är en lätt ekvation.

Efter rundvandring var det dags för lunch och jag hade med mig baguetter med rostbiff, curryremoulade och lök. Det fanns även baguett fylld med vegansk mjukost som jag blandad med pepparrot och lax. På den söta sidan fanns hemlagad citronsaft och citronbiskvi. (Recept kommer) Mums.

Och så ett gott råd, hoppa inte hoppborg om du passerat 50. Jag var naturligtvis tvungen att prova och förutom att jag slog upp en gammal ryggskada så åkte jag på migrän, men som sagt, det var kul för stunden, men det finns säkert en anledning till att det fanns en skylt där det stod max 10 år. hahaha.

Efter lunch och grottbesök satte vi oss i bilarna och begav oss mot Wanås Slott, en resa som tog cirka 20 minuter. Jag har hört mycket om Wanås Slott, som är en plats där konst, natur och historia möts. Här visas internationell samtidskonst och utrustade med karta så begav vi oss ut i den grönskande bokskogen. Platsen är otroligt vacker men ja…. jag vet inte vad jag ska skriva mer.

Det är möjligt det är fel på både mig och hela familjen men ingen av oss var väl helt begeistrade. Jag förstod inte konsten. Kallas det konst att slänga upp tygstycken och bollar i ett träd? Att ha en högtalarröst som ropar på mamma stup i kvarten? Ge mig en tavla att titta på, det förstår jag, men som sagt, uppenbarligen förstår varken jag eller min familj inte vad konst är då vi alla kände samma sak. Hela utställningen i bokskogen var konstig MEN vi fick en fantastisk promenad och njöt av alla doftande blommor och träd. Så på sitt sätt fick vi valuta för pengarna, men det är definitivt inte ett ställe jag skulle rekommendera. Jag kan dock ha varit extra grinig efter att jag slagit upp ryggskadan och fått migrän….

I slutet av promenaden försvann solen och det började regna, så det blev ett hastigt rusande mot bilarna för vidare hemfärd, där vi avslutade kvällen med att grilla, mysa och titta på en gammal videofilm från när min pappa firade sin 60-årsdag hemma hos oss, då vi bodde i Dösjebro. Då var Nicklas en liten kille på 3 år och Emma var ett par månader gammal. Och jösses vad ung man själv såg ut 🙂

Vi hade en toppendag och egentligen kvittar det vad man gör – bara man är tillsammans.