Home » Blogg

Julmarknad på tivoli

Påbylsade med långkalsonger, dubbla tröjor, raggsockar och lovikavantar åkte Nicklas och jag in till Köpenhamn i lördags. På schemat stod att besöka Tivolis julmarknad och vi kan väl säga så här, det verkade som om halva Danmark och Skåne hade samma mål. Kön ringlade sig enormt långt men vi kurade ihop oss bakom ett par stadiga ryggar och det tog inte mer max en kvart innan vi var innanför grindarna. Dansk effektivitet när den är som bäst.

Julmarknaden på tivoli har öppet från 19 november fram till och med 31 december och är väl värd ett besök. Det är till och med öppet under juldagarna ifall man känner att man vill göra något annorlunda.

Vi har inte sett en snöflinga där vi bor så det var fantastiskt med snö på taken och på vissa utvalda ställen. Det finns något för alla och när mörkret föll så gnistrade julljusen och alla granar. Det var helt fantastiskt och vi passade på att kika in i flera julbodar och inandas dofter av kanel och andra godsaker. När vi kände oss frusna stannade vi till och köpte glögg och det var glögg med stort G. Eller jag måste nog säga Glögg med R. Varm rödvin och rom som verkligen värmde den frusna kroppen.

Det var trångt, mycket trångt, så långa stunder var det bara att följa strömmen, för det gick inte att vandra iväg. Men det var så mysigt att bara gå omkring och andas in alla juldofter. Jag var på jakt efter en julgranskula med Köpenhamnmotiv men backade då jag såg priset. Istället blev det en påse brända mandlar och bestämde att vi ska göra en sats Amendoin doce (brända jordnötter) nästa gång som Nicklas kommer hem. Efter en sådan här mysig helg känner jag att julstämningen börjar närmar sig.

Mjölkfri matsedel vecka 50

God morgon. Då är ordningen återställd i och med att jag fått upp veckans matsedel, på rätt dag och tid. Insåg att det är ju lucia på onsdag och det är en av sakerna som jag saknar i och med att man inte har mindre barn. Det är något visst att gå och titta på sina barn när de lussar. Stunderna på dagis var guld värda och jag satt alltid med en klump i halsen. Det är så sött med knattingar som går luciatåg, så ta vara på tiden, för den springer snabbt iväg. Onsdagens risgrynsgröt behöver inte kokas på kokosmjölk, om du inte vill det. Det är bara att använda vilken växtbaserad dryck du vill.

Jag ska strax sätta mig i ett styrelsemöte och efter det kommer inlägg från gårdagens besök på tivoli. Det var helt fantastiskt så därför får veckans bild illustrera det. Vi hörs senare


Mjölkfri måndag den 11 december

Kabanossgryta med röda linser

Mjölkfri tisdag den 12 december

Köttfärs och ajvar i ett skal

Mjölkfri onsdag den 13 december

Risgrynsgröt med kokosmjölk och skinkmacka

Mjölkfri torsdag den 14 december

Chicken Teriyaki

Mjölkfri fredag den 15 december

Moussaka

Julklappstips

Inlägget innehåller sponsrade länkar

God morgon. Hur ser era planer ut för idag? Senare i eftermiddag planerar vi att åka in till Köpenhamn för att besöka julmarknaden på Tivolit. Det ska bli så mysigt och jag ser fram emot att få andas in lite julstämning. Innan dess ska dock huset fräschas upp och just nu väntar jag bara på att alla ska vakna så jag kan dra igång dammsugaren.

I går kväll hade familjen en liten spontan AW på Radissons Blu Hotel i Malmö och det var uppenbarligen fler än vi som hade fått de planerna. Det var trångt om sittplatser men allt eftersom folk trippade iväg för att äta julbord så lyckades vi få en mysig sitthörna i baren. Samtidigt passade vi på att titta på dottern som jobbade kväll i baren.

I veckan fick jag hem ett efterlängtad paket från Lyko och produkten är så fantastisk att jag måste tipsa om den. Som jag berättat tidigare så har jag ju vitiligo och jag får använda en hel del foundation för att dölja alla vita fläckar i ansiktet.

Jag har använt vanliga sminkborstar men det har inte blivit snyggt och jag upplever att jag lägger på alldeles för tjockt lager så att jag ser översminkad ut. Då gick jag över till blending sponges men jag höll på att bli totalt vansinnig för hur mycket jag än duttade på så tycktes det inte fastna. Jag satt timmar framför youtube och försökte se om det fanns annat verktyg för att lägga på foundation snyggt – och någorlunda snabbt, för jag har inte ork att sitta timmar framför sminkbordet var morgon.

Till slut hittade jag tips om O! Wow Brush och eftersom jag inte hade något att förlora så köpte jag hem en. Och det är en av de absolut bästa investeringar jag gjort i sminkväg. Borsten kostar 369:- och är nog den dyraste borste jag någonsin köpt, men väl värd varenda krona.

Jag lägger bara på en liten droppe foundation och sedan är det bara att låta borsten glida över huden för att mixa in foundation. Det blir inga glömda ställen och det går åt minimalt med foundation jämfört med när jag använde vanlig sminkborste.

Älskar du Odd Molly så har Campadre en kampanj på upp till 60%. Älskar det här bältet och tror jag ska klicka hem det när det är nedsatt till 399 kronor.

Gillar du att resa så måste jag tipsa om Secret Escapes.  Jag bokade bland annat vår resa till Versailles dit och en magisk kväll på Nordic Sea Winery.

Nej, nu är det nog dags att dra igång dammsugaren. Ha en skön lördag.

Potatisgnocchi med grönsaker (mjölkfri)

Det här är en busenkel lunchrätt och den går extra fort att göra eftersom jag köper färdiga gnocchi. Absolut godast blir det om man gör sina egna gnocchi men om man som jag har bråttom och snabbt behöver få ned mat i lunchlådan så får man fuska lite.

Jag hittade mjölkfria potatisgnocchi på Lidl och rätten kan ätas helt vegetariskt eller serveras med ett par bitar rökt kalkon och lite god sås. Garant har ett par riktigt goda mjölkfria såser som jag brukar använda, om jag inte gör egen sås.

Ett annat bra lunchtips är att ha ett par kokta kalla ägg i kylskåpet. Till det serverar jag varmrökt lax och är det inte rena proteindagar (dagar då jag bara äter protein) så serverar jag rätten på en salladsbädd. Vad har du för favorit i lunchlådan?

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 förpackning potatisgnocchi
  • 1 röd lök
  • ½ ask körsbärstomater
  • 1 ask spenat
  • mjölkfritt margarin

Så här gör du:
Förbered gnocchin enligt anvisning på paketet.

Bryn mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek gnocchin så då får en krispig yta. Tillsätt grönsakerna och bryn ytterligare ett par minuter. Serveras som den är eller med en bit rökt kött.

Mina måsten till jul

Hej. Saknar du veckans matsedel? Jag är ledsen, men vi hade en liten fallolycka i hemmet som orsakade djupt jack i huvudet med blod stänkt överallt, vilket föranledde till ett besök på akuten, så hela lördag natt och söndag försvann. Men jag lovar att ta nya tag igen till helgen. Hoppas det går bra med förra årets matsedel som inspiration.

Läste ett blogginlägg i Fnulan blogg om hennes måsten till jul och det fick mig att fundera. Vilka är mina måsten? Vad är det jag vill ha för att det ska vara jul? Och eftersom Nicklas Kokbok är en receptblogg – ja då handlar det mest om mat.

När det kommer till mat och dryck så är pappas julmumma ett måste. Det är en hemgjord mumma med öl, portvin, madeira, sockerdricka och porter och passar så bra till julmaten. Jag ska tigga receptet av honom så jag kan lägga ut det på bloggen.

Jag älskar fisk i alla dess konstellationer så jag brukar äta mig mätt på sill, gravad lax, potatis och ägg. De år när vi har arrangerat julfirandet hemma hos oss, så blir jag helt vild i köket och det finns ingen broms. Det ska vara köttbullar som smaksätts med kryddpeppar, revbensspjäll som först kokas och sedan glaseras med ingefärssirap och grillas i ugn, gravad lax, en massa sillsorter.

En jul utan moster Annas tomatsill är ingen jul. För att inte tala om min mans sillsallad. Saltsill som mixas med rödbetor, potatis, saltgurka och äpplen. När jag var liten serverade min mamma alltid sillsallad på julbordet, men hon hade ingen sill i rätten, så varför det gick under namnet sillsallad vet jag inte. Den borde ha hetat rödbetssallad istället 🙂 Till sillen äter vi norrländsk bröd, Gahkko, och varje tugga är en ren njutning.

Sillsallad

När vi kommer till skinka så måste den vara varmrökt. Jag tycker varmrökt skinka är så god och den serveras med en rejäl klick skånsk senap. Och Jansson. Vi får inte glömma Janssons Frestelse. Älskar det och skulle kunna äta det flera gånger i veckan. Det är något visst med ansjovis,potatis och lök ihop. Jösses vad jag babblar om mat. Tro det eller ej, men vi har faktiskt dragit ned på julmaten. De sista åren har jag exempelvis inte gjort skinka utan bara köpt ett par skivor i charken. Det låter kanske trist men eftersom det bara är jag och Emma som äter skinka så slutar det med att häften åker ut alternativt att vi gör en skinksås till pasta.

Risgrynsgröt eller ris s la malta är också ett kapitel för sig. I min mans familj äter man kall gröt med varm saftsås medan min mamma gör en härlig, krämig ris a la malta. Till det serveras körsbärssås. Och visst finns det en gömd mandel i gröten.

På min mans sida så träffas vi på eftermiddagen över ett glas glögg och pepparkakor. Till  pepparkakorna serveras det ost (för de som kan äta det) och fikonmarmelad. Därefter vankas det julbord. På min sida så samlas vi vid lunchtid, äter julbord och efter julklappslek och julklappsutdelning så vankas det ris a la malta och glögg.

På gottebordet får det gärna finnas knäck och någon tryffel.  Min pappas knäckkokning är en konst och sker med stor precision, vilket innebär att hans knäck också blir helt perfekta. Inte för mjuka, inte för hårda, utan alldeles lagom. Jag brukar göra alldeles för mycket julgodis, så varje år brukar jag ta med mig nästan allt till jobbet. Då slipper jag själv stoppa i mig det 🙂

Knäck (micro)

Så, det var lite av mina måsten i alla fall när det handlar om mat. Vad äter du helst på julbordet? Det absolut viktigaste för mig under julen är, trots allt matprat, att få umgås med nära och kära. Bara att träffas och njuta av varandras sällskap. Det är jul för mig

En av alla fantastiska jular – på 70-talet, som vi firade hos mormor och morfar i Radnejaur.

Gahkko (mjölkfri)

Hej. Har ni en bra lördag? Jag har tillbringat större delen av lördagen hemma hos mina föräldrar för lite julbak och har just satt ned rumpan i soffan. Har så mycket att ta igen på hemmafronten och det är bara att inse att adventsstakarna kommer upp först imorgon.

I går var jag på tjejfest och det var så skoj. Måste bara få säga att jag absolut älskar tjejerna på mitt jobb. Vi har så roligt ihop och det är inget tjafs eller snack bakom ryggen. Vi respekterar varandra och det är så skönt att kunna samlas nio tjejer och bara umgås. Det är girlpower det och en bra start på helgen.

Jo, julbak. Till jul plockar vi fram vårt samiska arv och bakar Gahkko, som är en samisk variant av hällbröd. Jag älskar detta sega, mjuka mjukbröd och vi äter det bara en gång om året – till jul. Hällbröd har flera hundra år gamla anor, och har tre traditionella skepnader. I Norrland bakades kakbröd av typen Polarkaka medan västkustborna knådade fram Hönökakor. Samerna har också en variant av brödet, gahkko. (Källa). Vi äter det sega, mjuka brödet ljummet. Brödet ska vara så pass varmt att margarinet börjar rinna. Det är så gott! Och kom nu ihåg att det finns lika många recept på Gahkko som det finns mammor som bakar det. Detta är hur vi bakar det. Så här bakade min mormor gahkoo och så här bakar min mamma det. Och så här kommer jag att baka det när jag sedan tar över traditionen.

Brödet ska helst bakas i vedeldad ugn men eftersom vi inte har det så använder vi en helt vanlig ugn där vi sätter upp temperaturen till 300 grader. Förutom alla ingredienser så blir bakningen så mycket lättare om du också har :

  • Kruskavel
  • Vanlig kavel
  • En rund bakspade
  • En avlång bakspade
  • Borste för att borsta av mjöl
  • Pensel

Ingredienser till cirka 15 bröd

  • 1½ paket jäst
  • 15 dl vatten (värm cirka 8 dl och blanda sedan med kallt vatten. Degen jäser så mycket fortare)
  • 1 dl mörk sirap
  • 3 tsk salt
  • 3 tsk kummin
  • 3 tsk fänkål
  • 3 tsk brödkryddor
  • cirka 3/4 påse rågsikt
  • vetemjöl

Så här gör du:
Rör ut jästen med salt och vätska (som inte får vara för varm men inte heller för kall. Den ska vara lagon. Tillsätt sirap och kryddor. Rör ned 3/4 påse rågsikt. Kör i matberedare ett par minuter. Tillsätt vetemjöl, lite i taget. Degen får inte vara för styv. Bättre att degenär lös är hård.

Låt jäsa i cirka 20 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i 15 delar. Forma till rundlar.

Lägg lite mjöl på bakbordet och kavla ut en och en till en rundel. Lägg över på på en rund bakspade och kavla med en kruskavel. Fastnar degen så lägger du lite vetemjöl på den runda bakspaden.

Sätt ugnen på 300 grader och sätt in en bakplåt. För över brödet på plåten och baka av i 3-5 minuter. Med hjälp av en avlång bakspade tar du ut brödet, borstar av överflödigt mjöl och penslar det med en liten blandning av ett par matskedar sirap och vatten. Lägg på galler, lägg på handduk och börja om på nytt igen med att kavla ut bröd.

Chokladfudge (mjölkfri)

Hej gottegrisar. Är ni sugen på mer julgodis? Den här chokladfudgen gör du med minimal ansträngning och tid samt med endast två ingredienser. Tre om du vill strö över mandelspån. Eller varför inte lite flingsalt? Jag använder kondenserad kokosmjölk och en burk kostar cirka 35 kronor ute i min butik (45 kronor i Renée Voltaires webbshop).

Hur är det annars ute i höstmörkret? Idag har det varit så ruggigt och jag är så tacksam över att ha ett arbete där jag sitter inomhus. Regnet har piskat ned och det har varit så pass mörkt att jag nästan väntar på att snöflingorna ska börja falla.

Jag har just betalat räkningarna och sitter nu och funderar på vad jag ska laga för middag till mig själv. Jag tror det får bli en riktigt krämig omelett med massor av grönsaker och räkor. Mums.

Cirka 16 bitar

Ingredienser:

1 burk kondenserad kokosmjölk

200 g mjölkfri choklad

mandelspån

Så här gör du:
Öppna burken och häll ner innehållet i en microsäker skål. Bryt ned chokladen. Sätt in burken i micron på maxeffekt i en minut. Ta ut formen och rör om. Jag rörde för hand och du ska röra så pass länge att smeten tjocknar och blir lite klibbig. Det tog cirka 4 minuter.

Lägg ett bakplåtspapper i en form. Smörj med lite matolja (bara lite). Häll ner smeten och strö över mandelspån (om du inte vill ha fudgen naturell). Sätt in i kylskåp cirka 1½ timme. Ta ut och skär i bitar.

Förvaras i frys

M One Airways

Vi tillbringade lördagseftermiddagen i Bjärnum, där vi besökte Musikteaterhögskolans höstshow, M One Airways. Min brors dotter går andra året på sin utbildning och vi bjöds på nästan två timmars underhållning i form av riktigt pampig show, med fart, fläkt och härlig musik. Det var så roligt att se och Ella är fantastiskt duktig.

Dagen till ära hade jag på mig min nyinköpta kjol och jag älskar den. Den är så fin. Sorry för bildkvalitén men det var nog lite för mörkt i hallen… Och kammat mig hade jag också glömt göra hahaha. Nåja, låt kläderna tala, inte jag.

Innan vi anlände till föreställningen stannade vi till vid Custon Vägkrog i Tjörnarp för en snabb lunch. Krogen är 50-tals inspirerad och jag kan tänka mig att många stannar till under sommarhalvåret när de är ute med sina motorcyklar. Jag beställde pulled pork med stekta grönsaker men skulle nog ha valt den hamburgare som min man åt då portionen var rätt liten. Det var absolut inga problem att beställa mjölkfritt så stort plus där.

 

Mjölkfri matsedel vecka 48

God morgon. Som jag ser fram emot nästa söndag morgon då jag kan tända första adventljuset. I och för sig så tänder jag ljus de första helgmorgnar, men det är något visst med första advent. Det gäller bara att jag hittar min adventljusstake först. Hade ni en fin lördag? Vi var och tittade på musikal igår men mer om det senare idag. Var ni ute och fyndade något under Black Friday? Jag har hållit mig ifrån allt vad butiker heter. Orkar inte trängas bland folk.

I går kväll hann jag svänga ihop en chokladfudge och sedan kom dottern på besök och gjorde pizza. Det luktade himmelskt men eftersom vi käkat ute så nöjde jag mig med att känna doften av skinka och champinjoner.

I dag är det också ett år sedan vi tillbringade en magisk weekend i Versailles och jag får drömma om denna fantastiska helg. Det har varit skralt med resor sista året men så blir det ibland när arbetslöshet trillar på.

Nej, plikten kallar. Dags att ta tag i tvätthögen. Vi hörs senare idag. Veckans bild får illustrera gårdagens föreställning.


Mjölkfri måndag den 27 november

Pasta med kasslersås

Mjölkfri tisdag den 28 november

Stekt fisk med gurksås och kokt potatis

Mjölkfri onsdag den 29 november

Kycklingfärsbiffar med spenat och råstekt potatis.

Mjölkfri torsdag den 30 november

Ugnspannkaka med bacon och lingon

Mjölkfri fredag den 1 december

Mango chutney-biff med pasta

Valnötstryfflar (mjölkfria)

Så är det dags för ytterligare ett julrecept, härliga valnötstryfflar som smaksätts med konjak och som sedan doppas i choklad och avslutningsvis rullas i hackade valnötter (eller mandelspån). Låter det inte gott? Tryfflarna fick tummen upp av äkta hälften och nu gäller det för mig att gömma undan dom i frysen så inte Emma hittar dom när hon kommer på besök. För då lär de inte räcka fram till julafton.

Basen i tryfflarna är faktiskt kaksmulor, så för att göra de här tryfflarna måste du först måste du baka kakorna. Jag gjorde så att jag bakade kakorna den ena dagen och så gjorde jag klart tryfflarna den andra dagen. Ett gott råd bara, lägg kakorna i en plastpåse när det är dags att krossa dem. Använd inte stavmix, för då har du smulor i precis hela köket. Hela köket. Det är bara dumt. Och gör inte som jag gjorde när jag vispade ihop kaksmeten. Lyft inte vispen och råka sätta igång den när du har smet på vispen. Jag fick storstäda köket två dagar i rad. Smeten fanns på väggar, på min kamera, på skåpen. Ja, överallt där den inte skulle vara. Så kan det gå ibland.

Cirka 24 tryfflar

Ingredienser:

  • 225 g mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
  • 500 g florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 knivsudd salt
  • 1 ägg
  • 2 dl hackade valnötter
  • florsocker till garnering

Så här gör du:
Vispa ihop florsocker och mjölkfritt margarin så du får en krämig smet. Blanda ned vaniljsocker och salt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och fortsätt vispa. Smeten kommer att vara rätt torr. Vispa ned ett ägg så smeten blir len. Rör ned hackade valnötter.

Rulla valnötsstora bollar och lägg på bakplåtspapper. Kakorna kommer att flyta ut så lägg inte för tätt.

Sätt in i 175 grader i cirka 15 minuter. Ta ut kakorna och när de fortfarande är ljumna så pudrar du över florsocker. Det blir cirka 30 kakor av smeten och alla kommer inte att gå åt till tryfflarna.

Ingredienser:

  • 360 g valnötskakor
  • 1-2 msk konjak
  • 1 burk Oatly på mackan
  • 200 g mjölkfri mörk choklad
  • hackade valnötter eller mandelspån

Så här gör du:
Krossa kakorna till smulor. Blanda ned konjak och Oatly på mackan.

Smält chokladen över vattenbad.

Rulla ihop till valnötsstora bollar, doppa i choklad och rulla bollarna sedan i hackade valnötter eller mandelspån.

Förvaras i frys.


Annars så är det ju fredag idag och det är den absolut bästa dagen på hela veckan. Det är ju också Black Friday och jag måste erkänna att jag inte gjort, och troligtvis inte heller kommer att göra, något köp. Mailkorgen har fullständigt svämmat över av erbjudanden men inget som jag hoppat högt över. Däremot så beställde jag hem ett par skor i veckan och de hämtade jag hem idag. De blir perfekta att ha till kommande festligheter. Nu tar jag helg. Ha en skön fredag.