Home » Blogg

Japansk cheesecake

Så här mitt i sommarvärmen bjuder jag på en liten annorlunda cheesecake, nämligen en japansk sådan. En japansk cheesecake skiljer sig helt från vanliga cheesecakes då den är fluffig och nästan har en svampliknande struktur än klassisk cheesecake då den påminner om sufflé. Kakan smälter dock i munnen och går att äta varm, om du inte vill vänta på att den ska kallna.

Ingredienser:

  • 5 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 225 gram Planti naturell cooking fraiche
  • 1 dl sojadryck
  • 30 g mjölkfritt margarin
  • 100 g vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • skal samt saft från 1 lime

Så här gör du:
Sätt ugnen på 170 grader och sätt i en braspanna som är fylld med vatten. Klä en form, cirka 20 cm, med bakplåtspapper. Låt bakplåtspapperet sticka upp så att du kan lyfta ur kakan ur formen.

Börja med att separera äggen. Lägg äggvitor i en skål och äggulor i en annan. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa ett par minuter.

Vispa ihop Planti naturell cooking fraiche med sojadryck. Tillsätt det mjuka smöret, lite i taget och fortsätt vispa.

Rör ned vetemjöl, salt, potatismjöl, skal och saft från 1 lime. Rör ned äggulorna och fortsätt vispa. Vänd slutligen ned äggvitorna.

Häll smeten i formen. Slå formen ett par gånger mot bakbordet så att eventuella bubblor försvinner.

Sätt in formen, i vattnet, och låt kakan baka i cirka 1 timme och 20 minuter. Kakan ska kännas torr när du sticker i en pinne.

Öppna ugnsluckan lite och låt nu kakan stå i den avstängda, varma ugnen i 1 timme.

Ta ut kakan från ugnen, lyft upp den ur formen och ställ den på en tallrik. Lägg över ugnsformen. När kakan är kall, sätts den i kylskåp och får vila över natten.

Kakan, som dekoreras med florsocker, ätes som den är eller serveras tillsammans med lite färska bär och växtbaserad grädde.

Wraps med laxröra (mjölkfri)

Riktiga sommarwraps med smak av lax, dill och potatis som passar så bra att stoppa ned i picknickkorgen. Jag gjorde mina laxwraps dagen före men föreslår att du gör dem samma dag som de ska ätas, då de annars blir rätt mjuka.

Cirka 12 stycken

Ingredienser

  • 600 g kokt, mosad färsk potatis
  • 200 g smulad gravad lax
  • 1 finstrimlad purjolök
  • 0.5 dl finhackad dill
  • 1 citron, pressad saft
  • 2 msk majonnäs
  • Sriracha mayo – smaka av
  • sallad
  • svartpeppar
  • salt
  • 3 st tunnbröd

Så här gör du:
Blanda potatis, lax, dill och purjolök. Pressa i citronen, salta och peppra. Bred tunnbrödet med majonäs. Lägg ett blad romansallad på tunnbrödet och lägg på laxröran.
Vik ihop och servera.

Potatissallad med rökt sill

Ja, jösses vilka tiopoängare denna måltid var. Jag gjorde en potatissallad, den vi bjöds på när vi var i Linköping, och tanken var att vi skulle äta kallskuret kött till det.

Nicklas sambos föräldrar bjöd på denna fantastiska potatissallad och det är Ernst som är pappa till detta goda recept. Jag älskar potatissallader som inte har en massa majonnäs i sig och basen till denna potatissallad är en massa, goda, gröna kryddor samt rapsolja, citron och honung. Se till att du använder en riktigt god honung – det vinner receptet på sig.

Vi skulle som sagt ha ätit kallskuret men när vi var i vår butik såg vi att det fanns sill och då väcktes tanken att röka sillen. Min varmrök har sagt tack och adjö men vi bestämde oss för att prova i vår grill – och det blev hur bra som helst.

Jag hade gärna sett att vår sill blev lite kraftigare rökt men då äkta hälften har problem med magen så körde vi en mildare variant, så den tid jag angett nedan kanske inte helt stämmer. Prova dig fram.

