Home » Blogg

Nutellacheesecake – Alla Hjärtans Dag

Lördag är kontorsdag och jag har suttit större delen av dagen med fakturor, bokföring, att fota nya produkter, skriva content och sedan få upp allt på min butikssida. Därutöver ska paket skickas men då det är ett kärt nöje så får det ta den tid det tar. Tack och lov så gillar äkta hälften TV-sport så han inser nog inte att jag är frånvarande så mycket som jag är 😉

Vet ni, jag är helt lost på vilket datum det ä,r så jag har trott det varit Alla Hjärtans Dag idag, men det är ju först imorgon. Nåja, jag måste ha en extrem övertalningsförmåga för det blev blommor idag samt att hjärtat fick ett paket. En urläcker sidennäsduk från Natural Gents.

Därutöver så tillagade äkta hälften en magisk måltid och chilisåsen är värd att dö för. Jag återkommer med recept senare.

Mitt bidrag till Alla Hjärtans Dag blir en nötig nutellacheesecake, men köp vegansk nutella, om du inte vill göra egen.

Ingredienser:

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 200 g digestivekex
  • 2 förpackningar oatly på mackan naturell
  • 1 dl florsocker
  • 1 burk vegansk hasselnötskräm (à ca 350 g)
  • 2 dl rostade hasselnötter

Så här gör du:
Smält mjölkfritt margarin i en kastrull.
Krossa kexen till smulor med fingrarna, mixa dem fint i en matberedare eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel.
Lägg smulorna i en bunke och rör ner margarinet
Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ in i frysen.

Vispa oatly på mackan och florsocker ca 2 minuter med elvisp. Rör ner hasselnötskrämen, fortsätt vispa till en slät kräm. Häll krämen över bottnen.

Rosta nötterna,grovhacka nötterna och strö över digestivebotten. Sätt in i frys, ta ut någon timme innan servering.

 

Torsk med hummersås och blomkålsmos

Jag håller på att förbereda nästa veckas matlådor och då serveras gudomlig torsk med hummersås och blomkålsmos. Som extra dekoration la jag på lite tomater, som blir söta och fina efter en stund i ugnen.

En rekommendation är att köpa ordentlig torsk. Lägg ett par tior extra för det blir så mycket godare än att köpa billig torsk. Vi äter rätt mycket fisk och jag har lärt mig att ju mer pengar du lägger på fisk, desto bättre smakar det.

Ingredienser:

  • 600 g blomkål
  • 1 grönsaksbuljong
  • 450 g torsk
  • 1/2 förpackning oatly på mackan tomat/basilika
  • 0,5 dl kokosgrädde
  • 1-2 msk hummerfond
  • dill
  • räkor till garnering

Så här gör du:
Koka blomkålen mjuk, slå bort vattnet (spara lite till moset) och ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt all vatten ånga bort. Krydda med salt och vitpeppar och mixa slät. Häll i lite blomkålsspad tills du får ett fint mos.

Blanda ihop oatly på mackan, kokosgrädde, fond och dill och ställ åt sidan.

Lägg fisken i en form, salta och peppra. Fördela blomkålsmosen runt fisken och häll på dillsåsen på fisken. Sätt in i ugnen på 200° i 25-30 min. Lägg på räkorna innan servering

Cheesecake med kolasås och blåbär

Förra helgen bjöd jag dotter med sambo på en riktigt god efterrätt och så här i efterhand är jag tvungen att slänga in en brasklapp till mig själv. Gör inte kolasås i förväg om din man planerar att städa köket. Jag förberedde kolasåsen under förmiddagen och när jag glad i hågen skulle montera ihop hela skapelsen på eftermiddagen så var kolasåsen slängd. Så jag tvingade äkta hälften att göra om allt igen, 30 minuter innan dotter anlände. Tack och lov så var det minusgrader utomhus så såsen gick snabbt att kyla. Så, se alltid till att ha alltid en reservplan. Eller håll mannen borta från köket. Efterrätten blev dock uppskattad 🙂

Ingredienser:

Kolasås

  • 1 dl strösocker
  • 25 gram mjölkfritt margarin
  • 1 dl växtbaserad grädde
  • 0,5 tsk flingsalt

Cheesecake

  • 6 st digestivekex eller andra kakor. Jag rensade frysen och hittade cookies
  • 2 dl växtbaserad grädde
  • 140 växtbaserad färskost
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • skal från 1 citron
  • Blåbär

Så här gör du:

Kolasås:
Smält strösockret i en kastrull på låg värme.
När sockret smält och är karamellfärgat tillsätts mjölkfritt margarin. Rör om försiktigt tills dess att margarinet har smält.
Häll därefter på växtbaserad grädde och rör tills såsen har gått ihop sig och blivit lite rinnig. Låt såsen koka ytterligare ca 5 min på låg värme. Rör i flingsalt och låt såsen svalna. Kom ihåg att såsen tjocknar om den står i kylen. Ta fram i god tid innan servering.

Cheesecake:
Lägg kakorna i en plastpåse. Slå med något hårt, typ en kavel, så att du får kaksmulor.

Vispa växtbaserad grädde fluffig. Blanda med citronskal.

Blanda växtbaserad färskost med florsocker och vaniljsocker. Blanda försiktigt ihop grädden med färskostblandningen.
Varva kaksmul med färskoströra, blåbär och kolasås i portionsglas eller små skålar.

Mjölkfri keso

Under mina år som mjölkproteinallergiker har jag saknat keso. Jag har inte saknat keso i form av smak, då keso i sig inte smakar något och jag har ”goda” minnen från slutet av 70-talet då min mamma körde någon form av kesodiet. Keso smakade fullständigt vidrigt och jag kunde inte förstå varför min mamma utsatte sig för detta. Så rent smakmässigt kan jag vara utan det. Dock har jag saknat att ibland tillsätta det i mat. Eller så får man tolka det som att jag blivit tillräckligt vuxen för att nu gilla smaken. Valet är fritt. Jag har kanske äntligen blivit vuxen!

Jag inledde 2021 med att fasta och efter att ha fastar i 8 dagar så längtade jag efter keso med blåbär. Ni som följer mig vet att jag fastar två gånger per år och det har inget med vikt att göra utan har med de hälsoeffekter jag får. Dessa hälsoeffekter är guld värda.

Min fibromyalgismärta minskar, jag sover som en gris och kommer in i djupsömn, jag får energi och blir pigg – så för min del mina fasteperioder värda så mycket. Så länge jag mår bra kommer jag att fortsätta.

Nåväl, åter år keso. Jag hittade Awsome Vegan Dad som är en fantastiskt rolig blogg och här fanns recept på mjölkfri keso. Så receptet är inte mitt eget utan all creed går till AwesomeVeganDad. Äter du vegansk mat är denna sajt guld värd. Du behöver tofu och du ska använda silkestofu som är en len och mjuk tofu.

Ingredienser:

  • 400 gram silkestofu
  • 4 dl soygurt
  • 2 msk citronsaft
  • Salt

Så här gör du:
Pressa så mycket vätska du kan från tofun. Jag la min under en stekpanna och den fick ligga där i 2 timmar. Soygurten hällde jag i ett kaffefilter och den fick samma tid på sig att bli av med överflödig vätska. Blanda tofu med soygurt, citronsaft och salt.

1/1-21

God fortsättning på er. Så blev det äntligen 2021 och det här kommer att bli ett bra år. Det måste bli.

Hade ni en mysig nyårsafton? Vi hade en riktigt lugn, mysig nyårsafton och här är lite bilder på det vi åt.

Vi började med en förrätt bestående av Toast Skagen och det är det absolut godaste som finns att äta. Handpillade räkor som blandas med rom, massor av dill, lite lök, majonnäs och citron. Allt läggs på en rostad brödskiva. Mums.

Till varmrätt åt vi en fantastisk krämig potatisgratäng som serverades med stekt svamp, bacon och haricot verts som fick koka i lite portvin. Mmmmm. Köttbiten är en rostas och den fick en snabb stekyta tillsammans med massor av vitlök och timjan innan den åkte in i ugnen, tillsammans med ännu mer vitlök. Köttet smälte i munnen och allt serverades med en chili-bea.

