Home » Blogg » Jordnötsnougatrutor (mjölkfri)

Jordnötsnougatrutor (mjölkfri)

I går bestämde jag mig för att avbryta fastan, en dag i förväg och så smått börja upptrappning, vilket innebär att jag, från och med idag, börjar införa kost i lagom mängd igen. Anledningen till mitt beslut är att jag känt mig väldigt matt i musklerna. Det är svårt att beskriva, då jag samtidigt mått bra under hela fastedagen men allt eftersom fredagen fortskred, så fick jag mer och mer värk och troligtvis har min fibromyalgi påverkats. Jag kände mig också utmattad vid varje form av aktivitet, så då tog jag beslutet, jag avbryter en dag i förväg. Jag kommer att ha en mjukstart under helgen och på måndag är jag tillbaks – i förhoppningsvis inte – gamla vanor igen.

Ska jag sammanfatta min fasteperiod så måste jag säga att det varit betydligt lättare att göra än vad jag trodde. Totalt blir det nio dagar, två dagars nedtrappning, fem dagars fasta och så två dagars upptrappning. Allt har flutit på bra, förutom dag fem då jag var extremt hungrig och höll på att kasta in handduken. Men, jag tog mig igenom den stormen och känner mig så mycket starkare nu (förutom nypåkommen värk, som jag i och för sig lever med dagligen, men värken har hållit sig rätt lugnt under fastan).

Jag har sluppit huvudvärk, har sovit gott, har känt mig pigg och fräsch och haft en massa energi. Jag har inte heller varit så förbaskat slut som jag brukar vara när jag kommer hem från jobbet, utan jag har haft energi. Det har varit en stor bonus. Kroppen har blivit fastare och även om jag inte vägt mig så känner jag fri från all pluffsighet. Summa summarium, visst kan jag tänka mig att göra detta igen.

Det har inte stört mig att stå vid spisen under fasteperioden och som ni nog vet är köket min terapiavdelning. Jag älskar fredagar då jag kommer hem, får öppna alla skåpluckor och slå mig lös. I går kväll hann jag med att göra en stor form lasagne, baka bröd och baka nougatrutor med jordnötter. Jag har inte smakat på något av det, men det ligger nu i frysen och väntar på att jag ska sätta tänderna i det.

Så, vad har annars hänt under veckan? Jag har rensat mina klädlådor, hunnit fylla på lite grand och idag när jag kom hem hade mannen köpt en t-shirt till mig. Jag tror han var trött på att jag gått omkring med ett annat MC-märke på mina tröjor så nu såg han till att jag var rätt klädd hahahaha.

Låt mig få bjuda på ett par nougatrutor med jordnötssmör och receptet kommer från dietdoctor. Som ni förstår så har jag ännu inte smakat på det, men de i familjen som har, gav tummen upp. Det blir 30-40 bitar, beroende på hur stort du skär. Jag rekommenderar att du skär bitar innan kakan helt frusit, då slipper du att chokladen går sönder. Vilket jag i och för sig tycker är charmigt. Det ska synas att det är hemmagjort.

30-40 bitar

Ingredienser:

  • 200 g mörk choklad, mjölkfri
  • 8 msk kokosolja
  • 1 burk kokosmjölk, bara den fasta delen
  • 1 dl jordnötssmör med havssalt (Kung Markatta)
  • 1 msk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:
Smält hälften av chokladen, 100 g, i vattenbad . Lägg i 2 msk kokosolja och blanda väl.
Häll i en form (som du klätt med bakplåtspapper), cirka 12 x 22 cm, och låt svalna i frys.

Värm försiktigt den fasta delen av kokosmjölken, kokosvattnet ska inte med, i en annan kastrull. Det absolut enklaste är att gröpa ur den fasta delen med en sked. Låt sjuda några minuter.

Tillsätt fyra matskedar kokosolja, jordnötssmör, kakao och vanilj under omrörning. Mixa till en slät smet. Om smeten skär sig är det bara att köra några tag med stavmixern.

Häll fyllningen över chokladbotten och ställ in i frys under tiden du smälter resterande 100 g choklad.

Tillsätt 2 msk kokosolja i chokladen och bred över nougaten. Ställ i kylen och låt svalna en timme eller mer.

Skär i 30–40 bitar. Förvara i kylen eller frysen. Rutorna smakar bäst lätt kylda.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *