Home » Blogg

Vill du fira med mig?

Idag firar Nicklas Kokbok tusen inlägg och samtidigt passar jag på att fira att min mjölkfria webbkokbok fyller tjugo år. Hipp hipp hurra. Tusen inlägg! Det är knappt jag tror det själv inte minst eftersom det aldrig var tänkt att kokboken skulle bli en blogg.Och hur blev det så här?

Jo, vi får dra oss ett par år tillbaka i tiden då Nicklas föddes 1993. Vi började misstänka ganska snart att han var allergisk mot mjölk- och sojaprotein och det var inte det lättaste för då innehöll nästan all mat mjölk- och sojaprotein. Jag visste det såväl eftersom jag själv åt mjölkproteinfri kost.

Det var rent hopplöst och skulle man någon gång gå ut och äta så fanns det nästan ingenting man kunde äta. Och personalen i köket var lika vilsen. Jag minns fortfarande en måltid jag fick på en restaurang – överkokt spagetti med morotsstrimlor. Det var varken gott eller såg aptitligt ut. Och kom vi bort någonstans så serverades jag riskakor. Torra, tråkiga riskakor. Än till denna dag så hatar jag riskakor och jag blir mörk i ögonen bara jag ser ett paket.

Det var så jobbigt som förälder de gånger vi skulle bort och äta (även hos släkt och goda vänner) och det finns inget värre än när ens barn får titta på när andra får äta tårtor och kakor. Jag vet inte hur många gånger det skar i mitt hjärta.

Jag började experimentera med kokosmjölk och andra alternativa livsmedel och började tillaga glass och andra godsaker. Vi fick åka över till Danmark och hamstra mjölkfritt margarin. Det här var innan vi hittade Carlshamns mjölkfria. Kokosmjölk fick man bege sig till asiatiska butiker för att skaffa. Det är inte som nu då man bara går in i nästan vilken butik som helst och hittar det man behöver. Till slut hade jag samlat ihop en receptpärm och i samma veva föreslog min pappa att jag skulle kontakta Carlshamn Mejeri. Då väntade jag också Emma.

Jag kontaktade Carlshamn Mejeri och vi inledde ett samarbete som resulterade i två små kokböcker, Nicklas Kokbok. Under denna period höll Carlshamn Mejeri på att plocka fram en havredryck och vi var med och testade denna. De var dock sena i sin lansering vilket innebar att Oatly slog dem med hästlängder.

Bild från Nicklas Kokbok 1996, Nicklas sitter i mitt knä och en vecka efter att bilden togs föddes Emma.

För de blygsamma pengar jag fick för mina kokböcker köpte jag en dator och slog mig in i HTML-kodningens värld. Och där jag blev fast. HTML blev som mitt andra språk och jag upptäckte att programmering och grafik – det var det jag skulle arbeta med. Och det gör jag idag. Är så glad att jag valde att lägga om spår så att jag idag får arbeta med det jag älskar: färg, form och kommunikation.

Ett par år senare var det dags för kokbok nummer två. Och vi medverkade också i tidningar. Som man såg ut – hårdpermanentat hår och köket var murrigt grön med gula väggar. Hippt á la 2000-tal.

Hemsidan Nicklas Kokbok, som kom upp 1997, var relativt enkel. Jag hade ingen kamera för att dokumentera recepten utan det var text rakt upp och ner. Kan bara nu tänka mig hur tråkig sidan var 🙂 Hemsidan var gul till färgen men sedan gick jag över till det gröna tema som jag kör än idag. Grönt är skönt! I början var jag aktiv med nyhetsbrev och olika matteman per månad och jag hade en trogen skara följare. Ute på livsmarknaden lanserades nya produkter och jag kände att behovet av mjölkfria recept inte var lika stort som det var i slutet av 90-talet. Barnen växte och eftersom jag arbetade heltid så räckte inte tiden till utan det tog längre och längre tid mellan uppdateringarna. Till slut så låg hemsidan som ett gammalt dokument, helt bortglömd.

Runt 2013 började jag fundera på att det var dags att ta tag i kokboken igen men jag visste inte hur jag ville att den skulle återuppbyggas. Att sitta och skriva i html var det inte tal om och jag började snegla åt wordpress. Bara tanken på att flytta över recepten (som då var runt 200) fick mig att ta en rejäl funderare men under julen så bestämde jag mig, så wordpress laddades in och recepten lades upp. Det tog drygt en vecka och otaliga timmars hårt arbete då jag svor flera gånger och frågade vad jag gett mig in på.

Så, januari 2014 körde jag igång. Att blogga var dock inte lätt för frågan kommer ju alltid upp hur privat eller inte privat man ska vara. Det är en fråga jag alltid brottas med och det är väl därför jag väljer att inte alltid skriva om allt vi gör eller vilka vi träffar, för det är inte alla som vill att ens liv ska läggas ut på nätet. Numera handlar Nicklas Kokbok inte bara om mat utan har kommit att handla om mer än så. Hittar jag något roligt ställe så tipsar jag mer än gärna om detta. Sverige är fantastiskt och vi har så många fina guldklimpar att se och upptäcka.

Hallongården i Trelleborg är ett föredöme till när det kommer att erbjuda allergivänliga menyer.

I och med att hemsidan låg i träda så många år så förlorade jag en trogen skara läsare och det är något som jag har fått brottas med. Runt 20 besökare / dag i januari 2014 till idag mellan 450-500/dag. Sedan jag kom igång igen har Nicklas Kokbok haft 1624178 besök och 203806 besökare och hemsidan växer för varje dag, vilket jag gläds åt.

2016 fick Nicklas Kokbok ett nytt utseende igen och samtidigt tog jag fram en logotype. Vi håller på att ta fram en app som dock har visat sig ta lite längre tid än planerat. Jag har börjat snegla åt youtube men känner mig inte riktigt där än. Och vi får se om det blir av.

Jag är så otroligt tacksam för det stora utbud av mjölkfria alternativ som finns idag och kärleken till att laga mat har vuxit de senaste åren. Visst, jag har perioder då jag inte vill laga mat och då vi bara äter wokat i nästan en månads tid, men liksom i vanliga livet så går bloggandet upp och ned.

Genom kärlek till mat så har jag blivit involverad i månadens gröna och fått ännu större förkärlek till att äta grönt. Genom familjens kontakter med utbytesungdomar har vi fått smaka på andra kulturer och vi har ätit oss igenom många goda måltider. För att nämna några – från Australien bland annat: pavlova, Ellas shepard pie, dumplings, från Tyskland rullader med rödkål och knödel och från Brasilien amendoim doce (kanderade jordnötter).

Så, vad skymtar bakom hörnet? Ja, det har jag absolut ingen aning om utan jag håller på så länge jag tycker det är kul att dela med mig av recept. Den dagen då det inte är roligt, då lägger jag ned men då plockas sidan också bort. Jag kommer inte att låta Nicklas Kokbok ligga i träda tio år som jag sist gjorde. Ibland så upplever jag att det är enmanskonversation men jag vet att många bloggare har det som jag, folk läser, men som besökare lämnar man inget spår förutom en siffra i statistiken. Om du tillhör en av dessa som ständigt återvänder så får du gärna lämna en rad eller två – för mig hade det varit den största gåvan när jag idag firar 1000 mjölkfria inlägg. Kram till alla er läsare!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Pesto spicy chorizo med ytterfilé (mjölkfri)

Jag fullständigt älskar peston från Nicolas Vahé och jag måste iväg och hamstra på mig fler burkar. Jag tog fram en ytterfilé som jag saltade och pepprade runt om. Jag la den i en smort form och bredde på ett tjockt lager pesto spicy chorizo. Vid sidan om la jag halverad potatis, morötter, squash, lök och paprika och sedan åkte allt in i ugnen tills köttet hade nått 70 grader. Köttet fullständigt smälte i munnen och peston gav en riktigt fin smak.

Imorgon är det fredag och det ska bli så skönt med ledighet. Vad väntar för roligt i helgen? Jo, regnar inte lördagen bort så kommer vi att bege oss in till Köpenhamn och Copenhagen Sakura Festival. Sedan hoppas vi på en lika fin 1 maj då vi ska sammanstråla med ett par goda vänner för en picknick vid havet – om vädrets makter är med oss. Har redan knåpat ihop en liten meny men den ska ju förverkligas i realiteten också. Jag har lite svårt att tänka glutenfritt.

Jag väntar hem en leverans med förhoppning att jag kommer ut och blir ännu sportigare. I samband med detta har jag suttit och tittat på en 17 minuters lång film hur jag ska montera ihop en elcykel och eftersom jag i vissa fall är född med tummen mitt i näven så ska det bli kul och se om jag får ihop den utan sammanbrott. Låter spännande va? Japp, spänningen är olidlig även hemma hos mig men mer om detta framöver.

4 portioner

 • 600 g ytterfilé
 • salt
 • peppar
 • 6 msk pesto spicy chorizo
 • 6 potatisar
 • 2 morötter
 • 1 squash
 • 1 paprika
 • 250 g champinjoner
 • 1 paket bacon

Arbetsbeskrivning:
Salta och peppra ytterfilén. Stick in en stektermometer och lägg filén i en stor form. Bred på pesto.

Ansa grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem bredvid ytterfilén. Stek svamp och bacon och häll blandningen över potatis och de andra grönsakerna. Rör om. Salta och peppra lätt.

Sätt in i 175 graders ugn och stek tills köttet nått 70 grader. Låt vila en liten stund innan du skär upp.

Sparahttps://sakurafestival.dk/

Spara

Gnocchi (gluten- och mjölkfri)

Sedan ett par veckor tillbaka äter äkta hälften gluten- och mjölkfritt och han har blivit så mycket bättre i sin mage, så vi får börja anpassa oss till den kosten. För mig innebär det att jag måste tänka om i matlagningen för jag är inte alls van att behöva tänka på gluten. Bara mjölkfritt. Det blir säkert ett bekymmer för mig när jag ska baka men det är bara att kavla upp armarna och testa sig fram.

Under de år som vi har levt med födoämnesallergi har jag aldrig ställt mig och lagat olika rätter – en för allergiker och en vanlig – utan har anpassat måltiden så att alla ska kunna äta av den. Jag älskar att laga mat men jag tror aldrig jag skulle ha tålamod att stå och tillaga olika sorters mat. Men jösses vad dyrt det är med glutenfritt. Ja egentligen är det dyrt med all specialmat. Jag skulle handla en yoghurt igår (alpro soya) och butiken tog hutlösa 32 kronor för en liter. Glutenfria lasagneplattor gick på 45 kronor. Helt sanslöst. Jag ska sätta mig i veckan och surfa runt och se vad som finns. Har du några tips till mig så tar jag tacksamt emot dom.

Häromkvällen slängde jag ihop en sallad med gnocci och det är en snabbvariant. Med snabb menar jag att jag inte lät potatisen kallna innan jag började arbeta ihop smeten hahaha . Potatisen var fortfarande varm när jag hällde i ägg och potatismjöl men det gick bra ändå att rulla bollar. Kokningen skippade jag utan stekte gnocchin istället på stekjärnet i lite olja. Tillsätter du lite hackad dill under stekningen så får du världens godaste gnocchi att servera till fisk. Bara ett tips. Jag serverade mina gnocchi med en sallad och jag åt rätten som den var, helt vegetariskt, och så åt äkta hälften det tillsammans med stekt korv. Så blev båda glada 🙂

4 portioner

Ingredienser:

 • 8 potatisar (medelstora)
 • salt
 • ½ dl potatismjöl
 • 1 ägg
 • salt
 • olja att steka i

Arbetsbeskrivning:
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet. Nu borde egentligen potatisen få stå och kallna lite, men vi var hungriga så det blev till att arbeta med varm massa. Stöt potatisen så du får en härlig massa. Knäck i ett ägg och rör ned potatismjöl. Salta. Forma till runda bollar som du steker ett par minuter på var sida.

Servera till en härlig sallad (jag gjorde en sallad på ruccola, tomater, paprika, svamp, skivade jordgubbar och sparris). Jag ringlade över lite hallonbalsamico och det blev gott. Kan ätas helt vegetarisk eller serveras till någon kött- eller korvrätt.

Mjölkfri matsedel vecka 17

I dag har varit en dag då jag ”ska bara”. Ska bara ut och gå innan jag sätter mig ned vid datorn. Ska bara vika tvätt. Ska bara dammsuga. Ska bara handla. Ska bara plocka undan lite och när jag ändå håller på så ska jag bara förbereda lunchen. Och så ska jag bara äta den. Jag ska bara, och så har halva dagen gått. Precis en sådan dag har det varit fram tills nu.

Och idag är det också tre år sedan vi besökte Tokyo så det har varit en hel del prat om gamla minnen. Vi måste börja planera vår tredje resa dit. Nu när äkta hälften har fått nytt jobb och avslutar sin (tack och lov) korta arbetslöshet så kommer vi i ett helt nytt ekonomiskt läge än vad vi hade varit om han fortsatt leva på a-kassa. Jag är mycket tacksam för att vi båda två lyckades hitta nya arbeten för det här med att bli arbetslös när man passerat 50 – det är inte det lättaste. Men det går – bara man inte ger sig.


Mjölkfri måndag den 24 april 2017

Äggstanning med prinskorv

Mjölkfri tisdag den 25 april 2017

Fiskgratäng med spenat och quinoa

Mjölkfri onsdag den 26 april 2017

Linsbiffar med chilisås och ugnsbakade rotsaker

Mjölkfri torsdag den 27 april 2017

Blomkålssoppa med smörgås. Pannkakor med sylt.

Mjölkfri fredag den 28 april 2017

Italiensk kyckling med oliver och rostad paprika med bulgur

Blåbärscheesecake (mjölkfri)

Jamen, så är det fredag och efter jobbet drar jag ut på en härlig after work med mina kolleger. Ska bli så kul och så får jag chans att prova ett nytt ställe i Lund. Jag lär säkert ta med mig lite sushi innan jag tassar hem till äkta hälften senare på kvällen. Har du några roliga fredags- och helgplaner?

Under påsk så firade vi svärmor som fyllde 90 och efter påskbuffé på Staffanstorps Gästis så bjöd vi hem alla på kaffe och tårta. Och naturligtvis fanns det med en cheesecake på ett hörn. Den här gången i form av blåbärscheesecake. Originalreceptet kommer från Arla men jag har anpassat det så det ska vara helt mjölkfritt. Jag älskar smaken av kardemumma för att inte tala om citron och blåbär som verkligen gifter sig med varandra. En toppenkaka. Jag plockade ut min cheesecake lite för tidigt så den hann tina lite för mycket. Jag tror det räcker med att den plockas ut cirka en timme innan servering.

24 bitar

Ingredienser:

 • 600 g digestivekex
 • 1½ msk stötta kardemummakärnor
 • 300 g mjölkfritt margarin
 • 2½ tsk gelatinpulver
 • 2½ msk vatten
 • 250 g frysta blåbär tinade
 • 2 stora burkar iMat Fraiche (á 500 g styck)
 • 3 dl strösocker
 • ½ tsk salt
 • skal från 1 citron
 • 3 msk citronsaft

Garnering: blåbär

Arbetsbeskrivning:
Mixa krossade digestivekex med kardemumma. Smält mjölkfritt margarin och blanda med smulorna. Tryck ut dem i en form, ca 30×40 cm. Låt gelatinpulvret svälla i vatten.

Vispa ihop iMat Fraiche, socker och salt i en bunke. Värm bären i en kastrull mixa dem släta. Låt koka upp. Ta från värmen och rör ner gelatinpulvret. Vispa ner blåbärspurén i oatlyblandningen och rör ned citronskal och saft. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Ställ kallt att stelna i minst 5 tim. Skär i rutor och garnera med blåbär.

Spara

Spara

Bulgursallad med spicy chorizo pesto (mjölkfri)

Vad har du i din matlåda idag? Jag har en fantastisk, doftande sallad med bulgur, varmrökt lax och en underbar pesto från Nicolas Vahé. För ett par veckor sedan var vi och käkade söndagslunch hos Anita på Börringekloster och innan vi landade i restaurangen så sprang vi in hos Fine and Dandy som har ett otroligt fint sortiment av möbler, delikatesser, ting för trädgård, porslin… Ja, de hade en massa fina saker som bara ropade till mig men jag lyckades handla med måtta. Jag hittade en kryddstark pesto med chorizo och den fullständigt skrek Åsa, så den fick följa med hem tillsammans med en del andra godsaker. Av peston så blev det en sallad att stoppa i lunchlådan och jag skriver inga mängder i receptet, för du kanske gör sallad till mer än en. Eller så gör du lunchlåda för två dagar. Eller så vill du ha helt andra grönsaker än vad jag har i. Bara mixa och blanda dina favoritgrönsaker och tillsätt ett par matskedar pesto. Mums.

Ingredienser:

 • ½ dl bulgur – kokt enligt anvisning på paketet
 • 1-2 msk pesto spicy chorizo
 • tomater
 • svamp
 • röd lök
 • gröna sojabönor
 • paprika
 • squash
 • varmrökt lax
 • ruccola

Arbetsbeskrivning:
Blanda den kokta kalla bulgurn med pesto. Fräs grönsakerna i olja och låt dem kallna. Blanda ned i peston tillsammans med varmrökt lax. Blanda ned ruccola.

 

Månadens gröna: Potatisrullar med sojabönor och chilisås (mjölkfri)

Ni har väl inte glömt bort månadens gröna? Jag har haft noll matinspiration sista tiden och jag är så tacksam för att tjejerna inte har kickat ut mig när jag inte lyckats komma klämma fram något bidrag. Min resa med gruppen har varit – och är – så oerhört lärorik och all inspiration som vi får av varandra – och av alla som deltar – är guld värd. Vilken vegetarisk receptbank som vi sitter på.

Värd för april månad är Annelie som driver den störtsköna bloggen Blomster och Bakverk. Annelies matbilder får det att vattnas i munnen på mig och hennes andra bilder är så otroligt vackra. Tema för månaden är P – som i potatis, palsternacka, purjolök. Eller varför inte Påsk.

Jag älskar potatis och det finns så mycket gott som man kan göra med detta fantastiska baslivsmedel. När barnen var små och vi inte hade så mycket pengar så trollades det fram många recept med potatis som huvudingrediens. Mitt bidrag för april månad är ett enkelt recept med potatis, morötter och sojabönor som serveras på en salladsbädd, gärna med lite chilisås. Jag hade en vision att rullarna skulle ligga på en fantastisk bädd av grönsaker men vår närmaste livsmedelsaffär har mycket att lära när det kommer till grönsaker. Och jag hann inte iväg till annan butik, så visualisera att rullarna ligger på en roligare bädd – det gör jag 🙂 Det är mycket möjligt det går att fritera rullarna men jag valde att steka dem i olja. Min käre make som är lite kinkig när det gäller gröna rätter tyckte det var riktigt gott, så det är ett bra betyg 🙂

12 rullar

Ingredienser:

 • 600 potatisar (medelstora)
 • 1 stor morot
 • 1 dl gröna sojabönor
 • ½ dl imat fraiche
 • salt
 • peppar
 • kummin
 • panko
 • olja

Arbetsbeskrivning:
Skala och dela potatis och morot i mindre bitar. Koka tills det är klart och häll av vattnet. Stöt potatis och morot så du får en len massa. Tillsätt sojabönor och imat fraiche. Smaka av med salt, peppar och kummin. Forma till rullar och rulla i panko och stek ett par minuter på var sida. Servera på en grönsaksbädd med chilisås.

Mjölkfri matsedel vecka 16

Sista dagen på påskledigheten och idag ska pyssla om hemmet. I går var vi iväg och åt en riktig gofrukost med bacon, ägg och fantastiskt bröd hos mina föräldrar och sedan drog vi iväg till stugan för att börja damma av den inför kommande säsong. Veckans bild är verklig jag i ett nötskal och det var väl därför som Nicklas dokumenterade det för att jag skulle se hur löjlig jag ser ut hahaha. Hinner inte ens få av mig ytterkläderna innan jag börjar städa. Det vore nog inte helt fel om jag kunde stanna upp och ta ett djupt andetag innan jag påbörjar nästa projekt.

Jag har glömt bort att berätta att på långfredagen var vi tvungen att åka in till veterinären med vår lilla Smula. Som en del kanske vet så är hon en hittekatt och hon trivs allra bäst inomhus hos oss. Dock går hon ut på drygt en 15-minuters runda var dag för att kolla vad grannskapets övriga katter gör och när hon återvände på Skärtorsdag så var hon inte lik sig själv. Hon kröp bara ihop och ville vara ifred. I fredags kunde den lilla raringen knappt gå utan bara skrek när man tog i henne så vi åkte in till djursjukhuset där man misstänker att någon sparkat henne på bröstet och på ryggen. Jag finner knappt ord och det är lika bra jag sätter punkt här innan jag skriver något riktigt fult!


Mjölkfri måndag den 17 april 2017

Har du rester från påskbordet? Gör en laxpudding eller en god pytt.
Om inte så passar det kanske med en vegetarisk pizza?

Mjölkfri tisdag den 18 april 2017

Tonfiskbollar med  sesamfrön och ugnsbakad sötpotatis

Mjölkfri onsdag den 19 april 2017

Korvstroganoff med kokt ris

Mjölkfri torsdag den 20 april 2017

Broccoligratäng med kassler

Mjölkfri fredag den 21 april 2017

Kycklinggryta med savojkål och potatisklyftor

Spara

Spara

Brownies på youtube

God morgon. Migränen är nästan borta och endast en dov, irriterande huvudvärk är kvar. Men idag skiner solen så det gäller att ta tillvara på de ljusa och varma timmarna. Flera har varit på mig att jag ska filma matlagningsprocessen men jag har varit lite tveksam om jag ska ge mig på det. Känner inte riktigt att jag har utrustning och tålamod för det, men jag har i alla fall gjort ett försök, så först ut är min goda brownie. Inser att både ljus och annat kunde vara bättre men jag får ha en inlärningsprocess. Hela receptet hittar du här. Ha en fortsatt skön påsk.