Home » Blogg » Saffransmums (mjölkfri)

Saffransmums (mjölkfri)

Hej – är du mitt i allt julstök? Jag ska vara helt ärlig och säga att jag är så långt ifrån all julstök som jag bara kan vara. Jag menar inte att låta provocerande om du står och svettas med julbak och matlagning men vi har valt att hålla det på en mycket låg nivå, även i år. Jag ska bara försöka hålla det löftet, hahaha.

Vi kommer att äta julbord hos mina föräldrar på lillejulafton och sedan blir det julbord tillsammans med svärmor på julafton då jag ska ha med mig Janssons Frestelse, revbensspjäll och sillsallad. Det är andra året i rad som vi skippar att göra julmat i stora lass och jag mår så bra av att slippa all julstress och dra ned på mina egna måsten.

Tidigare år började jag redan i slutet av november med att julbaka och allt eftersom vi närmat oss julafton så har mitt blodtryck varit högre än högt då jag försökt få fram allt som förväntas serveras på ett julbord. Och i ärlighetens namn så var det mina egna förväntningar som legat höge än någon annans. Men, vi ska inte ropa hej ännu. Känner jag mig själv så kommer jag säkert stå att stå och lägga in sill och koka risgrynsgröt den 23 december. Så vi får se om min präktighet försvinner…

Jag har dock inte gett upp all julbakning utan det har blivit både lussesnurror och saffransmums. Saffransglasyren är så god och smakar så mycket jul. Mums.

 

Ingredienser:

  • 225 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl sojamjölk
  • 5 ägg
  • 4,5 dl strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1 paket saffran
  • 3 tsk bakpulver
  • 6 dl vetemjöl

Glasyr:

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • ¾ dl sojamjölk
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 5 dl florsocker
  • 1 paket saffran

Garnering:

  • Kokos

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Lägg ett bakplåtspapper i en form.
Smält mjölkfritt margarin, häll i sojamjölk och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned vaniljsocker, saffran, bakpulver och mjöl. Tillsätt sojamjölksblandningen och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Känn efter med sticka.

Glasyr: Smält mjölkfritt margarin i en kastrull, tillsätt sojamjölk, saffran, vaniljsocker och florsocker och blanda väl. Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokos.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *