Home » Blogg

Ringsjö Wärdshus

För ett par helger sedan var vi bjudna till Ringsjö Krog och Wärdshus och det var så mysigt. Vi har passerat det så många gånger, utan att stanna, och jag är så glad att vi fick möjlighet att komma hit i samband med ett födelsedagsfirande. Restaurangen är en liten pärla och ligger så vackert vid Ringsjöns strand.

Dagen till ära så sken solen och det var så varmt och skönt när vi tog en promenad i omgivningen. Värdshuset drivs av Lena och Boris Levin och maten är verkligen kärleksfullt lagad. De är så måna om att alla ska få gott att äta, även som födoämnesallergisk och jag kände mig så trygg i deras händer. De hade stenkoll på allt.

Till förrätt fick vi plocka en silltallrik, men jag tog bara några bitar eftersom jag visste att det skulle vankas både varmrätt och efterrätt. I vanliga fall så äter jag mig mätt på sill men det var liksom bara att dra ned på tempot. Det fanns så många roliga sillsorter och det var såååå gott.

Till varmrätt blev det stekt tupp, som är husets paradrätt och jösses vad god den var. Under tuppen låg lite fräst kål och den, tillsammans med gurka och gelé, gjorde att jag slickade tallriken ren. Mmmmmm. Hit skulle jag kunna återvända bara för att äta tupp.

Till efterrätt fick vi färska bär som varvats med sojagrädde och det var en härlig avslutning på en mäktig måltid.

Hit kommer vi definitivt att åka flera gånger och det är en bra utflykt om man är ute och åker mc på vägarna.

 

Mjölkfri matsedel vecka 39

God morgon. Så börjar september månad rulla mot sitt slut och jag som trodde att saker och ting skulle börja lugna ned sig, börjar inse att tempot ska höjas ytterligare.

I oktober kommer vi äntligen att få ha vår efterlängtade släktträff så det blir en lång tripp norrut. Det ska bli så jättekul att få träffa alla igen och att få återknyta kontakten med alla mina kusiner. Sedan väntar eventuellt en tripp till Belgien, jag ska beta av några styrelsemöten, det blir mässa i Jönköping och samma helg ska jag också iväg på galamiddag i Göteborg. Och jag äger ingen galaklänning.  Hjälp! Jag har ingen aning vad jag ska ha på mig men jag måste börja surfa runt och hitta något, för det vete sjutton om jag hinner ut. Och mitt i alltihopa ska jag försöka ta det lugnt efter att jag varit inne på sjukhus efter att ha blött näsblod i 12 timmar. Det såg ut som ett slakthus hemma och jag var väl inte riktigt fräsch då….  Men det är bättre nu, ska bara försöka hitta någon form av balans hahaha.

Sköt om er och ha en riktigt go söndag. Vi ska åka iväg på utflykt till äppelriket.

Mjölkfri måndag den 24 september

Frikadeller med persilja i tomatsås

Mjölkfri tisdag den 25 september

Torsk med chorizo och ärtröra och råstekt potatis

Mjölkfri onsdag den 26 september

Pannbiff med rödlök och blomkålsmos

Mjölkfri torsdag den 27 september

Köttfärssoppa med rotselleri

Mjölkfri fredag den 28 september

Pad Thai

Papadumlasagne med kycklingfärs (mjölkfri)

Lill-lördag! Jag är just hemkommen från jobbet och försöker få ordning i min mailkorg. Jag försöker hålla vissa kvällar datorfria men det brukar betala sig rätt surt i efterhand. Så, vad ska du göra ikväll? Jag ska plocka lite och försöka hitta lite kläder som säkerligen har hamnat i dotterns låda. Jag köpte en Gant-tröja i somras och den har jag inte sett sedan dess. Den måste finns någonstans, det gäller bara att hitta var.

Sugen på lasagne? Då måste jag få tipsa om det här receptet där jag inte använder lasagneplattor utan Papadum.

Papadum är ett tunt, indiskt flatbröd som baseras på kikärts-, potatis- eller rismjöl. Jag har aldrig ätit det tidigare tills jag ramlade över ett recept där man kan använda brödet som lasagneplattor. Det lät som en  kul grej så jag var naturligtvis tvungen att pröva. Det absolut bästa med det här receptet är att du inte behöver koka en ostsås, utan det är bara att mixa ingredienserna till såsen och sedan använda den som den är. Riktigt praktiskt och jag förstår inte varför jag inte tänkt på det tidigare.  Till såsen använde jag kycklingfärs  med det går naturligtvis bra att använda köttfärs om du vill.

Ingredienser:

Köttfärssås

  • 1 paket bacon
  • 1 st purjolök
  • 100 g skogschampinjoner
  • 500 kycklingfärs
  • 2 msk rapsolja
  • 400 g krossade tomater
  • 3 msk kycklingfond
  • 2 msk grönsaksfond
  • peppar

Ostsås

  • 3 dl Imat Fraiche
  • 2 dl sojamjölk
  • 100 g Tofutti mozzarella style, riven
  • salt
  • peppar

Plattor

  • 2 förpackningar papadums

Så här gör du:
Köttfärssås: Skala och finhacka purjolök. Strimla bacon och skiva champinjonerna. Hetta upp olja i en stekpanna. Bryn purjolök, bacon och svamp. Lägg i färsen och stek tills den tar färg.

Tillsätt krossade tomater och buljong. Smaka av med peppar och låt köttfärssåsen puttra cirka 10 minuter.

Ostsås: Mixa ihop alla ingredienser till ostsåsen i en mixer.

Montering: Varva ostsås, papadums, köttfärssås i en ugnsform. Avsluta med ostsås.

Sätt in i ugnen, 200 grader, i ca 30 min.

Jag provar Edgy Veggie To Go

I ett pressutskick från Kökets Box fanns en förpackning Edgy Veggie To Go och utrustade med var sin sked satte sig dottern och jag ned och testade. Edgy Veggie To Go innehåller inga animaliska produkter eller gluten. Den har också ett högt innehåll av protein och kan ses som ett alternativ till smörgåsar, sallad eller annan snabbmat.

Serien består av tre olika sorter: Chili sin Carne, Quinoa & Chickpea och Rice & Lentils. Jag fick hem Chili sin Carne med stora svarta bönor, kidneybönor och tomater och det var ett bra val, eftersom jag älskar svarta bönor.

Så hur gick vi tillväga. Vi kokade upp vatten, tillsatte det i koppen, rörde runt, satte på locket och så väntade vi 5 minuter.

Därefter var det dags för provsmakning och det var faktiskt bättre än förväntat. Alla som någon gång har testat varma koppen-soppor vet precis vad jag menar…. Smaken påminde om Chili sin Carne och konsistensen var helt ok. Det fanns litet tuggmotstånd i bönorna och det gillar jag.

Vi är dock rörande överens om att priset är alldeles för högt. Jag googlade och har hittat priser från 35-40:- och det tycker jag är alldeles för mycket för en rätt som påminner  om varma koppen. Fast, denna var så mycket godare.

 

Mjölkfri matsedel vecka 38

Jag känner hösten i luften och ser fram emot årstiden som sakta sveper in. Det verkar som om äppelträden njutit av sommaren för äppelträden riktigt dignar av stora, saftiga äpplen. Vi har själv inget äppelträd men frossar då kolleger försöker bli av med sina stora skördar. Det bjuds på äppelkakor till eftermiddagsfikat och det diskuteras äppelmos, äppelmust och andra härligheter. I slutet av månaden vankas det äppelmarknad i Kivik och likt ett lämmeltåg ska vi försöka ta oss dit och njuta av en skördefest som sätter det svenska äpplet i centrum!

Låt mig sticka fram hakan och presentera drottningmodern till alla äppelkakor. Äppelkakans äppelkaka. Hemligheten är riven mandelmassa och citron som framhäver smaken samt topping med havregryn och farinsocker som smälter under tillagningen. Nomnomnom. Börjar det inte vattnas i munnen? Jag ska inte hålla dig på halster utan här är receptet.

Mjölkfri måndag den 17 september

Stekt korv med stuvade morötter

Mjölkfri tisdag den 18 september

Fiskbullar med citronsås och rårakor

Mjölkfri onsdag den 19 september

Cowboylasagne

Mjölkfri torsdag den 20 september

Potatissoppa med korv
Pannkakor med sylt

Mjölkfri fredag den 21 september

Kycklingsfärsbiffar med spenat

Food & Friends trendspotting 2019

Med bara drygt 3,5 månader kvar av året, så tycker jag att vi beger oss på 2019 års trendspaning. Food & Friends har kommit ut med sin årliga rapport och jag älskar att läsa trendspaning som handlar om mat, dryck och måltider.

Every room is a vessel waiting to be filled

Resandet ökar kraftigt till följd av allt lägre flygpriser. I och med det är hotellen tvungna att följa efter och erbjuder mindre och avskalade rum – men fortfarande med design som ett konkurrensmedel. Allt mer förväntas göras av gästen, som får ett boende till ett lågt pris, om än bara några få kvadratmeter.

Detta får mig osökt att tänka på japanska kapselhotell, som inrymmer ett stort antal mycket små ”rum” som ofta är placerade i två ”våningar”. Hotellet erbjuder en enkel och billig övernattning, för gäster som inte kräver samma bekvämlighet, som på mer konventionella hotell. Jag har aldrig testat kapselhotell under våra resor till Japan och erkänner villigt och glatt att jag nog är för bekväm för det. Åldern tar ut sin rätt, helt enkelt…

En trend inom barvärdeln kallas ” the no bar-bar” och dessa baren har fokus på umgänget runt drinkarna, både mellan gästerna själva och med bartendern. Väggar täckta med spritflaskor är helt ute.

Matglädje på nära håll

Jag talar mig varm för näthandel med mat och det är inte bara jag som handlar mat på detta sätt. Det tråkiga beställs hem (toapapper, rengöringsmedel osv) och det roliga handlas ofta och nära. Det handlar om matglädje och jag kör gärna till köttaffären för att kunna peka ut den godaste köttbiten. Butiker är dock något jag saknar i min lilla by. Jag tror det bor omkring 7000 personer här och det enda vi har är en mataffär och en pizzeria. Så vill jag ha något, då är det bara att bege sig iväg.

Fler än jag som uppmärksammat att produkterna blir allt mindre? Producenterna möter ökade råvarukostnader genom att diskret minska på mängden innehåll. Så man betalar mer för mindre, samtidigt som det ligger i tiden att man ska minska mängden förpackningsmaterial. Brittiska Marks & Spencers har genomfört projektet ”Thin Air” där de minskat mängden luft i snacksförpackningarna och därmed produktens storlek, vilket resulterat i 37 % mindre mängd  förpackningsmaterial. Designstudenten Pontus Törnqvist ligger bakom den prisade uppfinningen Potato Plastic, ett miljövänligt alternativ till plast i engångsprodukter och förpackningar.

Vinflaskan utmanas på restauranger för nya system med tappkranar och vincisterner kommer att sätta karaffen på borden igen, vilket inte minst ger fördelar för miljön.

Reduce, reuse, rethink

Vi har fokuserat på återvinning, men det är dags att sluta med det och istället tänka på återanvändning. Starbucks är ett företag som länge har drivit kampanjen med återanvändningsbara koppar.

Många vill göra sig av med förpackningar och kan någon svara på varför till exempel tandkrämstuber säljs i förpackning?  Eller som Recycling Association, UK säger: ”What idiot designed this?” Kedjan Source Bulk Foods har ett brett sortiment med torrvaror som säljs på lösvikt, vilket minskar både förpackningsmängden och matsvinnet. Malmöbutiken Gram är ett föredöme där man säljer allt utan förpackningar.

Plastflaskan utmanas av bland annat Selfridges. Där har de lanserat Ooho, den första ätbara vattenförpackningen.

Närhet är bra

Jag älskar att handla närodlat och för att nå dit så kanske vi behöver tänka på att handla mat efter säsong. Visst, jordgubbar är gott, men blir de inte så mycket godare om vi endast kan handla dem under ett par intensiva sommarveckor? Om maten inte behövde transporteras skulle förpackningar inte behövas. Tyska stadsodlarna Infarm samarbetar med butiker, caféer och restauranger för att finnas där konsumtionen sker. Det minskar förpackningar, svinn och smakar dessutom otroligt bra. I Sverige arbetar bland annat Plantagon med trenden hyperlocal.

Rena alternativ

Vi äter mer grönt och 2018 blev året som det gröna ätandet slog igenom, och det är faktiskt en trend som drivs främst av de yngre konsumenterna. Under första kvartalet minskade köttäandet med 4,6 %. Själv så är jag jätteglad att veganismen blivit så stor, för även om jag äter kött, så finns det så mycket mer mjölkfria produkter. Priset är dock fortfarande för högt.

Ett alternativ till den vegetariska maten är det odlade köttet, som nu planeras för kommersiell lansering i slutet av året. Man profilerar sig som rena alternativet, ”clean meat”, ”clean milk”, ”clean fish”. Och så får jag lära mig att tonfisk kan imiteras med torkade tomater.

Ät dig frisk

Att maten påverkar vår hälsa är väl ingen nyhet och det ges ut massor av böcker i det ämnet. Det nya är dock att trenden börjar synas på restauranger som serverar rätter för god maghälsa och mot depression. Kopplingen mat och hjärna går att ta en nivå till, med så kallade Nootropiska produkter som lyfter din mentala kapacitet. På restaurang Vita Mojo i London har de gått ett steg längre så där får kunderna ta ett DNA-test, och resultatet läggs in i en app i din telefon. Alla beställningar anpassas sedan efter din profil, och du kan justera rätten efter behov och smak innan du betalar med mobilen.

Stäng ute oljud

När restaurangguiden Zagat frågade vad restauranggästerna blev mest irriterade över så var det musiken i lokalen. Det finns väl inget värre än när musiken är så hög att man inte kan föra ett normalt samtal? Jag är extremt ljudkänslig vilket gör att jag nästan aldrig går på bio.

Inom dagligvaruhandeln har det blivit en rörelse att erbjuda kunderna en ”quiet hour” en gång i veckan, med tanke på de familjer som har barn med en funktionsnedsättning. Ett av sex barn har någon form av utmaning som gör en tyst butik blir till en oas att handla i . Total tystnad trendar inom spa-världen, och i Malmö driver OAS tysta afterworks. Det låter som en njutning för örat.

Kimchistekt ris med ägg (mjölkfri)

Kimchi är en traditionell (fermenterad) koreansk rätt, som ofta baseras på kinakål, och det är ett riktigt läckert tillbehör till olika maträtter. Du kan göra egen kimchi, men då det tar nästan 8 dagar att få den klar, så hade inte jag tålamod. Jag var sugen på kimchi nu, så jag köpte en färdig burk. Du hittar kimchi i de flesta butiker, bara bege till dig till asiatiska avdelningen och leta.

Det här är en toppenbra rätt att göra, om du har massor av kokt ris över. Och det bästa av allt är att du kan lägga i de grönsaker du är sugen på. Jag hade bara broccoli hemma, så jag tillsatte det, men det här är en rätt som går att variera i det oändliga.

4 portioner

Ingredienser:

  • 600 gram kokt ris
  • 2 msk rapsolja
  • 1 styck purjolök
  • 1 burk (400 gram) kimchi
  • 1 broccoli
  • 1 förpackning maggisås
  • 1 msk sesamolja
  • 4 ägg

Så här gör du:
Koka riset (om du inte har rester över).

Strimla purjolöken och hetta upp olja i en stekpanna. Fräs purjolöken tills den börjar få färg. Tillsätt kokt ris, broccoli och kimchi (spara spadet). När riset fått lite färg, droppa över lite sesamolja och maggisoja. Smaka av. Blanda ned spadet. Stek ägg och servera på riset.

Äppelsmuldegskaka (mjölkfri)

Hej. Så är jag tillbaks i en vardagsvecka igen och det behövs efter en häftig helg då vi inte har haft många lugna stunder. Äkta hälften har nytt arbete vilket innebär att vi först får se varandra till helgen, då han jobbar sen eftermiddag och natt, men å andra sidan så ger det mig en massa tid att uppdatera bloggen. Det kan behövas då det varit lite si och så med det sista tiden. Det finns bara möjligheter 🙂

För en dryg vecka sedan fick jag en stor kasse äpplen och eftersom vi är dåliga äppelätare så har det blivit ett flertal äppelpajer. Jag börjar med att skiva och skala äpplena och sedan får de kokas i en sockerlag i cirka 5 minuter. Smuldegen är jättelätt att göra men gör inte samma sak som jag gjorde, nämligen att förväxla mjöl- och sockermängden. Det blev liiiite för sött om jag så får säga.

Till helgen så skopade jag upp äppelpajen i små portionsglas och det räckte till 10 glas. Jag la på en klick vispad sojagrädde och sedan var det bara att servera. Lätt som en plätt. Och jättegott.

Ingredienser:

  • 10 små äpplen
  • vit sirap
  • vatten
  • kanel

Så här gör du:
Skala och skiva äpplena. Lägg klyftorna i en gryta, häll på vatten så det täcker och ringla över vit sirap (jag tog på en höft) och kanel. Rör runt och låt allt sedan koka i cirka 5 minuter. Häll av sockerlagen och lägg äpplena i en pajform. Daska över lite mer kanel.

Ingredienser:

  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl havregryn
  • 3 dl glutenfritt mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker.

Så här gör du:
Blanda alla ingredienser till smuldegen. Fördela degen över äppelklyftorna och sätt sedan in pajformen i ugnen, 175 grader, i cirka 35-40 minuter.

Skopa upp äppelpajen i serveringsglas. Lägg på en klick sojagrädde strax innan servering.

Mjölkfri matsedel vecka 37

God förmiddag på er. Vi har en intensiv helg så jag svänger bara in och säger ”hej”. Jag har ett par smarriga recept på gång, bland annat en helt fantastisk äppelkaka som vi serverade igår på Nicklas födelsedagsfest och som blev uppskattad. Tills dess, ha en skön söndag.

Mjölkfri måndag den 10 september

Kabanossgryta med röda linser

Mjölkfri tisdag den 11 september

Stekt torsk med ärt- och gurksallad och dillgnocchi

Mjölkfri onsdag den 12 september

Köttbullar med stuvade makaroner

Mjölkfri torsdag den 13 september

Köttgryta med kokosmjölk

Mjölkfri fredag den 14 september

Skaldjurslasagne eller vanlig lasagne

Brunch på Örenäs Slott

Minstingen i familjen fyllde 22 i söndags och bjöd ut oss på Brunch på Örenäs Slott (tolka det rätt, hon bjöd ut, vi betalade hahaha). Ett slott som man poetiskt kan beskriva att det ligger mitt emellan hav och land. Örenäs Slott ligger i Glumslöv, inte så långt från Landskrona och det går att ta sig dit med tåg, om man så önskar.

Det är ett hotell- och konferenshotell och erbjuder många skiftande paket, allt från lyx till golf. Det finns 115 hotellrum, en stor restaurang och 21 konferensrum och det mesta av detta finns inte inne i själva slottet, utan i ett tillbyggt annex strax intill slottet. Inne i slottet finns en festvåning, restaurang, fyra salonger samt ett fåtal slottsrum och en mastersvit. Till anläggningen finns även en utomhuspool och varma badtunnor.  Huvudbyggnaden ligger cirka 60 m ovanför havet och från den vackra uteterassen bjuds man på en fantastisk vy där man kan se Ven, danska kusten och Köpenhamn.

Varje söndag (med vissa undantag) erbjuder slottet en brunchbuffé som täcker in alla dagens måltider. Allt från hembakat bröd till massor av kallt smörgåsbord med olika sorters lax, sill, kallskurna favoriter och ett stort urval av grönsaker och färsk frukt. På den varma buffén finns det uppdukat minst tre varma alternativ med goda tillbehör. Efteråt bjuds både ostbricka och ett tilltaget dessertbord med favoriter som pannacotta, bärpaj, pannkakor och frasiga våfflor.  

Ordinarie pris är 295 kronor per person och som boende gäst kostar det endast 199 kr.

Vår reflektion: 

Fantastiskt mysigt slott med bra restaurang. Omgivningen är otrolig och man har en fantastisk utsikt. Skulle gärna vilja sitta på terassen och läppja på ett glas bubbel. Eller boka in mig på en lyxhelg.

Redan vid bokning (via formulär på hemsidan) informerade vi om våra allergier (3 mjölkprotein och 1 mjölkprotein-gluten) så att det inte skulle uppstå några frågor.

När vi blev ledsagade till vårt bord förstod vi att denna information inte hade nått ut till restaurangen eller serveringspersonalen. Jag frågade vad vi kunde äta, men då hon inte visste detta så skulle hon hämta någon från köket som skulle berätta det för oss.

Detta glömdes dock bort, men jag var så fräck så jag lyssnade på ett samtal från bordet bredvid oss – det fanns fler än vi som hade någon form av födoämnesallergi. Den person man hämtade från köket kunde dock inte tala om vilken varm mat som innehöll gluten. Två gånger frågade jag efter glutenfritt bröd, men även detta glömdes bord. Eller så fanns det inget, så till slut så valde vi bort bröd. Vi blev mätta ändå.

Så just den här biten är ett stort bekymmer. Det enda stället där det framgick vilka allergener maten innehöll var dessertbordet, som fyra av oss fem kunde glömma, eftersom det inte fanns något alternativ överhuvudtaget (förutom massor av frukt) .

Jag vill poängtera att det är absolut inget fel på maten för den var mycket god och fräsch – av det jag vågade äta, då jag körde med gissningsleken. Ett stort minus är att det inte framgår någonstans vilka allergener maten innehåller. Inte heller var serveringspersonalen påläst, Läs gärna 100% mjölkfri varför jag tycker det är så viktigt att ALLA som jobbar med mat vet vad den innehåller.

Vid betalning påtalade jag detta och personalen var mycket förstående och förstår problemet. Så av den anledningen kan jag inte rekommendera söndagsbrunchen på Örenäs Slott – trots att vi hade det jättemysigt – eftersom det blir till rena gissningsleken som kan bli till dödsleken om någon får en allvarlig allergisk reaktion.