4-6 portioner

Potatissallad

Ingredienser:

  • 800 g potatis
  • 1 knippe dill, 20 gram
  • 1 knippe persilja, 20 gram
  • 1 knippe gräslök, 10 gram
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl saft av en citron
  • 1 msk honung
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • evt 1 knippe rädisa

Så här gör du:
Koka potatisen och skär i stora bitar, smaksätt potatisen när den är varm.


Hacka de färska kryddorna. Häll över rapsolja, citronsaft och blanda med honung. Salta och peppra. Smaka av och blanda ned kryddor och oljeblandning i potatis. Skiva i rädisor och rör ned i potatissalladen.

 

Rökt sill

Ingredienser:

  • 1 kg sillfiléer
  • salt
  • smaksätt sillfiléerna med: hackad dill eller chiliflakes eller pepparmix
  • alspån

Så här gör du:
Salta och smaksätt sillfiléerna.

Tänd grillen (vi använder kolgrill). Häll alspån i en grillsäker form och placera formen över kolen när kolen är klar.

Lägg fiskfiléerna högst upp i grillen, stäng locket och grilla. Våra sillfiléer tog cirka 20 minuter att bli färdigrökta.

Linköping

Jag är inne på andra semesterveckan och det har blivit en hel del hemestrande. I måndags morse satte vi oss dock i bilen för att köra till Linköping, för en liten minisemester, där vi passade på att umgås med son och sambo som bor i denna vackra stad.

Vi körde redan vid sju på morgonen och var uppe i Linköping strax efter elva. Första stoppet på vår resa blev i deras trevliga lägenhet där de bjöd på en fantastisk lunch. Efter den tog vi bilen ned till hotellet, checkade in och sedan begav oss iväg för att bli guidade i stan.

Scandic City Linköping
Vy från vårt rum på fjärde våningen

Linköping är en jättemysig sommarstad och vi gick runt ett par timmar. Vi hade planerat att ta en fika på Berget Café och Tehus men tyvärr så var det stängt så vi hamnade istället på restaurang Hamlet där jag provade en aperol spritz för absolut första gången. Och det blir inte den sista. Jösses vad god den var. Ett par killar satt och spelade irländsk musik och det var supermysigt att sitta där och umgås.

Middag blev det på Sushi Yama då sushi är ett säkert kort för oss med alla våra olika allergier. Sushin smälte i munnen och jag som vanligtvis bara brukar få i mig 4-5 bitar måste ha varit vrålhungrig eftersom jag åt alla 10 bitar.

På kvällen tog Bosse och jag en promenad vid sjön och det var en riktigt härlig ljummen sommarkväll.

Frukost åts vid niotiden och nere i frukostrestaurangen fanns det plasthandskar och handsprit som alla ombads att använda, så det kändes skönt att Corona tas på allvar. Något jag dock uppmärksammade under vår Linköpingvistelse var att här gick ingen omkring med munskydd. Nere i Skåne ser man folk med munskydd precis överallt.

Därefter tog jag, med paraplyet nedpackat, en promenad upp till Nicklas lägenhet och sedan fortsatte promenaden mot Gamla Linköping, som är ett friluftsmuseum. Vilket härligt besöksmål och jag älskar gatuteater. Det var supermysigt även om regnet började droppa och vi gick runt i ett par timmar. När regnet slutligen bröt ut så passade vi på att ta en fika och mellan de kraftiga regnskurarna lyckades jag sedan ta mig ned till hotellet där vi mötte upp äkta hälften.

På eftermiddagen blev det en tur till Bergs slussar. Den fantastiska slusstrappan Carl Johan, med sina 7 sammankopplade slussar höjer eller sänker båtarna hela 18,8 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn och slusstrappan är även Göta kanals längsta. I Berg finns ytterligare två dubbelslussar, Oscars sluss och Bergs sluss. Jösses vad det blåste. Det gick knappt att stå upprätt och det var nästan så jag önskade att jag haft handskar med mig.

Kvällen avslutades i Borensberg där vi träffade Nicklas sambos föräldrar och de bjöd på en helt gudomlig potatissallad med kallskuret. Otroligt gott och det är ett recept som jag själv måste göra längre fram.

Då var vi framme vid onsdagen och dagens frukost fick verkligen räknas som ett skämt. Ja, ska sanningen fram så räknades dagens alla måltider som ett skämt. Vi åt frukost vid halv nio och då fanns knappt något glutenfritt bröd och även annat bröd var slut. Det blev kaffe för äkta hälften och så ett ägg till mig. Men ägg och kaviar är gott 🙂

Vi åkte till Flygvapenmuseumet men då vi glömt boka besök så blev vi inte insläppta. Så här i Coronatider är det många ställen som börjat med besöksbokning och det tycker jag är bra, då antalet besökare kan begränsas. Felet låg helt på vår sida men istället besöker vi det nästa gång vi kommer upp. Däremot så fick vi en tur utomhus och jag som är oerhört fascinerad av flygplan var mer än nöjd.

Istället åkte vi till Vadstena Kloster som är en lika härlig sommarstad som Linköping. Vi vandrade upp och ned för kullerstensgatorna, kikade in på olika ställen och bara njöt. Vi har försökt att vara ute så mycket som möjligt under vår minisemester – även fast det regnat – och det känns i benen att vi trampat på mer än vanligt. Jag är mer än nöjd med allt vi hunnit med på ett par korta dagar.

Bokkiosk – vilken rolig idé

Ett minus var dock vår lunch. Vi åt lunch på Rådhuskällaren i Vadstena och tre av oss hade beställt hamburgare. Sonen åt en fantastisk abborre – men vi andra kunde inte äta hamburgaren som smakade så konstigt.

Jag försökte övertala sonen att äta upp min hamburgare men till och med han ratade den

En kypare kom fram och frågade om maten smakade bra och han blev nog helt chockad när vi sa att hamburgarna var fullständigt oätliga. Han försvann så vi fördrev tiden med att äta upp all vår pommes frites och sallad. Han återkom när vi ätit klart allt utom burgarna med bröd och frågade då om vi ville ha annat – men då kände vi att det var läge att gå därifrån. Nästan 800 kronor för tre oätliga måltider kändes som ett rent skämt.

Nu är vi hemma igen så nu väntar ett par dagars hemestrande innan stora allvaret drar igång igen.

Melongazpacho med pizzabullar

Ett riktigt smaskigt picknickrecept från Coop – en svalkande kall gazpacho med melon, selleri, grön chili, bladspenat och lime. Den kalla soppan är en fräsch sommarlunch på picknickbordet och avnjutes bäst  under varma temperaturer. Just nu råder det ingen högsommarvärme varför det kanske hade varit bäst med en het chili men servera melongazpachon tillsammans med pizzabullar med pesto. Receptet räcket till cirka 10 stycken på ett buffébord.

Ingredienser

  • 1 kg nätmelon, i bitar
  • 1 gurka, i bitar
  • 2 stjälkar blekselleri, i bitar
  • 1 purjolök
  • 1 grön chili, hackad
  • 30 g bladspenat
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3-4 dl kallt vatten (tillsätt mer om du inte vill att soppan ska vara så tjock)
  • 2 lime, pressad saft
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • ev färsk mynta, till servering

Så här gör du:
Mixa melon, gurka, selleri, lök, chili och spenat slätt. Värm lite av vattnet och smält ut buljongtärningen i det.
Häll buljongen, resten av vattnet, limesaft, olja och vinäger i mixern. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt. Låt soppan bli riktigt kall. Servera i glas och toppa ev med färsk mynta och selleristjälkar.

Serveras tillsammans med pizzabullar med pesto.

Familjedag a´ la Coronaedition och Pastasallad med spenatpesto

Lagom till vår årliga familjepicknick hittade sommaren tillbaka till Skåne, så med start fredag eftermiddag bjöds vi på strålande solsken med ljumma sommarvindar. Mina bröder (från Göteborg och Umeå) med familj dök upp hos oss och kvällen inleddes med en himmelsk potatisgratäng, grillad vildsvinskorv, grillad kyckling och ytterfilé.

Tyvärr så finns inga bilder på denna otroliga måltid, men potatisgratängen är något som äkta hälften måste trolla fram igen, så jag kan dela med mig av receptet på bloggen. Vi är alla helt eniga om att potatisgratängen var något utöver det vanliga. Jösses vilken karl jag har 🙂

Men låt oss återgå till lördagens familjepicknick. Varje sommar arrangerar vi en riktig familjedag då vi packar in oss i två bilar och hittar på en massa hyss på de skånska sommarvägarna. I år blev det dock en coronaedition, så vi bestämde att träffas på Svaneholms Slott, som bara ligger ett par kilometer från mina föräldrars hus.

På lördag förmiddag gjorde jag pastasallad och därefter plockades maten fram och som vanligt är det bara att inse att jag gått all in, som vanligt. Jag hade förberett en massa mat som bara kunde plockats fram ur frysen. Vi hade kunnat sälja mat – men hellre för mycket än för lite.

Väl framme vid Svaneholms Slott gick vi in  i den vackra trädgården som tas om hands av Skurup Söderslätts Trädgårdsförening. Trädgården är en liten oas alldeles bredvid själva slottet och där finns gott om bord för mysiga fikastunder. Vi hittade ett bord med plats för 10 och med tanke på det avstånd som nu ska hålla, så var det perfekt. Trädgårdsdynor låg i låda så det var bara att packa upp och sedan duka upp alla gottigheter som jag tagit med mig.

Det jag  plockat med mig i picknickkorgen var

Alla recepten kommer upp på bloggen – jag ska bara hinna skriva dem:)

Hjärtat 🙂
Lagom Coronaavstånd

Efter en lång, ljuvlig lunch promenerade jag och pappa runt Svaneholms sjön medans de andra hittade en skuggig plats vid slottet för lite familjespel.

Familjeklanen. Rad två: Jag, äkta hälften, lillebror Per, storebror Olle, Pers fantastiska fru Pia. Nedre raden: pappa och mamma

Och då var det dags för en riktigt somrig pastasallad med pesto på spenat och vegansk parmesanost. Pastasalladen räcker till minst 12 st på buffébord och är så jäkla god. Du kan använda pastasalladen som en rätt i sig eller servera den till grillat eller kallskuret. På ett buffébord räcker salladen till minst 12 portioner naturligtvis beroende på hur många andra smårätter du serverar.

Använd pastasorten penne eller rättare sagt penne rigate, räfflade pennor på italienska som passar till både rinnigare och lite kraftigare såser och naturligtvis är en given ingrediens i pastasallader.

Ingredienser

  • 500 g pasta, t ex penne
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 400 g körsbärstomater på kvist, halverade
  • 125 g rädisor, tunt skivade
  • 1 purjolök, tunt strimlad
  • 1 röd paprika, runt skivad

Spenatpesto

  • 35 g färsk babyspenat
  • 2 dl grovriven vegansk parmesan
  • 0.5 dl pumpakärnor
  • cirka 0,5 dl rapsolja
  • 0.5 citron, pressad saft
  • salt och svartpeppar

Så här gör du:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och spola i kallt vatten.

Senatpesto: Mixa spenat, parmesan, pumpakärnor och olja till en grov pesto. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Blanda pastan med peston. Vänd ner tomater, rädisor, purjolök och paprika

Xante-rutor i långpanna (mjölkfri)

Äntligen semester och med den så tittade också solen fram. Jag har sett fram emot denna ledighet och våra planer är att ta dagen som den kommer. Vi har ingenting speciellt inplanerat utan ska ta dagen som den kommer. Mina två bröder med familj kommer förbi senare ikväll och då blir det grillat och ett glas vin. Äkta hälften har lovat att göra en riktigt god potatisgratäng som vi ska ha till grillad vildsvinskorv, fläskytterfilé och kyckling. Vi rensar ju ut frysen så därav en massa ihop plock.

Idag bjuder jag på en riktigt god kaka, som definitivt inte är barnvänlig, men den passar oss vuxna. Xante Coconut Cream & Pear är en vegansk likör och den är riktig smarrig. Jag är svag för just Xante och för ett par år sedan gjorde jag en riktig god glass. Prova gärna Xanté Poire au Cognac-glass också.

Ingredienser:

  • 4 dl vetemjöl
  • ¾ dl strösocker
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • ½ dl sojamjölk
  • 1 ägg

Fyllning

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 200 g riven mandelmassa
  • 100 g rostade hasselnötter
  • 400 g chokladsockerkaka
  • 2 msk hallonsylt
  • 1–2 msk Xanté Coconut Cream & Pear

Glasyr

  • 3 dl florsocker
  • ca ½ dl Xanté Coconut Cream & Pear

Dekoration

  • ca 50 g mörk choklad

Så här gör du:
Blanda mjöl och socker. Skär mjölkfritt margarin i små kuber. Rör snabbt samman till en deg tillsammans med sojamjölk och ägg. Låt vila svalt ca 30 min. Platta ut degen i en liten långpanna, ca 35×25 cm, med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.

Sätt in i 175 graders ugn och grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min. Låt svalna.

Fyllning: Rör samman mjölkfritt margarin, mandelmassa, hackade nötter, smulad chokladsockerkaka och sylt. Smaksätt med Xante.

Bred lite hallonsylt på kakbotten.Tryck ut fyllningen ovanpå kakbottnen. Låt sedan stå i kylen några tim.

Glasyr: Rör samman ingredienserna och bred glasyren ovanpå fyllningen.

Dekoration: Hacka chokladen och smält den. Ringla den över rutorna.

Låt stå tills chokladen stelnat. Skär upp i rutor.

Pesto på solrosfrön och spenat (mjölkfri)

Jag har rensat ut frysen idag och det innebar att jag fått sätta mig själv på köpstopp. Jag får inte handla hem varken broccoli eller dill. En period hade jag dille att handla hem margarin och florsocker, men det lagret är tack vare köpstopp nere på bottennivå. Däremot så måste jag ha drabbats av köpvansinne när det kommer till broccoli och dill.

Herregud vad jag hittade saker i frysen. Vi har också bestämt att ingen mat ska handlas hem förrän vi har tömt det som finns på lager. Det gäller kött, fågel och fisk. Vi hade hur mycket mat som helst, så två veckor framåt ska vi bara äta ”rester”.

Äkta hälften är fantastiskt duktig att göra matlådor, men han är desto sämre vad det gäller att ta bort all märkning. Jag sätter alltid lappar på ”mina” lådor men eftersom jag sedan är för lat att ta bort märkningen så kan äkta hälftens matlådor få dessa märkningar. Tänk sedan det sammanbrott jag får, när jag på jobbet tror att jag tagit med mig korv med morotsstuvning och istället upptäcker att lådan består av rengryta med ris. Jag hatar ren. Och ris! Ge mig korv med morotsstuvning så är jag glad. Vi får nog båda skärpa oss.

Det drar ihop sig till familjeutflykt och i år blir det en Coronavariant – vi ska umgås – men på avstånd. Jag står för maten som vanligt och har redan börjat förbereda och frysa in. En av rätterna blir pizzasnurror med spenat- och solrospesto. Den ska serveras med en kall melonsoppa, men det receptet återkommer jag till. Till pizzasnurrorna använder jag färdigköpt pizzadeg. Bred på peston, skär i skivor och baka av pizzadegen i 175 grader i cirka 10 minuter.

Ingredienser Pesto:

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 påse babyspenat (à 65 g)
  • 50 g veganost
  • 0,5 dl rapsolja
  • salt
  • Sriracha Mayo, smaka av

Så här gör du:
Rosta solrosfröna snabbt i en stekpanna.
Mixa solrosfröna med en påse babyspenat, veganost och rapsolja. Smaka av med salt och Sriracha Mayo.

Lax med persillade och timjan

Hej på er. Det är fredag och trots att jag varit permitterad idag så har jag varit igång sedan arla morgonstund. Jag åkte och handlade åt mina föräldrar och det blev en hel del stopp innan jag var hemma vid halv tolv igen – och då hade jag också hunnit med en sväng på biblioteket för att fylla på inför helgens kommande lässtunder.

Jag har också hunnit storstäda ovanvåning, tvätta lakan och fixa med butik – så det har med andra ord varit en produktiv dag.

Jag var såååå hungrig när jag kom hem. så jag gjorde en riktigt god sallad och stekte ett par riktigt smakrika korvar. Japp, jag erkänner! Jag är svag för korv men det får inte vara Denniskorv utan det ska vara korv med riktigt hög köttinnehåll. Och så ska det vara smak i korven. Sallad, korv och sötstark senap. Mmmmm, det är en bra inledning  på helgen det.

Min man jobbar ju eftermiddag/kväll och det innebär att han tittar på – och blir inspirerad av all den matlagning som visas på TV. I veckan presenterades ett kanonrecept av Zeina Mourtada så det receptet måste jag dela med mig av. Jag använde mig av persillade och 1 kruka färsk timjan och det var sååå gott. Såsen skippade vi också för det behövdes verkligen ingen sås till denna saftiga rätt. Jag bakade också av laxen i 125 grader för ju lägre temperatur, desto saftigare blir laxen. Tidigare bakade jag av lax i högre temperatur men vi upplevde att laxen blev torr, så nu kör vi alltid lägre temperatur.

6-8 portioner

Ingredienser:

  • 1 laxsida, ca 1 kg
  • salt
  • 0,5 dl rapsolja
  • massor av persillade
  • 1 kruka timjan
  • 1 fänkål
  • 2 paprikor
  • potatis
  • 500 g tomater

Så här gör du:
Lägg laxen på en plåt och salta.

Blanda rapsolja med massor av persillade och 1 kruka finhackad timjan. Pensla hälften av blandningen på laxen.

Skär fänkål, paprika och potatis i tunna skivor. Lägg på plåt bredvid laxen. Pensla på resterande oljeblandning och salta lätt.

Lägg på tomater.

Sätt in i ugn, cirka 125 grader och baka av i cirka 20 minuter tills laxen är klar. Ät och njut.

Kroppkakor (mjölkfria)

Då det har regnat hela dagen så har jag med gott samvete kunnat ägna mig åt bland det bästa som finns – att laga mat. Idag lagade jag bland annat kroppkakor som fylldes med bacon, spenat och violife creamy cheddar. Mums. Kroppkakorna går bra att förbereda och vill du inte äta dem direkt så är det bara att steka på dem så att de får en fin stekyta.

4 portioner

Ingredienser:

  • olja att steka i
  • 1 st finhackad schalottenlök
  • 1 st finhackad vitlök
  • 1 paket bacon, fint strimlad
  • 65 g babyspenat
  • färsk timjan
  • 100 g violife creamy cheddar
  • 1 kg mjölig potatis
  • salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Så här gör du:
Finhacka schalottenlök, vitlök och bacon. Fräs så det får fin färg. Blanda ned babyspenat och smaksätt med färsk timjan.
Ställ åt sidan och låt svalna något. Rör ned 100 g violife creamy cheddar.

Skala potatis och koka den mjuk i cirka 20 minuter. Låt potatisen ånga av och pressa med potatispress.

Blanda ljummen potatis med lätt uppvispat ägg, mjöl och 1 tsk salt. Rör inte för mycket.

Forma degen till en rulle och skär 12 bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i lite av fyllningen. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till en boll.

Koka kroppkakorna i saltat vatten tills de flyter upp till ytan, ca 10 min, ät direkt eller stek dem gyllene i panna på medelvärme.

Servera med lingonsylt