Home » Blogg » Espresso- och valnötskaka (mjölk- och glutenfri)

Espresso- och valnötskaka (mjölk- och glutenfri)

Jag ser att vi har kommit till slutet av mina recept i serien afternoon tea och det kvarstår en jättegod kaka med smak av kaffe och valnötter. Mmmmmm. Jag tycker det är vansinnigt gott att tillsätta just kaffe i kakor och därför finns det espresso i både kaka som glasyr.

För någon vecka sedan gjorde jag en otroligt god kaka med massor av kaffesmak och det kvarstår att se om jag lyckas hitta receptet. Jag har definitivt ingen ordning när jag bakar och lagar mat, utan jag skriver på en massa lappar som sedan en viss katt, Herr Felix, tar med sig i farten.

Kakan går alldeles utmärkt att göra klart i förväg och sedan förvaras i frys.

20 bitar

Ingredienser

  • 275 g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl mörk muscovadosocker
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 1 dl stark espresso
  • 100 g valnötter
  • 10 dl havregryn, glutenfria
  • 2 dl glutenfri mjölmix
  • 1 tsk salt

Glasyr

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk espresso
  • 5 dl florsocker
  • 20 valnötshalvor + 2 msk fint hackade valnötter

Så här gör du:
Smält mjölkfritt margarin i en gryta och rör i muscovadosoker, sirap och espresso.

Hacka valnötterna grovt och rör i dom i sockerlagen tillsammans med salt och mjölmix.

Smörj ett bakplåtspapper och lägg i en bakform. Tryck ut smeten och sätt in i 175 grader i cirka 25 minuter. Låt kallna.

Under tiden kakan kallnar kan du förbereda glasyren. Smält mjölkfritt margarin och blanda med espresso och florsocker. Bred ut på den kalla kakan.

Dekorera med valnötskross och halvor.

Fler recept i samma serie:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *