Home » Blogg

Gåsamiddag

I dag sammanstrålade vi med goda vänner och åt oss igenom en riktigt skånsk tradition, nämligen Gåsamiddag på Staffanstorps gästis. Traditionen att äta gås är förknippad med Mårtensafton som infaller den 10 november i år, men eftersom vi då befinner oss på Moriskan och Cabaret Candy Club, så åt vi oss igenom en riktig skånsk gåsamiddag en vecka tidigare.

Vi hade bokat bord på Staffanstorps Gästis och jag absolut älskar detta gästgiveri med dess gamla anor och fantastiska kök. I flera hundra år har det bedrivits värdshusrörelse i Staffanstorp. Från och med 1857 har det bedrivits gästgiveriverksamhet på den nuvarande platsen där också skjutsstationen anlades bredvid och utanför entrén finns de gamla länkarna kvar där hästen kedjades fast. Staffanstorps Gästis har blivit min favoritrestaurang och här brukar jag och äkta hälften sammanstrålar under någon av våra lunchträffar. Maten är av högsta kvalité och jag som matallergiker har aldrig några problem att få något jag kan äta.

Bild från Staffanstorps Gästis hemsida

Seden att äta gås på Mårtensafton sträcker sig tillbaka till 1500-talet hos de högre stånden i hela Sverige. Äpplen går också som en röd tråd genom hela måltiden och eftersom det är en mäktig måltid så tar det lite tid att äta sig igenom allt. Men då hinner man prata och umgås!

En äkta gåsamiddag inleds med svartsoppa gjord på gås- eller grisblod som får sjuda tillsammans med kryddor som ingefära, lagerblad och äppelskal. Att äta blodsoppa låter inte speciellt gott och redan när jag gjorde min beställning så valde jag det andra alternativet, skaldjurssoppa. Äkta hälften och våra goda vänner gjorde samma val som jag, men jag bad att vi skulle få en liten provtallrik svartsoppa, och det fick vi så gärna. Jag avstod dock från att smaka (fegis) men de andra sa att det var som att äta pepparkaksdeg, så nästa gång väljer de nog svartsoppa.

Till förrätt blev det Vildgåsbröst & gåslever med äpplemarmelad.  Så gott det var. Köttet smälte i munnen och äpplemarmeladen var helt perfekt till det salta köttet. En perfekt aptitretare. Dryck: Grand Cru Francois Brut Tradition Champagne Amuse.

Därefter var det dags för soppa och jag åt skaldjurssoppa med kräft- och äppletartar samt dillskum. Till det drack vi Chablis 2015 Dom. Des Marronniers. Soppan var så god!

Huvudrätt var knaperstekt gåsbröst med ragu på katrinplommon och och konfikterat lår serverat med rödkål, brysselkål, bakat äpple och stekt potatis. Till det drack vi Pinot Noir, Pommard La Chaniére Bourgogne. Gåsen var stekt till perfektion och rödkålen var himmelsk. Enda problemet var att jag började bli mätt så jag fick kämpa att ta mig igenom måltiden.

Till efterrätt serverades Gästis äpplekaka med vaniljsås, kanel och vaniljsorbet och till det fick vi det fantastiska dessertvinet Sövde Äpplefrost. Eftersom jag åt mjölkfritt så fick jag stekta äppelklyftor och det var så gott. Och trots att jag var övermätt så fanns det plats för efterrätt. Det är konstigt, men efterrätt får i alla fall jag alltid plats med. Jag tror jag har en extra mage till det.

Jag är så nöjd, mätt och belåten just nu. Det har varit en fantastisk kväll och måltid med våra fina vänner. Vi träffas alltför sällan och det var underbart att få en helkväll på fantastiska Staffanstorps Gästis där man verkligen känner sig sedd som födoämnesallergiker. Maten är fantastisk och då varken Bosse eller jag hade ätit gåsamiddag tidigare så är vi helt eniga om att det här ska vi göra om.

Mjölkfria produktnyheter

Jag har just landat i TV-soffan och är nyklippt och fräsch. Det finns kvar lite rester från gårdagens kokta kyckling med currysås, så det får bli min middag ikväll.  Jag räknar ned mot fredag och kommande helg. Vi ska möta upp ett par vänner och äta en riktigt traditionell gåsmiddag (eller gåsamiddag som vi säger) men jag tror jag skippar svartsoppan. Vi får se, jag kanske är modigare än vad jag tror.

Har surfat runt lite och letat efter mjölkfria produkter som jag kan tipsa om och en del är kanske nyheter för dig, andra inte.Tipsa mig gärna om du känner till någon kanonprodukt.

Jag hittade en påse glutenfria, veganska ostbågar hos Welloteket och hur gott låter inte det. Quinoapuffarna har en smak av jalapeno och cheddar och en påse på 113 g kostar 29 kronor. Du hittar också mjölkfri chokladkräm och nougatkräm hos Welloteket.

För den som söker alternativ till ost så säljer Goodstore (butik  i Stockholm) ett brett utbud av märket Green Vie. Jag har letat runt i mina matbutiker och har även hittat ostarna hos Willys. Ostarna finns i smakerna:

  • Mozzarella
  • Gouda och rökt Gouda
  • Cheddar
  • Pizzasmak
  • Feta
  • Parmesan (block och riven)

Goodio är en ekologisk rawchoklad från vårt grannland Finland och i  sortimentet finns smaker som lakrits/havtorn, vilda blåbär, mint, kokos, kaffe, chai, chili och salt. Det finns också en ren mörk choklad gjord på den delikata Arribakakaon från Ecuador. Chokladen är raw, glutenfri, mjölkfri och sojafri.

All Goodios choklad innehåller kokospalmsocker. Chokladen väger 48 gram och kostar mellan 59-70 kr. Du hittar chokladen i butiker som erbjuder choklad och delikatesser av hög kvalitet.

Utbudet av havredryck växer och för en dryg månad sedan lanserade Alpro en havredryck som i handeln kommer att kosta omkring 18 kronor. En annan nyhet är Alpro Havre Mandel där man kombinerat ihop mandlar med havre. Priset för den hamnar på 26 kronor.

Det är snart dags att börja tänka på julkalender och du hittar Plamils mjölkfria julkalender hos bland annat Gluten och Mjölkfri. Det finns även en sockerfri mjölkfri kalender och priset för en kalender är 79 kronor.

Och när vi ändå är inne på ämnet jul så kan jag tipsa om att Annas Pepparkakshus är mjölkfritt.

 

Spökvandring på Kramer i Malmö

I dag var jag uppe och väckte tuppen, för mitt alarm gick av redan vid fem. Jag ljuger om jag säger att jag studsade upp men är det något som underlättar och som driver mig upp så är det hunger. Att få äta min gröt: Steel Cut Oats med färska blåbär och sojamjölk.

Jag hade besök inbokat hos tandhygienist redan vid halv åtta och jag hade bestämt mig för att ta en tidigare buss så jag hann med en power walk. Ja, jag vet. Det låter äckligt hurtfrisk men jag lovar att jag snart är tillbaka i samma gamla vanor igen.

Jag lyckades gå upp de 3 kilo som jag gick ned för ett tag sedan, men nu är jag på banan igen. Jag kan inte skylla på någon annan än mig själv när det går helt galet. Extra glad är jag återigen att byxorna inte spänner om magen och nu gäller det att fortsätta framåt och se målfotot. Fokusera Åsa.

Någon som blev uppvaktad av små spöken igår? Jag var inte hemma igår kväll så jag missade eventuella hembesök. Däremot så firade jag Halloween på vackra Scandic Kramer i Malmö och redan nu vill jag be om ursäkt för bildkvalitén. Jag fotade allt med mobilen.

Som Scandic Friends-medlem så blir man inbjuden till olika event och när jag hittade information om kommande spökvandring på hotell Kramer så var det ju självklart att jag skulle hoppa på det. Spökvandring på Halloween kan man inte tacka nej till! Jag passerar den ståtliga byggnaden var gång vi är inne i Malmö och någon gång emellanåt har vi slunkit in för ett glas vin efter en utekväll. Jag har också ett svagt minne av att jag i min vilda ungdom besökte den discoclub som huserade i hotellets källare, men jag får låta det vara osagt. Vissa minnen har selekterats bort….

Med på kvällens event följde en kollega och det var riktigt mysigt att komma in och mötas av en reception som pyntats med stort P. Spindelväv, ljus och pumpor trängdes om vartannat och gav ett varmt intryck.

Vi var ett 20-tal som samlats och innan rundvandring bjöd Scandic på pumpsoppa, kallskuret och en massa gott bröd. Jag skippade pumpasoppan eftersom den innehöll mjölk, men allt annat gick att äta. Så mysigt att på en helt vanlig tisdagkväll sitta i den fönsterglasade terassen och titta på kvällslivet.

Efter lätt förtäring blev vi ledsagade genom hela hotellet, från bottenvåning till ovanvåning under tiden som vår duktiga guide berättade om makarna Anna och Fritz Kramer som 1863 kom från Tyskland till Malmö där de arrenderade ett hotell vid Stortorget. Hotell Kramer uppfördes 1875 och är byggd i fransk nyrenessans med inspiration från slott i Loiredalen.

Vår fantastiska guide

En fascinerande historia och Anna Fritz var en stark kvinna som själv drev hotellet vidare i 28 år efter att hennes make gått bort. Och Anna lär fortfarande leda arbetet på hotellet och hälsar du inte på henne när du passerar hennes porträtt i trappan, ja, då kan det gå illa. För visst spökar det på hotellet. Vi kan väl säga så här, det finns vissa rum som i alla fall jag inte hade velat sova i, bland annat rum 323 och den stora sviten 407 där familjen bodde med sina 8 barn och där Anna sedan låg lit de parade när hon avlidit. Många är historierna där man i korridoren skymtat en svartklädd dam med huvudnyckeln runt halsen. Eller historien där en kvinna  väckts mitt i natten av att det stod en äldre herre, med hatt på huvudet, stående vid sängen. Eller vad sägs om en annan kvinna som fick en objuden gäst som kröp ned i sängen under natten?

Hälsa på Anna när du passerar henne i trappan
Rum 407, där makarna Anna och Fritz levde tillsammans med sina 8 barn.
Rum 407 är nu ombyggt till svit och här låg Anna lit de parade när hon avled.

En toppenkväll en helt vanlig tisdag och jag vet inte om det berodde på spökhistorien eller det sena kaffet , men jag somnade inte förrän kl 3 i morse.

Tradition med helstekt kalkon

Runt Halloween har vi som tradition att hela familjen samlas och så äter vi helstekt kalkon fylld med konjaksäpplen och till efterrätt serveras naturligtvis en amerikansk pumpapaj. Till frukost morgonen därpå dukas det upp amerikanska blåbärspannkakor, scrambled eggs och bacon. När vi gör något, då gör vi det ordentligt. Helgen är vår Thanksgiving, fast vi samlas i slutet av oktober istället för 23 november som är amerikanarnas dag.

Om några dagar infaller Halloween, den 31 oktober för att vara exakt, och min familj har firat Halloween sedan jag kom hem från mitt år i USA. För 25 år sedan bodde vi i Dösjebro och vi var tämligen ensamma om att ha en utskuren pumpa med ljus stående vid brevlådan. Bara att få tag i en pumpa krävde lång planering och under ett par års tid så odlade jag själv pumpa i min köksträdgård. Det tog ytterligare ett par år innan fler grannar började anamma traditionen och nu är det ju hur vanligt som helst. Me like!

Något jag saknar är lite av den vett och etikett som amerikanska barn respekterar.  Många äldre (vi pratar 75+) tycker inte det är speciellt kul att behöva öppna upp dörren och mötas av gastar, både stora som små. Stänger de sin dörr så finns det risk för äggkastning (vad var det för ”snille” som började med detta?). Tänk på att den som inte vill bli störd har en släckt pumpa utanför dörren, alternativt saknar pumpa och dessutom har släckt utebelysning. Möts man däremot av en tänd halloweenpumpa – så är det bara att ringa på.

Som traditionen kräver så skulle vi ju egentligen ha samlats den här helgen, men eftersom vi anpassar oss efter olika arbetstider, så föll lotten på förra helgen. Att steka kalkon tar lite tid, så redan på förmiddagen förbereddes de ugnsbakade rotfrukterna. Jag är så glad över min Pantofflesalt från Österlenkryddor. Jag använder kryddan till nästan alla grönsaksrätter och den sätter en extra piff på maten. Rotsakerna  bakades av i ugnen och när det är klart, så lägger jag på ugnsfolie och så får de  vänta till steg två.

När rotsakerna är klara så görs den goda kalkonfyllningen. Ta två riktigt stora, goda äpplen. Skala och klyfta dem. Jag skär mina bitar rätt så stora. Hacka två paket bacon och strimla en purjolök. Bryn allt i olja och tillsätt sedan 3 msk konjak. Se till att all vätska kokar bort. Doften som sprider sig i köket är himmelsk. Ställ åt sidan så länge.

När fyllningen är klar är det dags att ta fram kalkonen och det är bara att följa anvisningarna nedanför så du får en perfekt tillagad kalkon. Se till att ösa kalkonen och blir det torrt i långpannan, ja då är det bara att tillsätta mer vatten. Denna vätska är guld värd och vad du än gör. Släng den inte. Det är den som gör såsen. Mmmmm!

Under tiden vi väntade på att maten skulle bli klar, så mumsade vi på ett par laxbollar och det är inga konstigheter utan bara varmrökt lax jag finhackat och sedan blandat med lite finstrimlad purjo.

Det var härligt att ha hela familjen samlad ihop och det var många glada skratt under den gemensamma måltiden. Såsen, ja – det är vid sådana här tillfällen som det är helt ok att slicka av tallriken. Vi skippade pumpapajen i år och åt äppelkaka – och den hittar du ett recept på här. Och lycka till att tillaga din kalkon. Det är så gott och väl värd den tid man tillbringar i köket.

6 portioner

Ugnsbakade rotfrukter

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 5 st gulbetor
  • 6 stora morötter
  • 1 STOR sötpotatis
  • 3 palsternackor
  • olja
  • pantoflesalt
  • peppar

Så här gör du:
Skala rotfrukterna. Dela i rätt grova bitar. Häll olja på en plåt och lägg över rotfrukterna. Salta och peppra. Sätt in i 175 grader i cirka 45 minuter. Rör om någon gång emellanåt. Ta ut och lägg folie över.

Kalkonfyllning

Ingredienser:

  • 2 paket bacon
  • 2 stora äpplen
  • 1 purjolök
  • 3 msk konjak

Så här gör du:

Strimla bacon och purjolök. Fräs ett par minuter. Skala äpplena och dela i bitar. Låt fräsa med ett par minuter. Tillsätt konjak och låt all alkohol koka bort.

Helstekt kalkon

Ingredienser:

  • 1 kalkon på 4 kg
  • 1 citron
  • salt
  • peppar
  • fyllning (äppel-bacon-purjolök)
  • cirka 75 g smält mjölkfritt margarin
  • 1 1/2 l vatten

Så här gör du:
Då är det dags att plocka fram kalkonen och sätta på ugnen, 175 grader. Plocka ur inkråmet och gnid med en halv citron inne i kalkonen. Lägg i fyllningen och bind upp fågeln så att fyllningen inte trillar ut.

Gnid den andra citronhalvan på kalkonen och pensla med smält mjölkfritt margarin på båda sidorna. Salta och peppra. Lägg ett stort ark aluminiumfolie över kalkonen.

Lägg kalkonen på ett galler och under gallret placerar du en långpanna. Häll 5 dl vatten i den djupa långpannan. Ös kalkonen med vattnet som rinner ner i pannan med ca 30 minuters mellanrum. Börjar vattnet dunsta, ja då häller du i mer vatten.

Ta bort aluminiumfolien efter ca 2,5 timme. Tillaga kalkonen i ugnen tills termometern visar 80 grader i kalkonens lårdel. Det tar ca 3,5 – 4 timmar. Pensla med mjölkfritt margarin någon gång emellanåt och fortsätt ösa. Du kan aldrig ösa för mycket. Och glöm inte att du ska ha vätska i långpannan.

Flytta över kalkonen till ett serveringsfat och låt den vila minst 20-30 minuter innan den skärs upp.

Sätt in rotsakerna i ugnen (de som vi gjorde tidigare) så att de blir varma.

Sås

Ingredienser:

  • Buljongen som är kvar i långpannan, du behöver cirka 7-8 dl.
  • 5 msk vetemjöl
  • 6 dl växtbaserad grädde

Så här gör du:
Sila av buljongen som ligger i långpannan, och tillsätt eventuellt vatten så att du får 7-8 dl.

Koka upp buljongen med vetemjöl.

Tillsätt växtbaserad grädde och koka upp på nytt. Smaka av med konjak. Salta och peppra efter smak.

 

 

Mjölkfri matsedel vecka 44

Jag sitter och planerar nästa veckas matsedel och försöker planera in så vi äter frukt och grönt efter säsong. Guldkorn för november månad är vitkål, morötter, pumpa, purjolök och blomkål bland mycket annat och ett bra sätt att hålla nere matkontot är att köpa just de grönsaker som är i säsong. Vi har ätit otroliga mängder vitkål och morötter sista veckorna och jag tycker det är så fräscht att riva ned ett par morötter i veckans sallad. Sedan är det toppengott att knapra på om man är lite sugen på något. Stuvad vitkål är himmelskt gott och passar till i princip allt.  Ha en fortsatt skön söndag och håll i er om ni går ut idag. Det blåser friskt – i alla fall där vi bor!


Mjölkfri måndag den 30 oktober

Stekt falukorv med stuvad blomkål, senap och kokt potatis
Gör blomkålsstuvning på samma sätt som morotsstuvning

Mjölkfri tisdag den 31 oktober

Currydoftande fisksoppa med knäckemacka

Mjölkfri onsdag den 1 november

Cowboylasagne

Mjölkfri torsdag den 2 november

Ajvarköttbullar med råstekt potatis

Mjölkfri fredag den 3 november

Helstekt fläskkotlett med äppelsås, pressgurka och potatismos

Currydoftande fisksoppa (mjölkfri)

Tycker du om soppa? Jag älskar soppa och föredrar soppa som man gör själv från grunden. Inte en påse där man tillsätter vatten. När Nicklas och Emma var små så lagade jag ofta soppa och det är något som alltid har uppskattats, även när vi haft andra barn på besök. Jag kommer speciellt ihåg ett föräldramöte när vi diskuterade mat och det var ett flertal föräldrar som opponerade sig och sa att soppa inte var mat och att det var inte var lönt att servera. Vad har du för tankar kring detta?

När höststormen blåser runt fönstret och kylan biter på så är soppa något jag längtar efter och i veckan gjorde jag en riktigt god fisksoppa med kokosmjölk och härligt doftande curry. Min man envisas alltid med att handla hem light kokosmjölk men har du ”riktig” kokosmjölk så går det lika bra med det.

Ingredienser:

  • ½ skivad och tärnad squash
  • cirka 10 cm purjolök, fint strimlad
  • 1/4 grön paprika, finstrimlad
  • olja
  • sambal oelek
  • curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • ½ burk vatten
  • 3 bitar torskryggfilé (totalt 450 g)
  • 1 liten näve ärtskott, strimlad
  • salt
  • pepparmix
  • 1 fiskbuljongtärning

Så här gör du:
Bryn squash, purjolök och paprika i olja ett par minuter.
Tillsätt sambal oelek och curry. (Smaka själv av efter hur stark du vill ha det).
Tillsätt 1 burk kokosmjölk, en halv burk vatten och fiskbuljongtärning. Tillsätt strimlad torsk och ärtskott och sjud i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Lagerrensning Eightmood

Jag och min mamma var iväg på lagerrensning hos Eightmood i morse och jag måste få säga efter dagens shopping att ingen av oss är proffs när det gäller lagerrensning. Och jag är glad att äkta hälften inte följde med för han hade fått spader. Men jag ser och jag lär, så akta er till nästa gång hihi.

Jag trodde i min enfald att vi bara var ett par stycken som hängde på låset när lagerrensningen öppnade klockan tio men när vi kom körande så var det säkert ett hundratal bilar som redan stod parkerade och kön till ingången ringlade lång. Men vi hittade parkering och ställde oss i kön. När vi sedan blev insläppta (de släppte in oss allt eftersom) så var redan shopping med stort S på gång och de som var vana shoppare visste precis vart förpackningslådorna stod, för självklart var det lika bra att hugga tag i en stor låda och sedan slänga ned vad man behövde. Att stå och fundera var det inte tal om, hittade du något. Ta det. Fundera efter senare.

Det var verkligen huggsexa och det var många bra saker jag såg försvinna innan jag hann fram. Jag var på jakt efter läckra bokstöd men innan jag hann fram till det bordet, så var de borta. Kuddarna jag ville ha, lika så. En del prydnadssaker. Borta.

Shoppingerfarna delade upp sig och lyckades få tag i massa prylar och plockade raskt ned sina fynd i en låda. Råkade man lämna lådan, ja, då hittade någon annan det fyndet. Innan betalning smet de shoppingvana iväg till ett hörn och synade sina saker så allt var helt. Men jag ser och lär. Så nästa gång ska jag vara utrustad med både smidighet och snabbhet.Ett tips, är ni ett par, ha iögonfallande jackor på er. Min mamma var jätteglad att jag hade röd kappa på mig, för hon blev aldrig av med mig. Jag blev däremot av med min mamma emellanåt. Så se till att ni båda bär något som sticker ut. Bara ett tips. Det sparar tid så man slipper leta efter varandra.

Med hem följde i alla fall med tre snygga ljusstakar, en härlig pläd, doftljus och en knallblå kudde som kommer att bli så snygg till min silverfåtölj. Love it. Har varit på jakt efter en liknande pläd som jag sett går för 1200 kronor i butik så det var ett rent fynd att bara betala 300 kronor.

Tidigare i veckan så fyndade jag en regnkappa hos Zara. Jag har sökt efter en fodrad regnkappa och hittade en när jag var i Göteborg, men då de inte hade storlek 38 så köpte jag den inte. Jakten på regnkappa har fortsatt, så när vi var på Emporia så såg jag till att köpa en regnkappa när jag hittade en i min storlek.  Nu ska jag beställa hem min fåtölj och sedan ska jag kika på tavlor till sovrummet. Därefter kan jag sätta punkt för vår renovering.

Äppelkaka med kokostäcke (mjölkfri)

Som avslutning på vår fantastiska kalkonmiddag bjöd jag på en riktigt, riktigt god äppelkaka. Det enda jag kan beklaga är att jag inte har några bilder på denna fantastiska efterrätt. I alla fall inga bilder som gör den rättvisa. Jag glömde helt bort att ta bilder på hela skapelsen, så jag får försöka måla upp en bild av hur äppelkakan såg ut innan formen var nästan tom.

I botten av formen trängs mjuka äpplen som fått gosa till sig i honung och kanel. Ovanpå äpplena ligger en fantastiskt len kräm. Ja, vi kan kalla det sockerkakssmet. Som pricken över i så täcks hela skapelsen av en fantastisk toscakokosglasyr som är lagom knäckig och god. Och för att riktigt toppa det hela så ska man hälla på en rejäl sked med vaniljsås. En sådan där vaniljsås där jag blandar havrevaniljsås med havrevaniljglass. Visst låter det gott? Det var det. Mmmmmmm. Servera gärna en litet glas äppellikör till så har man riktigt kommit till mathimlen. Yummi.

Jag hittade receptet på kokaihop och ändrade bara lite grand på det. Jag hade betydligt fler äpplen i min kaka, för det ska ju vara ÄPPELkaka.

Ingredienser:

  • 5 äpplen
  • 5 msk flytande honung
  • 5 tsk kanel
  • 1 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ dl sojamjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 75 gram mjölkfritt margarin
  • 1.5 tsk bakpulver

Kokostäcke

  • 25 gram mjölkfritt margarin
  • 2 msk sojamjölk
  • 1 ½ dl kokosflingor
  • 0.75 dl strösocker

Så här gör du:
Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Lägg i en form och häll över sirap och kanel. Vill du ha mer kanelsmak, ja, då tillsätter du mer kanel. Blanda ordentligt och sätt in i microvågsugnen i 3-4 minuter. Ta ut och häll i en form.

Vispa ägg och strösocker tjockt och pösigt. Tillsätt smält mjölkfritt margarin och resten av ingredienserna. Smeten ska vara tjock. Bred ut smeten över äpplena. Sätt in formen i ugnen, 175 grader, i cirka 30-40 minuter. Känn så att äpplena nästan är mjuka.

Smält mjölkfritt margarin och blanda ned sojamjölk, kokosflingor och strösocker. Ta ut formen och bred toscakokossmeten över. Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter till.

Jag gjorde min äppelkaka i fredags kväll och värmde den sakta i ugnen, cirka 50 grader, i 20 minuter innan jag serverade den. Serveras med en god mjölkfri vaniljsås.

Mjölkfri matsedel vecka 43

Hej. Allting bra? Jag har just kommit hem från en lång, skön söndagspromenad och det var så härligt att komma ut en sväng och röra på sig. Regnet strilar sakta men luften är så klar att inandas och jag absolut älskar att se löven skifta i färg. Varje årstid har sin tjusning och just hösten är så speciell med alla vackra färgskiftningar.

Vi har haft fullt hus i helgen och jag var tidigt uppe i morse och fixade amerikanska pannkakor, ägg och bacon, massor av gott pålägg och så spröda, varma franskbrödbullar. Det är inte ofta vi sitter ned och äter gemensam frukost så därför var det extra speciellt att göra det idag, äta, prata och bara njuta.

Kalkonmiddagen igår blev en stor succé och jag ska försöka kika in igen i eftermiddag med recept på vår fantastiska efterrätt. Och veckans bild får illustrera att jag krypit omkring och testat det macro-objektiv som Nicklas gav mig när jag fyllde år. Ha en fortsatt skön söndag


Mjölkfri måndag den 23 oktober

Korvlåda med rosmarin

Mjölkfri tisdag den 24 oktober

Cashewnötspanerad torsk med tomat- och avokadsås

Mjölkfri onsdag den 25 oktober

Köttbullar med potatismos, sås & lingonsylt

Mjölkfri torsdag den 26 oktober

Chicken Thai Soup med en twist

Mjölkfri fredag den 27 oktober

Fläskfilélåda

Vegetarisk coconut & pepper tortilla (mjölkfri)

Jag har just planerat, skrivit ned och beställt all mat till helgens kalkonmiddag. På lördag blir det helstekt kalkon fylld med äpple, bacon, purjolök och konjak. Till det serverar jag (troligtvis) massor av ugnsrostade grönsaker (det är bra pris på rotfrukter just nu) och en helt fantastisk konjakssås. Efter middagen blir det en riktigt, riktigt god äppelkaka med krämig vaniljsås. Mums. Eventuellt gör jag en liten lätt förrätt, men där har jag inte bestämt mig ännu.

Traditionen att äta kalkon tar jag med mig från mitt år i USA  och äkta hälften och jag har ätit kalkon alla år vi har bott tillsammans. Vanligtvis brukar vi avsluta måltiden med pumpapaj som efterrätt men i år skippar jag det och serverar en god äppelkaka istället. Hela familjen ska samlas för en riktigt härlig weekend och jag ser så fram emot det. Det var ett tag sedan sist och till söndagsfrukost blir det Blueberry Pancakes,  knapriga franskbrödbullar och massor av gott pålägg. Det blir en riktigt mysig helg med kul umgänge och massor av god mat. Jösses vad hungrig jag blir bara jag tänker på det.

Här är ett recept som vi åt för ett par veckor sedan och det är ett recept där du slipper tillbringa hela kvällen i köket. Produkterna fanns med i september månads Kökets box och det lät onekligen frestande med coconut & pepper tortilla så jag var tvungen att testa. Rätten gjordes helvegetarisk och det finns så många roliga produkter man kan använda, om man nu inte väljer att använda köttfärs. Tacobröden är väldigt små, jämfört med vanliga tortilla och de luktar en hel del kokos, men det är inget man tänker på när man sedan äter dom. I alla fall gjorde inte jag det. Mangosåsen är jättegod och passade riktigt bra ihop med kryddblandningen.

Ingredienser:

  • 1 paket coconut & pepper tortilla
  • 1 påse jamacain jerk spices
  • 1 burk mangosås
  • 1 påse pulled vego bbq
  • saltgurka
  • sallad
  • tomater
  • strimlad rödlök

Så här gör du:
Stek pulled vego bbq enligt anvisning på paketet. Rör ned jamacain jerk spices. Värm tortilla bröden.

Fördela fyllningen på bröden, rulla ihop och njut.