Home » Blogg » Kulturens Östarp

Kulturens Östarp

I helgen passade vi på att ta en tur till friluftsmuséet Kulturens Östarp, som ligger mellan Veberöd och Blentarp i Sjöbo kommun. Där kan man, helt gratis, se och uppleva lantbruksmiljö från 1800-talets mitt och förutom gården finns ett antal tillhörande byggnader som en vattenkvarn vindmölla, en brytestuga för beredning av lin och en malttorka.

På gården finns också äldre lantrasdjur och  en genomtänkt sak är att strategiskt utplacerade vid nästan alla djur finns vatten att tvätta händerna med – och handsprit. Det går bra att klappa djuren men man ska tänka på sin handhygien. Smart!

Kulturens Östarp är ett perfekt utflyktsmål för barn i alla åldrar, från 0-99 och jag tror det finns något för alla sinnen – om man gillar djur och lantlig miljö. Jag älskar den lantliga miljön och att få omgärdas av vackra gårdar och djur.

Jag lät mig bedåras av den vackra trädgården och kan ana mig till hur alla blommor doftar en riktigt varm, stilla sommardag – under tiden som äkta hälften stod och pratade med en av gårdens grisar. Som sagt, det finns något för alla sinnen.

Som matbloggare har jag svårt att befinna mig i en trädgård och odlingslott utan att gå igång på vad jag kan göra av alla grönsaker och frukter. Bär blir till fantastiska pajer, bönor vill jag göra en matig och färgglad sallad av, äpplen blir till chutney och av en stor pumpa vill jag göra en varm soppa. Ser jag något ätbart så börjar järncellerna arbeta och härom dagen gjorde jag en rabarbermayo som jag serverade till hamburgare. Jag blir helt klart inspirerad av allt som växer runtomkring mig.

IMG_0181

Skulle den klara skånska luften göra att du blir hungrig så finns det KRAV-certifierade Östarps Gästgivaregård runt hörnet och bjuder på mat i äkta skånsk miljö. Gästgiveriet etablerades redan 1924, drivs sedan 1946 av familjen Vollmer och   firar 70 år i år.  2015 var man utsedd till en av tre finalister för sitt miljöarbete i Arlas riksomfattande tävling Guldkon. Tyvärr så var det ”knögafullt” med matglada skåningar så lite snöpligt fick vi äntra motorcykeln och istället bege oss till Sjöbo Gästis för att stilla hungern – men vi kommer att göra ett nytt försök någon gång framöver.

Jag är så tacksam att det finns så fina miljöer bevarade runt omkring oss och mitt tips till dig är att jag hoppas du blir inspirerad av att göra ett besök (om du är i närheten).

kulturen01 kulturen02 kulturen03 kulturen04 kulturen05 kulturen06 kulturen07 kulturen08 kulturen09 kulturen10 kulturen11 kulturen12 kulturen13 kulturen14 kulturen15 kulturen16

Spara

Spara

En kommentar

  1. Vilka härliga bilder från Kulturens Östarp! Som du skriver är det verkligen ett bra utflyktsmål för alla åldrar och för alla sinnen. Söndag 28 augusti är det säsongsavslutning, men sen öppnar vi igen den 1 maj 2017.

    Vänliga hälsningar
    Maria Bohlin, informatör på Kulturen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *