Home » Blogg

Nordic Sea Winery och hotell Svea

I början av året bokade jag en vinprovning med middag och i helgen var det dags – lagom till att vårsolen bröt igen och bjöd på helt underbart helgväder. Jag måste verkligen få tipsa om det här resmålet för vi har haft en helt sagolik weekend där servicenivån varit så hög. Det har gällt allt, från hotell till taxi och besök på Nordic Sea Winery. Vi har träffat så många glada, trevliga människor som verkligen älskar sina arbetsmiljöer och det smittar av sig på en själv, som besökare. Vi har gått med ett leende på läpparna från incheckning till avsked.

Vi tog tåget till Simrishamn och Österlen och checkade in på hotell Svea, med anor från 1840-talet. Man kan se att Österlenarna är mäkta stolta över sina konstnärer för det finns konst var man än vrider och vänder sig. Rummet var supercharmigt med havsutsikt och man kunde stå hur länge som helst i fönstret och bara titta ut över havet och nationalparken Stenshuvud i fjärran. Personalen var oerhört hjälpsamma och det kändes väldigt familjärt då välkomnandet var så varmt. Redan vid incheckning bekräftade de att de fått min önskan om mjölkproteinfri mat och att de vidarebefordrat det till vineriet.

På kvällen var det dags att njuta av god mat och dryck och vi hämtades upp av taxi som tog oss till Nordic Sea Winery, som är Simrishamn toppmoderna vineri och showroom.

Men först så väntade en rundvandring där vi fick reda på hur man framställer vin, från druva till färdig produkt. Vi blev guidade av Nordic Sea Winerys marknadschef som tog med oss på en imponerande vandring och vi fick veta att sex av Systemsbolagets tolv mest sålda viner framställdes i Simrishamn. Imponerande. Vineriet startade 2008 och 2014 öppnade Nordic Sea Winery för allmänheten och det är verkligen ett unikt besöksmål. De guidade turerna går genom vineriet och produktionen, vinodlingar och ekfatskällare och avslutas med vinprovning.

 

Personalen var mycket pålästa inom sitt område och den service som vi fick genom hela middagen och rundvandringen var imponerande. Jag kände mig verkligen sedd som födoämnesallergiker och maten var behandlad med största respekt.

Vi fick prova fem stycken olika sorters vin, två vita och tre röda.

  • Crudo Catarratto Zibibbo, nr 4993, är ett friskt och fruktigt vin med balanserad sötma och som passar till asiatisk mat, som sushi. Det blev en favorit.
  • Da Sergio Inzolia, Chardonnay, nr 72424, var det andra vita vinet med frisk smak med inslag av aprikos, mandel, lime och mandarin som passar till fisk och skaldjur. Jag har lite svårt för vita viner så det var bara ok.
  • Poggio Nero Sangiovese, nr 72355, ett fylligt och kryddigt vin med tydlig bärighet som passar till pastarätter och ljust eller rött kött.
  • CastelRosso Governe, nr 76066, en fyllig och kraftigt Sangiovese som passar till grillat, viltkött eller matigare kötträtter.
  • Och så favoriten, Chunky Red Zinfandel, nr 74772 som är mycket fylligt och smakrikt med fatkaraktär med fruktinslag som svarta vinbär som passar till amerikanska rätter som hamburgare, grillar och revbensspjäll.

Till förrätt serverades olika delikatesser som rökt italiensk skinka, fänkålssalami, kryddat fläskkött och vinerna fick helt andra smaker när man åt de olika delikatesserna. Till varmrätt blev det tournedos med rödvinssås, picklad rödlök och blomkålspuré. Slörp! Och slutligen efterrätten en päronsorbet med ugnsbakat äpple och mandelspån. Allting var så gott och jag njöt av varenda tugga. Och allt mjölkproteinfritt.

Det har varit en toppenhelg och är som sagt ett resmål som jag verkligen kan rekommendera. Nordic Sea Winery har vårt paket här (ingen reklamlänk så det är bara att klicka) och det kostar 1675 kronor per person. Jag bokade vårt paket genom Secret Escapes (här är en reklamlänk, så kallad adlink) och sparade på det sättet 1100 kronor. Det finns verkliga pärlor i Skåne och Simrishamn, hotell Svea och Nordic Sea Winery är tre av dom.

 

Spara

Mjölkfri matsedel vecka 13

Oj, är klockan redan halv tolv? Vi har i princip just kommit in genom dörrarna efter en otrolig lördagskväll i Simrishamn då vi var på vinprovning, men mer om detta kommer i ett senare inlägg. Vi vaknade upp till ett otroligt soligt väder och jag hann med en kort runda innan vi tog tåget hem. Nu ska jag ut och plantera blommor. Sköt om er.


Mjölkfri måndag den 27 mars 2017

Kyckling med avacadoröra

Mjölkfri tisdag den 28 mars 2017

Stekt torsk med äggsås

Mjölkfri onsdag den 29 mars 2017

Vegetarisk squashlasagne (istället för köttfärs använd quorn)

Mjölkfri torsdag den 30 mars 2017

Köttfärssoppa

Mjölkfri Fredag den 31 mars 2017

Ytterfilé med chorizo och klyftpotatis

Mjölkfri matlagning

Efter mitt inlägg om mjölkfri frukost så fortsätter jag med mjölkfri matlagning. Mamma – vad ska vi äta till middag – rätt igenkännande, eller hur? Det finns så stort utbud av alternativ för oss som inte tål mjölkprodukter och ibland har till och med jag svårt att hitta rätt. Listan är långt ifrån komplett så jag kommer säkert att behöva fylla på den allt eftersom. Tycker du att jag missat något så får du gärna hojta till.

Grädde

Som alternativ till matlagningsgrädde kan du använda havrebaserade produkter som Creamy Cooking Original eller Creamy Cooking Chili från Planti. Oatly har en havreprodukt vid namnet Imat men får jag välja mellan Creamy cooking och Imat så tycker jag personligen att Creamy Cooking är så mycket krämigare. En tredje havrebaserad produkt är Go Greens Mat. Det finns också ett risbaserat alternativ som heter Rice Dream Cuisine som är krämig och god. Alpro Soya matlagningsgrädde är också god att använda.

Creme Fraiche

Som alternativ till creme fraiche finns Oatlys Imat Fraiche som är så användbar – även vid bakning. Tillsätt ett par matskedar ifraiche i maten och du får en härlig, krämig röra. En del har svårt (jag själv bland annat) för havresmaken men den går att trolla bort med citron, dill, ajvar eller vad man nu föredrar för smaksättning.

Dressing

Felix och Rydbergs har ett par mjölkfria dressingar. Felix Mango-persika-sås är så god till kyckling. Glöm bara inte att läsa innehållsförteckningen.

Fiskpinnar

Findus har färdiga fiskpinnar eller så gör du egna.

Korv

Du hittar flera mjölkfria korvar hos Scan, Ingelsta kalkon m.fl. Sikta in dig på korvar från välkända (svenska) märken. De flesta korvar är faktiskt mjölkproteinfria. VI äter själva alldeles för lite korv så därav anledningen till att jag inte kan radda upp en massa leverantörer. Ska kika runt i butiken nästa gång.

Kvarg

Som alternativ till kvarg finns det både en sojabaserad och en havrebaserad. Alpro Go On Naturell är gjord på soja och Kvarg Yosa Sport av havre (finns inte som naturell utan bara smaksatt)

Köttbullar

Jag tror att antingen så älskar man Mamma Scans köttbullar (som är mjölkfria) eller så tycker man mindre om dom. Jag väljer att inte tala om vilken kategori jag tillhör men jag har flera köttbullsrecept på min sida, bland annat ett här. Du hittar ett ekologiskt alternativ hos Felix.

Leverpastej

Arboga-Pastej har en gluten- och mjölkfri leverpastej.

Majonnäs

Du hittar mjölkfri majonnäs hos bland annat Findus.

Margarin

För att steka och baka så finns det ett brett urval av mjölkfritt margarin, även i flytande form. Det finns bland annat i märken som Carlshamn Mejeri och Milda. Även ICA har tagit fram ett eget alternativ.

Potatisgratäng

Du hittar mjölkfri potatisgratäng hos Alströmer. Det finns också en potatisgratäng i märket Aviko.

Pytt i panna

Färdig pyttipanna finns av märker Findus eller så gör du egen.

Ost

Som alternativ till parmesanost kan du använda Violife. Det finns också ett ostpulver av märket Grattugiato som jag ibland använder till risotto. Istället för ost till gratäng och pizza så kan du använda en sort som heter Wilmersburger eller Jeezly perfekt pizza från Astrid och aporna.

Pannkakor

RaskAnna har färdiga mjölk- och glutenfria pannkakor.

Potatismos

Jag har inte hittat något färdigt mjölkfritt potatismos men däremot Felix Rotmos (kan innehålla spår av mjölk då det görs i samma fabrik som andra potatismoser). Ett vänligt råd i all enkelhet – använd det inte… Jag gjorde det misstaget när barnen var små och rotmoset smakade tapetklister. Be mig inte berätta hur jag gör den liknelsen och tro mig, det går nästan lika fort att sno ihop eget rotmos som smakar hundra gånger bättre.

Såser

Lohmanders har många jättegoda mjölkfria såser och deras aioli chili är ju mmmmmm. Rydbergs har många kalla och varma såser i sitt sortiment.

Välling

Mjölkfri välling – och gröt – finns hos EnaGo.

En lista på produkter du ska undvika hittar du på min sida om mjölkfri frukost.

Läs alltid innehållsförteckningen när du köper en produkt då jag inte kan garantera att det som gäller idag fortfarande är aktuellt när du köper hem produkten.

Spara

Spara

Spara

Spara

Squashlasagne (mjölkfri)

Squash är  storfavorit och jag har det ofta – och gärna – i min matlagning, som här i en squashlasagne. Tidigare år ,när det  bara varit jag och dottern som varit hemma under vardagarna, så åt vi mycket grönsaker, men eftersom äkta hälften är  hemma sedan augusti förra året så märks det också en hel del på matlagningen. Det blir inte vegetariskt lika ofta som förr… även om jag försöker smyga in det. Squashlasagne, det vill säga, att helt slopa lasagneplattor och istället för plattor använda tunt hyvlad squash blev i alla fall en favvo hos honom och lasagnen kändes fräscht och gott. Upplever att jag inte blir lika tung i kroppen som man blir av riktig pasta. Utan mer en behaglig mättnad. Se bara till att vattna ur squashen ordentligt – annars blir lasagnen för blöt. Och vill du göra rätten helt vegetarisk, då är det bara att byta ut färsen mot quorn.

Jag ser att många uppskattade mitt inlägg om mjölkfri frukost och jag håller som bäst på att färdigställa ytterligare ett par inlägg. Har du något tips om bra produkter så tipsa gärna. Något som för dig är en självklarhet att det finns kan komma som en överraskning för andra.

Imorgon är det fredag – har ni några roliga planer? Vår efterlängtade vinprovning är på g och det ser jag fram emot. Ska bli kul att få testa lite nya viner och få inspiration. Sedan känns det lite lyxigt att ta in på hotell fast man nästan är hemma men det är kul att fuppleva andra delar av Skåne. Dottern med kille flyttar in och är kattvakt och jag har köpt hem en massa pensel som de ska plantera. Så snäll är jag 🙂

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 vitlök
  • 1 röd lök
  • 3 stora champinjoner
  • olja
  • 400 g köttfärs
  • 1 riven morot
  • ½ burk pastasås basilika/vitlök
  • 4 msk ajvar
  • salt
  • peppar
  • 1 squash
  • knappt ½ dl jeezly pizzaost

Arbetsbeskrivning:
Börja med att skära squashen i längder. Använd osthyveln så du får tunna skivor. Salta skivorna och låt dem ligga i ca 30 minuter så de vattnas ur.

Hacka lök och vitlök. Skär svampen i tunna skivor. Bryn det i oljan. Tillsätt färsen och stek tills färsen är klar. Tillsätt riven morot, pastasås, ajvar och salt och peppar. Är färsen för vattning så rör ned någon matsked vetemjöl.

Torka av squashskivorna och varva sedan köttfärsröran och squashskivorna i en ugnsform. Strö över lite jeezly pizzaost och sätt sedan in i 175 grader i ca 20 minuter.

Spara

Sponsrat inlägg: Världsvattendagen 22 mars

Världsvattendagen är ett projekt som ligger mig varmt om hjärtat och som sker varje år den 22 mars med målet att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former.

Min Rotaryklubb uppmärksammar den här dagen genom vårt vattenprojekt som du kan läsa mer om här.

Vårt mål för idag är att sälja 2410 virtuella vattenflaskor och en virtuell vattenflaska kostar 20 kronor, ett belopp som du antingen swishar eller betalar in via paypal.

Jag hoppas att du vill uppmärksamma Vattenvärldsdagen tillsammans med mig och har du någon minut över får du gärna:

  1. Drick ett glas vatten, njut i 15 sekunder och uppskatta vårt fina vatten.
  2. Köp en virtuell vattenflaska. Eller flera? Pengarna går till vattenprojekt runt jorden. Du hittar all information på den här sidan.
  3. Dela detta inlägg och sprid budskapet till dina vänner, Kanske ta en bild på dig när du dricker vatten och tagga #rotaryvattenflaska?
  4. Och skulle det vara så att du läser detta efter den 22 mars så går det fortfarande bra att skänka en virtuell flaska.

Finstilt:
Jag får absolut ingenting betalt för att skriva det här inlägget – utan det är en del av mitt intresse och samhällsengagemang. Då det är en snårig djungel vad som gäller vid blogginlägg avseende reklam och sponsring så väljer jag att i skriva rubriken sponsrat inlägg så att ingen i efterhand ska komma och peka med handen.


Mjölkfri frukost

Handen på hjärtat – tillhör du en av dessa frukostätare som sitter längre vid köksbordet och stilla njuter av din frukost? Gärna med ett par tända ljus framför dig. Eller är du som jag, ständigt på språng och slänger i dig någonting i farten?

Det är väldigt sällan som jag sitter ner och äter frukost utan jag står oftast vid diskbänken och slänger i mig min frukostgröt innan jag drar iväg. Och det beror inte på att jag är sent ute – för jag är alltid uppe i god tid – men av någon anledning tar jag mig inte tid till just att äta frukost lugnt och sansat utan jag är konstant på väg någonstans. Jag har alltid ett par projekt på gång och det snurrar tankar och idéer i huvudet. Jag avundas så alla som tar sig tid att sitta ner och bara njuta och enda gången som jag egentligen njuter av min frukost är när jag sover på hotell.

Så, vad äter du till frukost? Jag fick frågan vad man kan äta som mjölkfri frukost och jag ska försöka se ovanför min gröttallrik och se om jag kan komma med ett par tips. Det är inget revolutionerande utan bara enkla tips 😉

Gröt med bär

och till det serverar du växtbaserad dryck: soja-, mandel-, kokosnöt-, hasselnöt- ris- och cashewdryck. Alla från Alpro. Havredryck finns i märket Oatly. Du hittar också flera mjölkfria alternativ hos Go Green och Rice Dream.

Förslag på gröt: Havregrynsgröt med kanel och äpple, Quinoagröt, Risgrynsgröt, Blåbärsgröt, Mannagrynsgröt, kallrörd blåbärsgröt med chiafrön och vanlig havregrynsgröt.

Yoghurt med bär eller granola.

Havrebaserad yoghurt hittar du i märkena Oatly och Planti. Jag köper mest Planti och det beror på att jag älskar deras soygurt. Så krämig och så god den är. För ett par veckor sedan lanserade Planti en ny Yogoat – en havrebaserad yoghurt som finns både som naturell eller vanilj. Den är så god!!! Jag har konsumerat en hel del av Oatlys havregurt och när det inte fanns annat alternativ så var den helt ok – men jag hade rätt svårt med bismaken. Och Plantis yogoat har ingen bismak alls. Smakar bara en len och krämig vaniljyoghurt. Ett annat alternativ kan vara Yosas yoghurt.

Förslag på granola: Appel granola, Mango & cranberry granola

Smörgås med skivade grönsaker, skinka eller kalkon

Du hittar mjölkfritt bredbart margarin i märket Carlshamn Mejeri men köp inte lättmargarinet. Det är vad vi i Skåne säger räligt (skitäckligt). Jag vet inte vad de har stoppat i det men det är så glatt (läs halt)  att det inte går att bre på smörgåsen. Flora har också ett mjölkfritt margarin liksom Milda.

Söker du ett alternativ till ost så finns det mjölkfri ost bland annat Jeezly från Astrid och Aporna. Andra märken är Violife och Wilhelmsburger och de finns i de flesta matbutiker. Mjölkfri ost är dock rätt dyrt (kan kosta upp till 170 kronor kilot) och jag föredrar den sort som är lite rökt då den naturella, för min del, är rätt mesig i smaken.

Oatly har också en bredbar mjukost som heter Oatly påMackan. Jag tillsätter gärna lite kryddgrönt på då den inte smakar så mycket.

Hos Kung Markatta hittar du en flertal olika bredbara pålägg som jordnötssmör, mandelsmör, hasselnötssmör m.fl. Vill du göra egen nutella så har jag ett recept till dig. Urtekram har också ett par sandwich spread som är goda att ha på smörgåsen.

Smoothies

Mixa fryst banan, frysta bär, avocado och lite mjölkfri yoghurt (se yoghurt ovanför). Toppa med lite färska bär.

Förslag på smoothie: Mango- och acaismoothie, banan- och jordgubbssmoothie, fruktsmoothie, banan- och mangosmoothie, blåbärssmoothie, hallon- och citronsmoothie

Pannkakor

Vet inte hur många pannkakor jag har stått och stekt från det barnen var små och nu senast i julas då vi hade brunch för vår 18-åriga utbytesstudent och hennes 10 vänner. Serveras med ex skivade jordgubbar eller blåbär. Eller den frukt man nu föredrar.

Förslag på pannkakor: Matcha pancakes, Kokosplättar, Blåbärsplättar, Bönvåffla, Päronplättar, Pumpapannkakor, Bananpannkakor, Hallonpannkakor, Chocolate pancakes, Krabbelurer, Amerikanska pancakes, Vanliga pannkakor

Ägg

Detta fantastiska livsmedel som är så gott och mättande.  Koka ägget och ät det som det är eller skiva det och lägg på en smörgås med lite kaviar. Eller varför inte göra en omelett eller en krämig äggröra?

Vad ska du undvika?

Läs alltid på innehållsdeklarationen och köp inte produkten om den har en eller flera av nedan ingredienser i sig.

  • Animaliskt fett
  • Kvarg (Kesella)
  • Mjölkchoklad
  • Cottage cheese (Keso)
  • Kärnmjölk
  • Nougat
  • Crème fraîche
  • Laktos
  • Ost
  • Fil
  • Margarin
  • Skummjölk och skummjölkspulver
  • Fetaost
  • Mesost
  • Smältost
  • Färskost
  • Messmör
  • Smör
  • Glass
  • Mjukost
  • Ströbröd
  • Grädde och gräddpulver
  • Mjölk och mjölkpulver
  • Torrmjölk
  • Gräddfil
  • Mjölkalbumin
  • Vassle
  • Kasein/kaseinat
  • Mjölkprotein
  • Välling
  • Kulturmjölk
  • Mjölkäggvita
  • Yoghurt
Bilderna som används för att illustrera detta inlägg kommer från Pexels (förutom bilden på pannkakorna)

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Mjölkfri matsedel vecka 12

God morgon. Frukosten är i magen och jag ska hoppa in i duschen för att sedan bege mig ut. Jag äter gröt på vardagarna men på helgerna brukar det bli soygurt – som jag bara älskar. Den är så krämig och god och ett extra plus att det även finns en som innehåller 30% mindre socker. Igår så regnade det precis hela dagen så jag var inte ute på hela dagen men idag har jag spring i benen. Ha en skön söndag!


Mjölkfri måndag den 20 mars 2017

Ugnsbakad grillkorv med potatismos och lingon

Mjölkfri tisdag den 21 mars 2017

Ajvarköttbullar med råstekt potatis

Mjölkfri onsdag den 22 mars 2017

Wok

Mjölkfri torsdag den 23 mars 2017

Flygande Jönsson

Mjölkfri Fredag den 24mars 2017

Dillkött med potatis

Spara

Spara

Woksås (mjölkfri)

Vi har haft mycket på gång och har inte haft tid att stå så mycket i köket, vilket inneburit att vi har ätit mycket wokat sista tiden. Jag älskar att äta woka mat och det bästa av allt är du i princip kan använda vilket kött du vill. Bara skär ned det i tunna skivor och stek det snabbt. Krydda efter smak och tycke och hemligheten ligger i den hemgjorda woksåsen.

Vi har varierat mellan att använda skinka och kyckling och häromdagen så använda jag kycklingfärs som vi stekte och kryddade rejält. Det har ju stått så mycket i tidningen att man inte ska äta färsk kyckling så vi var i valet och kvalet om vi  skulle använda kycklingfärsen som låg i kylskåpet, men jag såg till att steka och krydda det väl. I vanliga fall brukar jag använda färska grönsaker men som sagt, det har varit snålt med tid, så vi använda frysta wokgrönsaker.

Däremot har jag lagt tid på att göra egen woksås. Jag gjorde en stor sats som räckte till fyra tillfällen och egenhändigt gjord woksås är så god – och man känner sig lagom präktig när man gjort den.

Enklare och snabbare än så kan det knappt bli att få mat på bordet. Och det är toppen att ha med sig i matlådan.

Ett annat tips är att köpa ordentliga nudlar – och då menar jag inte de man köper för 3 kr/förpackning. Det är stor skillnad i smak och riktiga nudlar gör woken så smakrikare. Till min wok steker jag kött/kyckling eller vad man nu väljer, blandar i en påse djupfrysta wokade grönsaker och kokta nudlar. I med den goda woksåsen, stek ytterligare någon minut och sedan är det klart att servera.

Woksås till 4 måltider

Ingredienser

  • 6 msk japansk soja
  • 2 tsk sambal oelek
  • 4 tsk ingefära
  • 2 dl sweet chili
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk honung
  • 2 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger

Arbetsbeskrivning:
Rör ihop alla ingredienser och häll över i en flaska. Förvaras i kylskåp.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Dillkött (mjölkfri)

Dillkött är en av dessa rätter som vi åt rätt ofta när jag var barn men som sedan har fallit i glömska. Som med kokt kyckling i currysås. Fördelen med att vara så många som vi är i personalmatsalen är att i alla fall jag får sådan inspiration av att titta vad andra har med sig i sin matlåda. Ni vet uttrycket att gräset alltid är grönare på andra sidan… På  mitt förra jobb satt vi tjejer oftast vid ett bord och killarna vid ett annat och variationerna blev inte så stora då många mest åt sallad.Här sitter vi mixade och det är en salig blandning av traditionell svensk husmanskost och asiatiskt. Jag får sådana kickar av allas matlådor och blir så inspirerad att ta mig hemåt och damma av ett par gamla recept. Som med alla grytor så smakar den allra, allra bäst dagen därpå. Och låter man som jag köttet koka extra länge så smälter det i munnen. Mums!

4 portioner

Ingredienser:

  • 600 g nötbog
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 6 dl vatten
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 förpackning dill
  • ½ msk ättika
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl Planti Creamy Cooking
  • 2-3 tsk maizena

Arbetsbeskrivning:
Dela köttet i ca 2 cm bitar. Bryn det i mjölkfritt margarin. Slå på vattnet så att det täcker köttet. Koka upp och skumma av.

Dela morötter och lök i mindre bitar. Lägg ner det, sat, vitpepparkorn och buljongtärning i grytan. Låt koka sakta cirka 1-1½ timme tills köttet är mört. Jag gillar att äta riktigt mört kött, så jag kokar oftast mina köttgrytor i minst två timmar – men avgör själv vad du tycker är bäst.

Tillsätt hackad dill, ättika, socker och Creamy Cooking i köttgrytan och red av med lite maizena utrört i lite vatten.

Servera med potatis (kokt eller i mitt fall råstekt) och haricot verts.

Ajvarköttbullar med råstekt potatis (mjölkfri)

Jag älskar lök men äkta hälften mår inte bra av det så vi försöker dra ned på det. Helgens måltid blev stora ajvarköttbullar (jag orkade inte rulla små) utan lök som serverades med råstekt potatis, morötter och blekselleri. Jag skalade potatis och ett par morötter och stekte dem tillsammans med två stjälkar blekselleri. Jag brynte köttbullarna på spisen och satte sedan in dem i ugnen i ca 15 minuter, under tiden som den råstekta potatisen tillagades på spisen. Jag är ingen sås-människa så jag tyckte inte maten var torr men om man  som äkta hälften älskar sås – så blandar man en burk ifraiche med chilisås – så har man en sås. Veckans sallad har bestått av en halv apelsin med tomater och en massa härlig grönsallad. En massa färger på tallriken som gör mig glad.

Ajvarköttbullar

4 portioner

Ingredienser:

  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl Planti Creamy cooking
  • 400 g köttfärs
  • 1 ägg
  • 2 msk kalvfond
  • 4 msk ajvar
  • salt
  • peppar

Arbetsbeskrivning:
Blanda ströbröd med Planti Creamy cooking och låt stå i fem minuter. Blanda sedan ihop alla ingredienser och rulla till köttbullar. Jag gjorde stora köttbullar och fick ut ca 15 av min smet. Jag stekte dem ett par minuter på var sida så de fick fin färg och satte sedan in dem i ugnen, 175 grader, i ca 15 minuter.

 

Spara

Spara