Home » Blogg » Västra Hamnen, Malmö och turkisk mat

Västra Hamnen, Malmö och turkisk mat

Det har varit 2,5 intensiva dagar sedan Mai anlände i onsdags och i fredags förmiddag hann vi med Västra Hamnen innan vi vinkade av henne på tåget som tog henne mot Kalmar, där hon bodde ett år som utbytesstudent.

Mai ville gärna se Turning Torso så vi tog med henne till Västra Hamnen som är en mix av gammalt och nytt. Tidigare var området ett sunkigt industriområde men idag är det en havsnära och attraktiv stadsdel och startskottet för utbyggnaden av Västra Hamnen blev den europeiska bostadsmässan Bo01 som arrangerades 2001. Jag skulle absolut kunna tänka mig att bo där, på sommaren. Det är ungefär som strandpromenaden i Lomma. Jätteläckra hus och lägenheter, men jag tror inte det är så roligt när isvindar och snö drar in 🙂 (Fast, just nu sitter jag och tänker på snö, snö, snö – ge mig kyla).

Den mest kända byggnaden är Turning Torso, ritad av den spanske arkitekten Santiago Calatrava, som är en självklar attraktion med sin skruvade design och sina 190 meter över havet. För den som är intresserad så går det att besöka och se Turning Torso inifrån, men jag tycker att 195:- är rätt mycket för att åka upp och titta på utsikten. Det räcker gott och väl att se den vackra byggnaden från utsidan. För ett par år sedan så besökte jag Turning Torso och ett av de företag som låg i byggnaden, så jag tyckte inte det var värt pengarna att göra ett nytt besök.

Vi åt lunch på centralstationen och det var svårt att välja bland allt utbud, men till slut fastnade vi för turkisk mat på Sofra. Gud vad gott det var. Jag älskar falafel, som lär vara Malmös inofficiella maträtt. Vi har till och med en falafelfestival och National Geographic utsåg Malmö till åttonde bästa resedestination 2018 där falafeln var en orsak till varför Malmö är värt att besöka.

Vill du göra egen falafel så har jag ett recept här. En variant med ajvar finns här.

 

Liknande inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *