Home » Blogg » Familjedag a´ la Coronaedition och Pastasallad med spenatpesto

Familjedag a´ la Coronaedition och Pastasallad med spenatpesto

Lagom till vår årliga familjepicknick hittade sommaren tillbaka till Skåne, så med start fredag eftermiddag bjöds vi på strålande solsken med ljumma sommarvindar. Mina bröder (från Göteborg och Umeå) med familj dök upp hos oss och kvällen inleddes med en himmelsk potatisgratäng, grillad vildsvinskorv, grillad kyckling och ytterfilé.

Tyvärr så finns inga bilder på denna otroliga måltid, men potatisgratängen är något som äkta hälften måste trolla fram igen, så jag kan dela med mig av receptet på bloggen. Vi är alla helt eniga om att potatisgratängen var något utöver det vanliga. Jösses vilken karl jag har 🙂

Men låt oss återgå till lördagens familjepicknick. Varje sommar arrangerar vi en riktig familjedag då vi packar in oss i två bilar och hittar på en massa hyss på de skånska sommarvägarna. I år blev det dock en coronaedition, så vi bestämde att träffas på Svaneholms Slott, som bara ligger ett par kilometer från mina föräldrars hus.

På lördag förmiddag gjorde jag pastasallad och därefter plockades maten fram och som vanligt är det bara att inse att jag gått all in, som vanligt. Jag hade förberett en massa mat som bara kunde plockats fram ur frysen. Vi hade kunnat sälja mat – men hellre för mycket än för lite.

Väl framme vid Svaneholms Slott gick vi in  i den vackra trädgården som tas om hands av Skurup Söderslätts Trädgårdsförening. Trädgården är en liten oas alldeles bredvid själva slottet och där finns gott om bord för mysiga fikastunder. Vi hittade ett bord med plats för 10 och med tanke på det avstånd som nu ska hålla, så var det perfekt. Trädgårdsdynor låg i låda så det var bara att packa upp och sedan duka upp alla gottigheter som jag tagit med mig.

Det jag  plockat med mig i picknickkorgen var

Alla recepten kommer upp på bloggen – jag ska bara hinna skriva dem:)

Hjärtat 🙂
Lagom Coronaavstånd

Efter en lång, ljuvlig lunch promenerade jag och pappa runt Svaneholms sjön medans de andra hittade en skuggig plats vid slottet för lite familjespel.

Familjeklanen. Rad två: Jag, äkta hälften, lillebror Per, storebror Olle, Pers fantastiska fru Pia. Nedre raden: pappa och mamma

Och då var det dags för en riktigt somrig pastasallad med pesto på spenat och vegansk parmesanost. Pastasalladen räcker till minst 12 st på buffébord och är så jäkla god. Du kan använda pastasalladen som en rätt i sig eller servera den till grillat eller kallskuret. På ett buffébord räcker salladen till minst 12 portioner naturligtvis beroende på hur många andra smårätter du serverar.

Använd pastasorten penne eller rättare sagt penne rigate, räfflade pennor på italienska som passar till både rinnigare och lite kraftigare såser och naturligtvis är en given ingrediens i pastasallader.

Ingredienser

 • 500 g pasta, t ex penne
 • 0.5 tsk flingsalt
 • 400 g körsbärstomater på kvist, halverade
 • 125 g rädisor, tunt skivade
 • 1 purjolök, tunt strimlad
 • 1 röd paprika, runt skivad

Spenatpesto

 • 35 g färsk babyspenat
 • 2 dl grovriven vegansk parmesan
 • 0.5 dl pumpakärnor
 • cirka 0,5 dl rapsolja
 • 0.5 citron, pressad saft
 • salt och svartpeppar

Så här gör du:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och spola i kallt vatten.

Senatpesto: Mixa spenat, parmesan, pumpakärnor och olja till en grov pesto. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Blanda pastan med peston. Vänd ner tomater, rädisor, purjolök och paprika

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *