Home » Blogg » Blåbärskladdkaka (mjölkfri)

Blåbärskladdkaka (mjölkfri)

Kladdkaka är aldrig fel. Och blåbärskladdkaka är definitivt inte fel. Oj, oj, oj vad den här efterrätten gjorde succé. Receptet är inte mitt eget utan lånat från Lindas bakskola.

Jag älskar blåbär och kommer så väl ihåg när mina föräldrar tog med mig och mina bröder ut i skogen var helg för att plocka blåbär. Jag avskydde det och nu som vuxen önskar jag att jag uppskattade det men jag är så tacksam för att mina älskade föräldrar tog mig ut i skog och mark. Det bor en liten lantbrukare inom mig som gärna vill komma fram – och det tror jag avspeglas i mitt nya arbete som jag tillträder under augusti månad .

Det växer fullt med blåbär runt vår stuga men vi hinner aldrig ut för att plocka för det är alltid andra som hunnit före – så vi får nöja oss med att handla blåbär i affären istället. Blåbär är rik på  antioxidanter som skyddar cellerna från att åldras i förtid vilket gör att i alla fall jag passar på att unna mig en extra bit. Kladdkakan är lagom söt och blåbär + kladdkaka är en mycket god kombination. Me like!

Blåbär är fyllda med C- och B-vitamin och liksom dom flesta andra bär innehåller de många mineraler särskilt kalium, fosfor, kalcium och magnesium. Kalium och magnesium är viktiga för ett friskt hjärta och nervsystem. Kalcium är nödvändigt för benstomme och tänder samt för att muskler och hjärta ska fungera bra. Fosfor är bra för cellmembranens funktion och benstommen. Bara nyttigt med andra ord.

blåbärskladdkaka01 blåbärskladdkaka02 blåbärskladdkaka03

Ingredienser:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Garnering

  • ca 300 g blåbär, frysta eller färska
  • 1–2 tsk potatismjöl
  • florsocker

Arbetsbeskrivning:
Sätt ugnen på 180 grader. Smält mjölkfritt margarin i en kastrull och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i en smord springform, 23-24 cm i diameter. Blanda blåbären med potatismjöl och strö dem över smeten.

Grädda kakan mitt i ugnen i 24–28 min. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker. Servera gärna med växtbaserad vispgrädde.

Källa:
Blåbär – en kraftfull antioxidant

 

Spara

Spara

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *