Home » Blogg

Äggröra med bräckt skinka och modboard projekt sovrum

Vi hade just klätt på oss för att gå ut för en uppfriskande powerwalk men då öppnade sig himlen, så det var bara att ta ett steg bakåt och stänga dörren om sig. Som det vräker ned. Det haglar, regnar och åskar om vart annat och det är rätt gött att sitta inomhus och pyssla.

Det blev en lång sovmorgon idag och jag passade på att göra en riktigt gofrulle med äggröra och bräckt skinka. Det kommer vi att stå oss på ett bra tag tills vi senare ikväll ska äta osso buco. Mums! Grytor och kallt väder går hand i hand. Förhoppningsvis så lättar vädret upp så vi kommer ut en stund idag, annars får jag köra ett träningspass inomhus.

2 portioner

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 1 stor näve hackad bladspenat
  • 2 msk vatten
  • salt
  • peppar
  • mjölkfritt margarin
  • 2 skivor rökt skinka
  • sallad
  • tomater

Så här gör du:
Stek skinkan snabbt i torr stekpanna.

Blanda ihop alla ingredienser till omeletten. Stek i mjölkfritt margarin och rör om hela tiden så du får en krämig blandning.

Häll upp på två tallrikar, lägg på en skiva skinka och så hackade grönsaker. Mums.

I väntan på att regnet ska gå över så har jag suttit och gjort ett modboard inför vår kommande sovrumsrenovering. Vi har inte fräschat upp vårt sovrum sedan vi flyttade hit för evigheters evigheter sedan och sovrummet känns rätt trist med sina gröna väggar med grön bårdtapet. Vad tänke på egentligen på när man satte upp bårdtapet? Det är ju inte ens snyggt. Jag har under ett par års tid försökt övertala äkta hälften att vi ska fixa till sovrummet men det blev först nu aktuellt när katten käkade upp ena väggen. Jag vet inte om jag ska banna katten eller tacka honom…

Jag älskar grönt men vi kommer att helt ändra färg i sovrummet. Jag säger vi, när jag egentligen menar jag hahaha. Min man har ingen aning hur jag har tänkt mig det hela 🙂 Jag kommer att gå från grönt till blått och vi behåller sovrumsmöblerna. Det finns ingen anledning att slänga ut det då det bara har ett antal år på nacken.

Jag vågar knappt lägga upp en bild hur sovrummet för närvarande ser ut för tapeten är så gräslig…. men blunda med ett öga så ser det nog inte så gräsligt ut. Jo förresten, det gör det! Det är kanske inte att undra på att man sover så dåligt som man gör.

Mjölkfri matsedel vecka 38

Är allting bra så här söndag morgon? Insåg när jag färdigställt veckans matsedel att den till stor del bestå av quinoa och kamutvete, men jag hoppas att du liksom jag gillar quinoa. För första gången så skördas nu svensk quinoa och jag ser så fram emot att den kommer i butik och att fler lantbrukare hoppar på denna fantastiska produkt. Quinoa är fritt från gluten, har lågt GI-värde, innehåller nära dubbelt så mycket protein som ris, innehåller fyra gånger mer fibrer än couscous och är så gott. Jag vill se mer närodlat!

I går blev en tidig morgon då vi stack iväg ett par timmar till Ring Knutstorps. Mitt företag ställde ut och jag tillbringade en stor del av förmiddagen med att filma och ta läckra kort. Därefter åkte vi iväg för att träffa delar av min familj som sammanstrålade från Göteborg och Umeå. Och jag har sagt det förut, och säger det igen, ens familj är så viktig (i vilken konstellation man nu väljer) – så var rädda om varandra. När det verkligen gäller, ja då står man som familj enade och hämtar styrka från varandra. Jag skulle inte vilja vara utan någon utav er.

September är här med all sin äppelprakt och jag har hittat ett recept som min pappa tog fram förra året. Det kommer någon gång under månaden och under tiden så får du frestas av denna vackra äppelbild.


Mjölkfri måndag den 18 september

Korv stroganoff med ris

Mjölkfri tisdag den 19 september

Fiskgratäng med spenat och quinoa

Mjölkfri onsdag den 20 september

Potatis- och quinoabullar med citronyoghurt

Mjölkfri torsdag den 21 september

Chicken thai soup

Mjölkfri fredag den 22 september

Baconlasagne

Kotlettrad med äppelsås (mjölkfri)

Igår var det stormbyar i Skåne och det har inte varit lätt att hålla sig torr om man vågat sig utomhus. Regnet har vräkt ned i princip hela veckan och det känns verkligen som om hösten är här nu. Jag äger inga regnkläder och funderar skarpt på att skaffa det. Paraply är bara att fetglömma när det regnar vågrätt. Hittade en snygg regnkappa i somras och det var ju synd att jag inte inhandlade den då, för jag har inte hittat någon regnkappa som jag gillar, sedan dess. Trots allt regn och rusk så fick jag en oväntad lunchdate och det värmde.

