Home » Blogg

Sjömanskyckling (mjölkfri)

Det har varit inbrott på vår gata och det skapar mycket otrygghet. Jag tittar mig en extra gång när jag är ute och kollar att inga obehöriga är på vår gata. Fan ta er!

Det jag är mest bekymrad över är att någon släpper ut katten.  Jag menar, ta vad ni vill ha – skulle ni hitta något av värde – gratulationer till er – men släpp för fan inte ut katten. Vi har inget av värde i huset, utan det det vi värdesätter mest, är vår älskade skitkatt, som är en inomhuskatt, som aldrig varit ute, utan oss.

Så släpp inte ut katten!

Idag har jag varit tröttare än trött, men tack och lov så finns ju kaffe, men gud vad jag saknar mitt japanska iskaffe. Ska det vara så förbaskat svårt att få till iskaffe här i Sverige, utan mjölk?


Jag somnade inte förrän strax efter fyra i morse, efter att ha legat sömnlös och tittat på en massa långfilmer, så när jag slog upp ögonen vid halv åtta så var jag inte så pigg. Men med kaffe och en lagom dos foundation så fick jag åter lyster i ansiktet. Jag kan inte säga att det strålade om mig, men jag var uppe och redo för lördagen.

Först blev det en sväng till Burlöv Center där vi inhandlade 2 liters glasflaskor, vodka och vaniljstänger. Vårt körsbärsträd är fullt av körsbär och det innebär att vi kommer att sätta ett par satser körsbärslikör. Förra året satte vi hallon-, plommon- och nektarinlikör och det är snart dags för provsmakning. Tidigare i år så gjorde vi en sats rabarberlikör och den lovar gott inför nästa sommar. Det gäller att ta tillvara på det som naturen erbjuder. Och det är perfekta gåvor att ta med sig när man går bort 🙂

Sedan blev det tur till mc-butik och där stötte jag på en gammal bekant. När Emma åkte till Japan så reste hon tillsammans med en flicka som bodde i Stockholm. Familjen har nu flyttat ned till Skåne och när jag såg henne, så var min första tanke: vad sjutton gör Ellen här, på samma motorfirma som jag. Men sedan ruskade jag bort tankarna. Hon gick dock fram till mig och det var så roligt att träffa henne igen. Det är fem år sedan Emma åkte till Japan och tiden går fort.

Efter att Bosse testat sin älskade Harley så åkte vi vidare till annan mc-butik i Helsingborg och passade då på att stanna till Väla där jag fick handlat kaffe och ett par sommartoppar.

Väl hemma så var det dags för middag och jag snodde ihop en härlig sjömanskyckling. När barnen var små så gjorde jag ofta sjömansgryta, som är en god allt-i-ett-gryta med högrev, potatis och porter. Allt varvas i en gryta och rätten får koka under lock i cirka 40 minuter. Själva namnet Sjömansgryta kommer från att sjömansbiff en praktisk maträtt att laga ombord på båtar, då allt lagas i en och samma gryta . Anledningen till att öl används i rätten var att friskt vatten inte alltid fanns tillgängligt till havs. (Källa).
I min modernare tappning använder jag pak choi, kycklingfärs och alkoholfri öl, som får en lite touch av PåMackan Vitlök och Gurka. Mums!

4 portioner

Ingredienser:

  • 500 g kycklingfärs
  • 1 pärllök
  • 1 salladslök
  • 1 pak choi
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 fl (33 cl) alkoholfri öl
  • 500 g potatis
  • ½ förpackning PåMackan Vitlök och Gurka

Så här gör du:
Finhacka löken och bryn den tillsammans med kycklingfärsen. Rör ned kycklingfond. Smaka av om du behöver tillsätta salt och peppar. Jag tillsatte inga övriga kryddor utan tycker att smaken av fonden räcker, men det är ju en smaksatt.

Varva (rå) skivad potatis, pakchoi och färs. Avsluta med ett lager potatis. Häll på ölen.

Täck formen med aluminiumfolie och sätt in i 175 grader i cirka 50 minuter. Efter 30 minuter tar du ut formen och klickar på PåMackan Vitlök och Gurka. Bred ut det över potatisen. Sätt in i ugnen igen, med aluminiumfolie. Ta ut när potatisen är klar.

Serveras med saltgurka och sallad.

 

Kyckling- och potatisgratäng (mjölkfri)

Hej alla. Allt bra? Har sommarlovet kommit igång? Jag var inne en snabb sväng i Staffanstorp då jag skulle sätta in pengar (upptäckte att det inte går utan att man få ta sig till en insättningsautomat) och såg att konditoriet i byn var fullt av fikasugna föräldrar med sina barn. Det är något visst när man har barn i skolåldern och de börjar sitt sommarlov. När mina barn var mindre, tog jag ledigt och sedan hittade vi på något skoj. Men det var då. Nu för tiden kan jag ägna mig helt åt mig själv…

Efter jobb stack jag iväg till biblioteket för att fylla på med lite sommarläsning och efter det tryckte jag in en timmes ansiktsbehandling. Så välbehövligt. De har onekligen starka lampor på salongen för jag såg att min vitiligo nästan helt brett ut sig i höger ansiktshalva. Jag suckar men, det finns liksom inget att göra än att acceptera det. Och att se till att man har täckande foundation hemma.

Jag gillar att laga mat i en och samma form för det betyder mindre disk för mig. Det gäller att tänka smart hihi. I kylskåpet låg en förpackning mandelgrädde (matlagningsgrädde) som jag fått med i ett pressutskick från Kökets Box. Den är krämigt tjock och passade riktigt bra i gratängen. Min man hade gärna sett att jag hade haft i lite veganost i gratängen, för han tyckte att kycklingen blev torr.  Men, jag tror det beror på att han värmde maten i mickrovågsugnen och då torkade kycklingen under tillagningen. Jag åt rätten direkt när den kom ut ur ugnen och jag tyckte den var lagom krämig, men å andra sidan så gillar jag ju lite torr mat…

Jag måste fråga, är jag den ena som inte skalar potatisen? Jag borstar och tvättar potatisen och sedan får skalet sitta på under tillagningen. Hur gör du?

2-3 portioner

Ingredienser:

  • 300 g kycklingfilé
  • 400 g potatis
  • 1 salladslök
  • 1 msk oregano
  • 1 msk basilika
  • 1 förpackning Dream mandelgrädde
  • 0,5 dl vatten
  • 2-3 msk kycklingfond
  • 200 g cocktailtomater
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°. Strimla kyckling. Skala och skiva potatis. Skala och finhacka lök. Varva kyckling,
potatis och lök i en ugnsfast form.

Blanda mandelgrädde och vatten i en skål. Röd ned oregano, basilika, kycklingfond, salt och peppar.

Häll över kycklingen. Tryck ned halverade cocktailtomater.

Ställ in i ugnen ca 40 minuter.

Picknick i det gröna, picknickrecept och familjedag

Vilken fantastisk lördag vi hade – som gjord för frukostpicknick ute i det gröna. Vi tog (nästan) hela familjen och åkte iväg till Glimmingehus där vi packade upp vår frukostkorg strax efter klockan nio. Jag hade gjort härliga smörgåsar som jag fyllt med Johnny´s senap mango & habanero, skinka och sallad. Den andra smörgåsen fylldes med på mackan vitlök och gurka, salami och sallad. Vill man, kan man lägga i tomater och gurka men eftersom jag förberedde mackorna kvällen före, så skippade jag detta, då både gurka och tomat har en tendens att bli rätt vattnigt och tråkigt när det legat ett tag. Jag hade också med mig Lupinghurt Hallon, kaffe och naturligtvis läskande iste.

Det är fridfullt borta vid Glimmingehus och platsen är som gjord för att äta lång frukost. Solen sken, fåglarna kvittrade och det var rent ljuvligt. Efter frukost så gick de som ville in i borgen men jag passade på att gå bort till den blommande örtagården eftersom jag var inne i borgen för ett år sedan.

Min man kan sova var som helst, hur som helst…

Efter ett par timmar satte vi oss i bilen och styrde färden mot Nordic Sea Winery där jag bokat in guidning, vinprovning och lunch. Både Bosse och jag har varit där tidigare men det är väldigt intressant att lyssna på och få ta del av nya vinsorter i sortimentet. Flera av deras viner ligger på Systembolagets topp 12 så det går bra för dom… Idag fick jag lära mig att i början av varje vinrankeställ planterar man en ros, för skulle det komma ohyra så stannar ohyran oftast vid rosorna och fortsätter inte vidare till vinrankorna.

Efter rundtur var det dags för lunch och vinprovning och maten var så gott. Vi fick testa 2 vita och 3 röda viner och jag tror inte jag druckit dem tidigare, trots att Umbala och  CoCoon lär vara deras storsäljare. Överlag så gillar vi svenskar rätt söta viner och jag kan väl säga som så, det var de jag gillade bäst.

De viner vi fick prova var

  • Umbala Chenin Blanc. 12,5% och 5 g socker.
    Pris 59 kr (750 ml). Beställningsnummer 70378-01
  • Levante Comolbard Chardonnay. 12,5 % och 10 g socker. Min favorit bland de vita.
    Pris 159 kr (3000 ml). Beställningsnummer 70160-08.
  • Cycliste Cote du Rhone Villages. 14,5% och 4,9 g socker.
    89 kr (750 ml). Beställningsnummer 76065-01.
  • Castelrosso Governo (även kallad Amarone light och min favorit bland de röda). 13,5% och 14 g socker.
    89 kronor (750 ml). Beställningsnummer 76066-01.
  • Cocoon Zinfandel. 13,5% och 5 g socker.
    109 kr (750 ml). Beställningsnummer 6568-01.

Vinerna smakades av till ett fat av olika charkuterier och på fatet låg även getost då kocken aldrig hade hört talas om att man som mjölkallergiker inte kan äta getost. Jo tjenare. De fick dock lite information av mig, så nu lär det nog inte vara någon risk att de serverar det i framtiden.

Den berömda getosten….

Till varmrätt blev det hjortfärsbiff med potatis och lingon och det var såååååå gott. Tummen upp.

Till efterrätt serverades kaffe med mörk choklad och vi var tämligen mätta när vi reste oss upp vid tvåtiden och begav oss iväg mot nästa utflyktsmål. Det är inte lätt att tillgodose alla våra olika matallergiker men Nordic Sea Winery lyckades bra.

Vi åkte till Autoseum i Simrishamn som är en våt dröm för alla som älskar bilar, motorcyklar, gamla leksaker, modellflygplan osv osv. Det fanns hur mycket som helst att titta på och det blev en rolig resa genom tiderna med en hel del aha-upplevelser. Båda mina bröder som tävlat med modellflygplan var svåra att få ifrån just det rummet.

Vid fyra startade vi hemresan mot föräldrahemmet och väl där var det dags att börja förbereda kvällens barbecue. Jag snodde ihop en ananassalsa med mycket chili, hottade upp en färdigköpt potatissallad med äpple, bostongurka och massa andra godsaker. Köttet penslades med sweetchili och även blomkålen fick sig en touch av det. Emma och Robin anslöt och sedan var det dags att sätta sig vid bords. Till efterrätt blev det årets första svenska jordgubbar och det var så gott.

Lite recept från dagen

Mango & Habanero sandwich

Ingredienser:

  • Johnny´s senap mango & habanero
  • Rökt skinka
  • Sallad
  • Bröd

Vitlöks- och gurksandwich med skinka

Ingredienser:

  • På mackan vitlök gurka
  • Salami
  • Sallad

Grillad blomkål

Ingredienser:

  • Blomkål
  • salt
  • Peppar
  • Olja
  • Sweet Chilisås

Så här gör du:
Dela blomkålen i mindre bitar.

Pensla med lite olja, salta och peppra.

Lägg på grillen och pensla med lite sweet chilisås under tiden den grillas.

Sommarbuffé

Med sommar och värme så blir det många spontana bjudningar och hur gott det än är med grillat så kan det vara gott att bjuda på annat. Här kommer ett par förslag vad du kan servera på din mjölkfria sommarbuffé.

Förslag till buffébordet

Balsamicopotatis
Buffébröd
Bresaolarullar
Bröd fylld med bladpersilja
Bulgursallad
Drinkpinnar
Dubbelmarinerad ytterfilé
Espressocake
Grillade kycklingben 
Kycklingfilé med bacon och stekt gurka 
Kycklingköttbullar 
Lax- och ansjovisstårta
Majsbröd 
Pastasallad
Potatis- och quinoabullar med citronyoghurt
Potatissallad
Potatissallad 
Potatissallad med bönor 
Rabarber- och jordgubbscheesecake 
Svarta oliver i citronmarinad  
Sweet chilikyckling 
Tomat- och bönsallad 
Varmrökt lax 
Varmrökt ytterfilé 
Ytterfilé med gurksås

Iste till varma sommardagar

Här är ett tips om du vill ge bort en sommarpresent. En vrålsnygg glasflaska som kallbrygger te!

Jag älskar inte bara iskaffe utan dricker även läskande iste med stor förtjusning. Iste är sådan törstsläckare under varma sommardagar och vi kan ju verkligen inte klaga på det högtryck som legat över oss i flera veckor. Enda nackdelen med att brygga te och sedan låta det kallna, är att det kan bli viss bismak, men jag har upptäckt Cold Brew-flaskor från japanska Hario.

Bryggningen är så enkel. Lägg ett par teskedar te i flaskan. Häll på kallt vatten och sätt sedan in flaskan i kylskåpet. Det kalla vattnet  extraherar inte koffeinet i samma grad som varmt vatten och gör att tebladens teanin och c-vitamin accentueras och smaken blir lenare och sötare. Det avtagbara silikonlocket, med inbyggt filter, separerar bort teblad så det inte hamnar i glaset.

Efter ett par timmar är istet klart och det smakar himmelskt. Jag sätter en laddning på kvällarna och sedan har jag iste till nästa dag.

Och det är hur snyggt som helst att sätta flaskan på bordet. Tänk dig att fylla flaskan med jordgubbar och lite andra frukter och sedan sätta fram på bordet. Snyggt. Och gott.

Mjölkfri matsedel vecka 23

God förmiddag. Juni månads sista veckomatsedel för nu tar den semester och kommer tillbaka när skolan börjar igen i augusti. Men låt oss inte gå veckorna i förväg. Nu njuter vi. Och bloggen fortsätter som vanligt, även utan veckomatsedlarna.

Mjölkfri måndag den 4 juni

Stekt falukorv med stuvade makaroner och morotsstavar

Mjölkfri tisdag den 5 juni

Fiskburgare med hamburgerbröd, pommes och dressing. Serveras med ruccolasallad och tomater.

Mjölkfri onsdag den 6 juni

Raggmunk med lingonsylt och rårivna morötter
Blanda råriven potatis med pannkakssmet

Mjölkfri torsdag den 7 juni

Potatissoppa med korv

Mjölkfri fredag den 8 juni

Pannbiff med stekt lök och kokt potatis samt brun sås. Serveras med kokt broccoli.

Grillad ytterfilé med ananassalsa och medelhavsris (mjölkfri)

Så var vi inne i juni månad och det är inte utan att man undrar hur länge den här värmen kommer att hålla i sig. Det är för varmt att göra någonting på dagarna, så det gäller att ta tillvara på de ljusa sommarkvällarna. I går kväll började vi skura av golvet i uterummet men det får nog göras klart senare ikväll. Jag är nog den enda som fortfarande är blek som en tablett alvedon men det beror ju på min vitiligo som gör att jag ogärna befinner mig i solen längre än nödvändigt. Skuggiga platser är det som hägrar för mig.

I går blev det grillat och till det serverades ris på medelhavsvis och en ananassalsa. Äkta hälften hade köpt hem en förpackning ris som var helt ok men ingenting jag kommer att köpa igen, då det går precis lika fort att röra ned ett par matskedar tomatpuré, örter och hackade tomater i färdigkokt ris. Köttet kryddade jag med lite grillkrydda och på slutet penslade jag över rikligt med sweet chili-sås. Ananassalsan var riktigt läskande och fick lite sting med röd chili.

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 ananas
  • 1 röd chili
  • 1 msk honung
  • peppar

Så här gör du:
Dela ananasen i små i bitar. Finhacka en röd chili. Blanda alla ingredienser och ställ kallt till serveringen.

Flinckmans Café i Tågarp

Min pappa är gräsänkling så vi bestämde att ta med honom på lördagsutflykt. Vi begav oss till Flinckmans Café och Kuriosa som ligger vackert i Tågarp, vid Rååns dalgång. Flinckmans Café är ett mysigt sommarcafé, som ligger mitt ute på den skånska landsbygden och som sedan 2012 ägs och drivs av Patrik Myrén. Ursprungligen startades caféet av Lasse Flinckman, från After Dark, och på väggarna ser men en hel del bilder från hans karriär.

Har du aldrig varit här så är det ett måste att åka förbi, dvs om du har vägarna förbi Skåne. Det var så mysigt och det är ett café som drivs med stor kärlek.

Ett tips är att ringa och förbeställa, om du är allergisk, för får de bara reda på det innan, så fixar de gofika även till dig. Smörgåsarna är gigantiska och de läckra bakverken gör att det rinner till i munnen. Vi hade inte ringt innan och förberett vårt besök utan åkte mest dit på vinst och förlust men jag fick en gigantisk chokladbulle som nog är den godaste jag någonsin ätit, bakad med äkta råvaror och kärlek.

Rummen inne i byggnaden är en blandning av olika stilar, massor av kristallkronor, nostalgibilder och 50-tals kitsch. Som besökare kan man inte annat än att förälska sig i detta stället. Ägaren är supertrevlig och så serviceminded att fikastunden blir en riktig upplevelse.

Vi gjorde även ett besök i deras kuriosabyggnad och allt är så otroligt vackert dekorerat, och genomtänkt, att vissa stunder så stannar man bara till och blir helt betagen. Att göra en lampa av farmors finporslin, kan låta helt befängt, men jösses vad snyggt och läckert det var. Och den gamla servisen kommer till användning, istället för att stå inne i ett skåp och damma.

Vi satt en lång stund ute i trädgården och bara njöt allt eftersom regnmolnen trängde sig närmare.

Vi hann med en sväng på Sireköpinge Stengods och när det började regna, och vi inte ville gå till bilen, så tog sig ägaren Katarina Gustavsson tid att visa hur hon dekorerade ett av sina populära keramikägg. Besök gärna hennes hemsida för hon gör fantastiskt stengodsmaterial.

Efter gofika fortsatte vi till Landskrona Citadell men vi hann inte gå många meter förrän åska och regn drog in, så det blev ett snöpligt avbrott på utflykten. Men vi planerar att åka dit igen.

Mjölkfri matsedel vecka 22 2018

Glad mors dag till alla fantastiska mammor. Jag saknar min mamma som är bortrest, så jag får passa på att fira henne när hon kommer hem. Själv så blev jag uppvaktad igår eftermiddag och mina goa ungdomar gav mig fyra nya, fina vinglas, vilket innebär att jag sakta men säkert kan börja byta ut de som vi har. Jag har tröttnat rejält på de glas som vi har, så det ska bli härligt att få plocka bort dom och ersätta med med snygga, nya glas. Vi har börjat rensa ut här hemma, och det som inte används, det ska ut. För varje pryl som bärs ut så lättar en börda på mina axlar.

I dag så firar jag mors dag tillsammans med kärleken och det kommer att bli en lugn, mysig dag. Till middag väntas rester från gårdagens pizza och sedan lär det bli ett par timmars arbete. En helt vanlig söndag, med andra ord.

 

 

Mjölkfri måndag den 21 maj

Skånsk moussaka

Mjölkfri tisdag den 22 maj

Grön fisk i röd curry

Mjölkfri onsdag den 23 maj

Vegetarisk filegryta med Habanero Chili Salsa

Mjölkfri torsdag den 24 maj

Fläskpannkaka

Mjölkfri fredag den 25 maj

Tacopaj

Semestertips: Mitt Skåne, del 1

Det är väl ingen som har undgått att märka att jag älskar mitt Skåne. Vi tillbringar en stor del av vår semester rullande på de skånska vägarna (motorcykel) och har massor av favoritställen som vi ständigt återkommer till. Och skulle man, mot förmodan, tröttna på Skåne, så ligger kontinenten bara en kort brosträcka bort. Den bästa av alla världar!

Vad har du för semesterplaner? Låt mig få tipsa om några av mina favoritställen, som kräver bekväma skor och således inte är något för den som älskar att vandra in och ut i olika affärer. Vi besöker inte många butiker under min färd i det skånska landskapet, men däremot så andas vi in otroliga mängder frisk luft.

Etapp 1 – Skånes högsta vattenfall, Brösarps backar. Piratens Grav och Haväng

Vi börjar i Degeberga. Forsakarsravinen är ett naturreservat vid Linderödåsens östra sluttning och här finns faktiskt Skånes högsta vattenfall. Ravinen är cirka 40 meter djup och det finns två naturliga vattenfall som tillhör Skånes högsta vattenfall. Från parkeringarna utgår en markerad stig i en runda längs ravinkanterna och slingan är cirka 1700 meter. På flera ställen passerar stigen farliga branter så var försiktig och håll koll på små barn. Senast vi var där så hade man stängt av vandringsleden, så vill man ta en promenad, kan det vara värt att kolla upp om det går att gå där, eller inte. Annars får man njuta av vattenfallet.

Från Degeberga kör du väg 19 mot Brösarps backar och på vägen passerar du Drakamöllans naturreservat. Namnet Drakamöllan lär komma från en mjölnare vid namn Drake, som drev en av de många små kvarnar som förr fanns utefter ån. Inom reservatet finns nu bara ruinerna efter ett par möllor. Och för den som inte förstår vad mölla är, så är det en väderkvarn.

Väl framme i Brösarp så tappar man nästan andan av hur vacker miljön är. Här äter man med fördel sin medhavda matsäck och efter det promenerar man uppför backarna för att förbränna det man fått i sig.

Brösarps backar brukar kallas porten till Österlen. Backarna är avlagringar från senaste istiden och är det sista utsprånget av Linderödsåsens högplatå. 2007 utsåg Motormännen rastplatsen till Skånes bästa. Som kuriosa kan jag också berätta att Bröderna Lejonhjärta spelades in här och området blev en del av Nagijala. Backarna är också kända som ”Bregottfabriken” (Arlas reklamfilmer). Det är en fin miljö om man är på picknickhumör och gillar man frisk luft, vacker natur och stillsamhet så är det här en given plats att styra kosan åt.

När man är mätt på backar och frisk luft, så kan man sätta sig i bilen mot Ravlunda Kyrka, som ligger cirka tio minuter bort, om man fortsätter på väg 9.

Här kan man passa på att besöka Piratens grav med texten ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972”. Strax bredvid kyrkan fanns det, vid vårt besök, en otrolig solrosodling.

När man är trött på kyrkogårdsbesök så fortsätter man väg 9 mot Haväng. Stenshuvud skymtar i fjärran och innan man kommer ned till stranden så passerar man ett hedliknande landskap som får mig att tänka på de skotska hedarna.

Vi har tillbringat många barndomssomrar på Haväng som bjuder på en fantastiskt strandmiljö. På havsbotten finns välbevarade rester av en tallskog från äldre stenålder. Varför åka utomlands när vi har så fina sandstränder i Skåne? Tillbringa resten av dagen vid stranden och bara njut!

Alldeles intill stranden ligger Havängsdösen, som är en 5000 år gammal gravplats. Dösarna byggdes ofta vid kusterna och minner verkligen om tider som en gång varit.

Ta en sväng bort till det vackra vandrarhemmet, där de som är lite sugna, kan äta glass. Gamla skånelängor med vasstak och stockrosor är verkligen genuin skånsk miljö för mig.

Här kan du stanna till och sova under natten, innan du fortsätter med etapp två. Det finns dock ingen möjlighet att äta på vandrarhemmet (alltså, beställa restaurangmat), så se till att du har bunkrat upp.

Etapp två – Kiviks Musteri, Stenshuvud, Fridén vid vägs ände, Simrishamn och Nordic Sea Winery

Börja med att ringa Fridens och boka bord. Och svarar de inte? Då har de förmodligen så pass fullt upp att de inte hinner svara. Då får du chansa att det finns plats när du kommer dit – för dit vallfärdar folk.

Från Haväng kör man vidare på väg 9 mot Kiviks Musteri och Stenshuvud Nationalpark. Passa på att köpa äppeldricka i butiken som man kan njuta av under vandringen upp till Stenshuvud. Orkar du ta dig ända upp till toppen så kan du njuta av en vidunderlig utsikt.

Kör vidare mot Kivik och här googlar du upp vägbeskrivningen till Friden vid vägs ände. Det här är inget snabbmatsställe, utan hit kommer man för att njuta av både mat och sällskap. Menyn är ett kapitel bara för sig och det börjar vattnas i munnen direkt när man börjar bläddra i den. Allt låter så gott. I menyn står också att läsa att pizzorna serveras allt som de är klara och under tiden man väntar så får man rådet att stänga av telefonen och umgås.

De serverar den absolut godaste pizza jag någonsin ätit. Pizzabotten är gjord av surdeg och bakas i en stenugn. Varje tugga smälte i munnen och jag tror aldrig jag ätit pizza så långsamt förut. Jag ville njuta av vartenda tugga. Det är absolut inga problem att få mjölkfri pizza. Äppelmusten är så god och släcker törsten en varm sommardag.

Passa på att njuta av deras vackra trädgård. Bara stanna upp och andas!

Efter maten fortsätter du på väg 9, mot Simrishamn, där du tar in på Hotell Svea. Checka in, ta en snabbdusch, och boka sedan taxi till Nordic Sea Winery, som ligger cirka 7 minuters bilresa bort. Är du fortfarande mätt efter pizzan, så skippar du restaurangbesök (men då missar du något gott) och nöjer dig med en rundtur i vineriet. Men innan taxin hämtar dig, så bege dig ut på en promenad i sköna Simrishamn.

Nordic Sea Winery, är ett toppmoderna vineri och showroom. Under vår imponerande vandring fick vi veta att sex av Systemsbolagets tolv mest sålda viner framställs i Simrishamn. Vineriet startade 2008 och 2014 öppnade Nordic Sea Winery för allmänheten och det är verkligen ett unikt besöksmål. De guidade turerna går genom vineriet och produktionen, vinodlingar och ekfatskällare och avslutas med vinprovning.

Etapp 3 – Glimmingehus, Österlenkryddor, Kåseberga och Ales Stenar, Ystad djurpark, Ystad

Vi fortsätter på väg 9 mot Glimmingehus, där vi stannar till vid Nordens bäst bevarade borg från medeltiden.

På midsommarafton avnjöt vi en frukostpicknick vid den makalösa borgen. Jag och Nicklas gick på upptäcktsfärd i borgen och det var så fint upplyst med alla levande ljus. Jag noterade för mig själv att tjejen som hade tänt alla ljusen, innan borgen öppnade upp, inte kan vara spökrädd. Det vete sjutton om jag hade vågat vandra runt i slottet i det mörker som råder innan ljusen tänds….

Den 8 augusti anordnas ett storslaget tornerspel på Glimmingehus, då riddarsällskapet Silfverfalken står för programmet.

Från Glimmingehus tar man sedan Östra Kustvägen och kör mot Ales Stenar, som ligger i Kåseberga.

Kör man motorcykel, så får man köra ned i hamnen. Alla andra får parkera bilen på anvisad plats och gå ner till hamnen. På åsen ovanför hamnen finns Sveriges största skeppssättning, Ales stenar. Den omfattar idag totalt 59 stenblock, är 67 meter lång och 19 meter bred och är ett absolut måste att se.

Lunch kan med fördel ätas i hamnen och jag åt en mycket god fiskburgare hos Kåseberga Café och Bistro.

Mätt och belåten så tar man sig ned till sin bil (eller motorcykel) och styr färden ut på Östra Kustvägen. Kör mot Österlenkryddor för nu ska det shoppas.

Här finns så många härliga kryddor som förgyller matlagningen. Jag använder lavendelsocker i mina bakverk och pantofflesalt på ugnsrostade grönsaker är himmelriket för gommen. Är du morgontidig kan du boka in  en lavendelmorgon.

Från Österlen Kryddor så beger vi oss mot Ystad Djurpark (följ väg 19 och sedan E65).

Här kommer man nära exotiska djur i en naturlig miljö. Det går också bra att bada och grilla, så passa på att köpa med lite korv till eftermiddagsfikat. Miljön är så fin och eftersom det är rätt backigt på vissa ställen så krävs det rejäla skor.


När man är mätt på att se djur, så sätter man sig i bilen och tar E65:an mot Ystad.

Här hittar man något boende (kan inte rekommendera något då jag inte bott i Ystad) och beger sig på eftermiddagen ut på sightseeing, varför inte Klostret i Ystad? Gråbrödraklostret i Ystad som grundades i mitten på 1200-talet av bröder från franciskanorden, rymmer på en hel del historia. I Ystad kan du också gå i Kurt Wallanders spår.

Etapp 4 – Svaneholms Slott, Abbekås, Vackra Ting, Hallongården, Fotevikens Vikingaby, Malmö Chokladfabrik

Via E65:an kör du från Ystad till Skurup, där du stannar till vid Svaneholm Slott.

Slottet ligger i en vacker park vid Svaneholmssjön utanför Skurup i södra Skåne och erbjuder en intressant blandning av historia, kultur och natur. Båtar finns att hyra och man kan fiska i sjön eller promenera runt den på en vacker och spännande naturstig. Vi brukar fira midsommar på Slottet och det är en riktigt traditionell midsommar med spelemän, midsommarstång, regn och rusk (bara en parentes) och dans.

När man tröttnat på slottsbesök, så kör man E65 på Abbekås, som är ett litet fiskeläger.

Här insuper man miljön och kan passa på att äta lunch. Efter lunch så kör man ut på väg 9 tills man kommer till Beddingestrand. Kustvägen är enormt vacker och vill du stanna och bada, gör då det. Det är semester och ingen stress.

Är du lite sugen på att titta på inredning, stanna till hos Vackra Ting i Beddingestrand.

Nu beger vi oss mot Trelleborg och Hallongården. Följ väg 9 och E22 mot Rängs byväg. Ta avfart 6 från E22.

Här ligger ett mysigt café och självplock av hallon. Finns gårdsbutik för den som inte vill plocka själv.

Hallongården i Trelleborg är ett föredöme till när det kommer att erbjuda allergivänliga menyer.

Och vet du inte vad du ska göra av alla hallon du plockar? Gör världens godaste hallonlikör. Använd samma recept som till körsbärslikör, men byt ut bären.

Efter välbehövlig paus så beger man sig mot Höllviken och Fotevikens Museum.

Den 29 juni till 1 juli arrangeras en Vikingamarknad och det är jättekul att gå omkring och ”uppleva vikingatiden”, inte minst tack vare de frivilliga som flyttar in och bosätter sig i Vikingabyn.

Från Höllviken kör man sedan in mot Malmö och vill man hamna mitt i smeten så är Scandic Triangeln ett trevligt boende.

Se dock till att undvika värsta rusningen vid frukosttid. Vi har bott där två gånger och båda gångerna slutade med att vi struntade i frukost då köerna var hiskeliga och det är rätt trångt och svårt att få plats. Så, antingen stiger du upp och äter frukost direkt vid sju, eller så väntar du till senare. Fast, det finns ju room-service också för den som så önskar 🙂

Skulle du mot förmodan hinna göra en utflykt så är Malmö Chokladfabrik väl värt ett besök. Deras choklad är mmmmmm.

Så, då var första delen av mitt semestertips slut. Jag återkommer, för det finns hur mycket som helst att se och göra i mitt älskade Skåne.