Home » Blogg » Skånsk moussaka (mjölkfri)

Skånsk moussaka (mjölkfri)

Känslan av att sätta sig vid datorn och upptäcka att allting är vänt upp- och nedvänt på skärmen är obeskrivlig.  Om du har råkat ut för samma som jag, så vet du vad jag talar om. Hela jäkla skrivbordet är upp- och ner. Försök skriva på det sättet. Uppenbarligen har ”kattafan” trampat över hela tangentbordet och lyckats vända allting upp och ned. Smulan var först ut och jag tillbringade flera timmar innan jag lyckades vända allting rätt igen. Nu hade Felix lyckats och jag grät nästan när jag stod i köket och upptäckte vad han ställt till det, men uppenbarligen har äkta hälften bättre minne än jag har, för han lyckades vända tillbaka allt rätt igen.

Jag har inte gjort någonting…..

Det här med att uppfostra en katt är inte det lättaste och det är lika bra att inse att vi uppfostrar inte Felix, han uppfostrar oss. Minsta lilla jamande och vi springer och kollar minsta lilla vink.

Gud vad skönt att det är fredag. Jag har en sats glutenfria morotsbröd i ugnen och det doftar förföriskt i köket.

Till middag blev det det en skånsk moussaka och till efterrätt  hallon på smördegsbotten. Mums. Jag gjorde en variant på moussaka där jag blandade skivad aubergine med tomater i en gryta som sedan fick putttra ihop med krossade tomater. Det blir själva såsen. Jag rev också ner ett par potatisar för en matigare variant och skippade ostsåsen för en smalare variant.

4 portioner

Ingredienser:

  • 6 potatisar
  • 500 g köttfärs
  • olja
  • salt
  • peppar
  • 2 msk oxfond
  • 1 röd strimlad paprika
  • 1 aubergine
  • 6 tomater
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljong
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 1 dl veganost

Så här gör du:
Riv potatisen på rivjärn.

Stek köttfärsen i olja. Tillsätt paprikan och smaksätt med kryddor och oxfond. Lägg köttfärsen i en form. Fördela den strimlade potatisen över köttfärsen.

Dela aubergine och tomater. Fräs i olja ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, sambal oelekt och buljongtärning. Koka ett par minuter och häll sedan blandningen över köttfärsen.

Lägg på veganost och sätt in i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, tills potatisen är klar. Servera med grönsallad.

 

 

Liknande inlägg

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *