Home » Blogg

Moussaka (mjölkfri)

Hej sköna fredag. Hur mår ni? Är allting bra? Jag lovat att bloggen inte har tagit semester även om det kanske upplevs på det sättet. Jag har bara inte haft någon inspiration – men efter att ha plöjt igenom en massa recept som inspiration så kommer det att bli ändring på det.

I veckan provade vi ett nytt matställe i Lund och det var Surf Shack som ligger strax intill Mårtenstorget. Eller Botulfsplatsen om man ska vara mer exakt. De har så goda burgare. Vi hade kanonväder så det innebar att det inte fanns några sittplatser utomhus men det gjorde oss inget att sitta inomhus. Bosse beställde en surf burger för 95 kronor och jag tog en go naked burger för 70 kronor – som är en hamburgare utan bröd.

Hamburgaren serveras i salladsblad och det är precis så jag vill ha min hamburgare. Utan bröd. Jag brukar ändå pilla bort brödet så det var perfekt att kunna beställa burgaren i sallad. Me like 🙂

Jag har beställt hem en massa mat från mat.se så till middag ikväll blev det en kryddig moussaka. Jag försöker att inte fokusera på vårt sommarväder utan får acceptera var dag för sig. Jag har gjort en karta över ställen jag vill besöka i sommar när jag går på semester och det får bli som det blir. Jag tänker njuta av min ledighet, oavsett regn och rusk.

Till min ostsås använde jag en veganost från Tofutti. Jag har har lite svårt för ost som luktar för mycket men vill du ha mer gräddig ostsås, ja, då slänger du i mer ost än vad jag hade i mitt recept. Jag tyckte det blev alldeles lagom med den ost jag slängde i.

4 portioner

Ingredienser:

  • 2 st aubergine
  • 500 g blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlök
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk kalvfond
  • salt
  • peppar
  • olja

Ostsås:

  • 3 dl sojamjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 1 dl tofutti mozarellaost (vegan)
  • 2 krm kanel
  • salt
  • peppar

Så här gör du:

Skala och hacka lök och vitlök. Bryn i olja ett par minuter. Tillsätt köttfärs och stek tills färsen är genomstekt. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och kalvfond. Smaka av med salt och peppar och stek i cirka 10 minuter.

Vispa ut mjöl i sojamjölken och koka på medelvärme i cirka 5 minuter. Tillsätt ägg och vispa runt så allt blandas. Tillsätt sojaost och kanel. Smaka av med salt och peppar.

Skär auberginen i tjocka skivor och stek i olja.

Varva aubergin, köttfärsröra och ostsås i en ugnssäker form. Avsluta med ostsås. Grädda mitt i ugnen i ca 175 grader i 35 minuter.

Spara

Film-time: Vårt liv på landet kan bli ditt

Nu räknar jag ned. Om nio arbetsdagar är det dags för mig att gå på semester. Äntligen! Jag ser så fram emot att vara ledig och har absolut inga planer på vad som ska hända och ske, utan jag ska bara vara. Vet ni, efter att under två års tid försökt pussla ihop arbete och fritid där två ekvationer inte alltid går ihop – har vi bestämt att lägga ut vår sommarstuga till försäljning. Så det gör jag här och nu.

Stugan ligger vid en magisk plats i vackra Blekinge och under de nio år vi ägt stugan har vi bott där under alla årstider, vår, sommar, höst och vinter.

Ett hus utan människor som vistas där är bara ett skal – och vi vill att vår stuga ska få leva upp igen. Jag har därför gjort en film – Livet på landet – och den är blott 2 min och 41 sekunder lång. Så sätt på ljudet och välkommen till vår värld, som kan bli din.

Bankar ditt hjärta extra för ett sommarparadis får du gärna kontakta vår mäklare som svarar på alla frågor. All kontaktinfo finns i filmen.

Ha en fortsatt skön sommar!

Kardemummakaka (mjölkfri)

Jag tog en semesterdag idag och det har varit så skönt, även om det blev uppstigning redan vid halv fyra i morse för att skjutsa Nicklas till flygplatsen. Han ska tillbringa helgen i London och jag är bara liiiite avundsjuk. Vi har pratat om London för egen del men längre än till prat har vi inte kommit. Jag har varit i England två gånger men då bara i Birmingham och jag tror faktiskt att jag tillbringade större delen av tiden på flygplatsen, så det blev varken shopping eller kultur.

Lite shopping blev det i alla fall idag. Jag har vart på jakt efter en LITEN handväska för jag får så ont i nacken av den stora väska jag använder till vardags. Och det är helt och hållit mitt eget fel – ju större väska, desto mer stoppar jag i den. Nu blev det en miniväska, Don Donna Nadja Crossbody, och den är så liten att jag i princip bara får jag plats med telefon och nycklar. Väskan finns hos Accent och  kostar 399 kronor. Förutom i svart så finns den även som cremefärgad, grått och rosa.

Jag har också hunnit med en sväng till min frisör och det var verkligen på tiden. Min vitiligo har skenat iväg sista halvåret och jag börjar få vita fläckar i håret. Helt ärligt, det ser inte klokt ut och jag vet inte om det hjälper att sätta slingor i håret. Jag har tidigare försökt att färga ögonfransarna, som är helt vita, men det höll en dag. Så det var helt bortkastade pengar. Förlusten av pigment gör väl att inget fastnar. Och det är bara att acceptera, det är dags att säga hej då till brunetten och ibland rödhättan och in med blondinen igen. Häpp. Jag försöker att inte lägga ned energi på saker och ting som jag inte kan påverka – och vitiligon är ju en del av mig.

Så, vad har jag annars hunnit med idag? Det blev också en tur till optikern så nu är nya terminalglasögon beställda. Senare på eftermiddagen stack vi iväg till Lomma för jag hade bokat in oss på en flotte med picknick. Det skulle ha blivit en mysig fredagkväll men ja…. allt går inte som Åsa tänkt sig. När vi kom dit i sista minuten, så låg telefonen hemma, så vi kunde inte swisha betalning. Så vi fick åka hem igen – men det kommer fler gånger. Men visst kände jag mig dum! haha

I stället för picknick så provade vi en ny fredagscocktail, Moscow Mule, som sägs ha varit 2016 års trendigaste drink. Den var frisk och god och är gjord av vodka och ingefärsöl. Vill du göra den själv så hittar du ett recept här, eller så beställer du den färdigblandad.

Och med det så var vi framme vid dagens recept, en jättegod kardemummakaka som doftar helt fantastiskt när den står i ugnen. Jag har faktiskt gjort två varianter av kakan. Till den andra varianten gjorde jag en cheesecakebotten på havregryn och så smälte jag vit mjölkfri choklad som jag bredde på när kakan togs ur ugnen. Den blev inte dum den heller. Bild på den kakan hittar du under det här receptet.

Ha nu en fortsatt skön helg på er.

Ingredienser:

  • ½ dl sojamjölk
  • ½ msk vinäger
  • 2 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk potatismjöl
  • kardemumma
  • 1 paket smördeg (läs på förpackning – de flesta smördegar är mjölkfria)

Arbetsbeskrivning:
Klä en form med löstagbar botten med smördeg.

Börja med att blanda sojamjölk och vinäger. Ställ åt sidan. Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker pösigt.
Blanda ned sojamjölksblandningen och potatismjöl.

Häll blandningen över smördegen. Daska över kardemumma.

Sätt in i 225 grader i cirka 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader och låt kakan stå inne i cirka 30 minuter. Känn med en sticka – den kommer inte att vara helt torr, men den ska inte heller vara kladdig.

Och här är den andra varianten. Samma grundrecept men istället för smördeg gjorde jag en cheesecakebotten.

Mattrender 2017

Food & Friends har kommit ut med en pinfärsk matrapport som handlar om ”Matvanor inom dagligvaror och away from home” samt ”Trendspotting för 2017″. Det absolut trendigaste vi ska äta i år är vegetariskt, tacos eller sushi.

Pulled Porks tid på toppen är slut – nu ska man äta och leva grönt. Så tycker i alla fall mat- och matlagningsintresserade kvinnor i åldersspannet 15-24 år.

Att äta vegetariskt är en fortsatt stark trend även om åldern spelar en viss roll. Det visar sig att folk är mindre benägen att äta vegetariskt ju äldre man blir. Min egen personliga teori, baserad på egna upplevelser (och de behöver ju inte överensstämma med verkligheten), är att många äldre kanske inte vet hur man lagar god, vegetarisk mat. Se bara min svärmor, som alltid serverar sönderkokta grönsaker. Och som tror att grönsaker kommer ur en burk. Då är det inte så konstigt om man tycker vegetariskt smakar skräp. För den som inte räds att prova nytt så utmanar jag dig att prova potatis- och quinoabollar. Så jäkla gott. Och vegetariskt.

Det är sjätte året i rad som Food & Friends genomför sin undersökning hur vi handlar, lagar och äter mat i Sverige. I år visas en ovanligt splittrad och delvis motsägelsefull bild då fler säger att de äter mer vegetariskt men samtidigt så ökar köttkonsumtionen. Att äta hälsosamt betyder främst tre saker för de tillfrågade: att dra ned på sockret, att äta mer grönsaker och att äta mer varierat och omväxlande. Alla åldersgrupper är överens om detta, samtidigt som handeln rapporterar att de enda kategorierna som ökade 2016 är kött och konfektyr. Förvirrande? Ja, det är det!

Det är tur att jag inte tillfrågades gällande den tid jag lägger ned på att handla mat. 2017 har varit rent bedrövligt. Aldrig har jag väl tillbringat så lite tid i köket som jag gjort i år. Mysiga middagar har bytts mot knäckemackor och yoghurt, och tro mig, det märks på byxlinningen som stramar. Shit vad jag är irriterad – men det finns ingen annan att skylla på än mig själv. Nåväl, för att lyfta fokus från min stramande byxlinning, 34% av de tillfrågade handlar mat tre gånger i veckan eller mer. Man är inte heller trogen en butik utan handlar i flera butiker. Jag brukar handla grönsaker och basvaror i en affär och sedan kompletterar vi med kött och havreprodukter i en annan.

En annan myt som krossas i årets undersökning är man fortsätter lägga cirka 35 minuter på vardagsmaten och 45 minuter på helgmatlagningen. Andelen som tar med sig matlåda till jobbet ligger i princip kvar på samma siffror som föregående år.

Kyckling ligger kvar på förstaplats som ”10 i topp vardagsmat” och soppor har helt halkat ut från listan. Nytt på listan är pastarätter vilket kan betyda att aversionen mot kolhydrater håller på att falna. När vi pratar om ”10 i topp helgmat” så har det inte skett några större förändringar. Topplistan är så gott som oförändrad och på de tre översta platserna återfinns biff med tillbehör, kyckling och tacos. Alltså inga överraskningar, annat än att vegetariskt tar sig in.

Många föredrar att ha en matsedel som komplement till sin veckoplanering vilket leder till att man planerar sina inköp samtidigt som impulsköpen minskar. Inte helt överraskande så är det social media i form av Facebook, Instagram m.fl som ökar och inspirerar till vad som sätts på bordet. Jag gör precis likadant. Jag scrollar mig ned i matbildsflödet tills jag hittar en maträtt som SER god ut. I nio av tio fall så finns bara en bild och inget recept, så då beger jag mig ut på matsajter och letar efter recept att inspireras av. Jag blir inte förvånad om social media går om vanliga matsajter till nästa år. Det är säkert fler än jag som börjar sin middagsplanering med att äta med ögonen.

Man matas hela tiden med så kallad ”it-food”. Låt oss ta exemplet chiapudding. I början såg man bara bilder på enkla chiapuddingar i ett glas. Nu räcker det inte med det. En enkel rätt ska nu pyntas till förbannelse innan den läggs ut för beskådande. Och jag har dragits med – så jag är likadan! Det ska vara frukt, dadlar, nötter, torkade rosor, kvistar, blad, små älvor som flyger förbi och ”sprinklar fairydust” så att bilden blir så aptitretande som möjligt. Matstyling har nått en sådan nivå att nu hinner maten kallna innan man sätter sig ned till bords. Nya flugor poppar upp lika snabbt som de försvinner och som matbloggare är det nästan omöjligt att hinna med om man vill försöka följa med tåget. I alla fall om man har ett heltidsjobb vid sidan om. Men som sagt, jag äter med ögonen som alla andra, så dessa bilder kommer säkert att fortsätta. Och för att vara helt ärlig – jag älskar dessa överpyntade bilder!

Trender är dock inte alltid av ondo utan trenden ”Waste” handlar om att minska matsvinnet. Restaurang Silo i Brighton är världens första ”zero waste retaurang”. Något för skolbespisningarna att ta efter?

Att äta fisk har blivit högintressant och i och med detta poppar nya maträtter upp. Vad får du om du korsar sushi med de senaste årens salladsskålar? Jo, du får en pokébowl, med grönsaker, råa kuber av fisk och goda dressingar. Det låter supergott!

2017 spås vara ”slutet på små tallrikar”, dvs efter en lång tid med mattrender som ”Sharing” och ”Small plates” så återgår vi till ”Family style dinner” med en stor central servering och många små skålar. Så mysigt. Jag älskar familjemiddagar och tror faktiskt att jag ska snickra ihop en sommarmeny och bjuda hem familj och goda vänner!

 

Källa:
Trendspotting 2017 och Food & Friends matrapport 2017
Undersökningen är baserad på ett urval på 1030 personer motsvarande ett representativt urval mellan ålder 15-74 år.
Bilder som används för att illustrera inlägg kommer från pexels.

Marsvinsholms teater och Cashewnötspanerad torsk med tomat- och avokadsås

God morgon denna gråmulna men ändå vackra julimorgon. Allt går på halvfart här hemma men jag kommer nog igång efter andra koppen kaffe.

I går så firade vi min älskade pappa som fyllde 80 och vi började dagen med att vara hemma hos dom ett par timmar innan kvällen avslutades vid Marsvinsholms Slott och Marsvinsholms Friluftsteater. Mina föräldrar har en fantastiskt blommande trädgård och jag önskar att deras gröna fingrar hade smittat av sig på mig, men så är inte fallet. Men jag har väl andra kvalifikationer 🙂

Min pappa önskade sig inga presenter så vi gick samman, köpte en fin anteckningsbok och så skrev vi ned ett par sidor var vad han betydde för oss. Det blev en riktigt uppskattad present.

Senare på eftermiddagen så bar det iväg till friluftsteater. Omgivningen runt Marsvinsholms Slott är så vacker och måste vara en av de absolut finaste platser där man både kan smörja kråset och bli road. Vi hade bokat bord i restaurangen och tanken var att vi skulle sitta ute och äta men när vi anlände dit så regnade det friskt, men bord trollades fram inomhus och vi avnjöt en härlig grillbuffé. Det slutade dock regna nästan lika fort som det började så när klockan var halv åtta så bjöds vi på en riktigt ljummen sommarkväll.

Vi såg föreställningen Pastor Qvist och första akten är lite haltande men när sedan ensemblen kommer igång, ja jösses så bra föreställningen var. Det är något visst med att sitta ute, invirad i en filt, en ljummen julikväll och få bli road. Pastor Qvist är en sprakande komedi om stränga präster, kärlekskranka fruntimmer och vilsna ungdomar. Den bygger på skenhelighet, homosexualitet och religiös intolerans. Saker som känns så viktigt att våga ta upp i dagens samhälle. Vi bjöds på två fantastiska sångnummer och jag tror ingen lämnar föreställningen oberörd. Det var en riktigt mysig dag och nu känns det som sommaren är på gång.

Men nu hoppar vi över till annat. Nämlingen mat. I mitt pressutskick från hitta box och kökets box fanns en förpackning lins & orzoblandning från Risenta. Det är en blandning med italienskt matkorn, gula linser, durra, quinoa och solroskärnor med smak av ingefära och gurkmeja. Det luktade så gott och eftersom det passar bra att servera till fisk så stekte jag ett par torskbitar och serverade till.

Torsken vändes i glutenfritt ströbröd och finhackade cashewnötter och det blev så gott. Jag brukar inte använda ägg när jag panerar fisk men vill du ha en rejäl panering så rekommenderar jag att du först vänder fisken i ägg innan du vänder den i paneringen.

Lins & orzoblandningen var god men jag saknade ett litet tuggmotstånd. Jag önskar att det varit lite mer tugg i det men det var smakrikt. Till rätten serverade jag en tomat- och avokadosås. Mums.

4 portioner

Ingredienser:

  • torsk till 4 personer
  • 3 msk glutenfritt ströbröd
  • 1 dl finhackade cashewnötter
  • salt
  • peppar
  • mjölkfritt margarin

 

  • ½ finhackad röd lök
  • 2 stora tomater i bitar
  • 1 avokado i bitar
  • ½ dl sweet chilisås
  • salt
  • peppar
  • olja

Arbetsbeskrivning:
Salta och peppra fisken. Vänd den i paneringen (ströbröd och cashewnötter) och stek ett par minuter på var sida.

Bryn lök och tillsätt tomater och avokado. Bryn ett par minuter. Smaka av med sweet chilisås, salt och peppar.

Spara

Spara

Spara

Somla – throwback thursday

Oh la la. Solen skiner och det blev återigen läge att cykla till jobbet, igen efter all regn och rusk. Det känns som evigheter sedan jag satt på min cykel och jag har saknat det så mycket. Det är en viss förnöjsamhet och stillsamhet att sakta trampa sig fram och jag hinner tänka många goda tankar under den tiden.

Efter att ha sett nyheterna, där det utlovades sol, sprang jag ut i garaget för att ladda cykelbatteriet över natten. Lika pigg som jag var igår kväll var jag dock inte i morse när klockan ringde. Jag var sååå trött när jag gick upp och jag erkänner att jag dividerade rätt länge med mig själv att det var mycket bekvämare att köra bil men tack och lov så satte jag mig på cykeln. 7 km färd gjorde att jag piggnade till betydligt och jag hade till och med rosor på kinden när jag steg in på kontoret strax efter sju. Det är nästan så jag kände mig präktig… Men bara nästan.

Det är torsdag idag så då beger vi oss tillbaka ett år. Då stod jag och australienska Ella och bakade semlor (eller så kan vi kalla det somla för att vara lite lustiga).  Jag kommer ihåg hur otroligt varmt det var. Svetten lackade och rann över ansikte, näsa och armar allt eftersom värmen i ugnen steg -men vad gör man inte om ens gäst önskar semlor. Då bakar man minisemlor. Det blev tre varianter, en med jordgubb, en med blåbär och en vanlig. Min favorit är blåbär! Sugen på att testa?

Ett grönt meddelande

Tillsammans med mina vänner i Månadens gröna vill vi göra följande uttalande.

Hej alla fina!

Vi som är månadsvärdar i Månadens gröna har bestämt oss för att ta ett sommaruppehåll i juli vilket innebär att det blir alltså inget temasläpp idag. Skälet till det här är att vi under sommaren vill samla våra tankar kring framtidsplanerna för Månadens gröna. Just nu är vi inte säkra på om och i så fall hur vi vill fortsätta.

Vi hörs igen i augusti, då vi förhoppningsvis har en tydligare idé om hur Månadens gröna ska bedrivas.

Vi bakom Månadens gröna vill passa på att tacka för alla fantastiskt fina bidrag som vi har fått under det gångna året. Tillsammans har vi skapat en stor receptbank som vi gemensamt kan vara riktigt stolta över. Om du är nyfiken på de rätter jag bidragit med under vårt första fantastiska år så hittar du dem här under kategorin månadens gröna.

 

15 mest lästa inläggen Q2 2017

Av olika anledningar tappade jag bort mitt blogginlägg om de mest lästa inläggen i april, maj och juni, men jag är inte sämre än att jag bakar ihop det till ett enda inlägg.

Men först vill jag fråga om allt är bra? Min semester börjar inte än på ett par veckor och det är i ärlighetens namn väldigt skönt att slippa vara ledig just nu. Jag vet inte heller hur det blir med eventuell ledighet då äkta hälften är mellan två jobb och hoppar in tillfälligt på jobb när så erbjuds, så i skrivandets stund så ser det ut som om jag får roa mig själv, men det brukar jag vara bra på. Jag har alltid saker och olika projekt på gång så jag lär inte sitta sysslolös under mina kommande semesterveckor.

Så, vad hände under Q2? Vilka av mina inlägg gjorde avtryck på bloggvärlden? Vilka var recepten man eftersökte? Som ni märker försöker jag bygga upp en oliiiiiidlig spänning.

femtonde plats återfinns en av mina otaliga mjölkfria matsedlar och det är kul att just ett av de inläggen orkar ta sig upp på bloggtoppen. Under sommarmånaden har matsedeln sommarlov men jag lovar återkomma lagom till att skolorna börjar igen. På fjortonde plats finns sidan om Nicklas Kokbok och här går det att läsa varför kokboken heter just som den gör. Varför döpte jag sidan till Nicklas när jag själv heter Åsa? Jag brukar få många frågor på det men förklaringen är enkel.

En härlig paj med köttfärs och ajvar i kombination har tagit sig upp på trettonde plats och trängs nästan bort av kapprockasillentolfte plats. Två riktiga godbitar och sill är för mig ett måste under sommaren. Jag älskar stekt sill med potatismos och lingonsylt. Eller en stekt sillbit på knäckemacka med massor av gräslök. Jösses vad gott det är.

elfte plats hamnar receptet på min halloncheesecake och för att baka ihop det i ett och samma stycke så tillåter jag mig att berätta att samlingslista över cheesecakes också hamnar på sjunde plats. Låt mig säga så här utan att hinta för mycket, det är inte den sista cheesecaken på listan. Ett av mina sommarprojekt blir att göra cheesecake till en egen meny eftersom jag får många sökningar de nu trängs bland buffé och desserter.

Lite överraskande är att ett mina så kallade julrecept hamnar på tionde plats, nämligen risgrynsgröt med kokosmjölk. Men gröt är gott och vill du testa ett somrigt recept har jag en quinoagröt med blåbär och citron. Eller vad sägs om en overnight oat med en yoghurt baserad på havre?

På plats nio återfinns ett helt vanligt blogginlägg då jag firade 1000 publicerade inlägg. Det var ett rätt naket inlägg där jag skrev om vad kokboken/bloggen betyder för mig och ibland avsaknad av kontakt. Bloggstatistiken visar sitt tydliga spår av många besök varje dag men det är inte många som orkar lämna ett spår. Jag är dock inte ensam om detta utan så har de flesta bloggare i dag, så jag tar inte åt mig. Häpp. Om någon är extremt nyfiken hur det är att vara matbloggare så försökte jag illustrera det genom inlägget en matbloggares vardag.

Makaronipudding har jag inte ätit på år och dagar men det är väl inte så konstigt med tanke på våra barns ålder. Nu för tiden önskar de sig helt andra måltider. Makaronipudding återfinns på plats åtta.  På plats sex (nej, jag har inte glömt plats sju, den bakade jag ihop med halloncheesecaken) hittar vi summer rolls och vi hade en period för drygt 2 år sedan då vi rullade ihop vår egen mat. Häromdagen hittade jag ett par ark i skafferiet och fick dåligt samvete att det bara ligger där och blir gammalt.

Nu för tiden äter vi inte mycket lax utan det serveras  nästan bara torsk som är en storfavorit.

Det är torsk med kaviarsåstorsk kokt i saké, torsk med citronskum, torskrygg för två, torskrygg på en bädd, torskfilé med granatäpplesås. Listan kan göras hur lång som helst men på plats nummer fem hittar vi Laxbiffar vända i panko.

Nu närmar vi oss toppen av de mest lästa läggen Q2 och på plats fyra halkar pizzasås in. Jag älskar pizza och det kan vara allt från vegetarisk pizza till white pizza med jordgubbar eller kronärtskocka. Det låter kanske konstigt med ”vit pizza” men det är så gott. Och kanske ännu konstigare med jordgubbar på pizza, men jag lovar att det är gott. Jordgubbarna måste dock vara fasta. De får inte vara övermogna eller rinniga, för då kan jag nästan garantera att det blir en märklig rätt…

Monikas Kladdkaka, på plats nummer tre, är faktiskt ett läsarrecept från en läsare som heter just Monika. Kladdkaka kan man aldrig få för många av (i alla fall om det gäller mig) och jag har gjort otaliga varianter som blåbärskladdkaka, rabarberkladdkaka m.fl

Pasta med kasslersås på plats nummer två är en rätt som alla gillar och något som jag gärna lagar när jag inte vet vad jag ska servera. Det går alltid hem och ibland så tillsätter jag ajvar i såsen eller bara lite sweet chili som variation.

Och har du orkat läsa hit ner så är du säkert nyfiken på det mest lästa inlägget under Q2? Kanske du redan vet vilket recept/inlägg är?  Inte kunde jag väl ana, när jag satt på ett hotellrum i Polen, att det inlägg jag skrev skulle bli ett av mina lästa. På plats ett hamnar, naturligtvis, rabarber- och jordgubbscheesecake.

Rabarber- och jordgubbscheesecake

Fotevikens vikingamarknad

Jag tror mig veta varför vi har så uruselt sommarväder i Sverige. Rikta alla pilar mot mig. Lilla jag tar på mig allt skuld. Varför? Jo, det beror på att jag i juli förra året gick och köpte mig en solhatt för att skydda min vitiligo från solens strålar. Så fort betalkortet dragits i kassan och solhatten lämnats över till mig så drog tunga, tjocka regnmoln in över landet och jag behövde inte använda solhatten resten av sommaren 2016. Och vad har hänt sommaren 2017? Hatten ligger fortfarande och värmer hatthyllan och har inte prytt mitt huvud en enda gång.

När vi ändå är inne på ämnet att sabba väder så har jag också ett finger med vad gäller snömängden i Skåne. Sedan jag köpte rejäla vinterdäck så har vi inte heller haft någon riktig snörik vinter i Skåne. Nä då, det har varit barmark och rätt milda temperaturer. Så kära folk, att svenska sommaren regnat bort beror på en brun solhatt, inköpt i Ystad, med grönblommiga rosetter. Hatten värmer sin plats där den ligger och regnet vräker ned.

När vi ändå är inne på väder så är ett av svenskarnas favoritämne så medger jag att jag föredrar lite halvkasst väder om vi ska bege oss ut på utflykt. Och detta av två anledningar. 1) Det är inte lika mycket folk 2) Man slipper solsting. Taaaaada. Vet inte hur många gånger vi varit iväg på olika saker med regnet hängande över oss och det har nästan varit behagligt av ovan två anledningar.

I går trotsade vi regnmolnen och sammanstrålade med ett par goda vänner på Foteviken som under veckan arrangerat Fotevikens Vikingamarknad. Jag tycker det är underbart att så många flyttar in på Foteviken under sommaren och lever så nära ett riktigt vikingaliv som man kan i dagens digitala tidsålder. Det är gratis att bo på Foteviken och det måste vara en drömupplevelse för många barn, att få tillbringa sommaren som viking. Deras semesterliv ger oss som vanliga besökare en extra krydda vid besöket och är väl ett av skälen till att det är så roligt att bege sig dit. Du hamnar mitt bland vikingar, både små som stora. Många av de inneboende är också oerhört kunniga och vid tidigare besök erbjöds vi en spontan historieguidning.

Jag hittade en fantastiskt söt ring i brons och jag tittade på den flera gånger innan jag slog till. Ringen är baserad på ett Vikingatida fynd från Danmark.

Vi såg också en uppvisning i form av ett historisk slag, där Skånes kung Erik Emune besegrar sin farbror kung Niels och dennes son prins Magnus och där Magnus stupar med hela sin hird.

Vill du se en längre film från slaget så finns här en film som jag filmade under kampen som pågick framför ögonen på oss.

Eftermiddagen avslutades med en jättegod måltid hos våra kära vänner och jag vet inte om det berodde på för mycket luft eller för mycket blåst, men jag blev som knockad efter maten. Jag hade kunnat rulla ihop mig under bordet för att sova middag en stund.

 

 

Spara

Jag testar Yogoat från Planti och overnight oats

Jag är en av 2000 som genom Smartson fått testa Yogoat från Planti och jag är sedan tidigare mycket förtjust i deras Soygurt och äter det till frukost nästan varje dag. Under vintern äter jag gröt men under vår och sommar är det läskande mjölkfri yoghurt som gäller. Och ibland mixar jag havregryn med yoghurt så det blir ”overnight oats”, en kall gröt med yoghurt. Det är inte dumt! Och mättar!

Yogoat är ett bra alternativ för de som inte kan äta sojaprodukter (som exempelvis soygurt) och smaken av havre tar inte över produkten som den gör i liknande produkter. Har man svårt för havrebaserade produkter som smakar för mycket havre så prova yogoat. Det kan vara så att den passar dig bättre, men smaken är olika. Jag har tidigare ätit havregurt men smaken av havre blev för mycket till slut så jag var tvungen att sluta med den produkten. Yogaten är därför en angenäm upplevelse.

Vaniljyoghurten är lite för söt i smaken så tycker man inte om sött kan man testa den naturella. Yogoaten är krämig och god men det gäller att skaka om förpackningen rejält innan man serverar den då den annars blir alldeles för rinnig.

Så, min sammanfattning efter att ha testat yogoat kan summeras: god, krämig och lätt att äta. Den enda nackdel är som med alla växtbaserade produkter är priset. En förpackning kostar cirka 24,90 och i längden blir det rätt mycket pengar.

1 portion

Ingredienser:

  • ½ dl havregryn
  • 1 dl sojamjölk eller annan växtbaserad dryck
  • 1 dl yogoat vanilj
  • 1 tsk chiafrön
  • blåbär

Arbetsbeskrivning:
Blanda havregryn, sojamjölk, chiafrön och yogoat vanilj. Ställ in i kylskåp över natten.

Nästa morgon rör du om, häller upp i glas (eller skål) och toppar med blåbär. Njuuuuut!

I varianten på bilden tog jag hälften av yogoaten och mixade med blåbär. Därav två färger i glaset.

Finstilt:
Jag är en av 2000 som genom Smartson och planti fått testa yogoat. Som testpilot hos Smartson får man testa produkter och tjänster och i gengäld dela med sig av sina (ärliga) åsikter till andra. Smartsons vision är att det alltid ska vara kostnadsfritt att testa produkter via Smartson.  Mina åsikter är till 100% mina egna och helt ärliga.

Spara

Spara

Spara