Foto: pexels.com

Min man och jag går om varandra den här veckan och träffas egentligen först fredag kväll. Han jobbar skift och man kan ju tycka att jag borde ha vant mig eftersom han tidigare år jobbat utomlands måndag till fredag. Men sedan han blev arbetslös så vande jag om mig, så det känns bara konstigt att ha så mycket egentid som jag nu har på kvällarna. Men nu kom jag av mig, Jo, äkta hälften dök upp på jobbet vid tolv och tog med mig till Staffanstorp Gästis för en god lunch. Jag älskar det stället.

Maten är så god och verkligen prisvärd. De serverade panerad schnitzel med någon slags kräm och de trollade fram en mjölkfri variant till mig. Så jäkla gott. Och fantastiskt skönt att kunna sitta ned med mannen och prata om allt som sker runt omkring.  Portionerna som serveras är rejäla och jag orkade inte äta upp allt. Eller rättare sagt, jag försökte besinna mig från att vräka i mig all den goda maten.

Jag försöker tänka om och niu är mitt mål att dra ned på godis. Jag har en stor last och det är att jag äter alldeles för mycket godis. Jag har ökat upp min grötfrukost och försöker lägga in ett mellanmål vid halv tio. Därefter är det lunch och då blir det lagad mat. Sedan kommer eftermiddagen och då borde jag få in ett mellanmål igen men jag är så dålig på det. Ska försöka bruka allvar nu ett par veckor. Det gäller att få hjärnan att tänka om.

I dag bjuder jag på helstekt kotlettrad och det lutar ju lite år jul när man ser bilden…. Både apelsinen och äpplet ger god smak åt rätten och jag serverade den till ugnsbakade grönsaker. Dagen därpå gjorde jag en härlig pyttipanna av det som var kvar. Det blir så mycket gott av rester.

Och av resterna blev det en härlig pytt i panna. Serveras med ett stekt ägg.

4-6 portioner

Ingredienser:

  • 1 kotlettrad 800 g
  • salt
  • peppar
  • olja
  • 4-5 msk honung
  • 1 skivad apelsin
  • Oatly Ifraiche (en liten burk)
  • 1 grönt äpple
  • 2 msk skånsk senap

Så här gör du:
Salta och peppra köttet. Hetta upp olja och bryn det runt om. Stick in köttermometer.

Lägg köttet i form. Ringla över honung och lägg på apelsinskivor. Sätt in tills köttet når ca 75 grader innertemperatur. Ta ut och sätt i folie i tio minuter innan du skär upp.

Skiva äpple. Blanda med senap och fraiche. Servera köttet med äppelsås och ugnsbakade rotsaker.

Spara

Spara

Spara

Kabanossgryta med röda linser (mjölkfri)

Hur har du det med sömnen? Sover du gott? Det önskar jag att jag gjorde. Periodvis sover jag mycket bra men sedan kommer det nätter då jag nästan inte sover ett dugg, och det blir rätt tröttsamt i längden.

Jag har gått på sömnskola så jag har alla verktyg hur jag ska varva ned. Och tro mig, jag har testat allt. Jag ser till att varva ned i god tid innan jag går och lägger mig och jag är ruskigt trött när jag väl beger mig till sängs. Periodvis har jag vandrat runt i huset och försökt sova i varenda säng. Det fungerar inte. Det slutar med att jag tar täcke och kudde och går ner till TV:n (ja, jag vet att man inte ska se på TV när man har problem med sömnen) och slutligen brukar jag slockna vid fyratiden, två timmar innan klockan ringer. Och nej, jag är inte heller orolig eller stressad, för jag ligger aldrig och ältar saker och ting. Jag kan bara inte sova.

En sak jag dock har glömt bort är en andningsmetod jag lärde mig på yoga, så den ska jag testa ikväll om John Blund glömmer att stannat till hos mig. 4-7-8-metoden är en andningsteknik baserat på ”Pranayama”, en indisk övning som betyder ”reglering av andningen”. Du kan läsa mer om tekniken här och det finns även en liten film.

Jag beställde hem ett par jeans från Miinto i förra veckan och de är supersnygga. Älskar Miss Me och alla blingdetaljer. Köpte också en läcker topp som jag hämtade hem idag. Jag har sagt det förut, jeans kan man aldrig få för många av, eller hur?

Till middag blev det en gryta med korv och röda linser. Du kan naturligtvis använda vilken korv som helst bara det är lite sting i den, eftersom det är korven som sätter smak på grytan.

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 st kabanoss
  • ½ paprika
  • ½ röd chili
  • 1 riven morot
  • olja
  • 1 förpackning röda linser
  • ½ förpackning passerade tomater
  • ½ dl ajvar
  • ½ liten förpackning Oatly Ifraiche
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ kruka persilja
  • salt & peppar

Så här gör du:
Skala och hacka ner grönsaker, korv och lök. Fräs alltsammans i olja.

Tillsätt passerade tomater, ajvar, ifraiche, buljong, linser och eventuellt lite vatten. Låt allt puttra i ca 15 minuter under lock.

Smaka av med kryddor och späd eventuellt om grytan känns för tjock. Tillsätt persiljan strax innan servering

Supernajs pizza i Mellby, Kosta Boda, Duvemåla och Emmaboda

I fredags var vi iväg till Friden vid vägs ände för att fira födelsedag och man är väl helgalen när man ger sig ut på en enkel resa nästan 10 mil för att äta pizza. Men tro mig, hade du också ätit deras pizza så hade avstånd inte betytt ett dugg. Det går liksom inte att äta annan pizza om man ätit där en gång. Och det blev faktiskt lite längre än 10 mil enkel väg, för vi körde först ner mot Skurup för att hämta mina föräldrar och sedan bar det av mot Kivik. Liksom förra gången så var maten helt outstanding och äppeldrickan är så god. Det tar lite tid att få maten på bordet men pizzan är väl värd att vänta på.

När vi var hemma strax efter tio var jag så trött så jag nästan såg dubbelt men det har sin förklaring att jag inte hade sovit mer än två timmar natten mot fredag men i fredags kväll lyckades jag  komma i säng strax innan midnatt.

Klockan ringde tio i sex i lördags morse och då var jag inte pigg men eftersom vi bestämt oss för att åka iväg till Kosta Boda så var det bara att gå upp. Emma och hennes pojkvän var dock tröttare för de kom hemrumlande vid två på natten så det var en liten tröst att se deras bleka ansikten hihi. Första stoppen blev i Kristianstad där vi tankade både bil och oss själva. Hade gjort ett par matiga mackor och det är så gott att äta ute.

Vi var uppe vid Kosta Boda strax innan halv elva och det blev en massa spring i alla butiker. Jag älskar glas och skulle kunna köpa hur mycket som helst men jag tog det rätt lugnt det här gången. Vi hann se glasblåsning och det kvittar hur många gånger jag sett det tidigare, det är oerhört fascinerande.

På vägen hem stannade vi till vid Duvemåla och det är rätt många år sedan vi sist var här. Ingenting var öppet men det är en otrolig miljö att besöka. Här i Duvemåla föddes 1833 Johanna Johannedotter som är Vilhelm Mobergs mormor. Den ursprungliga stugan är riven men huset mitt emot står kvar. Den vackra platsen gav Moberg inspiration till utvandrarromanens Kristina, som troligtvis har fått låna karaktärsdrag av Mobergs mormor.

Vi hann också göra ett stopp på Emmaboda marknad och det blev till att springa mellan de olika stånden och försöka söka skydd från regnet som aldrig gav med sig. Det har i princip regnat hela dagen men efter bara någon timme i Emmaboda så tackade vi för oss, satte oss i bilen och började resan hemåt. Det har varit en supermysig helg men idag stannar jag gärna inomhus och försöker komma ikapp allt jag ligger efter med. Ha en fortsatt skön söndag.

 

Mjölkfri matsedel vecka 37

Hej – nu ligger mjölkfri matsedel för vecka 37 uppe. Hoppas att allt är bra denna söndagsmorgon och att du har haft en skön helg. Visst går dagarna fort? När den här veckan har passerat är vi redan inne i andra halvan av september och jag hänger inte riktigt med. Vi har haft en rätt intensiv helg (mer om detta kommer senare idag då jag hunnit skriva ned det) så idag planerar jag att göra absolut ingenting. Men det brukar ändå sluta med att det inte blir som jag tänkt men jag har i alla fall intentionen att inget göra… Jag kommer väl ur pyjamasbyxorna först framåt kvällen då jag ska iväg och fixa naglarna. Nej, nu ska jag äta frukost. Ha det gött.


Mjölkfri måndag den 11 september

Korvpytt med purjolökssås och stekt ägg

Mjölkfri tisdag den 12 september

Ugnsbakad lax med spenat, ärtor och kokt potatis

Mjölkfri onsdag den 13 september

Kycklingwok

Mjölkfri torsdag den 14 september

Hokisoppa med wasabiärtor

Mjölkfri fredag den 15 september

Mango Chutneybiffar med potatismos

Ratatouille (mjölkfri)

Brrr. Idag känns det kallt och grått, så jag vill tipsa om något värmande. Grönsaksgrytor är så gott och jag brukar svänga ihop en ratatouille som jag serverar som tillbehör, till exempel till helstekt fläskkotlett. Men det bästa med den här grönsaksröran är att den är precis lika god att servera som den är, till exempel till ris eller bulgur. Och den är lika god varm som kall. Du kan använda vilka grönsaker som helst och jag brukar variera allt efter säsong, förråd och humör.

Ikväll ska vi fira min och Nicklas födelsedag så vi åker  iväg till Friden vid vägs ände. Längtar. Älskar deras stenugnsbakade pizzor men ikväll blir det till att sitta inomhus istället för utomhus, som i somras. Man är lite knäpp som kör nästan 10 mil enkel resa för en pizza, men pizzan är värd det. Mums.

Imorgon väntar glasriket så det blir en mysig helg med familjen. Ha en skön helg. Jag kommer att titta in emellanåt. Har ett par goda recept som blivit liggande och ska försöka ta hand om dem också.

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 squash
  • 1 paprika
  • 1 fänkål
  • 1 aubergine
  • 2 tomater
  • 1 rödlök
  • 4 dl tomatjuice
  • 1 buljongtärning
  • 1 förp babyspenat
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Skär squash, paprika, fänkål och aubergine i grova bitar. Halvera tomaterna. Lägg i en gryta tillsammans med tomatjuice och grönsaksbuljongtärning.

Koka upp grönsaksröran och koka i cirka 10 minuter tills det blivit en mjuk röra. Smaka av med salt och peppar och vänd ned spenat.

Röran kan ätas som den är eller som tillbehör till ris eller bulgur. Jag serverade min ratatouille med helstekt fläskkotlett.

Nicklas 24 år

Grattis Nicklas på födelsedagen. Födelsedagarna duggar tätt i början av september och idag firar vi vår älskade Nicklas som fyller 24 år. Vår förstfödde föddes tjugo i tre på natten och det var en kort och häftig förlossning. Vi åkte in vid midnatt, vattnet gick klockan två och sedan såg Nicklas dagens första gryningsljus.

Nicklas har alltid varit en nöjd bebis och så länge han har fått mat och sömn, ja då har han varit lätt att göra med. Han är fin-gourmet ut i fingertopparna vilket jag (ironiskt) tror beror på att jag lagade all barnmat från scratch. Emma däremot föddes upp på färdigköpt burkmat och hon äter allt. Ingen finkänsla där inne.

Bild från Nicklas Kokbok 1996, Nicklas sitter i mitt knä och en vecka efter att bilden togs föddes Emma

Vi älskar vår fina pojke och som mamma är jag oerhört stolt över honom. Vi är mycket lika varandra så jag ser många drag av mig i honom hahaha. Vi är lika bestämda och jag kommer ihåg när Nicklas, som då gick i 6:an,  på sista skoldagen innan jullovet började, bestämt berättade att han ville börja på skola i Lund på vårterminen. Det blev bråda dagar för att få ihop allting men på vårterminens första dag började han på den skola han valt.

Under gymnasiet var Nicklas med i ett ungdomsutbyte och fick bo och uppleva Turkiet hos en turkisk familj. Och vi fick hem en pojke från Polen som bodde hos oss. Jättekul. På gymnasiet gick han Medialinjen och sedan bar det av mot Molkom i Värmland där han bodde två år för att studera film och regi. Han har hunnit jobba med en hel del filmproduktioner och det har varit härligt att se resultaten.

Han har hunnit arbeta med sin webbutik som sålde canvastavlor och har nu en annan butik som heter Felix & Friends. Samtidigt passar han på att byta inriktning och läser nu app-programmering på Malmö Högskola där han arbetar med ett par app-idéer. Det är spännande saker på gång. Så Nicklas, grattis på 24-årsdagen. Framtiden väntar på dig. Vi älskar dig. Och står bakom dig vad du än gör.

Nicklas Kokbok nu även för android

I slutet av juni släpptes Nicklas Kokbok som app för Iphone och tanken var att appen även skulle släppas en vecka senare för Android. Så blev inte fallet då vi stötte på en del problem, men nu är den i alla fall klar och kan hämtas hem här. Stort tack till Nicklas som har arbetat med den och som har stått ut med alla sista-minuten-ändringar. Androidversionen är gratis till att börja med, medan IOS-versionen från och med förra veckan kostar 30 kr.