Home » Blogg » Chokladtårta med nöt- och chokladspån (mjölk- och glutenfri)

Chokladtårta med nöt- och chokladspån (mjölk- och glutenfri)

Bakverket tårta tar mig tillbaka flera sekler och påminner mig om en tid när vi körde upp till Radnejaur för att hälsa på min mormor och morfar. Familjen packade bilen full och sedan begav vi oss norrut. Efter fyra kilometer var vi barn rätt trötta att sitta i baksätet och ställde konstant frågan när vi var framme.

På 70-talet körde min pappa en krämvit Citroen och inte nog med att vi bodde i Härnösand (förlåt alla som känner sig träffade) plus att åka runt i en bil, som påminde om en padda, det var banne mig inte lätt. Men vi härdades 🙂 Inom parentes kan nämnas att samma bil fick uppleva rätt mycket tough love när jag skulle övningsköra, men det är en helt annan historia.

Väl framme hos mormor och morfar bjöds det alltid på en rejäl gräddtårta samt kokekaffe och inget var väl godare än det. Kärleken när vi var framme, klev upp på farstubron och öppnade dörren, den känslan lever kvar hos mig än idag.

Min mormor och morfar är borta sedan länge och 2018 samlade vi ihop större delen av släkten för en riktig släktträff. Vilken fantastisk upplevelse att få träffa alla igen. Jag saknar min mormor och morfar enormt mycket och jag minns alla fantastiska stunder som jag bodde hos dem. Den trygghet jag fick, den ligger till grund för den jag är idag.

Jag åkte upp i början av mitt sommarlov för att sedan återvända när skolan började. Radnejaur är för mig ett minne som jag tror finns med mig resten av livet.

Jag minns skoterturer, isfiske, när vi sköt lerduva, mjölkade korna, vandrade omkring i markerna, kände doften av nyslaget gräs och korna som råmade.

Huset var lite speiciellt och känslan när jag gick in i vissa rum var lite speciell och idag vet jag att det finns så mycket mer än det man ser med blotta ögat.

Både jag och min dotter Emma känner saker och ting som inte går att förklara. Jag vill inte kalla mig synsk, men jag vet och ser vissa saker. Samma saker som Emma idag upplever. Vi kan gå in i ett rum och uppleva saker som ingen annan känner. Det är en märklig känsla men jag lutar mig åt min mormor som var en enormt stark kvinna.  Jag glömmer aldrig när jag, för ett par år sedan, vaknade upp en morgon och kände doften av mormor i vårt sovrum.

Det kan låta konstigt, men jag har varit med om och upplevt så mycket så jag bara vet, att det finns mer. Jag höll på att vakna och såg mormor stå vid min säng, iklädd en av sina blommiga klänningar och ett huckle om håret. Sedan kände jag doften. Doften av nyslagit hö, rentvättad tvätt och massor av kärlek. Jag kommer ihåg att jag drog in doften, sneglade upp och såg mormor stå vid sängen. Det gjorde mig så trygg för jag vet att mormor är med mig, än idag.

Men låt oss fortsätta med tårta, ska du baka tårtbotten, så behöver du bara ett recept och det är det här. Jag lovar att du får en riktig fluffig tårtbotten och säger du ingenting, så är det ingen som vet att tårtbotten är både mjölk- och glutenfri. Låt det vara vår hemlighet 😉

Glutenfria bakverk har ett rykte att de smular men följer du mina steg, så gör denna tårtbotten inte det. Tillaga enligt anvisning, låt kakan svalna och sätt sedan in den i frysen. Låt den stå ett par timmar. Sedan tar du ut den och delar den i två eller tre delar. Den smular inte ett dugg om du skär den medans den är frusen.  Lägg sedan ihop den med fyllning, sätt in i kyl tills den ska serveras och du är hemma. Lätt som en plätt.

Sojagrädde i sig själv är rätt trist i den bemärkelse att den inte duger att använda åt fast garnering men den passade den här tårtan ypperligt då jag var ute efter krämighet i mitten och lite grädde på toppen. Annars rekommenderar jag Aito Oat for whipping eller Plantis Dessert visp, fast är man glutenallergiker så är ju havrebaserad grädde inget att rekommendera…

1 tårta

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl glutenfritt mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2,5 dl sojavispgrädde
  • 5 msk kolasås

Kolasås

  • 3/4 dl sojavispgrädde
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1 1/4 dl strösocker

Nöt- och chokladspån

  • Cirka 50 gram mandel
  • 100 g mjölkfri choklad
  • salt

Så här gör du:
Tårtbotten: Smörj och bröa en form, cirka 24 cm i diameter.
Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned i smeten (vispa inte utan rör ned). Häll upp smeten i formen. Grädda cirka 40 minuter i 175 graders ugn. Ta ut och låt kallna. Dela kakan i två delar.

Kolasås: Allt blandas i en gryta och kokas upp. Låt koka cirka 5 minuter under omrörning. Ställ kallt tills du ska använda såsen.

Nöt- och chokladspån: Hacka hälften av mandeln grovt och rosta. Smält chokladen i ett vattenbad. Den smälta chokladen hälls på ett bakplåtspapper, strö över mandeln och lite salt. Ställ

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *