Home » Blogg » Falsk potatiskaka (mjölkfri)

Falsk potatiskaka (mjölkfri)

Hej på er i värmen. Vad gör ni? Jag gissar att de flesta svarar att de legat på stranden, men jag som inte tål värme har vistats inomhus större delen av dagen. Jag har dock inte legat på latsidan, utan vi har gått igenom ett flertal flyttkartonger som vi tog med när vi packade ihop svärmors hem. Kartongerna var fyllt av fotografier, så vi har sorterat och lagt i högar så att alla barn får sin del. Vi fick en del glada skratt över en del barnförbjudna bilder – men det är så vi kommer ihåg svärmor. Hon bjöd på sig själv i alla lägen.

Därutöver har jag hunnit grovstäda vardagsrummet, gått igenom en massa lådor som innehöll  vad jag tidigare trodde var ”bra att ha saker”. De är nu tömda på de sakerna. Jag har tvättat och sorterat. Fixat och donat. Svettats och suckat över denna jävla värme.

Nu framåt kvällen har vi grillat och druckit gott vin. Middagen höll dock på att få ett abrupt slut då vi upptäckte att Felix, som går i kattkoppel, lyckats slingra sig ur kopplet. Både jag och äkta hälften for runt på grannarnas tomter och till slut lyckades vi lokalisera kattskrället, i häcken, där han stod och irriterade grannens katt. Så nu är Felix hemma igen. Ja jösses, lite drama är aldrig fel.

I torsdags tog jag och äkta hälften en spontan lunchdate på Tirups Örtagård. Jag älskar våra lunchdater – som är guld värda då äkta hälften jobbar skift. Hade vi inte haft dessa tillfällen att träffas, så hade vi inte sett varandra förrän på lördag morgon, då vi går om varandra. Så att träffas, pratas, och äta lunch tillsammans är för oss guld värt. Jag älskar denna man.

Vi handlade hem denna fina kruka till vårt körsbärsträd
Citroner 🙂

 Kvällens recept blir något så konstigt som en kaka i som heter falsk potatiskaka. Jag har absolut ingen aning om varför denna kaka kallas potatiskaka, då det inte finns tillstymmelse av potatis i den. Tänk dig en sockerkaksbotten. På den lägger du en smörkräm och för att vi ska vara extra säkra på att få rätt kaloriantal i oss, så rör man ned marsankräm i smörkrämen. Yeah, go for it. På krämen så river man sedan över mandelmassa och skakar över lite kakao. Kalorier? Har ingen aning men det blir en del. Eller som jag säger, man kan äta allt. Dock inte på en gång. Efter en grillad köttbit och lite sallad satt dock kakan som en smäck.

25 bitar

Ingredienser:

Botten:

 • 4 ägg
 • 4,5 dl strösocker
 • 2,5 dl sojamjölk
 • 200 g smält mjölkfritt margarin
 • 6 dl vetemjöl
 • 3 tsk bakpulver
 • 3 tsk vaniljsocker

Smörkräm med marsan:

 • 200 gram rumsvarmt mjölkfritt margarin
 • 2 dl florsocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 4 dl kall marsankräm

Garnering:

 • 500 gram mandelmassa
 • kakao

Gör så här:
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt smält mjölkfritt margarinet och sojamjölk. Blanda vetemjöl, bakpulver
och vaniljsocker och rör ner det i smeten.

Häll smeten i en smord långpanna. Grädda i ca 15-20 minuter i 200 graders ugn. Låt kallna.

Smörkräm: Rör ihop mjölkfritt margarin, florsocker och vaniljsocker till en kräm. Rör ned marsankräm och blanda den med smörkrämen.

Bred krämen på den kalla kakan.

Riv mandelsmassan grovt över kakan. Sikta över kakao. Skär i rutor.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *