Home » Blogg » Pistaschglass med granatäppelsirap och amarettoaprikoser (mjölkfri)

Pistaschglass med granatäppelsirap och amarettoaprikoser (mjölkfri)

Vaknade till ett rejält snöoväder i morse så det var bara att ta det säkra före det osäkra och köra långsamt till jobbet. Jag såg massor av blinkade polisbilar på långt håll och det är i ögonblick som detta som jag är så glad att det inte tar mig mer än åtta minuter att köra till jobbet. I dag tog det dock dubbla tiden men det berodde på att trafik fick ledas om, men bättre att komma fram lite senare, än att råka ut för någon olycka.

I dag bjuder jag på ännu ett nyårsrecept (original från Allt om Mat) och receptet är anpassat så den passar mjölkallergiker. Glassen är ofantligt god och bara smälter i munnen. En riktig glassfavorit och en härlig avslutning på en festmåltid.

4 portioner

Ingredienser:

  • I burk 8 aprikoser
  • 0,5 dl amaretto

Pistaschglass

  • 100 g pistaschnötter, osaltade, skalade
  • 3,5 dl sojamjölk
  • 2 dl kokosgrädde
  • 5 äggulor
  • 3 dl strösocker

Granatäppelsirap

  • 1 granatäpple
  • 2,5 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker

Tillbehör

  • granatäppelkärnor
  • pistaschnötter, hackade

Så här gör du:
Öppna burken med aprikoser och häll av sockerlagen. Lägg aprikoserna i en skål och häll på 0,5 dl amaretto. Sätt in i kylskåp ett dygn innan servering.

Glass: Mixa pistaschnötterna i matberedare till ett fint pulver. Värm sojamjölk och kokosgrädde tills det precis börjar koka, ta kastrullen av värmen.Vispa ihop ägg och socker så att det blir fluffigt. Tillsätt den varma kokosgräddmjölken och vispa ihop.

Häll tillbaka smeten i kastrullen, värm sakta ca 10 min, tills ­smeten lätt fastnar och ”stannar kvar” på baksidan av en träslev. Ta kastrullen från värmen och vispa ner pistaschpulvret. Blanda väl och sila sedan smeten genom en finmaskig sil. Ta 2 msk av nötterna och lägg tillbaka i smeten. Låt kallna. Frys smeten i frys. Ta fram glassen ca 20 min före servering.

Sirap: Halvera granatäpplet och plocka ut kärnorna. Mosa granatäppelkärnorna och lägg dem i en kastrull med vatten och socker. Koka utan lock tills ca 1 1/2 dl återstår och sirapen har blivit något seg. Sila bort granatäppelkärnorna och låt sirapen kallna.

Lägg upp aprikoser, pistaschglass i små skålar. Lägg på rikligt med granatäppelkärnor och pistaschnötter. Ringla över sirapen och servera.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *