Norrländsk samuraj (mjölkfri)

Jag är 50% skåning och 50% norrlänning (av samiskt ursprung). Min man är 100% blekingebo och när det kommer till mat, så krockar vi ibland.

Jag gillar inte ren. Förlåt alla släktingar, men jag gillar inte ren. Min man (och våra två barn) älskar däremot renkött. Man skulle kunna tro att de hamnat i matkoma när de konsumerat ren och själv har jag, sekunderna innan, stått över vasken och spottat ut grytan. Jag gillar inte gryta av ren.

Min man köper renkött och gör de mest himmelska grytor, enligt våra barn, och jag fattar absolut ingenting.  Har ni inga smaklökar? När äkta hälften fyllde år så överraskades han med 2,5 kilo renkött och lika glad som han var, lika mindre glad var jag. Men jag har sagt så här och det gäller fortfarande. Man ska alltid smaka. Säg inte att något är äckligt. Ge det ett nytt försök.

Så, min man gjorde en norrländsk samuraj – av renkött. Och nu förstår jag vad han pratar om. Jösses vad gott. Allt allt elakt jag sagt innan om renkött, det tar jag tillbaka. Det här var gott.

Vi (= min man) använder matlagningssaké. Det finns i asiatiska butiker. Använd inte riktig saké – det blir bara dyrt….

 

Ingredienser:

  • 500 g renkött
  • olja
  • grillkrydda
  • 1,5 dl matlagningssaké
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 0,5 dl syltlök

Så här gör du:
Bry renkött i olja. Smaka av med grillkrydda. Häll på matlagningssaké, krossade tomater, sweet chilisås och syltlök. Låt puttra 30 minuter.

Serveras med kokt ris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *