Home » Blogg » Ytterfilé Wellington med konjakssås (mjölkfri)

Ytterfilé Wellington med konjakssås (mjölkfri)

Är det fler än jag som tycker att det råder fullständig mat- och bakhysteri på tv? Det kvittar vilken kanal man än tittar på så nog är det någon som står och inspirerar mig som är total matnörd. Det värsta (eller man kanske ska säga det bästa) är att det smittat av sig på resten av familjen så här hemma diskuteras det vilt vilken mat vi ska tillaga och hur vi ska gå tillväga. Jag försöker hålla min recept så enkla som möjligt för det är bara slöseri att handla hem något som sedan inte används.

Det här receptet kom till efter att vi sett Junior Masterchef Australia men mitt recept  kommer ursprungligen från tidningen Buffé men jag har både modifierat och förenklat receptet. Det kan hända att du reagerar mot att du ska använda smördeg men om du tittar på de flesta smördegsförpackningar så innehåller inte smördegen smör – varför du också kan använda det.

4 port

ytterfilewellington

Ingredienser:

  • 600 g ytterfilé
  • mjölkfritt margarin
  • salt
  • peppar
  • 1 röd lök
  • 3 st rostade paprikor
  • 3 smördegsplattor
  • ägg till pensling

Arbetsbeskrivning:
Salta och peppra köttet. Bryn det i mjölkfritt margarin, ca 5 minuter. Ta upp och låt kallna helt i kylskåp.

Fyllning: Hacka den röda löken och bryn den i mjölkfritt margarin. Mixa därefter lök och rostad paprika till en slät massa.

Kavla ut smördegen till en platta, ca 25 x 30 cm. Lägg på ytterfilén och fördela fyllningen ovanpå.

Pensla degens ytterkanter med ägg. Vik upp degen så att skarvarna går omlott på ovansidan. Vik upp kortsidorna och nyp ihop tills paketet är helt tätt.

Lägg paketet på ett ugnssäkert fat. Snitta ett par hål i degen. Pensla. Ställ fatet kallt så att degen får vila i 15-20 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.Grädda paketet i nederdelen av ugnen i ca 30 minuter.

Servera med konjaksås, haricot verts och potatis

Sås

  • 1 röd lök
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 3 msk konjak
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 msk schalottenlökfond
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl Creamy Cooking
  • 2 tsk soja
  • ev salt

Arbetsbeskrivning:
Skala och finhacka löken. Fräs lök och svartpeppar i matfettet i en kastrull. Häll på hälften av konjaken, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt.

Liknande inlägg

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *