Home » Blogg

Ugnspannkaka med majs, bacon och spenat (mjölkfri)

God morgon kära läsare. Hoppas att alla har det bra så här en lördag morgon. Jag har varit iväg på mässa i Jönköping och efter ett par mycket roliga och intensiva dagar så är det väldigt skönt att vara hemma igen. Vi var hemma sent i natt och det blev ett par minuters samtal med äkta hälften innan jag lyckligt sjönk ned i sängen. Alltså, det finns väl inget bättre än att få sova i sin egen säng? Ljuvligt. Idag ska jag packa upp, tvätta ett par maskiner och sedan blir det till att städa upp och få ordning igen. Jag är så tacksam för mina fantastiska arbetskolleger och vi har haft ett par roliga dagar tillsammans. Det har blivit mycket skratt.

Här är ett enkelt pannkaksrecept som jag bjöd på för ett par veckor sedan. Jag tycker att pannkaka i sig själv är rätt tråkigt och med topping så blir det en liten roliga rätt. Har man inte bacon så går det bra med lite korv. Ha en fortsatt skön lördag.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 6 dl sojamjölk
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 burk majskorn
  • 1 gul lök
  • 1 paket bacon
  • 1 paket spenat
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Vispa ihop sojamjölken med äggen. Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet. Tillsätt salt och majs.
Smörj en form eller plåt. Baka i 200 grader tills den fått fin färg, ca 30-40 minuter.

Strimla lök och bacon. Fräs allt i en panna. Tillsätt spenaten i slutet.

Toppa pannkakan med baconfräset.

 

Mjölkfri matsedel vecka 43

God morgon. Gårdagen var en riktig skitdag, så den vill jag snabbt sudda bort, men jag gissar att man behöver sådana dagar också, för att kunna njuta av de bra dagar som komma skall. Ha en fin, fortsatt söndag, så ska jag se till att plocka upp alla bitar.

Mjölkfri måndag den 22 oktober

Stekt blomkålsris med kabanoss och chillisås

stektblomkal

Mjölkfri tisdag den 23 oktober

Lax på spenatbädd

laxspenat

Mjölkfri onsdag den 24 oktober

Ost- och baconpaj med squash

paj_2

Mjölkfri torsdag den 25 oktober

Pasta med het skinksås

hetskinka

Mjölkfri fredag den 26 oktober

Pizza

panpizza

Torskrygg med dillsmör och kräftkroppkakor (mjölkfri)

Oh la la, vad det här var gott, torskrygg med dillsmör och kräftkroppkakor. Det är ett recept från förra fredagen men jag har av olika skäl inte hunnit få upp det förrän nu. Att stoppa kräftor i kroppkakor var en helt ny bekantskap men inte dumt alls. Vanligtvis så fyller jag kroppkakor med lök och stekt fläsk, och det hade säkert också gått bra, då rökt fläsk och torsk är en fin smakkombination.

Men först ett litet shoppingtips. Jag har letat efter en snygg bricka att ha på köksbordet och köpte en jättefin bricka gjord av Therese Wahlgren, som inom parentes har en stil som helt inspirerad av Carolina Gynning. Hon besökte vår Kulturförening och jag blev verkligen förälskad i brickan, som fick följa med hem. Visst är den läcker? Och den uppmärksamme ser att undertecknad ätit upp rekvisitan haha.

4 portioner

Ingredienser

  • 4 bitar torskrygg
  • 500 g potatis (mjölig sort)
  • 1 dl potatismjöl
  • 150 g kräftstjärtar
  • 0.5 knippe dill
  • 3 st äggulor
  • 75 g g mjölkfritt margarin
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Skala och koka potatisen och stöt den med en potatisstöt. Låt potatisen svalna och blanda med potatismjöl, äggulor och salt. Ta en handfull deg, platta till och lägg kräftstjärtar på degen och vik över.

Rulla och se till att det inte läcker ut. Koka upp rejält med saltat vatten, sänk värmen och sjud kroppkakorna några i taget tills de flyter upp.  Det tar bara ett par minuter.

Tag upp, låt rinna av och servera. Eller, så gör du som jag gjorde. Förbered dem i förväg och sedan ger du dem lite stekyta innan servering.

Salta, peppra och stek torsken i mjölkfritt margarin.

Lägg mjölkfritt margarin i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma margarinet under vispning ett par minuter och rör ned dill.

Servera fisken med dillsmörsås och kroppkakor.

 

Belgien på 30 timmar

I onsdags morse satte jag mig på flyget till Bryssel och dit anlände jag strax innan tio på förmiddagen. Bryssels flygplats är enorm men jag lyckades ta mig ut till den slingrade, långa taxikön där jag fick syn på ett flertal av våra svenska politiker. En del är onekligen kortare än vad man tror 😉 Det tog drygt 10 minuter till huvudkontoret där dagens späckade och intressanta möte startade.

Vid fem blev vi skjutsade till vårt hotell, the Lodge Vilvoorde, som är en fantastisk, historisk byggnad som varit reformskola, kasern och fängelse. Jag fick ett otroligt stort och fräscht rum och det enda som påminde om att det en gång varit ett fängelse var gallerna framför fönsterna. Varje rum har sin egen unika prägel och man kan nästan känna historiens vingslag genom byggnaden.

Jag hann inte mer än att slänga in väskan i rummet innan det var dags att åka vidare mot Mechelen som är en helt himmelsk, flamländsk, gammal stad. Atmosfären är verkligen unik med alla gamla vackra byggnader och historiska kyrkor och det var Margaret, Karl V, moster som satte Mechelen på världskartan. Hit vill jag åka igenom och ett besök när det är julmarknad måste vara enormt mysigt.

Vi hade en helt makalös guide som lotsade oss fram på smågatorna och genom hennes berättelser kunde vi inandas atmosfären och byggnaderna fick liv framför våra ögon. Vi fick smaka på friterade bakverk och för den som önskade så fanns även öl, men jag är ingen öldrickare, så det blev Fanta…

 

Kvällen avslutades på en restaurang och maten var så god. Det var så härligt att träffa kolleger från hela världen och det blev många givande samtal om social media, marknadsföring och branding.

Vi var tillbaks på hotellet vid midnatt men jag har alltid svårt att sova när jag är borta, så jag var rätt dimmig i ögonen när jag vaknade till vid halv fem. Det kvittar när jag än lägger mig, nog är jag ändå uppe med tuppen morgonen därpå. Det blev frukost, utcheckning och så fortsatte vi mötet fram till lunch, då det blev dags att ta taxin till flygplatsen igen. Jag stod vid dörren vid halv åtta och blev glatt överraskad då vår australienska utbytestjej lagat en fantastiskt god, vegansk gryta. Mums.

Fylld squash (mjölkfri)

När jag har bråttom och inte vet vad jag ska ha med mig i lunchlådan så gör jag antingen en fylld omelett eller så gör jag en fylld  squash med en massa godsaker. Rätten kan naturligtvis göras helt vegetarisk och då skippas skinkskivorna. Jag börjar med att gröpa ur squashen och sedan hackar jag resterande grönsaker och bryner dem snabbt i lite olja.  Kör ett par varv med salt- och pepparkvarnen. Lägg tillbaka allt i squashen, lägg på lite jeezly pizzaost och in i ugnen ett par minuter. Kan det gå snabbare än så här?

squashalva01 squashalva02

Ingredienser:

  • 1 squash
  • ½ röd lök
  • 1 salladslök
  • 2 champinjoner
  • olja
  • salt
  • peppar
  • 2 skivor rökt skinka

Arbetsbeskrivning:
Gröp ur squashen och hacka resterande grönsaker. Bryn allt i lite olja.  Kör ett par varv med salt- och pepparkvarnen. Lägg tillbaka allt i squashen, lägg på lite jeezly pizzaost och in i 200 graders ugn i ca 12-15 minuter

Spara

Mjölkfri matsedel vecka 42

God morgon vänner. Hoppas att allting är bra med er och att ni ser fram emot en ny, spännande vecka. På onsdag åker jag på tjänsteresa till Belgien och det ser jag fram emot eftersom jag inte varit där tidigare. Vanligtvis så brukar arbetsrelaterade resor innebära att jag mest ser hotellrum och flygplats, men den här gången är det inplanerat en stadsvistelse, så jag ska se till att ha kameran laddad. Det ska bli så mysigt. Jag älskar att sammanstråla med människor från olika kulturer och det ger mig sådan energi. Det är väl därför som vi passar så bra som värdfamilj åt utländska ungdomar.

Senare idag måste jag ge mig ut och köpa en ny resväska, för den jag har är alldeles för stor. Jag brukar packa rätt smart, vilket innebär att det jag har med mig, det använder jag också. Skulle någon olycka vara framme (shit happens) så får jag köpa mig något.

Ha en fortsatt skön söndag.

Mjölkfri måndag den 15 oktober 2016

Chiliköttbullar med kryddiga svarta bönor

Mjölkfri tisdag den 16 oktober 2016

Pasta med kassler och squash med gurkstavar

Mjölkfri onsdag den 17 oktober 2016

Kotlettrad med äppelsås och ugnsbakade rotsaker

Mjölkfri torsdag den 18 oktober 2016

Chili con carne med ris serverade på en salladsbädd med färsk babyspenat och körsbärstomater
Använd samma recept som till makalös chili men tillsätt vatten istället för vin.

Mjölkfri fredag den 19 oktober 2016

Kyckling i curry med rostad blomkål
Dela blomkålen och lägg den i en form. Ringla över lite olja och kryddor och sätt in 175 grader i ca 15 minuter.

.

Jag är nummer nio

Efter månader av förberedelser, så var det äntligen dags för vår stora släktträff. Jag erkänner att det inte har varit helt optimalt att planera en stor släktträff, då jag själv bor i Skåne och träffen ska gå av stapeln i Arjeplog men jag har haft världens bästa parhäst i min kusin. Utan henne så hade det nog aldrig gått vägen. Och vet ni, vi har inte pratat med varandra en enda gång under dessa månader av planering, utan har kört allt via mail och messenger. Älskar dig Marianne. Du är bäst. Och med facit i hand så blev det mycket lyckat. Lite minus för mat, men låt oss inte gräva ned oss i det.

Jag har inte varit i Arjeplog sedan Nicklas var drygt ett år, så ett antal år har passerat och det har växt flera gråa hår på några av oss. De flesta av mina kusiner har jag inte träffat på säkert 30 år, så jag såg verkligen fram emot vår träff. Och det blev många skratt: ursäkta, men vem är du? Ja jösses. Inom sig så tror man att man ser likadan ut som för 30 år sedan, men utvändigt…. Inga kommentarer, va?

Sittande rad från vänster: moster Anna, älskade morfar och mormor och moster Eva. Stående rad från vänster: morbror Per,morbror Nils-Gunnar, moster Rudith, morbror Tage, min mamma och morbror Karl-Fredrik.

Förra fredagen satte vi oss på planet mot Arjeplog och första delmålet var Umeå, dit vi anlände strax efter nio. Där möttes vi upp av min storebror och sedan satte vi oss i bilen för färd norrut. Och vi fick se snö.

Första stopp blev i Glommersträsk där vi åt lunch på Glommersträsk värdshus. Jag hoppade lunchen och tog en kopp kaffe för jag var inte sugen på viltgrytan – som jag inte tror att de hade kunnat fixa mjölkfritt, men de andra åt och tyckte det var gott. Jag är en stor mes när det gäller viltgryta för jag är misstänksam att det innehåller ren…… hahaha. Så det är bara att konstatera, jag är nog ingen riktig norrlänning.

Efter lunch stannade vi till vid Hängengården som var sagolikt vackert. Det ligger mitt i byn och erbjuder en unik 1800-tals miljö. Gamla trähus är underbara och bär på så mycket historia!

På färd mot Arjeplog passade vi på att stanna till i Radnejaur, som är den lilla by där min mormor och morfar bodde. Jag har tillbringat så många årstider där och har helt fantastiska minnen från en varm och kärleksfull barndom. Det var med viss vemod som jag såg att ingenting var sig likt men det är ju så med tidens gång, saker och ting förändras. Minnena lever dock kvar. Bosse och jag passade på att hälsa på mormor och morfar det år då min pappa fyllde 50 och det var sista gången som jag bodde i deras hus. Jag saknar dessa norrländska somrar. Jag saknar att gå ut till korna. Att gå barfota i gräset och bli helt vansinnig när myggen attackerade mig. Och jag saknar att morfar väckte mig varje morgon genom att sätta på radion, högt.

För ett par år sedan hade jag en underbar dröm då min mormor stod vid min säng och det som väckte mig var hennes doft. Det var nästan så jag såg henne stå bredvid mig innan hon försvann. Fina mormor, jag vet att du alltid finns hos mig. Och jag saknar dig. Så jäkla mycket.

På lördag var det dags för vår stora släktträff och efter många om och men fick vi alla att stå stilla. Ljuset är inte det bästa men det här är min familj.

Vi började med en riktig gofika och det bjöds på massor av goda kakor, så ingen behövde gå hungrig från bordet. Vi är många som har någon form av födoämnesallergi så alla hade varit duktiga att skriva vad saker och ting innehöll. Vi är ett disciplinerat släkte 😉

Efter fika var det dags för Arjeplogs marknad och det var så mysigt. Jag handlade ett par innetofflor av renaste ull och äkta hälften en riktigt varm ullmössa. Arjeplog ligger mig varmt om hjärtat och om inte om hade varit, då hade jag tagit mitt pick och pack och flyttat dit.

Efter marknad träffades vi på Einar Wallqvist museum, Silvermuseumet. Här har jag sprungit många gånger och när jag var yngre så träffade jag doktor Wallqvist. Han har betytt så mycket för Arjeplog och det är tack vare hans samlingar att det finns så mycket bevarat åt eftervärlden.

Riktig nostalgi var det när personalen plockade fram min mormors brudklänning, som har skänkts till museet. Klänningen var så vacker och kronan lika fin idag, som när den bars 1929 av min mormor. Älskade mormor och morfar, jag saknar er så mycket!

Efter rundvandring på marknad och museum så träffades vi för middag och bildvisning och det var så många glada skratt, och så många minnen som väcktes till liv. Min pappa hade letat fram så många fina bilder från sitt arkiv och innan kvällen avslutades så påminde han om en viktig sak. Glöm inte att skriva namn på baksidan av kortet. Något att tänka på idag, när allt är digitalt och man kanske inte printar ut sina bilder.

Fantastiska somrar: jag, min storebror och min lillebror

På söndag förmiddag började vi vår återresa och passerade många vackra vyer. Jag hann se älg, hjort och renar och vackra, höstlika färger.

Och jag är nummer nio

Vad menar jag med det? Jo, genom släktforskning har vi kommit ned till början av 1700-talet och jag är nummer nio i ledet av många, starka kvinnor. Genom att hålla vår historia levande, så håller vi också släkten levande.

  1. Karin Svensdotter 1705-1764
  2. Anna Mattsdotter 1737-1812
  3. Karin Eriksdotter 1771-1856
  4. Brita Mattsdotter 1813-1868
  5. Anna ”Akka” Eriksdotter, 1858-1951
  6. Maria Mattsson 1884-1920
  7. Ester Lindberg 1909-1999
  8. Gerd Flinfeldt 1941
  9. Åsa Green 1964
  10. Emma Gilbertson 1996

Och nu då?

Utan rötter är du ingenting. Jag är stolt att vara nummer nio i en rad av starka kvinnor och vill föra det vidare till min dotter, som är nummer tio. Familjen är din historia, på både gott och ont. Ta hand om varandra. Vår dörr står alltid öppen – och tack för en trevlig kväll.

När gör vi om det?

Kreolskans gryta (mjölkfri)

Hoppsan, det blev visst en längre paus än planerat och vi hann knappt mer än komma hem från Arjeplog förrän vi blev uppringda och tillfrågade om vi ville ställa upp som värdfamilj ytterligare en gång. Och självklart gör vi det. Det innebär att australiensare nummer fem flyttar in i kväll och jag har tagit ut en semesterdag för att ställa ordning gästrum och annat. Det ska bli jättekul. Rapport om släktträffen kommer till helgen, då hoppas jag få tid att sitta ned och sortera bland alla bilder.

Här är ett jättegott recept. Kreolskans gryta är ett recept som först dök upp i tidningen Allt om Mat och året  var 1975. Då var det ett nytt och spännande recept med influenser från den nya trenden ”kreol”. Vanlig fläskfilé blev spännande med starka korvar, syltlök och små ättiksgurkor. Jajamensan, det var tider det. På 80-talet, innan det gick att googla fram recept, så var Allt om mat tidningen på allas läppar och många hämtade sin inspiration från den. På 80-talet var det också inne att äta kassler med ananas och pajen Quiche Lorraine. I USA spetsade man ibland rätten med lök, medan den svenska versionen bestod av skinka och hushållsost.

Men, för att återgå till Kreolskans gryta. Så här såg originalreceptet ut och det är hämtat från tidningen Allt om Mat. På den tiden skulle bilderna vara murriga och mörka och idag fattar jag inte hur man kunde bli inspirerad av dessa bilder 🙂

Jag har modifierat receptet lite för äkta hälften tål inte syltlök och jag hade inte heller ättiksgurka hemma, så det blev en fulvariant på bostongurka. I originalreceptet serveras också rätten till ris men nu är vi inne i ett helt annat decennium så nu blir det wokade grönsaker.

4 portioner

Ingredienser:

  • 900 g ytterfilé
  • 200 g svamp
  • 2 kabanosskorvar
  • salt
  • peppar
  • 1 burk gröna oliver
  • cirka 1 dl bostongurka
  • 1 röd paprika i strimlor
  • 4-5 dl plantbaserad grädde

Så här gör du:
Putsa ytterfilén och skär den i skivor som bultas lätt med handen. Skär korven i skivor och bryn dem tillsammans med svamp i en gryta.

Ta upp korvarna, lägg dem åt sidan och bryn filébitarna i fettet. Krydda med salt och peppar. Tillsätt  oliver, bostongurka, korv och strimlad paprika.

Slå på plantbaserad grädde och låt koka 30 minuter.

Rå ingefära och Caffeine Water Citron

I ett pressutskick från Kökets Box fanns en liten ingefära shot och en dryck från Löfbergs Lila och jag var bara tvungen att testa och utvärdera.

RÅ Ingefära är som namnet låter en ingefärashot i en liten förpackning som rymmer 7 cl. Den innehåller juice från ingefära, äpple, chili och citron och har mycket hetta från ingefäran och chili. Den riktigt river igång dagen, så att säga.

Just att börja dagen med ingefärsshot har blivit en riktig trend och jag tar mig gärna en ingefärsshot när jag är lite trött och hängig, men det är inte bra att få i sig för mycket ingefära. Som vanligt är lagom bäst. Ingefärsroten innehåller flyktiga oljor som kallas shogaols och gingeroler och de är i lagom dos väldigt nyttiga men om man överdoserar intaget av ingefära får levern problem med att bearbeta dessa oljor. (Källa).

Priset för en förpackning ligger runt 20 kronor och den smakar so en ingefärsshot ska göra. Tummen upp.

Och så kommer vi till drycken från Löfbergs Lila. Ja, du… det var ju onekligen en spännande produkt…

Jag fick hem Caffeine Water Citron och förutom den smaken finns den även i Caffeine Water Äpple och Caffeine Water Jordgubb. Den marknadsförs som en naturlig energidryck som piggar upp som kaffe och släcker törsten som vatten.

Varje flaska innehåller 150 mg naturligt koffein, vilket motsvarar cirka två koppar kaffe. Vattnet är sötat med naturligt fruktextrakt och innehåller inget tillsatt socker, men – helt ärligt – det kändes som om jag fick in rejält med sockerlösning i munnen.

Jag älskar sött men det här var bara too much. Jag bjöd flitigt runt av drycken på jobbet och alla gav tummen ned. Drick kaffe om du är sugen på kaffe, drick inte detta. En flaska kostar 16,95 och är definitivt inte värt priset.

 

Mjölkfri matsedel vecka 40

Hej på er. Då är vi strax inne i oktober månad och jag måste fråga om det är fler än jag som älskar hösten? Luften blir krispigare, varmare kläder åker på och det går att andas. Hör ni, kom ihåg att fråga om samma känslor avspeglar sig nästa helg, då jag och äkta hälften åker till Arjeplog, för att vara med på släktträff. Jag kan redan nu förvarna om att NÄSTA veckas matsedel blir sen, så risk finns att den inte dyker upp förrän på måndag-tisdag, men jag hoppas jag blir förlåten. Ibland tar vardagen vid.

Eftersom jag vet att jag får många besök på just veckans matsedel, så tar jag mig friheten att skriva vad jag vill, då jag vet att många läser.  Har du läst artikeln där polisen varnar för porrutpressning?

Många kommer att betala då man känner sig generad, men vet du. Dit räknas inte jag. Jag har fått tre mail, som hotar mig med än det ena och än det andra, men eftersom jag vet att jag inte porrsurfat, så väljer jag att polisanmäla. Den enda ”porrsurfning” jag ägnar mig åt, där jag dregglar åt diverse bilder, är just matlagning, så  f**k you. Du får inga inga pengar av mig. Det enda du får, är en polisanmälan. Ju fler vi är som anmäler, desto bättre. Vet du med dig, att du liksom jag har rent samvete, varför skämmas?

 

Mjölkfri måndag den 1 oktober

Korv med stuvad vitkål

 

Mjölkfri tisdag den 2 oktober

Risotto med spenat och stekt torskrygg

Mjölkfri onsdag den 3 oktober

Moussakka

Mjölkfri torsdag den 4 oktober

Kimchistekt ris med ägg

Mjölkfri fredag den 5 oktober

Papadumlasagne med kycklingfärs