Till efterrätten hade jag marinerat jordgubbar i lite portvin och i botten av ett glas lades krossade mandelmusslor, på med en god jordgubbsglass, lite jordgubbar och ännu mer mandelmusselkross.

Kvällen tillbringades framför Netflix och klockan var inte många minuter efter midnatt när jag gick och la mig. Jag är ingen nattuggla 😉

I dag är det 1 januari så då har jag suttit halva dagen med bokföring samt att jag packat paket. I morgon blir det en tur till dotter i Svedala och det ska bli mysigt att träffa henne igen. Ha en fortsatt skön helg på er.

Gott slut….

Gott slut på er alla och varmt tack till alla som följer Nicklas Kokbok.

Nicklas Kokbok (printad version) kom ut 1996, hemsidan kom upp 1997 och den andra (printade) kokboken kom ut 2003.

2014 kom webbversionen av Nicklas Kokbok igen igen, efter att ha legat i träda i flera år och jag försöker, på mitt eget sätt och vis, att hålla bloggen igång, med allt vad det innebär. Ibland blir det flipp, ibland flopp.

2020 har inte varit ett år jag vill minnas (milt sagt), även vad gäller mitt bloggande, så jag är oerhört tacksam för er som hänger kvar. TACK.

Varje år har jag kört en sammanfattning av det år som gått, men den traditionen bryts i år. Istället lägger jag min energi på att minnas min svärmor, barnens farmor, som gick bort i maj. Och Lasse, min svåger, som gick bort veckan innan jul. Tack för alla fantastiska stunder som vi fått dela med er.

Foto. Pexels.com

På julafton satt vi och tittade på bilder på en gemensam julafton för 5 år sedan. Vilka minnen. Vi minns. Och glömmer inte. Svärmor hade rullat 7 varv i graven om hon sett hur jag bakade plättbakelser men vi försöket hålla minnet vid liv trots att vi kanske inte gör saker som man tidigare gjort. Istället har vi tagit till vara på en massa guldkorn. Så här gör vi nu.

År 2020 kommer att bli ihåg kommet som året då vi träffas utomhus – på avstånd. Vi har umgåtts, med handsprit och avstånd. Men det har varit guldklimpar och stunder som vi tagit till vara på.

Under året har jag fokuserat mycket på min butik (<— reklam) och med allt som händer runt omkring så har jag prioriterat det som legat mig närmast om hjärtat – och det har tyvärr inte varit matlagning.

Tidigare nyårsaftnar har vi haft rejäla menyer, men så blir det inte i år. Älskade gubben och jag kör en light-version. En del halvfabrikat vilket får summera 2020. Jag har lärt mig att värdesätta den kontakt vi har kunnat ha och försökt ta tillvara på varje minut som man kunnat umgås.

Och med det sagt, tack för er som hängt med under 2020. Nu ser vi fram emot 2021.

Gott Nytt År!

Citrussallad med saffransvinägrett

Hej på er 🙂 Hoppas att alla har överlevt julen. Själv så har jag ätit alldeles för mycket julgodis så jag känner mig rätt uppblåst men det är ju självförvållat.. På vårt julbord serverades bland annat en jättefräsch citrussallad och den kommer definitivt att stå på vårt bord igen.

Ingredienser:

  • 2 apelsiner
  • 100 g färsk grönkål
  • 2 nävar blandsallad, strimlad
  • 0.5 liten rödlök, tunt skivad

Saffransvinägrett

  • 0.5 dl rapsolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0.25 g saffran (0,5 frp)
  • 0.5 vitlöksklyfta, finriven
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar

Kanderade nötter

  • 2 msk strösocker
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 dl mandel eller valnötter

Så här gör du:

Blanda ihop ingredienserna till vinägretten.
Smält sockret i en stekpanna. Tillsätt mjölkfritt margarin och hackade valnötter. Stek tills de fått en fin färg och sockerblandningen är fint glansig runt nötterna. Fördela på ett bakplåtspapper att svalna.

Skär bort skalet på apelsinerna. Skär ut skinnfria klyftor.
Hacka grönkålsbladen i mindre bitar och krama runt med olja och salt, krama över saften från resterna av ena apelsinen.
Vänd ihop sallad,grönkål, apelsiner och lök. Ringla över vinägretten och toppa med nötterna.

Familjeträff Corona Edition och vi minns Lasse

2020 lär inte gå till året som vi minns, utan till det år jag vill glömma. Vilket skitår vi har haft men det gäller att ta till vara all ljusglimtar.

Med tanke på äkta hälftens hälsa så minimerar all kontakt även om jag erkänner att jag vill resa. Jag vill ge mig ut. Jag vill besöka ställen. Jag vill se nytt. Träffa vänner och vara som det en gång var. BC. Before Corona. Men det kommer väl.

Vi försöker att bara träffas innersta kretsen och tack och lov att nästan allt går att sköta online nu för tiden. Julklappar klickas hem, mat klickas hem och det hade varit helt perfekt om vi kunnat klicka hem mänsklig kontakt också. Coronan sprids som en löpeld i Skåne och jag har all respekt för att mina föräldrar vill hålla distans. VI har knappt träffats sedan i oktober men lagom till helgen tog vi beslut att köra en Corona-edition-alla jul. Underbart. Vi höll avstånd. Vi grillade korv och åt underbara julkakor. Nu är mitt batteri laddat igen så nu kör vi.

Och all vår kärlek och tanke går till min svåger Lasse som gick bort i natt. Det var ett tufft och ledsamt besked som vi mottog idag.

Fredrik, finns du kvar?

Min blogg är min plats att göra mig hörd – så jag gör det nu.

Jag tillhör inte de som klagar. Efter 30 års äktenskap har jag lärt mig att jämka för att få ihop saker och ting. Tro mig, jag ha ängels tålamod när det gäller saker och ting.

Jag kan snacka skit om Skånetrafiken för att de inte får tummarna loss ur arslet att sköta saker och ting  – men inom mig så kommer jag ändå att sälla mig till kön och acceptera att det finns saker och ting som jag inte kan påverka, beroende på väder och vind. Så jag är tålig. Jag är norrläning. Jag försöker att inte bekymra mig över saker och ting som jag inte kan påverka. Jag vägrar att stressa och få högt blodtryck.  Jag har tålamod. Jag väntar ut. Men så händer något som får mig att undra vad fan som sker.

Och så finns det FS-data. När jag startade upp allt mitt ”internetande” så började jag hos FS-data. Jag har varit kund i över 20 år. Jag är fan i mig något som de kallar Guld-kund men helt ärlig, det är något de pissar på – idag. Vi som fanns med från början, det känns inte som vi räknas längre.

Förutom min blogg så driver jag ett företag – allt ligger hos FS-data. Numera uppköpt av Misshosting med allt vad det innebär.

I slutet av november så slutade e-mailen att fungera. Den 4 december så fungerar fortfarande inte mailen. En vecka utan fungerade email – hur tror ni att det är att driva ett företag?

Som bonus så får min webbsida tuppjuck, någon gång emellanåt, och ligger nere. För att få det att fungera så får jag erbjudande att teckna 2-årsavtal och flytta till bättre servers. Så då planerar jag att göra det. Av ren lathet för att jag inte orkar flytta. Så nä, jag kanske inte ska gnälla.  Min faktura är dock ännu inte betald så jag ligger kvar på gamla servern men efter att ha upplevt vad ni levererar så är jag ytterst tveksam till om jag vill vara kvar.

För det enda som får mig att vilja var kvar är Fredrik. Denna vänliga själ som jag aldrig träffat, men som för mig ändå är det genuina som FS-data bygger på.

I kväll, efter 5 dagar utan fungerade mail så ifrågasatte min son varför jag är kvar och helt ärligt, jag vet inte. Jag vet inte ens om Fredrik finns kvar, den Fredrik som alltid fanns till hands när jag för över 20 år sedan startade mitt konto. Eller om han har drunknat när Misshosting blev nya ägare  Så min fråga är – Fredrik, finns du kvar? Finns det något genuint kvar hos av Fs-data som gör att jag ska stanna kvar? Eller är det dags att jag vaknar upp och tar ut en skilsmässa?