Home » Blogg

Vilse i vardagen och Långsamma fläskkotletter (mjölkfri)

Redan onsdag – lill-lörddag – och min arbetsvecka började i måndags med att jag körde iväg bilen till  skadebesiktning. Jag måste erkänna att det här med vägbeskrivningar inte riktigt är min grej.

Jag var på två olika ställen, innan jag slutligen kom rätt på det tredje. Varför ska man lita på gps:en? Att ta hjälp av karta – är ju bara för loosers (säger hon som har noll koll på omgivningen). Jag tror att antingen har man det i sig, att man hittar till saker och ting, eller så är man som jag och Nicklas. Vi vet aldrig var vi är eller hur vi kom dit, men det ordnar sig alltid på något sätt och vis. Och det mest underliga är att vi två alltid får agera reseledare, så någonstans i all galenskap så måste vi ju göra rätt.

Äkta hälften börjar vänja sig vid mina vägbeskrivningar som, typ, kan låta så här. Kör över en kulle (jag har ingen aning på vilken väg jag är eller orterna runt omkring) och fortsätt tills du kommer fram till rondellen. Där står ett  gult hus med röda knutar och bredvid huset finns det en hage med tre hästar. Och 99% av gångerna vet han exakt vart jag är på väg, så kom inte säg att jag inte har koll på detaljerna hahaha.

Under julhelgen blev jag påkörd av en bil som hade alldeles för bråttom och hade jag inte styrt ut i mötande fil (där jag redan kollat av att jag inte mötte någon) så hade passagerarsidan fått sig en rejäl smäll och jag vill inte tänka på vilka eventuella skador Nicklas kunde ha fått. Nu klarade sig bilen rätt bra, och jag kom undan med endast ett par lackskador. Jag erkänner dock att jag inte var världens gladaste människa när jag klev ur bilen för att skriva skaderapport och inspektera skadan. Här har jag kört omkring i 30 år utan incidenter och så möter man en dam med blyklump på foten. Har man så jävla bråttom att komma i tid till flyget – då är man för sent ute. Hon tog i alla fall på sig skadan, så jag slapp betala självrisk, men det innebär att jag kommer att vara utan min älskade Lexus i 10 dagar. Mama is not happy, även om jag har hyrbil. Men, som sagt, det är bara materiella skador. Det kunde ha gått bra mycket värre. Jag åkte på ett rejält migränanfall timmarna efter olyckan och har gått hos sjukgymnast för att behandla nackvärk, men nu är det bra.

Det var så länge sedan vi åt fläskkotletter och vi lät dem puttra långsamt tillsammans med passerade tomater och ajvar. De blev riktigt möra och vill du inte steka dem på spisen går det lika bra att låta rätten sköta sig själv i ugnen.

4 portioner

Ingredienser:

  • 4 fläskkotletter
  • salt
  • peppar
  • mjölkfritt margarin
  • 1 förpackning passerade tomater
  • 3 msk ajvar
  • 1 ask tomater
  • 1 orange paprika
  • 2 Pimientos de Padrón (små gröna paprikor)
  • 1 kruka persilja
  • scharlottenlökfond att smaka av med

Så här gör du:
Salta och peppra kotletterna och bryn dem lätt i mjölkfritt margarin. Blanda passerade tomater med ajvar och häll blandningen över kotletterna. Lägg ner strimlad gul paprika, hel grön paprika och tomater och sänk värmen. Lägg på ett lock och låt småputtra i 45 minuter. Smaka av med scharlottenlökfond och rör ned persilja strax innan servering.

Vi serverade köttet med wokade grönsaker och potatis, men det går lika bra med kokt potatis eller ris.

Kokosgurt

Välkommen kokosgurt! Ännu ett mjölkfritt alternativ finns att köpa, i och med att kokosgurt lanseras på den svenska marknaden och det är toppen för alla som inte tål soja. Kokosgurt är ett kokosbaserat yoghurtalternativ och finns i fyra smaker: naturell, jordgubb, mango & passionsfrukt och blåbär, 120 g. Kokosgurten är vegansk, gluten- och mjölkfri och alla fyra smaker finns att köpa i ICA-butiker från vecka 7, 2018.

Det UK-baserade företaget, The Coconut Collaborative,  grundades 2014 av James Averdieck. The Coconut Collaborative har byggt ett starkt varumärke med dess utsökta produkter och sitt starka sociala engagemang. Företaget har en bred produktportfölj med kokosbaserade alternativ för yoghurt, glass och desserter vilket kanske kan innebära att fler kokosbaserade produkter kan komma att köpas i svenska butiker framöver.

Köttgryta med kokosmjölk

Fredagens middag – som var så god. En kryddig gryta med smak av ingefära och koriander. Risnudlar i sig är ju väldigt smaklösa men de fick en helt annan smak genom att tillagas i köttspadet. Pimientos de Padrón är små gröna paprikor och att äta anses av några som rysk roulette, då var tionde paprika är het. Vår gryta innehöll dock inga överraskningar, utan vi klarade oss undan utan att svetten rann från ansiktet. Jag gillar att göra storkok för det man inte äter upp nästa dag, det blir matlådor att ta med sig till jobbet. Vi är ju bara två som bor hemma nu och det är inte alltid helt enkelt att tänka om och bara göra mat för två. En period var vi ju sex stycken och jag tyckte att det enda jag gjorde då var att bära hem mat och att sedan stå och laga den. Så takterna att laga mycket mat, det sitter fortfarande i.

6 portioner

Ingredienser:

  • 1 kg grytbitar, av nöt
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja eller margarin
  • 1 gul paprika
  • 3 st Pimientos de Padrón (små gröna paprikor)
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen koriander
  • salt
  • peppar
  • 400 g kokosmjölk
  • 1 ½ burk vatten
  • risnudlar för 4 portioner

Så här gör du:
Skär köttet i mindre bitar. Skala och grovhacka löken. Dela, kärna ur och strimla den gula paprikan. De gröna ska vara som de är.

Bryn köttet i omgångar i lite fett och lägg över i en gryta. Blanda i ingefära, koriander, salt och peppar. Fräs lök och paprika och blanda allt i grytan. Lägg ner den gröna paprikan (som ska vara hel).

Häll i kokosmjölken och 1,5 burk vatten.

Koka upp under omrörning och låt koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 45 minuter. Rör om då och då.

Lägg ner risnudlarna, sjud några minuter och smaka av om det behövs mer kryddor.

 

 

Mjölkfri matsedel vecka 8

God morgon. Hoppas att allt är bra så här på söndag morgon. Så, vad väntar er för kul idag? På min korta lista står att handla en hårfön, för den dog igår och jag blir alldeles lockig om jag låter håret torka på egen hand. Och för resten har jag inte tid att vänta på att det ska torka på morgnarna. Jag brukar stiga upp vid halv sju och vid sju står jag duschad, fönad, sminkad och påklädd vid dörren, redo att omfamna dagen. Rutinerna sitter i 🙂

Igår stod jag och gjorde ett par sorters sylt, för äkta hälften äter alltid sylt på sina mackor. Jag skulle aldrig kunna börja morgonen med en sådan sockerchock men det är tur att man är olika. Och när jag tänker efter så innehåller min soygurt säkert lika mycket socker så vem är jag att uttala mig hahaha

Förresten, jag vill påminna nytillkomna läsare att Nicklas Kokbok även finns som app. Varianten för Iphone finns här och för Android här. Ha en fortsatt skön vecka, och ni som har sportlov nu, njuuut!


Mjölkfri måndag den 19 februari

Korvlåda med rosmarin

Mjölkfri tisdag den 20 februari

Torsk med kaviarsås

Mjölkfri onsdag den 21 februari

Morots- och spenatlasagne

Mjölkfri torsdag den 22 februari

Ajvarköttullar med råstekt potatis

Mjölkfri fredag den 23 februari

Kyckling med currysås

Boktips: Hemmet av Mats Strandberg

Inlägget innehåller reklamlänk

Fredagsfeeling och när jag kommer hem ska jag dra igång ett långkok – vi talar om högrevsgryta fullproppad med paprika och kokosmjölk. Mums. Under tiden grytan puttrar på spisen så ska jag ägna mig åt favoritsysselsättningen – att läsa. Om ett par veckor drar bokrean igång och i går kväll satt jag och bläddrade i ett reklamblad och kunde då sätta kryss på nästan vartenda bok att ”den har jag läst”.

Älskar att läsa och ett liv utan böcker vore onekligen tomt. Dock tillhör jag inte dom som kan lyssna på ljudböcker, utan jag vill behålla känslan att hålla i och läsa en bok.

För ett par år sedan fattade jag beslutet att sluta köpa böcker och sedan dess är jag en trogen besökare i kommunens bibliotek, vilket innebär att kommunens utlåning har tredubblats (jag skojar bara...) . Varannan vecka bär jag hem x antal böcker och  kan knappt bärga mig tills jag får slå mig ned med en bok i handen.

Nästa stora steg var att göra mig av med alla mina böcker. Bakgrunden till detta drastiska beslut – att skiljas från  mina böcker – berodde på att, antingen så gjorde jag mig av med dom – eller så köpte jag ett större hus. Bara att damma alla bokhyllor och böcker var ett flerdagsprojekt – och det finns bättre saker att göra än att städa. Som att läsa. Det var inte något lätt beslut att fatta, och jag tror att alla bokälskare vet vad jag talar om. Det är nästan som att svära i kyrkan, att göra sig av med en bok. Men det går – även om det känns tungt.

Och när vi ändå talar om böcker så måste jag få tipsa om en mycket spännande bok som jag just avslutat, Hemmet av författaren Mats Strandberg. Boken var kusligt spännande och jag erkänner att jag inte var helt nöjd med att behöva sova ensam på kvällarna när jag la boken ifrån mig. Skräcken att förlora kontrollen över sig själv är så påtaglig i boken och kryper verkligen in i skinnet på läsaren.

Boken handlar om Joel som är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han tvingas, mycket motvilligt, bli förälder till sin mamma Monika som flyttar in på demensboendet Tallskuggan. Mamma Monika blir allt sämre och tycks veta saker som hon inte borde veta och skrämmer bort personal från jobbet. Ingen tycks vilja vara i närheten av henne. Det är nästan som om något okänt tagit över henne och hon lämnar meddelanden där hon ber om hjälp – att någonting tagit över hennes kropp. Man får följa Joels kamp, när han tillsammans med sin barndomsvän Nina försöker hjälpa sin mamma, och jag måste få säga att upplösningen är nästan ännu mer skrämmande.

Boken Hemmet finns bland att köpa hos Adlibris och kostar där 205 kronor. Du kan också köpa den som storpocket hos Bokus och där kostar den 99 kronor. Den finns också som ljudbok för den som så önskar.

Ha en skön helg. I morgon kommer det upp ett recept.

 

Feijoada – gryta från Brasilien (mjölkfri)

Det här receptet, Feijoada, har legat som utkast i över ett år och det beror inte på att det inte smakade bra, för det gjorde det, men bilden. Hur ska man ta ett bild på en maträtt som är svart och brun? Så kisa lite med ögonen när du tittar på bilden och låt den inte misströsta dig. Den här rätten kommer aldrig att få första pris i klassen vacker maträtt – för den är som sagt, ja… svart,  och det ser inte det minsta lockande ut när man lägger upp den på en tallrik. Sugen på att testa? Det ska du absolut göra, för trots min beskrivning är den så god!

Jag trodde jag helt hade misslyckats när jag skedade upp Feijoada till vår då brasilianska utbytesstudent, men Janainja sken upp som en sol när hon smakade på rätten och sa att den smakade precis som hemma hos henne. Och att rätten har precis samma utseende hemma hos dom – så det beror inte på min matlagning. Rätten ska se ut som den gör!

Under de månader som Janainja bodde hos oss, fick jag lära mig att bönor ingår i nästan all mat som de äter hemma hos henne i Brasilien. Och paradrätten som de äter varje dag, i hennes familj, är bönor och ris. Här i Sverige har vi ju vita bönor, svarta bönor, kidneybönor med flera bönor och det finns samma sorter i Brasilien, men svarta bönor går bara under namnet bönor (de kallar den alltså inte för svarta bönor) för det är just svarta bönor som är den vardagsböna som de äter varje dag. Hennes familj har inte med sig matlåda, utan varje lunch, åker de hem, lagar mat som oftast är svarta bönor och ris – och sedan åker de tillbaka till sina jobb och skolor. Det skiljer en hel del mellan våra länder.

Så hur går det till att göra rätten? Ja, det är enkelt. Bara följ receptet  – och så kan du servera en rätt från Brasilien.

4-6 portioner

Ingredienser

  • 350 g rökt fläsk
  • 300 g chorizo
  • 1 röd lök
  • 1 vitlök
  • 1 grön chili
  • mjölkfritt margarin
  • 3 förpackningar svarta bönor, á 380 g
  • ca 4 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Arbetsbeskrivning:
Skär fläsk i mindre bitar och chorizo i slantar. Skiva röd lök, vitlök och grön chili. Bryn allt i mjölkfritt margarin. När det fått färg tillsätter du de svarta bönorna (häll av vattnet och skölj). Häll på vatten så det täcker, lägg i lagerblad och grönsaksbuljong. Sänk värmen och låt småputtra på svag värme i ca 1½-2 timmar.

Sponsrat inlägg: Byxa med vit revä

Inlägget innehåller reklamlänkar

Älskar mina nya byxor, som är så mjuka och sköna och som jag köpt från Fanny Michel. Byxorna är toppensköna att ha på sig med en t-shirt, antingen man är på språng någonstans eller när man går hemma och skrotar. Du hittar byxorna här och de kostar 499 kronor. Byxorna är rätt stora i storlek. Jag köpte S och de sitter hur bra som helst.

Liknande byxor, men en hundralapp billigare finns hos Nelly och där kostar de 399 kronor. Hittade också en svart topp som kostar 119 kronor och är ett riktigt fynd. Blir du sugen på silverpumpsen så är de nedsatta med 50% och kostar nu 199 kronor. Jag personligen hade nog fått använda en gårollator om jag skulle vara på språng, iförd dom, en hel dag, haha. Det är så himla snyggt med högklackat, men jag klarar inte längre av att gå i högklackade skor en hel dag. Tänk, det trodde jag aldrig när jag var 25. Jaja, man anpassar sig efter de förutsättningar man har 🙂

Fettisdag

I morgon är det fettisdag och naturligtvis kommer en semla att serveras till kvällsfikat. Är det fler än jag som tycker att det gått överstyr när det handlar om semlor? (Ja, jag är väl kanske inte rätt person att uttala mig eftersom jag gjort både blåbärs- och jordgubbssemlor, men de ser i alla fall ut som semlor). Årets semla lär vara  en nachossemla – trekantiga brödbitar som doppas i mandelmassa och grädde – som Roy Fares och Mattias Ljungberg knåpat ihop. Jag tror det började spåra ut omkring 2015 och sedan dess har jag läst om bland annat prinsessSemla, semlawrap, korv med brödsemla med flera.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Men här är det inga konstigheter (ja, förutom då mina som smakar blåbär och jordgubb men de kan du skippa). Jag bjuder på en minisemla i form av mjuk slät bulle som fylls med egenhändigt gjort mandelmassa och mjölkfri grädde. Mums!

Mjölkfri matsedel vecka 7

Doften av sommar genomsyrade hela huset igår eftermiddag när jag torkade jordgubbar. Jösses så sött och gott det doftade. Det är nästan så man kan känna våren och sommaren banka på dörren. Rent himmelskt. Senare gjorde jag en stor laddning flingor, så nu klarar vi oss ett tag. Egenhändigt gjorda flingor är så mycket billigare att göra själv och smaken är fantastisk.

Hittar du inte savojkål till veckans matsedel, så går det precis lika bra med vitkål. Grönsaker i säsong under februari är bland annat  kålrot, morötter, jordärtskocka, palsternacka , potatis och vitkål och jag är barnsligt förtjust i rotmos, som jag tycker är så gott istället för vanlig potatismos. Vitkål är ju fantastikt gott om man stuvar den eller varför inte göra kåldolmar eller kålpudding.


Mjölkfri måndag den 5 februari

Ugnsbakad grillkorv med rotmos

Mjölkfri tisdag den 6 februari

Fiskgratäng med spenat och quinoa

Mjölkfri onsdag den 7 februari

Pad thai

Mjölkfri torsdag den 8 februari

Blomkålssoppa

Mjölkfri fredag den 9 februari

Kycklinggryta med savojkål och potatisklyftor

Pasta med kräft- och spenatsås (mjölkfri)

I går kväll gjorde jag en laddning pasta med kräft- och spenatsås och det var så smaskelismaskens. Jag vet inte riktigt varför jag började associera till vår- och sommar när jag stod och tillagade rätten, men kanske det beror på att kräftor tillhör sensommaren. Jag använder dock inga färska kräftor i såsen, utan fuskar med kräftor som ligger i lag.

Om en stund ska jag börja förbereda helgens inköpslista, ska bara stämma av med äkta hälften när han kommer hem. OS har startat så det innebär att jag är ”sportänka” under ett par veckors tid, då äkta hälften ska försöka hinna se så mycket sport som möjligt. Inte för att det gör mig något, jag kommer att fylla tiden med annat.

Jag funderar på att bland annat göra granola i helgen. För ett par år sedan hade jag mani på hemmagjord granola men jag har inte gjort egen sedan 2015, så det är hög tid att börja igen. Funderar på granola med torkade jordgubbar men man vet aldrig var det slutar när jag börjar. Vi får se.

Vi kommer jag troligtvis att köra igång med matkasse igen men det blir bara varannan vecka. Tycker det är ett bra komplement då jag slipper fungera vad vi ska äta. Köper vi också 4 portioners så blir det mat till lunchlådan, för hör och häpna, jag har börjat tröttna på varmrökt lax och ägg hahaha. Det tog bara 2,5 månader.

2 portioner

Ingredienser:

  • 2 portioner kokt pasta
  • Cirka 1,5 dl frusen spenat
  • 0,5 röd paprika, tunt skivad
  • 1 burk kräftor i lag
  • 1-2 dl oatly fraiche
  • hummerfond att smaka av med
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Lägg spenaten i en gryta och sätt på plattan. Rör om tills spenat smält. Rör ned oatly fraiche och blanda ned paprikan. Använd den mindre mängden om du inte vill ha så mycket sås. Låt koka någon minut. Rör ned kräftstjärtar och smaka av med fond, salt och peppar. Blanda såsen med pastan och servera.