Home » Blogg

Mjölkfri matsedel vecka 19, 2018

Redan lunch och först nu kommer veckans matsedel upp. Ledsen för det, men jag har knappt varit hemma sedan lördag morse. Vi hade styrelsemöte igår och på kvällen blev det middag på Staffanstorps Gästis med nästan hela gänget. Jag åt stekt fläsk med löksås, men skippade löksåsen och åt lingon istället. Lingon är för mig som ketchup är för många andra, jag kan äta det till vad som helst. Oftast, när jag äter ute, så innehåller såsen mjölkprodukter och då ber jag alltid om lingon. Vårt styrelsemöte slutade för drygt 30 minuter sedan och jag har hunnit springa runt med dammsugaren och försöker nu arbeta ikapp mig på datorn.

Så, då är veckans matsedel uppe och då stänger jag locket och beger mig ut istället.  Solen skiner och det är varmt. Ljuvligt. Och, bilden nedan stämmer inte med verkligheten, inte än. Ge fälten ett par dagar till, sedan blommar de rejält.


Mjölkfri måndag den 7 maj

Kassler och ananas i ugn med chiligrädde, kokt ris och en grönsallad
Skiva kassler och ananas tunt. Lägg omlott i en braspanna. Vispa ihop 3 dl Gott i Maten alt Ifraiche med några matskedar chilisås och häll över rätten. Sätt in i 175 grader i ca 35 minuter.

Mjölkfri tisdag den 8 maj

Stekt torsk med äggsås och en ruccola- och tomatsallad

Mjölkfri onsdag den 9 maj

Vegetarisk hamburgare med dressing, bröd och klyftpotatis
Utgå från receptet linsbiffar när du gör de vegetariska burgarna.

Mjölkfri torsdag den 10 maj

Flygande Jönsson med kokt ris och en blandsallad

Mjölkfri Fredag den 11 maj

Omurice med gurkstavar

Torsk i kokos- och ingefärssås (mjölkfri)

Det har varit en kort arbetsvecka – som har gått i en rasande fart – och nästa vecka blir också kort. Me like! Jag kommer att sitta upptagen av möte hela helgen så jag hoppas verkligen att värmen håller i sig, så att vi hinner ta en sväng med motorcykeln på torsdag. Rapsen har börjat blomma och det luktar nästan sommar ute. Vi har en fantastisk årstid framför oss!

Emma och jag tog en sväng till Nova Lund igår men jag hittade absolut ingenting. Jag kände att jag behövde några nya toppar men det fanns ingenting  som passade varken mig, figuren eller mitt humör. Det finns så mycket toppar med hög midja, eller hur jag nu ska beskriva det, och det passar inte min kroppstyp. Jag ser bara gravid ut och tro mig, för en kvinna  i min ålder är det inte smickrande. Jag googlade och såg att det kallas peplumtopp, så gör en sökning, så förstår du vilka plagg jag syftar på.

Igår svängde jag ihop en fisklåda och det var så gott!!! Jag gjorde extra mycket för att vi skulle ha med oss i matlådor. Älskar torsk, fast det gör inte kollegerna när man värmer fisk i micron, hahaha. Det är nästan så man blir utvisad ur lunchrummet!

Det är inte undra på att torskrygg kallas för havets oxfilé för rätt tillagat så smälter det i munnen. Torskrygg är den finaste delen på fisken och jag brukar köpa Findus djupfrysta torskryggfilé, i trepack. När barnen var små köpte vi ofta torsk i block men den fisken går inte att jämföra med den man köper i bit. En annan favorit är torsk med äggsås.

6 portioner

Ingredienser:

  • 800 g torskfilé
  • salt
  • peppar
  • 1 gul paprika
  • 200 g sugar snaps
  • 1 förpackning körsbärstomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 fiskbuljongtärning
  • lite riven färsk ingefära
  • 200 g räkor

Så här gör du:
Lägg torsken i en form och salta och peppra. Strimla paprikan och dela tomaterna. Lägg dem tillsammans med sugar snaps över torsken.

Häll över 1 burk kokosmjölk och smula ned en fiskbuljong i såsen samt lite riven färsk ingefära.

Sätt in i ugn, 175 grader, i cirka 20 minuter. Lägg över räkorna de sista fem minuterna.
Serveras med grönsallad och ris

Eat Smart, Meet Smart

Jag var på ett lunchevent hos Quality Hotel View, som ligger alldeles strategiskt vid Hyllie Station och Emporia, och det var supertrevligt.

Men först måste jag få kommentera – jösses vad det Hyllie har vuxit sedan sist jag var där. Jag har knappt varit i området sedan jag slutade mitt förra jobb och det har vuxit upp otroligt med lägenheter och olika butiker. Jag tror att jag och äkta hälften får ta en tur dit, när det blivit lite varmare, så vi får ta en närmare titt på allt som hänt.

Men låt oss hoppa tillbaka till eventet, som gick under namnet Eat Smart, Meet Smart. Det går ut på att lunchen är den stund på dagen som ska ge kraft och inspiration och det är därför viktigt att äta hälsosamt, grönt och inte minst, gott – även om man är på konferens.

Quality Hotell tänker smart och tillagar gärna mat som är i säsong, och det gillar jag. Maten ska också vara lokalproducerad och ekologisk. Nu för tiden, är det till exempel. så lätt att få tag i färska jordgubbar året runt, men jag tycker att det är något visst med att få längta ett år, och sedan få äta dem under ett par intensiva veckor.

Till varmrätt serverades det bakad torskrygg med stompade gröna ärtor, räkor, kokt potatis och smöremulsion. Min var dock helt mjölkfri så det fanns ingen smör i min rätt. Jösses, så gott det var. Jag hade dock kunnat vara utan det smälta margarinet.  För min del så tillförde det inget i rätten

Torsken fullständigt smälte i munnen och jag som älskar gröna ärtor, slickade nästan tallriken ren (det hade jag gjort om inte det legat margarin i botten). Till dessert bjöds det på chokladtarte och färska bär, för de som kunde äta det, men jag fick en frisk, härlig sorbé som bara slank ned. Maten var så god och sällskapet supertrevligt, så lunchtimmen slank bara iväg. Det bästa av allt var att maten inte upplevdes så fet utan det var en behaglig mättnad, så man orkar arbeta resten av dagen. Ingen paltkoma här inte.

 

Minipavlova med chokladkräm och mandariner (mjölkfri)

Okej, det här är så fruktansvärt pinsamt men jag är helt off när det kommer till att fotografera mat. Jag glömmer att plocka fram kameran och när tallriken väl är renslickad, så är det liksom för sent. Allmän skärpning krävs och jag ska försöka bättra mig. Så du får försöka visualisera minipavlovan som jag bjöd på till valborgsmässoafton, för jag kommer inte att kunna bjuda på någon inspirerande bild. Jag kommer att baka det här receptet någon gång framöver och då lovar jag att bild kommer.

Däremot så kom jag ihåg att fotografera jordnötterna, som vi mumsade på under tiden som köttet grillades. Gillar du jalapenos? Ja men, då kommer du att älska dessa jordnötter som har en starkt, härlig smak av jalapenos. Klart godkända!

6 st

Ingredienser:

  • 4 äggvitor
  • 1 knivsudd salt
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa äggvitor och salt vitt och pösigt. Smeten ska vara så pass styv att när du vänder formen över huvudet så ska äggvitan vara kvar i skålen.

Blanda övriga ingredienser och vispa ned i äggvitorna.

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Fördela smeten så du får sex stycken runda marängbottnar.

Sätt in i ugnen, sänk värmen till 150 grader och låt pavlovan stå i 1,5 timme. Sänk värmen och låt dem stå kvar där tills ugnen kallnat.

Ingredienser:

  • 1 liten förpackning kokosgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ burk oatly chokladglass (eller vaniljglass)
  • 1 burk mandarinklyftor
  • 2 passionsfrukter

Så här gör du:
Vispa kokosgrädde och vaniljsocker. Skeda upp glassen i grädden och fortsätt vispa så du får en krämig massa. Fördela över pavlovan. Garnera med mandarinklyftor och passionsfrukt.

Superrenkel köttfärssås (mjölkfri)

God morgon. Idag blir det storkok, för dotter med pojkvän flyttar hem ett par veckor och för att jag ska slippa stå vid spisen var dag, så ska jag förbereda en massa matlådor som ska frysas in. Först ut står köttfärssås som jag sedan kan använda till pasta, pajer eller bara ätas med en sallad. Allt efter humör. Det blir en enkel variant på köttfärssås där vi helt har skippat lök  då äkta hälften inte mår bra av det. Det har inte varit en lätt resa för mig, att undvika lök i maten, eftersom jag älskar lök i alla dess former – men det går.

4 portioner

Ingredienser

  • 400 g köttfärs
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 2 msk ketchup
  • 1 stor morot
  • 3-4 msk kalvfond
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Fräs köttfärsen i en stekpanna och häll på krossade tomater. Lägg i riven morot och fond och låt köttfärsen stå och puttra minst en timme. (Jag tycker såsen blir godare ju längre den får koka). Smaka av om du behöver kryddor. Jag tycker att kalvfonden smaksätter väldigt bra men en del kanske saknar peppar.

Servera med pasta, ris eller gör en god köttfärspaj.

Trevlig Valborgsmässoafton

Detta inlägg är ett samarbete med Campadre.

Hej. Har en ledig dag idag och det är skönt. Var iväg tidigt i morse för att göra de sista inköpen till kvällens middag och har hunnit damma och dra dammsugaren genom huset. Jag har gjort en sats majsbröd som jag smaksatte med rökt paprika och det ska bli så gott att få sätta tänderna i det. Om en stund ska jag förbereda potatissalladen och sedan röra ihop ett par såser som får stå och gotta till sig. Köttet ligger och gonar till sig i marinad så nu är det i princip bara att vänta på gästerna samt då äkta hälften, som jobbar idag.

I ugnen står ett par minipavlovas och jag var först inne på att fylla dem med sojagrädda men sedan sprang jag på Oatlys nya glass Double Chocolate Fudge, så det får bli mjukrörd glass och mandarinklyftor. Mmmmmm. Recept kommer imorgon.

Vi skippar Valborgselden ikväll, för det lär vara ett ruskväder på väg in, som kan bjuda på både regn, blåst och åska. Är du som jag, superfrusen, så kan jag tipsa om världens skönaste handskar i lammnappa. De säljs nu med 50% rabatt. Jag köpte mina för ett tag sedan och de är jättesköna. Älskar du sköna underkläder så säljs Odd Molly till mycket förmånligt pris. Passa på att handla idag och imorgon då Campadre bjuder på frakten vid köp över 400. Använd koden spring18.

Jag måste bara få visa en urläcker vattenkokare från Smeg. Priset på 4995 (japp, du läste rätt) är dock i högsta laget…

Ha en skön valborg!

 

Mjölkfri matsedel vecka 18 2018

God morgon. Hoppas ni har det skönt så här på morgonen. Jag sitter och funderar lite på vad vi ska äta till valborg då vi får hit ett par goda vänner och det lutar åt något grillat med potatissallad och goda såser. Till efterrätt blir det nog minipavlova med färska bär. Det är ju evigheter sedan vi åt pavlova och det är så gott. Vad ska du äta?

Det ser ut som om vi ska få in regn, rusk och åska på valborgsmässoafton men det är rätt skönt att vara hemma. Det är nog flera år sedan vi besökte valborgsmässoeld och för mig är det förknippat med att stå och frysa hahaha. Jag fryser jämt!

Nej, nu ska jag se till att börja plocka undan. Idag ska det deklareras och jag fattar inte varför vi alltid ska vänta till sista minuten… Till middag kommer det att serveras rester från gårdagens danska fläskstek och det är så, så gott att göra pytt av.

Mjölkfri måndag den 30 april

Stekt falukorv med stuvade makaroner med gurkstavar

Mjölkfri tisdag den 1 maj

Ugnsbakad lax med citron- och dillsås och pressad potatis. Servera med en stor grönsallad.
Salta och peppra laxen och sätt in i ugn tills den är klar.
Gör en kall citronsås enligt receptet. Till dillsåsen byter du bara ut citronen mot dill.

Mjölkfri onsdag den 2 maj

Linsbiffar med avacadokräm, pitabröd och mixad grönsallad

Mjölkfri torsdag den 3 maj

Fläskpannkaka med rivna morötter och lingonsylt

Mjölkfri Fredag den 4 maj

Köttfärslimpa med lingon, brunsås, kokt potatis och grönsallad

Milda färdig baksmet

Detta inlägg är ett samarbete med Smartson

Jag är en av 1000 testpiloter som genom Smartson har fått testa Milda färdig baksmet. Ett litet varningens ord innan jag går vidare, produkten kan innehålla spår av mjölk, så är du jättekänslig, ja då är inte detta produkten för dig.

Med Mildas färdiga baksmet får man, på bara 25 minuter, färdiga muffins. Enligt reklamen så slipper man kladd och kan fokusera på det roliga – att dekorera! Man klipper upp förpackningen, häller upp i formar, och gräddar i 20 minuter. Vips så är fikat klart! Smakerna man kan välja mellan är klassisk och choklad och jag valde choklad. Naturligtvis. Allt med choklad är gott!

Japp, visst var det enkelt. Enligt beskrivning var det bara att klippa ut förpackningen och slippa kladd. Så jag klippte upp och pressade ut smeten i formarna. Jag kanske är klantig, men nog blev det lite kladdigt att få ut allt i formarna. Inte blev det bättre av att Felix bestämde sig för att kliva över alla formarna, så det blev till att ropa på äkta hälften som fick se att kattskrället hamnade på golvet. Men det var bara en parentes. Så behöver inte din vardag se ut – men så ser vår ut. Jag använde rätt stora formar (tack Kökets box) så jag fick ut 8 muffins.

Därefter var det bara att skjutsa formarna in i ugnen, sätta timern på 20 minuter och vänta. Och efter 20 minuter så såg de ut så här. Precis som muffins ska göra. Inga konstigheter där.

Därefter åkte de ut i uterummet för att kylas ned. Jag gjorde frosting efter recept (använde mandelmjölk istället för vanlig mjölk) och sedan var var bara att spritsa. Och garneras. Och nej, jag spritsade inte själv. Allt lull-lull, det står min man för. Jag har varken tålamod eller talang för detta.

Lätt som en plätt. Det blev avsmakning och det var en intensiv god chokladsmak. Inget alls att klaga på. Kanske lite i sötaste laget, men jag gillar sött.

Summering:
Handen på hjärtat. Avskyr du att baka, ja men, då är det här säkert något för dig. Jag, som älskar att baka, jag tar gärna de extra fem minuterna det tar att slänga ihop en egen smet. Det tar inte längre att göra egen smet. Det var kul att testa och OM jag hade haft min sommarstuga kvar, ja då hade detta kanske varit ett alternativ för att bjuda på hemmabakat – för doften av choklad är så god. Men hemma i mitt eget kök, då tar jag de extra fem minuterna och rör ihop min egen smet. Från grunden.

Hos mathem kostar förpackningen 32,95 och ingrediensförteckningen ser ut så här:

Socker, ÄGG 26%, palmolja, VETEMJÖL, choklad 6,3% (kakaomassa, socker, kakaosmör, emulgeringsmedel (SOJALECITIN)), stabiliseringsmedel (glycerol, xantangummi), kakaopulver 4,7 %, stärkelse (VETE), bakpulver (difosfater, natriumkarbonater), konserveringsmedel (kaliumsorbat), salt. Kan innehålla spår av mjölk.

Finstilt: Jag gjorde en film med min nya Gopro – som mannen köpte i Japan – men får det inte att fungera. Så jag ger upp. Du slipper se katten kliva över formarna men missar samtidigt mitt intensiva klämmande för att få ut smeten ur förpackningen. Kommer sonen hem och får ordning på allt – ja, då kommer filmen upp. Om inte annat, ha en skön fredag!

Tillägg lördag 28 april: Efter många om och men så kom filmen upp – se Nicklas Kokbok på facebook.

Finstilt:
Jag är en av 1000 som genom Smartson och Milda fått testa milda färdiga baksmet. Som testpilot hos Smartson får man testa produkter och tjänster och i gengäld dela med sig av sina (ärliga) åsikter till andra. Smartsons vision är att det alltid ska vara kostnadsfritt att testa produkter via Smartson. När det gäller vissa sällanköpvaror finns det ibland möjlighet som testpilot att köpa varan eller tjänsten till reducerat pris mot att du delar dina erfarenheter.  Mina åsikter är till 100% mina egna och helt ärliga. inlägget innehåller inga adlinks utan bara länkar till produkter jag använder.

GDPR

Det är väl ingen som har missat att den nya dataskyddsförordningen, som går under namnet GDPR, träder i kraft om ett par veckor? Man översköljs av information och nya regler som måste godkännas och bekräftas. Handen på hjärtat – hur många läser egentligen allt det finstilta? Ok, jag erkänner att jag gör det och det beror på att jag arbetar med GDPR, men jag vet många som inte orkar ta sig igenom all text.

Som bloggare så samlar man ju på sig en del uppgifter som namn, epost och ip-nummer och eftersom jag försöker vara så transparent som möjligt så finns nu en integritetspolicy uppe på min hemsida.

Den är kort – och tydlig (hoppas jag) – så jag tror inte det ska vara några problem att läsa igenom den.Testa gärna att kommentera 😉

Vad det innebär för dig som kommenterar ett blogginlägg är att du är tvungen att kryssa i en ruta att du godkänner att dessa uppgifter lagras på min server. Svårare än så är det inte. Ingenting annat har ändrats. Ha en fortsatt skön lill-lördag!

Mattrender 2018

Food & Friends matrapport ”Matvanor inom dagligvaror och away from home 2018” har kommit ut och liksom tidigare år är det intressant läsning för alla som gärna grottar ned sig i mat.

2018 kännetecknas som det gröna året och det år då det gröna ätandet slår igenom. Vegetariskt, som delar förstaplatsen med tacos, är den ”trendigaste maträtten” där 43% äter vegetariskt minst en gång i veckan och på ”Vardagstoppen” över vår vanligaste middagsmat, måndag till torsdag, ligger vegetariskt på plats nummer sex. På årets nya lista ”Vegotoppen” över de vanligaste gröna rätterna, är grönsakssoppa knapp etta före sallad. Så för att summera, soppa och sallad leder vegolistan, vilket i mitt tycke ger en ganska fattig bild av gröna rätter. Det finns ju så mycket gott, som till exempel potatis- och quinoabollar med citronyoghurt.

Svensken blir mer och mer intresserad av mat och matlagning och siffran ökar från 79 till 81%. Intresset för mat och matlagning är som störst i åldersspannet 15-24 år medan siffran endast är 29 % för de som är över 55 år.


6 av 10 matkassar bärs fortfarande hem av en kvinna,  förutom i de yngre åldrarna där det är mer jämställd, dvs 50/50. Och det har inte hänt så mycket inom själva matlagningen där faktiskt siffran ökar för kvinnor, dvs 64 % av kvinnorna står fortfarande för all matlagning.


Den yngre målgrupperna ändrar sina köpmönster vilket innebär att fler handlar online, även om 64 % av svenskarna aldrig har köpt mat via nätet. 14 % av svenskarna sitter i soffan och klickar hem sin mat varannan vecka eller oftare. Siffrorna för den yngre målgruppen ligger på  20 % av 15–24 ­åringarna  respektive 26 % av 25–34 ­åringarna.

Svensken fortsätter att veckoplanera och tre av tio planerar veckans mat. De som inte veckoplanerar börjar under eftermiddagen fundera på vad de ska laga utifrån vad som finns hemma eller vad man är sugen på. Livsmedelskedjorna behöver fundera på hur de ska bli inspiratörer och inte bara en plats man handlar mat på. Idag ser man att flera retailkedjor stänger sina fysiska butiker eftersom konsumenten ändrat sitt sätt att handla på.

Matinspiration kommer via de digitala kanalerna. Själva vägen in till konsumenternas medvetande håller på att förändras. Denna förändring blir väldigt tydlig när vi tittar i den yngre gruppen, 15–24 år. För dem är de viktigaste inspirations­källorna matsajter 37 %, följt av sociala medier på 35%. Inspiration från traditionella matmagasin står bara för 17 %.

Vi lägger fortfarande cirka 36 minuter på att laga mat under veckodagarna och 45 minuter på helgerna. Snittköpet för en matkasse är cirka 521 kronor per gång och endast 13 % lägger över 900 kr på matinköp. Bra råvaror och hög kvalitet är viktigt – men det tappar. 25 % i åldrarna 15-24 år tycker att priset är viktigast när de handlar mat.

I Sverige dricker vi kranvatten till maten och det är den vanligaste måltidsdrycken, både till vardags som till fest. 12 % dricker läsk som måltidsdryck och till helgen så ökar siffran till 23 %. Denna siffra dras upp av yngre kvinnor i åldern 15-24 där 26 % dricker läsk till maten.

Vi kan också se att föräldrar i större utsträckning, jämfört med de som inte har barn, har med sig matlåda till lunchen. 53 % av föräldrarna tar med sig matlåda minst tre gånger per vecka. Andelen kvinnor som har med sig matlåda minst tre luncher i veckan minskar från 43 till 40 %. Jag blir lite förvånad att läsa att matlådorna minskar, för på alla de ställen där jag jobbat, tar i princip alla med sig matlåda till lunchen, men det har säkert sin förklaring var man jobbar. Hade jag jobbat inne i stan där lunchmöjligheterna är så mycket fler, ja då hade säkert jag också ätit lunch ute.

Att äta frukost utanför hemmet ökar svagt och det märks framför allt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ju yngre man är desto troligare är det att man äter frukost utanför hemmet.

Vi äter middag på krogen allt oftare och att äta ute verkar vara de ungas domän. 26 % av 15-24-åringarna äter ute minst en dag per vecka.

På Vegotoppen ligger grönsakssoppan som nummer ett, strax före sallad. Malmö sticker dock ut med en Falafel som klar etta (varför är jag inte förvånad?). Kvinnor äter mer vegetariskt än män och andelen av de som äter vegetariskt är större i storstäderna. Hälsa är den bidragande anledningen till att man väljer att äta vegetariskt. Att äta hälsosamt betyder främst tre saker för svensken: att äta mer grönsaker, att dra ned på sockret och att äta mer varierat och omväxlande.

För oss som är allergiker är det lite oroväckande att fyra av fem inte har någon som helst aning om vad den feta stilen betyder i en ingredienslista. Visst, är du inte allergisk så är det inget bekymmer men för oss som har födoämnesallergi. så kan det betyda väldigt mycket.

Så kommer vi då till årets trendigaste mat. Att äta vegetariskt är, som sagt, fortfarande trendigt även om det delar plats med tacos. För män är tacos trendigare än vegetariskt.

2018 års trendigaste mat

  1. vegetariskt och taco
  2. sushi

Sveriges 10-i-topp 2018 vardagsmat

  1. Kyckling med tillbehör
  2. Spagetti med köttfärssås
  3. Fisk
  4. Köttbullar med tillbehör
  5. Pastarätter
  6. Vegetariskt
  7. Korv med tillbehör
  8. Lax
  9. Korvstroganoff
  10. Soppor

Sveriges 10-i-topp helgmat

  1. Biff med tillbehör
  2. Kyckling
  3. Tacos
  4. Pizza
  5. Fisk med tillbehör
  6. Fläskfilé med tillbehör
  7. Lax
  8. Vegetariskt
  9. Hamburgare
  10. Lasagne

Så, vad ska du ha för mat idag? Blir det en trendig vegetarisk soppa eller tacos??