Home » Blogg

Mjölkfri choklad

Fler än jag som har cravings efter mjölkfri choklad? Jag brukar få frågor om vilken choklad jag använder och jag har försökt ge mig på att lista en del mjölkfria chokladmärken. Det finns hur många olika sorter som helst i olika butiker och på nätet och skulle du vara det minsta tveksam, så leta efter ordet vegan.

Allt om mat listar 14 anledningar till varför man kan unna sig en bit choklad varje dag, bland annat att choklad innehåller ämnen som påverkar din hud positivt och får dig att se yngre ut, chokladälskare har lägre BMI än de som tackar nej till livets goda och mörk choklad har kopplats ihop med färre hjärtsjukdomar. En studie från 2010 visar att en liten bit mörk choklad (minst 70 procent kakao) kan minska risken för en stroke med nästan 40 procent, så fortsätt att njuta av en liten bit choklad.

Listan med choklad kommer att fyllas på allt eftersom och du får också gärna tipsa mig om du tycker att det saknas några produkter. Jag länkar också till en del webbshoppar, där du kan beställa hem chokladen, men chokladen finns naturligtvis även i andra butiker. Det var bara ren slump att jag hittade choklad i just den butiken och det är bara att googla om du söker andra alternativ. Priserna är preliminära och kan också variera.

Lindroos

Jag har mumsat i mig massor av choklad i märket Zotter från Lindroos och deras hasselnötsnougat bara smälter i munnen. Jösses så god den är. Det finns flera veganska sorter i sortimentet och chokladen är så, så god. Mums. Kan innehålla spår av mjölk.

Light bulbs är couvertyrchoklad som fungerar att smälta ner och använda i bakverk eller som dekoration för att piffa upp tillvaron. Eller så kan man helt enkelt bara äta dom som dom är. Omsorgsfullt gjorda i Zotters bean-to-bar fabrik utan tillsatt fett och med äkta Bourbon vanilj.

Loving Earth

Vegansk choklad finns numera i alla möjliga varianter och vad sägs om kolachoklad med vanilj, banan och aktiverat bovete eller mörk chokladtryffel med raw kakao och kaffe eller salt kolachoklad på ett lager av mörk chokladtryffel eller mörk chokladtryffel med salta mandlar och lönnsirapskrisp. Allt det och mycket mer hittar du hos Starkvegan. Chokladkakorna väger 45 g och kostar 44 kr. Chokladen är gjord på ris, kokosmjölk, choklad med nötter i  och det finns även sockerfri choklad för den som så önskar

IChoc

IChoc är en ekologisk choklad, gjord på en bas av risdryckspulver, och finns i en massa olika smaker: White nougat, Super nut, White vanilla, Choco Cookie, Almond Orange och Classic. Alla på 80 g och kostar 21 kr hos Apotea. Samma choklad finns bland annat hos Starkvegan och Lapland Ecostore men kostar där ett par kronor mer.

Två nya sorter är ICoc Jungle bites som är en mörk och krämig mandelnougat som innehåller rostade mandelbitar samt IChoc Choklad Sunny som är en mörk chokladkaka som innehåller härligt krispiga kakaonibs och tigernötter. Chokladen väger 50 g och kostar 22 kr. Chokladen kan beställas hos Lapland Ecostore.

Plamil

Plamil säljs i de flesta (större) matbutiker och kommer i smaker som mörk choklad, ljus choklad, ingefärschoklad, apelsinchoklad tranbär m.m. Veckorna före jul så lanseras en mjölkfri adventskalender och för den sötsugne så finns också en mjölkfri chokladkräm.

Nua Naturals & Big Tree Farms

När temperaturen sjunker är det gott att sjunka ned i soffan med en het kopp choklad och hos Herbalstore finns ett flertal olika sorter. Först ut är varm choklad eko & raw som kostar 69 kronor för en påse på 227 g. Varm choklad kryddig chili är jättegod – men stark. Blandningen har en härlig lyxig chokladsmak med en kryddig touch. Och sa jag att den var stark? Var mycket försiktig när du måttar upp till en kopp choklad. Chokladen finns även i två andra smaker, varm choklad lyxblandning med en exotisk touch samt varm choklad med med inslag av lakrits och kanel. Burkarna kostar 85 kr styck för 150 g.

Almighty Foods

Hos Herbalstore finns också choklad av märket Almighty Foods. Du hittar bland annat Strawberry Blonde som är en krämig drömmig chokladkaka med cashewnötter mixade med hibiskusblommor och toppade med jordgubbssprinkle och Tigernut Butter som ä en söt och krämig chokladbar smaksatt med tigernötter, cashewsmör, kakaobönor och kokos. Chokladen väger 40 g och kostar 31 kronor.

Malmö Chokladfabrik

Malmö Chokladfabrik gör jättegod choklad och för att nämna några så finns Chili Dark Chocolate och Dark Chocolate Lingonberry i sortimentet. Passa dig dock för om det står dark milk chocolate, för då innehåller chokladen mjölk. Chokladkakan är på 80 gram och kostar runt 60 kronor. Och ett tips, om du besöker Chokladfabriken, passa på att köpa lite av deras goda te, OrTea?

Naturata

Naturata vegan mjölkchoklad är gjord av rismjöl och kostar 34 kronor för 100 g. Du hittar den bland annat hos Tantens Gröna Skafferi.

Moo Free

I Moo Frees anläggning används varken mjölk, soja eller gluten och de har ett brett sortiment av mjölkfri choklad av alla olika sorter, exempelvis Moo Free Choccy Chums som kostar 10 kronor för 20 g, Moo Free Choccy Drops 13 kronor för 25 g och Mini Moos Cheeky Orange Bar 25 kronor. Moo Free kan bland många andra ställen bland annat beställas från Tantens Gröna Skafferi eller Lapland Ecostore.

Blir man inte mätt av 20 gram så finns större storlekar, bland annat Chokladbar Moo free – Hazelnut Nibs och Chokladbar Moo free – Banana Bar i 100 g ochkostar 44 kronor.

Taza Chocolate

Hos kökets favoriter kan du bland annat beställa hem Taza Chocolate Raspberry Nib Crunch 60% som är smaksatt med syrliga hallon och rostade kakaonibs vilket ger en härligt fyllig och Taza Chocolate Sea Salt & Almond 60%  som är smaksatt med toffee, mandel och havssalt. Båda väger 70 g och kostar i ordinarie pris 69 kronor.

Pascha choklad

Ska man baka cookies och inte vill hacka choklad, så finns mjölkfria chokladlinser, gjorda av rismjölk. Jag har dock inte hittat dem i någon svensk butik men de går bra att beställa online.

Finstilt:
Artikeln publicerades 4 februari 2018.
Uppdatering 18 februari – Zotter från Lindroos.

Mjölkfri matsedel vecka 6

God morgon. Hoppas att allt är bra med er. Det snöade väldigt lätt över Hjärup igår och framåt kvällen klädde vi på oss och tog en lång promenad. Det var så skönt att komma ut och röra på sig och jag var rejält påbyltad med dubbla vantar, mössa och långkalsonger. Jag fryser alltid om huvud, händer och fötter och ser till att klä på mig ordentligt. När jag var yngre gick jag alltid utan mössa men så här i vuxen ålder så struntar jag fullständigt hur jag ser ut – huvudsaken är att jag håller mig varm.

I lördags morse överraskade jag äkta hälften med en laddning glutenfria amerikanska pancakes med blåbärssås  och idag så spånar jag över vilken frukost vi ska äta. Det lutar åt någon form av gröt, kanske majsgröt med hallonröra. Vi får se. Det brukar dröja ett par timmar tills han vaknar så jag har lite tid på mig att fundera 🙂


Mjölkfri måndag den 5 februari

Korvpytt med purjolöksås

Mjölkfri tisdag den 6 februari

Fiskburgare med bröd och morotsstavar

Mjölkfri onsdag den 7 februari

Kyckling i senapsdröm och kokt potatis

Mjölkfri torsdag den 8 februari

Gulaschsoppa

Mjölkfri fredag den 9 februari

Pannbiff med lök och kokt potatis

Grönsakspasta

Hej hej så här mitt i veckan. Hör ni, igår så sken solen ( i alla fall hos oss) och jösses vad pigg man blir på en gång. Jag hann göra planer för långa, sköna kvällspromenader och jag hann till och med komma så långt att jag började planera in lite picknick, men när jag kikar ut genom fönstret idag, så gäller det att revidera de planerna och istället ta fram regnställ och höga stövlar. Jäklar vad det regnar ute. En typisk skånsk vinter. Regn och rusk! Så jag låter picknickplanerna få vila lite, och hoppas att det snart är dags att plocka fram dem igen.

I morgon är det 1 februari och det innebär att det bara är två veckor kvar till Alla Hjärtans Dag. Det är en högtid som vi inte firar, för när man varit tillsammans så länge som vi har varit, så gäller det att fira att man fortfarande orkar stå ut med varandra… Jag skojar bara, man ska vara rädd om kärleken och med det vill jag ha sagt att det inte behövs en speciell dag, utan att man ska ta hand om varandra varje dag.

Under våren ska jag iväg på utbildning ett par lördagar, så under lunchen passade jag på att boka hotell och tåg till dessa. Första utbildningen går av stapeln i början av mars och då åker jag till Vimmerby. Jag har inte varit i Vimmerby sedan barnen var små och då firade vi midsommarafton på Astrid Lindgrens värld, så egentligen har jag inte varit inne i Vimmerby. Jag ser fram emot att få komma dit och jag hoppas få några timmar på fredag kväll då jag kan vandra runt lite ”och göra stan”.

Gårdagens middag bestod av torsk med grönsakspasta. Du behöver ingen spirelli utan det går precis lika bra med en potatisskalare. Skivorna blir lite bredare, men smaken är densamma.

 

1 portion

Ingredienser:

  • 1 palsternacka per person
  • 1 morot per person
  • 1 näve spenat
  • olja
  • salt
  • peppar

Så gör du:
Fräs strimlorna i olja. Tillsätt spenat i slutet och smaksätt med salt och peppar. Servera till kött, fisk eller ät som den är.

Kyckling i kokosmjölk (mjölkfritt)

Heeej. Njuter ni fortfarande av söndagen? Det gör jag och jag passar på att lägga upp ett recept eftersom det varit lite recepttorka på bloggen under veckan.

Jag älskar långkok för rätten klarar sig i princip själv, under tiden jag kan ägna mig åt annat.

Den här kycklinggrytan är en variant på pulled pork, fast i detta fallet är rätten gjord på kyckling, och jag låter kycklingen koka så pass länge att bitarna faller sönder. Därav min liknelse till pulled pork haha. Vill du inte koka den så länge, så är det bara att korta ned koktiden. I rätten ingår också Pak choi som är en grönsak som är nära besläktad med kinesisk salladskål, men så mycket godare. Jag tycker personligen att kinesisk salladskål är rätt tråkig i smak men allt har ju med smak och tycke att göra.

Här hemma så rensas det och vi säljer av saker vi inte behöver. Jag tycker inte man behöver åtta elgitarrer och femton förstärkare men där är vi inte helt eniga. Tur att äkta hälften inte hittat min jeansgömma 😅

4 portioner

Ingredienser:

  • cirka 600 g kyckling
  • olja
  • salt
  • peppar
  • 2 pak choi
  • 1 röd paprika
  • 5 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • kycklingfond
  • bladpersilja

Så här gör du:
Bryn kycklingen lätt i olja och salta och peppra. Häll på vatten och tillsätt strimlad pak choi och paprika. Häll på vatten, lägg på ett lock och låt sakta sjuda i cirka 2 timmar. Kika gärna till emellanåt så att inte vattnet kokar bort, då måste du hälla på mer.
Häll på kokosmjölken och låt grytan bli varm. Smaka av med kycklingfond och lägg i bladpersilja (ett knippe). Rör om och servera med kokt ris.

Mjölkfri matsedel vecka 5

Godmorgon sköna söndag. Är allting bra så här på förmiddagen. Jag har legat ett par timmar och betat av x antal kriminalprogram (vaknade klockan halv fem) men nu är det dags att starta dagen ordentligt med äggfrukost. Det blir nog en krämig omelett med skinkfyllning. Mums. Efter frukost så tar jag nog en cykeltur. Jag känner att kroppen behöver röra på sig och Bettan har ju fått stå inne i garaget ett tag så jag gissar att hon behöver röra på sig. Föresten, har ni sett att man från och med 1 februari kan ansöka om bidrag om man köper en elcykel? Köper du till exempel en elcykel för 10000 så får du tillbaka 2500.

Hur ser midddagsplanerna ut för idag? I går kväll åt vi wienerschnitzel och äkta hälften stekte den till fullständig knaprig perfektion. Jag nästan himlade med ögonen när jag åt för det var så, så gott. Vi fick ett par stycken över så jag slänger nog ihop en wienerschnitzellåda till ikväll. Rester är gott!

Veckans bild får illustrera gårdagens fotosession hos Blomsterstallet i Hjärup. Och naturligtvis är allt på bilden mjölkfritt (ja, det var även glutenfritt). Ha en fortsatt skön dag.


Mjölkfri måndag den 29 januari

Kabanossgryta med röda linser

Mjölkfri tisdag den 30 januari

Torsk med citronskum och potatispytt

Mjölkfri onsdag den 31 januari

Köttbullar med stuvade makaroner

Mjölkfri torsdag den 1 februari

Currydoftande fisksoppa

Mjölkfri fredag den 2 februari

Kycklingburgare på surdegsbröd

Pannbiff med rödlök och blomkålsmos (mjölkfri)

Fredag!!! I går kväll när jag satt och rensade bland mina inlägg och hittade jag faktiskt ett recept som skrevs 2015, men av någon anledning glömde jag publicera det, så det passar bra att jag publicerar det idag. Men gud vilken tråkig bild, ja ja. Det är bara att stå ut, Huvudsaken är att maten smakar bra. Pannbiff med lök är så, så gott och jag ser alltid till att steka extra mycket lök som jag kan frossa i. Blomkålsmos är en annan favorit och jag blandar min mos med potatis, men det går precis lika bra att bara göra mos av blomkål. Just köttfärsbiffar är så enkelt att variera i smak och jag, som förutom lök, också har en svaghet för ajvar, blandar gärna i en klick i smeten. Har du testat att riva i äpple i köttfärssmeten? Det blir mumsigt.

Så, vad har du för roliga planer i helgen? Jag har varit alldeles för lat under veckan som gått, vilket innebär att jag måste ta tag i alla måsten som ligger och väntar på hemmaplan. Det blir mycket tidig uppgång i morgon bitti då jag börjar morgonen med möte, därefter hem och dags för vårt gemensamma projekt men efter det, då ska huset röjas.

pannbiff

4 portioner

  • ½ dl panko
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • ca 600 g blandfärs
  • salt
  • peppar
  • mjölkfritt margarin
  • 2 stora röda lökar
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • vatten
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 4 potatisar (kan uteslutas)
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Så gör du:
Blanda panko, ägg och vatten och låt det svälla ett par minuter. Blanda ned färs och kryddor. Forma till 4 biffar och stek i mjölkfritt margarin. Lägg upp i en ugnsform och ställ in i ugnen så det håller sig varmt.

Skala och skiva löken tunt. Bryn den i mjölkfritt margarin. Häll på lite vatten (ca ½ dl åt gången) och låt vattnet koka in. Upprepa 2 gånger. Lägg sedan i ytterligare en klick mjölkfritt margarin och låt löken bryna en stund till. Lägg på biffarna.

Skala potatisen. Dela blomkålshuvudet i mindre bitar. Koka i ca 10 minuter. Häll av vattnet men spara det. Kör med en stavmix så du får en slät massa. Blanda i kokspadet (lite åt gången) så du får ett fast eller ett litet lösare mos. Krydda med salt och peppar.

Godiskladdkaka (mjölkfri)

Så här på söndagseftermiddagen skulle det kanske smaka bra med en riktigt god kladdkaka? Min kollega skickade härom veckan över ett kladdkakerecept och naturligtvis var jag tvungen att prova det. En kladdkaka sitter ju aldrig fel. Allra snyggast blir kakan om du gör den i form med avtagbar botten men det visade sig att mina två formar var upptagna av andra läckerheter, så då körde jag en nödlösning med en pajform istället. Den blir inte lika snygg, men smaken är det absolut inget fel på. Jag använde en mjölkfri choklad med hasselnötter vilket gjorde att kakan blev lite crunchy. Riktigt gott. Ha en fortsatt mysig söndag!

8 bitar

Ingredienser:

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 5 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl

Chokladfrosting

Ingredienser:

  • 100 g mjölkfri choklad, hackad
  • 100 g oatly fraiche
  • 25 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • ½ dl florsocker

Garnering

  • geléhallon
  • minimarshmallows

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält mjölkfritt margarin och när det är smält tillsätter du strösocker och vaniljsocker. Rör om och ta kastrullen från plattan. Rör ner kakao, salt och och ägg. Tillsätt vetemjölet och rör till en slät smet. Häll smeten i en smord form, ca 23 cm i diameter.

Grädda kakan mitt i ugnen i 13–15 min. Låt den svalna.

Frosting: Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna. Vispa ihop oatly fraiche, mjölkfritt margarin och florsocker. Rör ner den avsvalnade chokladen och vispa till en fluffig frosting. Bred ut den på kakan. Skär kakan i 8 bitar.

Garnera med godis.

Mjölkfri matsedel vecka 4

Oj, redan lunch och jag har inte fått upp veckans mjölkfria matsedel för vecka 4. Ber om ursäkt men vi började diskutera och planera ett kommande, framtida projekt och vips så hade klockan rusat iväg. Älskar att dra igång nya projekt och jag ger mig alltid in i det med förnyad energi. Har suttit och skissat på olika saker och kör nu igång ett riktigt projektschema. Det är ju inte för inte som jag är utbildad projektledare, haha

Ett tips om du ska göra torsdagens ugnspannkaka. Jag gör den alltid i mitt stekjärn för den har en tendens att säcka ihop och bli äcklig om man gör den i braspanna. Smeten delas upp på 2-3 pannkakor och det tar ju i och för sig lite tid då man får äta i skift, men det blir så mycket godare.


Mjölkfri måndag den 22 januari

Stekt korv med stuvade morötter

Mjölkfri tisdag den 23 januari

Fiskbullar med citronsås och rårakor

Mjölkfri onsdag den 24 januari

Chili con carne med ris och grönsaker

Mjölkfri torsdag den 25 januari

Fläskpannkaka

Mjölkfri fredag den 26 januari

Äppelciderkyckling med potatismos

Spa på Örums Nygård

Äkta hälften och jag tog en spontan semesterdag och drog iväg på spa. Vi kände att vi behövde ägna oss åt varandra och göra något tillsammans. Veckorna rullar på och eftersom vi jobbar skift och går om varandra, så är det så lätt att hamna framför TV:n när vi väl sammanstrålar. Kroppen och själen behöver återhämta sig och hamna i balans och tidigare har vi ju haft vår stuga i Blekinge som retreat, men eftersom vi sålde den förra året, så får vi hitta nya ställen där vi bara kan få vara vi. Och umgås utan telefoner och datorer. Bara få vara. Så vi tog beslut i måndags att ta en semesterdag och ägna oss åt varandra.

Klockan sju i morse styrde vi färden mot Österlen och Löderup där vi tog in på spa på Örums Nygård. Det var riktigt lyxigt att checka in för vi hade hela spaavdelningen för oss själva och jag tillbringade halva tiden i poolen och den andra i jacuzzin. Jag hade inte bokat in några behandlingar för vi kör lite low budget inför vår kommande resa till Japan, men att bara sitta i jacuzzin och titta ut på slätten räckte mer än väl för mig. Jag älskar vatten, som måste vara mitt andra element.

Äkta hälften slocknade som ett barn efter frukost, men då passade jag på att simma och simning är så bra för min fibromyalgi.  Längd efter längd kunde jag njuta av de fantastiska utsikten av den Österlenska slätten samtidigt som jag kände att jag slappnade av. Jäklar så skönt det var. Jag måste absolut ta med min mamma hit, vi har inte varit på spa sedan vår resa till Polen.

Efter spa blev det fikapaus hos mina föräldrar och därefter en blixtvisit på Emporia där jag fyllde på mitt förråd av Kat Von D-produkter mot min vitiligo.

På spisen puttrar just nu en gryta med kyckling, pak choi och kokosmjölk som vi ska äta ikväll.  Det är slow cooking som gäller och matlagning får ta sin tid. Ha en skön helg.

Äter du för din ålder och Falukorv med tomater i god sås (mjölkfri)

Jag tycker alltid det är inspirerande att se vad andra har med sig i sin matlåda, även fast jag just nu bidrar med noll inspiration. Jag har snöat in mig på varmrökt lax och ägg i olika former och äter det säkert ett par dagar i veckan. I helgen gjorde jag dock en stor laddning dillkött och när min yngre kollega tittade ned på min tallrik så sa hon ” sånt äter bara gamla människor”. Hahahaha! Jag fick mig ett gott gapskratt, för lika fort som hon sa det, insåg hon nog hur konstigt det lät.

Inte för att jag tar illa upp – jag har ju humor. Det hon egentligen menade var, att som småbarnsföräldrar, så består matlagning (och matlådor) mest av köttbullar, fiskpinnar och spagetti, vilket hon var ganska trött på. Och jag håller med. När våra barn var små, så var det snabbt som var ledordet. Det gällde att få mat så snabbt som möjligt på matbordet och långkok under en vardagskväll, var liksom bara att fetglömma. Om man inte förberedde matlådor under helgerna (vilket jag i och för sig gjorde).

Jag är så glad att våra barn alltid har varit nyfikna att prova nya rätter och det har väl lett till att jag tycker det är jätteskoj att stå i köket och slamra med grytor. Jag vet inte vad jag hade gjort om jag hade haft en barn, som liksom min lillebror, levde på fil och knäckebröd under ett års tid. Och vet ni, det blev folk av honom också. Nästan 2 meter lång och pilot. Jajamensan. Tur att det var på 60-talet då folk inte brydde sig och kom med goda råd. I dag är det för många som ”tycker” och lägger sig i saker som man inte har med att göra.

Just nu tycker jag matlagning är vansinnigt tråkigt och det beror på att vi äter enligt fodmap. Äkta hälftens mage har brakat ihop så nu kör vi ren diet baserad på IBS och fodmap. Så här i början, för att få allt att lugna ned sig, så får jag inte steka mat, jag får inte krydda mat (mat utan kryddor är så äckligt) och det ska vara gluten- och mjölkfritt. Allt är strikt, strikt, strikt och när jag ska följa program, japp, då blir det tråkigt. Att göra allt mjölkfritt är ju en piece of cake men när det sedan tillkommer en massa… eller rättare sagt, dras ifrån en massa ingredienser, då skrattar jag inte högt.

Ja, men, varför slutar jag inte gnälla och istället lagar två rätter? Jag kanske är konstig (mer än vanligt) men under alla år som jag försökte komma underfund med min egen födoämnesallergi så åt äkta hälften precis samma mat som jag, utan att ifrågasätta något, så varför ska jag då gnälla för att all den mat jag nu serverar är kokt, smaklös och tråkig hahaha. Jag får sitta och salta och peppra i smyg.

Men då har vi kommit fram till dagens recept som faktiskt har legat på vänt ett bra tag. Och för att bevisa att jag inte bara äter mat för äldre (tack för det skrattet), så kommer här en rätt med… hör och häpna. Falukorv. Och för att vinna tid, förbered rätten på kvällen eller morgonen (vem lurar jag – vem har tid på morgonen om man har småbarn), sätt in formen i kall ugn när du kommer hem från jobbet och på med värmen. Då vinner du lite tid.  Och den här rätten smakar, den åt vi före äkta hälften sattes på diet.

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 ring falukorv, 600 g
  • skånsk senap
  • 1 dl veganost
  • 4 tomater (stora, inte pyttesmå)
  • 2 dl oatly fraiche
  • 2 msk tomatpuré eller chilisås
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Skåra korven, bred på senap och lägg på veganost. Dela tomaterna och lägg bredvid korven i ugnsfast form. Blanda ifraiche, tomatpuré, salt och peppar. Häll över tomaterna.
Sätt in i ugnen, 175 grader, ca 40 minuter tills korven är klar.
Serveras med potatismos.