Home » Blogg

Frikadeller med persilja i tomatsås (mjölkfri)

Frikadeller. Kokta köttbullar. Får det dig att rynka på näsan? Jepp, jag erkänner att bara namnet frikadeller gör att jag ryser. Jag har alltid avskytt frikadeller och har vägrat befatta mig med det i mitt kök. Har alltför dåliga minnen av de frikadeller som serverades i skolbespisningen. Aldrig att jag skulle sätta fram det på mitt middagsbord. Tills nu.

Jag kommer aldrig mer att säga något dumt om frikadeller för jösses så gott det här var. Köttbullssmeten blandades med citron och massor av persilja och smakerna gifte sig verkligen med den fantastiska pastasåsen som doftade svagt av vitlök och ajvar. Det blev så gott och ena dagen åt vi det till nudlar och andra dagen åt vi det med bara en grönsallad och en skiva gott bröd. Svårare än så behöver det inte vara att servera god mat. Och frikadeller kommer definitivt att serveras på vårt bord igen.

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 citron
  • 500 g blandfärs
  • 1 kruka persilja
  • ½ dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 rödlök
  • ½ dl ajvar
  • 1 burk zeta pastasås (jag köpte en med vitlöksmak)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • peppar
  • olja att bryna löken i

Så här gör du:
Riv citronskal och pressa ur saften. Blanda med ströbröd, ägg, finhackad persilja, salt och peppar. Rör ned färsen och blanda väl.

Fräs lök. Tillsätt ajvar och rör ett par minuter. Tillsätt tomatsås och grönsaksbuljong.

Koka upp och låt puttra på låg värme.

Forma färsen till runda bollar som läggs i tomatsåsen.

Låt puttra under lock och vänd dem försiktigt så att alla sidor får färg. Jag lät frikadellerna koka cirka 10 minuter på var sida.

Servera frikadellerna med sallad och ett gott bröd att doppa med. Kan också serveras till pasta, nudlar eller vad man nu känner för.

Chokladtårta (mjölkfri)

Om du liksom jag älskar choklad, hallon, blåbär och jordnötter – ja, då kommer du att älska den här chokladtårtan. Så god den blev. Syndigt god. Och det är tur att vi firar födelsedag bara en gång om året (vi slår ihop Emma, Nicklas och min egen födelsedag), men jag lyckades bärga mig och tog bara en liten, liten bit. Och jag såg till att Emmas pojkvän tog med sig resterna hem – annars hade jag proppat i mig det.

Originalreceptet kommer från tidningen Lantliv och jag använder färdiga mjölkfria chokladbottnar. De bottnar man köper är rätt stora så jag skar ned dem till cirka 18 cm i omkrets, för att kunna bygga en hög tårta. Tårtan monterades redan på lördagskväll och sedan fick den stå och gosa till sig under natten. Dekorationen la jag på strax innan servering.

10-12 bitar

Ingredienser:

  • 1 paket mjölkfria chokladtårtbottnar
  • 200 g oatly på mackan
  • 3 dl florsocker
  • 3 dl jordnötssmör (jag använder den med bitar i
  • 2 äggvitor
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 175 g mjölkfritt margarin
  • 125 g mjölkfri choklad
  • att dekorera med: blåbär, hallon och jordnötter

Så här gör du:
Vispa upp oatly på mackan och socker så du får en slät blandning. Tillsätt lite jordnötssmör i taget och vispa ihop till en smet.

Skär ner tårtbotten så den blir 18 cm i omkrets. Bred jordnötsfyllning på första och andra lagret.

Värm äggvitorna med strösocker i ett vattenbad. Rör om tills sockret har smält. Vispa till en vit och fluffig massa. Ta bort skålen från värmen. Tillsätt mjukt mjölkfritt margarin, lite i taget och vispa ihop. Tillsätt sedan smält mjölkfri choklad.

Lägg på den sista tårtbotten och täck hela kakan med chokladkräm. Dekorera med hallon, blåbär och lite jordnötter.

Och bara för att visa att vi går ”all in” när det gäller att fira våra tre födelsedagar i september (Emma, Nicklas och jag) så bjöd vi även på en jordgubbstårta, i sex lager.

Mjölkfri matsedel vecka 36

God morgon denna sköna söndag och i och med det så ligger matsedel för vecka 36 uppe. I dag kommer vi att fira Emma eftersom hon anlände sent från Kroatien natten mot idag, så det blev inget födelsefirande igår. Jag förberedde en chokladtårta igår som definitivt inte är något för den som tänker på figuren och den doftade rent himmelskt. Får se om den smakar lika gott – i så fall kommer den upp på bloggen. Det är ju inte alltid som experimenten lyckas, eller som min man brukar säga. Det här var gott, men du behöver inte servera det flera gånger… Då vet man definitivt att det är en flopp 🙂

Veckan som passerat har varit bra och jag har äntligen kommit igång med träningen igen. Det gäller att lägga in rutiner som går att hålla och jag hoppas nu att jag inte börjar slarva igen. Jag mår så mycket bättre av att träna ett kort pass varje dag.

Förresten, har  du testat ett nytt bredbart mjölkfritt bordsmargarin? Det är gott men jag tycker det är alldeles för dyrt, 106 kr/kilo. Ett litet varningens ord bara – är du jordnötsallergiker så måste du se upp då man återkallat en sändning eftersom man hittade spår av jordnötter i det. Du kan läsa mer här.


Mjölkfri måndag den 3 september

Spagetti med köttfärssås

Mjölkfri tisdag den 4 september

Torsk med kaviarsås och kokt potatis

Mjölkfri onsdag den 5 september

Vegetariska köttbullar med råstekt potatis

Mjölkfri torsdag den 6 september

Kålpudding

Mjölkfri fredag den 7 september

Kycklingfärsbiffar med spenat och en härlig grönsallad

Emma 21 år

Grattis Emma på 21-årsdagen  .  I dag firar vi vår underbara, fantastiska Emma och vi väntar på att hon och hennes Robin ska landa på Kastrup ikväll kl 23.15, så att vi får fira hennes födelsedag.

Jag vet inte var de här 21 åren har tagit vägen och vår Emma har onekligen berikat vårt liv. Emma var planerad till den 17 september men hon hade bråttom.

Vattnet gick natten mot den 2 september och när jag ringde in till Kvinnokliniken i Lund så bad de mig avvakta tills värkarna satt igång. Jag kommer ihåg att jag satt och spelade patiens hela natten (det fanns liksom inte så många spel på datorn vid den tiden) och äkta hälften sov gott, men det var ju skönt att någon sov gott den natten.

Äkta hälften åkte iväg till jobbet på morgonen eftersom jag bedyrade att allt var lugnt, men strax efter tio på förmiddagen bestämde jag mig för att köra in till Lund. Japp, du läste rätt.  Jag körde in, parkerade, blev inskriven och då helt plötsligt blev det bråttom eftersom man bestämde sig för att sätta igång förlossningen. Jag kommer ihåg att jag avbröt det hela, gick ut och la in mer pengar i parkeringsautomaten eftersom jag inte ville få parkeringsböter hahahaha. Där gick jag vankades fram i sjukhuskläder och puttade in fler kronor i parkeringsautomaten. Jösses!

Vid ett-tiden ringde förlossningen till min man och sa att nu var det nog läge att åka in, men han hade asfalt som han skulle lägga så han bad mig hålla igen. Jojo, som ni märker har vi humor i vår familj. Klockan två ställde han lastbilen utanför förlossningen och 40 minuter senare så anlände vår lilla Emma. Snabba ryck. Emma föddes 14.40 och vägde 2550. Det var en liten skit men jösses vad hon kunde äta.

Jag var hemma igen torsdag förmiddag och sedan dess har allting gått i en jäkla fart. Jag kommer ihåg att vår älskade dotter vägrade att sova och mest nöjd var hon när jag bar henne, vilket innebar att jag bar henne nära mig i stort sett hela tiden. Så fort jag la ned henne så skrek hon, så jag bar henne nära mig i nästa nio månader.

Vi har fått uppleva så mycket genom vår Emma och att få en dotter som är en kopia av en själv, ja, det får en att förstå vad ens egna föräldrar gått igenom. Tro mig, man blir ödmjuk…

Jag har alltid drömt om Japan och genom Emma så fick jag besöka detta fantastiska land, som vår familj tagit till sitt hjärta. Vi har genom Rotary ungdomsutbyte fått växa och jag tror att vi alla genom detta blivit en bättre människa och en bättre familj. Så Emma, grattis på 21-årsdagen. Framtiden väntar på dig. Vi älskar dig. Och står bakom dig vad du än gör.

Torsk med chorizo och ärtröra (mjölkfri)

Tisdag är för mig fiskdag och vad passar då bättre än att bjuda på torskrygg. Det var egentligen tänkt att jag skulle ha lite bacon till rätten men det har ”någon” ätit upp, så det blev torsk med lite kryddstark chorizo istället och det gick riktigt bra.  Du kan servera torsken till potatismos eller varför inte råstekt potatis. Till den här rätten använder jag djupfryst granatäpple i påse som jag tinade några sekunder i mikrovågsugn och detsamma gäller för ärtorna – innan jag blandade det med finrivet citronskal. Det ger fin smakbrytning tillsammans.

Vilken fisk föredrar du? Lax eller torsk?

4 portioner

Ingredienser:

  • 4 portionsbitar torsk
  • 1 l vatten
  • ½ dl salt
  • 1 dl granatäpple
  • 1 citron
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 chorizo (eller annan kryddig korv)
  • olja

Så här gör du:
Blanda vatten och salt. Lägg i torsken och låt den vila i cirka 15 minuter

Skär korv i små tärningar. Stek gyllenbruna och knapriga i olja.

Blanda granatäpple, ärtor och rivet citronskal.

Ta upp och torka av torsken. Stek ett par minuter i olja.

Servera torsken med råstekt potatis, ärtröra och korv.

Jag testar Braun FaceSpa 851V 3-i-1 Ansiktsepilator

Jag är en av 23 som genom Smartson och Braun fått köpa och testa Braun FaceSpa 851V 3-i-1 Ansiktsepilator och jag är supernöjd. Jag har använt min ansiktsepilator dagligen sedan början av juli och aldrig har min hy blivit så ompysslad som den blivit i snart två månader. Och det märks.

Braun FaceSpa 851V 3-i-1 Ansiktsepilator är precis som den säger en apparat som ger tre olika behandlingar i en och samma apparat.

Boxen innehåller

  • Braun FaceSpa 851V ansiktsepilator
  • mjuk hudvårdande ”dyna”
  • rengöringsborste
  • en liten borste för att rengöra epilatorn
  • skyddslock i brons
  • batteri
  • praktisk spegel
  • liten och nätt väska att ha allting i (syns ej på bild)

Jag börjar med att lägga på en klick Bare Minerals Anti-Imperfection Treatment Gelée Cleanser och för borsten med cirkelrörelser över ansiktet. Jag använder borsten över hela ansiktet och det är så skönt. Man riktigt känner hur all smuts avlägsnas och att huden blir ren. Borsten ger en rejäl djuprengöring och hjälper till att ta bort smuts, olja och smink vilket kan täppa till porer.

Ja, ja, inte världens bästa bild där man ska försöka rengöra ansiktet samtidigt som bild tas, men, men…

Resultatet sägs vara upp till sex gånger bättre än manuell rengöring och jämför jag med den rengöring jag har kört med tidigare så är det stor skillnad. På grund av min vitiligo använder jag Kat Von D:s foundation som sitter som berg . Jag har testat att rengöra ansiktet utan min Braun Facespa och sminket går helt enkelt inte bort. Jag blir inte tillräckligt ren.

Efter rengöring så rengörs  borsten i varmt vatten. När jag har tagit bort all smink så baddar jag ansiktet med Elemis Balancing Lavender Toner och då börjar man känna sig som en ny människa i ansiktet igen. Ansiktsrengöringsborsten ger en rejäl djuprengöring och förbereder huden så att den kan absorbera upp till 30% mer nattkräm.

De produkter som ingår i min dagliga tvättritual

Ett par gånger i veckan använder jag den mjuka ansiktsdynan som ger mild ansiktsmassage som stimulerar blodcirkulationen och hjälper till att förbättra hudens utseende. Jag märker att mitt ansikte har fått en helt annan lyster efter att ha använt min facespa i snart två månader och jag kan inte tänka mig att sluta använda den. Den ingår numera i min dagliga ritual. Man kan även använda braun facespa i duschen men det har jag inte testat.

Men då har vi kommit till nödvändigt ont, hårborttagning. Fler än jag som har irriterande hår som växer där det inte ska?  Jag har tidigare använt en sådan här sak som man rullar över ansiktet och där i alla fall min smärtskala låg på 12 av 10 möjliga. Jag klarade inte av att använda den, så många gånger fick de irriterande hårstråna vara kvar.

Släng den…..

Braun FaceSpa är relativt smärtfritt jämfört med andra saker jag använt. Epileringen är lätt att använda och gör faktiskt inte så ont. Jag rycker inte ens till utan det går så smidigt och lätt att få bort oönskad skäggväxtsfjun. Bara det gör att jag älskar min FaceSpa.

Så, för att summera det hela. Jag är supernöjd med min Braun FaceSpa som jag upplever ger det resultat jag strävat efter: renare, fräschare hud och lätt att få bort oönskad ansiktsbehåring. Jag känner att jag har fått till en bra hudritual som gör att ansiktet mår bra. Det enda negativa jag upplevt är att  ansiktsdynan inte fäster som den ska i apparaten utan har en tendens att trilla av. Däremot så sitter rengöringsborsten bra. Batteritiden räckte för mig i nästan 6 veckor och då har jag använt apparaten varje dag.

Ordinarie pris för Braun FaceSpa är 999:- men den finns på Apotea för 699 kr alternativt 728 kr på Elgiganten.

Finstilt:
Jag är en av 23 som genom Smartson och Braun fått köpa och testa en FaceSpa 851. Som testpilot hos Smartson får man testa produkter och tjänster och i gengäld dela med sig av sina (ärliga) åsikter till andra. Smartsons vision är att det alltid ska vara kostnadsfritt att testa produkter via Smartson. När det gäller vissa sällanköpvaror finns det ibland möjlighet som testpilot att köpa varan eller tjänsten till reducerat pris mot att du delar dina erfarenheter. Som jag gjort med min FaceSpa. Mina åsikter är till 100% mina egna och helt ärliga. inlägget innehåller inga adlinks utan bara länkar till produkter jag använder.

Mjölkfri matsedel vecka 35

God morgon. Det blev lite ofrivillig sovmorgon här men vi var hemma sent igår och samtidigt skulle vi gå upp tidigt för att köra iväg dottern med pojkvän till Kastrup, då de ska iväg till Kroatien en vecka, och sedan slocknade jag. Jag är avundsjuk. Jag vill så gärna ut och resa men det har varit svårt att planera in något då äkta hälften varit mitt emellan jobb, som man säger, och fått hoppa in som timvikarie då någon varit borta. Vi har aldrig kunnat planera mer än en dag i förväg med reservation för att saker och ting kan ändras samma dag. Nu blir det dock ändring på det hela då han börjar nytt fast jobb imorgon, så kanske vi kan komma iväg våren 2018. Något som lockar är de blommande körsbärsträden i Japan, men vi får se vad som händer.

Annars har det varit en bra vecka. Som en del kanske märker så hinner jag knappt blogga något men saker och ting får ta den tid det tar. Nu ska jag hoppa in i duschen, så ha en skön söndag. Veckans bild illustrerar hur jag kände mig i morse vid femtiden 🙂


Mjölkfri måndag den 28 augusti

Stekt prinskorv med stuvade makaroner

Mjölkfri tisdag den 29 augusti

Cashewnötspanerad torsk med tomat- och avokadosås

Mjölkfri onsdag den 30 augusti

Moussaka

Mjölkfri torsdag den 31 augusti

Gröna Soppan

Mjölkfri fredag den 1 september

Kalops på ryggbiff

Köttbullens dag – 23 augusti

Visst är det toppen att köttbullen har en egen dag? Jag älskar köttbullar så det känns som en självklarhet att denna goda maträtt får en egen dag. Förra året hade vi besök av amerikanska Tobin som bara ätit IKEAs köttbullar och hon var inte alls imponerad av denna ädla rätt. Efter att ha serverat henne riktiga köttbullar så ändrade hon snabbt åsikt.

Riktigt varifrån köttbullen ursprungligen kommer ifrån vet man inte, men redan under medeltiden bjöds köttbullar vid engelska hovet och dåtidens kokböcker från Bagdad innehöll smaksatta köttbullsrecept. Här i Sverige introducerades köttbullen på 1700-talet tillsammans med kaffe- och kåldolmar. I början åt man köttbullen som ett tilltugg till dryck och det sågs som en överklassrätt. På 1700- och 1800-talet var dock frikadeller vanligare än köttbullar (jag tycker inte om frikadeller).

Vad serverar du till dina köttbullar? Potatis? Potatismos? Pasta? Pommes frites? Jag vill gärna äta mina köttbullar tillsammans med potatismos, rosépepparsås, ättiksgurka och lingonsylt. En måltid som gör mig glad.

När barnen var små och middagen skulle stå snabbt på bordet så fuskade jag med färdiga köttbullar och jag undrar idag vad jag tänkte på då. Färdiga köttbullar kan inte jämföras med de köttbullar man själv tillagar men å andra sidan så har nöden ingen lag när ungarna är hungriga.

Jag använder gärna fläskfärs i mina köttbullar men min mormor gjorda köttbullar av älgfärs och massor av kryddpeppar. Små runda köttbullar stekta till perfektion. Mmmmmm, det var så gott.

Så, redo att göra köttbullar? Här följer ett par recept, både vanliga och ovanliga köttbullar.

Ajvarköttbullar med råstekt potatis
Chiliköttbullar med kryddiga svarta bönor
Kryddiga kycklingbullar med kall citronsås
Kycklingköttbullar
Köttbullar
Potatis- och quinoabullar med citronyoghurt 
Tonfiskbollar med sesamfrön
Vegetariska köttbullar

Kycklingköttbullar

Höstens trender

Låt oss kika på höstens trender. En del kanske tror att jag inte är intresserad av mode då jag för det mesta går klädd i någon av mina otaliga jeans, men jo då, jag är intresserad och försöker följa trender. Det är kul med kläder och för att sammanfatta höstens trender så gäller (bland annat) rött, blått, metallic, maskulint och blommigt.

Bild från Lindex lookbook 2017

Jag älskar rött och det är en färg som passar mig väldigt bra. Min hudton framhävs och jag ser inte så blek som jag vanligtvis gör, så tummen upp för rött. Jag har en röd vinterkappa och den går jag i jämt och ständigt under vintermånaderna. Min man kan aldrig bli av med mig, utan han ser mig alltid när vi är ute någonstans, det vill säga, om jag råkar rymma från hans sida.. Kappan är dock inköpt för ett par år sedan på Zara. Två snygga kappor finns på Hennes & Mauritz, en trenchcoat för 699 kr och en ullkappa för 1299 kr.

Jeans och denim är hett som bara den och gärna tillsammans med en t-shirt med maffigt tryck. Här ett par jeans för 420 kr hos Musguided. Mina favoritjeans är av märkena Chica London och Miss Me. Jeans är för mig det absolut bästa basplagg som finns och som kan piffas till allt efter humör och vad man nu ska göra. En läcker topp eller skjorta och en snygg kavaj och man är redo att möta världen utanför.

I höst så kommer man också att se mycket kavajer och jag har införskaffat en läcker kavaj från Gant, som är så snyggt ihop med jeans, men vill man inte lägga så mycket pengar på en kavaj så finns det snygga kavajer hos Hennes & Mauritz.

Silver och metallic är hett och vill man inte gå i silver från topp till tå så kan man piffa till sig med en silvrig shoppingväska för 499 kronor i märket Miss Selfridge.

Vad jag däremot inte är speciellt förtjust i som finns med bland höstens trender är volanger. Jag. gillar. inte. volanger. När jag var yngre bar jag volanger men jag tycker inte det passar mig längre. Skulle jag sätta på mig det så skulle jag känna mig som om jag var 12 år igen, så allt som kommer med volanger hoppar jag över.

Allt som är rutigt kan jag inte heller med – även om jag tycker det är snyggt – men det beror på att jag med stor sannolikhet drabbas av migränanfall om någon har på sig något som är smårutigt. Möter jag någon som har på sig något smårutigt så vet jag knappt var jag ska vända blicken eller var jag ska titta. Det är hur märkligt som helst.

Vad tycker du bäst om eller sämst om när det gäller höstens trender?

Finstilt: ingen av länkarna i texten är reklamlänkar, så kallade adlinks.

 

Mjölkfri matsedel vecka 34

God morgon, här kommer söndagens inlägg med mjölkfri matsedel vecka 34. Hoppas att alla har en bra helg. Själv så avslutar jag semestern och påbörjar arbetet i morgon. Det ska faktiskt bli jätteskoj och jag längtar tillbaka till mitt jobb och att få träffa mina kära kolleger. Mina tre veckors semester har varit helt fantastiska och det har varit så skönt att få vara ledig men nu vill jag tillbaks in i rutinerna igen. Jag tycker att hösten är en skön årstid och det är vackert när naturen ändrar färg.

Vi var iväg en sväng till Hallongården i veckan och jag passade på att köpa hem en massa hallon av andra sorteringen som blir till hallonlikör. Jag använder samma recept som till min körsbärslikör och nu står flaskorna och gosar till sig innan de ställs undan ett par månader. Flaskorna skakas två gånger per dag tills sockret helt har försvunnit. Först till jul kommer vi att prova den men allra bäst är likören sommaren 2018.

 


Mjölkfri måndag den 21 augusti

Wienerkorv med råstekt potatis och en äppelsås
(Blanda 1äpple, skuret i småbitar, med skånsk senap och ifraiche)

Mjölkfri tisdag den 22 augusti

Panerad fisk med potatissallad smaksatt med dill- och senapsdressing

Mjölkfri onsdag den 23 augusti

Pizza

Mjölkfri torsdag den 24 augusti

Köttfärssoppa

Mjölkfri fredag den 25 augusti

Flygande Jönsson