Home » Blogg » Matchaglass, nashipäron med sichuanpeppar, sojakaramell och vit choklad

Matchaglass, nashipäron med sichuanpeppar, sojakaramell och vit choklad

Årets förkylning har drabbat oss och vi ligger totalt utslagna. i var sitt hörn av tv-soffan och zappar runt Netflix. Den som känner sig friskast får fixa kaffe och än så länge har jag inte orkat röra mig. Jag känner mig dock lite piggare i dag men jösses vilken hosta. Nåväl, jag hade ju turen att bli sjuk under ledigheten så förhoppningsvis är jag på fötterna igen tisdag morgon. Så, hur är det med er? Har 2020 börjat bättre?

Det är svårt att tro att nyårsafton var för drygt en vecka sedan och till efterrätt bjöd jag på ett jättegott recept av Jennie Walldén. Det var en riktigt härlig glassdessert, som fick avsluta vår nyårsmiddag. Jag har bara arbetat om sojakaramellsåsen lite grand, så att den passade oss. Och liksom tidigare två rätter, så innehåller även denna nyårsrätt soja, den röda tråden genom alla tre rätter.

Nashipäron kommer ursprungligen från Japan som idag också odlas i hela ostasien samt i USA. Nashipäron skiljer sig från våra päronsorter, eftersom det har en rund form. Du hittar till exempel nashipäron på Willys. Nashipäron kallas även sandpäron, japanskt päron, kinapäron, kinesiskt päron och till och med äppelpäron (med tanke på dess form),

8 personer

Ingredienser:

  • 2 paket vaniljglass á 750 g, rice
  • 3 msk matchapulver
  • 100 g vit, mjölkfri choklad
  • 2 msk svarta sesamfrön

Nashipäron:

  • 2 nashipäron
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk hel sichuanpeppar

Sojakaramellsås:

  • 3 dl strösocker
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl vegansk grädde
  • 2 tsk soja

Så här gör du:
Ta ut det ena glasspaketet från frysen och låt det bli lite mjukt.  Rör ihop det glasspaketet med matchapulvret och ställ tillbaka i frysen ca 3 timmar. Ta fram både vanilj- och matchaglass ca 10 min före servering.

Nashipäron:
Skala, kärna ur och skär päronet i små tärningar. Koka upp socker, vatten och pepparkorn. Låt sjuda ca 5 min. Lägg pärontärningarna i sockerlagen. Låt koka upp, ta kastrullen från plattan. Häll pärontärningar och lag i en bunke, låt stå i kylen ca 2 timmar.

Choklad:
Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön och rosta mitt i ugnen ca 8 min, tills chokladen är lite brynt och gyllene. Ta ut, rör om och låt kallna. Krossa chokladen till smulor.

Sås:
Smält sockret tillsammans med mjölkfritt margarin. Tillsätt vegansk grädde och soja och koka ihop till en simmig sås. Låt kallna.

Gör kulor av matcha- och vaniljglassen. Lägg upp på tallrikar. Häll över lite sojakaramellsås. Strö över nashipäron och rostad choklad. Servera genast.

3 kommentarer

  1. Lotta säger:

    Krya på er! Själv var jag dålig innan jul, två veckor. Hostan var jättejobbig. Tydligen var det nån luftrörskatarr. Jag fick tips om Strepsils och Bafucin, det hjälpte faktiskt bra. Men då hade jag iof bara hostan kvar o var nästan frisk. Men testa det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *