Home » Blogg » Amendoim doce – kanderade jordnötter (mjölkfri)

Amendoim doce – kanderade jordnötter (mjölkfri)

När vi var på julmarknad med Janinja så köpte vi henne en påse brända mandlar för jag trodde att det hade hon inte ätit tidigare, men tji fick jag. Hennes mamma brukar laga amendoim doce (fritt översatt: söta jordnötter)  som är en variant på våra brända mandlar men  använder jordnötter istället. Enda skillnaden är väl att en påse amendoim doce kostar 3-4 kr att jämföra med 30 kronor som vi betalar för en liten påse, men som sagt, de använder jordnötter istället för mandel.

Janinja skulle fira nyårsafton med andra utbytesstudenter och de skulle då ha med sig något ätbart som representerar just deras land – så vi ställde oss och gjorde brända jordnötter. Livsfarligt gott…

Vad du behöver är två påsar naturella jordnötter med skal. Häll upp något gott att dricka och plocka fram två skålar, en som du lägger skalen i och den andra där du lägger jordnötterna. Se till att ha dammsugaren i beredskap för du kommer att ha skal på stora delar av golvet. Under tiden man knäcker och skalar ½ kilo jordnötter så hinner man diskutera många djupa ämnen.

brandajordnotter01 brandajordnotter02 brandajordnotter03 brandajordnotter04 brandajordnotter05

Ingredienser:

  • ½ kg naturella jordnötter med skal
  • vatten (läs beskrivningen)
  • socker (läs beskrivningen)

Arbetsbeskrivning:
Skala jordnötterna och väg dem. Av ½ kilo jordnötter med skal fick vi ut 364 g jordnötter. Lägg jordnötterna i en tjockbottnad gryta. Nu ska du hälla på vatten och socker och du använder exakt lika mycket vatten och socker som du har jordnötter, dvs 364 g strösocker och 364 g vatten. Får du mer eller mindre jordnötter så anpassar du måtten efter jordnötternas vikt.

Sätt på plattans värme och börja koka. Rör hela tiden. Häll upp ytterligare en kopp kaffe om du behöver det men sluta inte röra. Fortsätt röra tills allt vatten försvunnit. Då sänker du värmen och fortsätter röra till du känner doften av en aning karamelliserat socker – se till att du inte bränner massan. Och rör – precis hela tiden. Fortsätt röra tills allt stelnat. Då häller du upp allt på en plåt och låter det svalna. Försök att inte äta upp allt när det är varmt – det är livsfarligt gott.

Spara

Spara

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *