Home » Blogg » Påskmiddag: Helstekt lax i ugn med potatissallad och gremolatasås (mjölkfri)

Påskmiddag: Helstekt lax i ugn med potatissallad och gremolatasås (mjölkfri)

Glad Påsk på er. Vilken fantastisk långfredag vi har. Det har varit varmt så vi tog en lång mc-tur med tillhörande fikarast. Det märks dock att det genast blir kallare så fort solen går i moln och på hemvägen började jag frysa, men det går snabbt att få upp värmen igen när man kommer inomhus. Resten av eftermiddagen har vi suttit och njutit i uterummet och jag ser så fram emot fler långa, sköna, varma vår – och sommarkvällar.

En kollega tipsade mig om en fantastisk bjudrätt med lax och hon lovordade rätten så mycket så jag handlade hem ingredienser till långfredagens middag. Och jösses vad gott det var. Laxen gneds in med massor av kumminfrön och chiliflakes och de knapriga sugarsnapsen i potatissalladen var så fräscht.

Min man äter inte lax men han tog faktiskt en portion och tyckte det var jättegott. Så här kommer recept på kvällens måltid, helstekt lax i ugn med citronhalvor, rostad potatissallad och gremolatasås. Originalreceptet kommer från Tasteline.

I originalreceptet blandas gremolatasåsen med potatissalladen men jag serverade såsen vid sidan om. Min sås är också lite ljusare än originalet men det beror på att jag blandade ned 2 msk majonnäs.

8 portioner

Ingredienser:

Lax

  • 1 st laxsida, ca. 1 kg
  • 1,5 msk flingsalt
  • 2 tsk chiliflakes
  • 2 tsk kumminfrön
  • 1 tsk råsocker (jag använde strösocker)
  • 2 st citroner
  • 1 msk rapsolja

Rostad potatissallad

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • salt
  • 200 gram spenat
  • 200 gram sugarsnaps
  • 1 st röd lök

Gremolatasås

  • 1 kruka färsk basilika
  • 0,5 kruka färsk persilja (jag använde djupfrusen persilja)
  • 0,5 kruka färsk dill (jag använde djupfrusen dill)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 st citron
  • 1 tsk honung
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Så här gör du:

Värm ugnen till 200 grader.

Rostad potatissallad:
Skölj potatisen och skär på mitten. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt.
Lägg potatishalvor och vitlök på en bakplåtsklädd plåt och tillsätt olja samt salt efter smak. Blanda om ordentligt och rosta i ugn ca 35-40 min. Skölj spenat och sugarsnaps. Dela sugarsnapsen på längden. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål och ställ åt sidan till servering.

Ta ut potatisen ur ugnen och blanda med spenat, sugarsnaps och rödlök. Häll på gremolatasåsen och blanda om ordentligt.


Lax:
Lägg den hela laxsidan på en bakplåtsklädd plåt.
Lägg flingsalt, chiliflakes, kumminfrön och råsocker i en mortel.
Tvätta citronerna och riv i citronskal i blandningen. Mortla samman så att allting blandas väl (har du ingen mortel kan du blanda i en liten skål). Fördela kryddblandningen över laxen och gnid in den ordentligt.
Ringla över olja. Dela citronerna på mitten och lägg 3 halvor på plåten bredvid laxen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Flytta ner potatisen och sätt in laxen i ugnen över potatisen i ca 25 min.


Gremolatasås:
Lägg basilika, persilja och dill i en matberedare.
Tillsätt skalad vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, honung, olivolja, salt och peppar. Mixa samman till en slät sås. Det går även att använda sig av en stavmixer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *