Home » Blogg

Vegetarisk coconut & pepper tortilla (mjölkfri)

Jag har just planerat, skrivit ned och beställt all mat till helgens kalkonmiddag. På lördag blir det helstekt kalkon fylld med äpple, bacon, purjolök och konjak. Till det serverar jag (troligtvis) massor av ugnsrostade grönsaker (det är bra pris på rotfrukter just nu) och en helt fantastisk konjakssås. Efter middagen blir det en riktigt, riktigt god äppelkaka med krämig vaniljsås. Mums. Eventuellt gör jag en liten lätt förrätt, men där har jag inte bestämt mig ännu.

Traditionen att äta kalkon tar jag med mig från mitt år i USA  och äkta hälften och jag har ätit kalkon alla år vi har bott tillsammans. Vanligtvis brukar vi avsluta måltiden med pumpapaj som efterrätt men i år skippar jag det och serverar en god äppelkaka istället. Hela familjen ska samlas för en riktigt härlig weekend och jag ser så fram emot det. Det var ett tag sedan sist och till söndagsfrukost blir det Blueberry Pancakes,  knapriga franskbrödbullar och massor av gott pålägg. Det blir en riktigt mysig helg med kul umgänge och massor av god mat. Jösses vad hungrig jag blir bara jag tänker på det.

Här är ett recept som vi åt för ett par veckor sedan och det är ett recept där du slipper tillbringa hela kvällen i köket. Produkterna fanns med i september månads Kökets box och det lät onekligen frestande med coconut & pepper tortilla så jag var tvungen att testa. Rätten gjordes helvegetarisk och det finns så många roliga produkter man kan använda, om man nu inte väljer att använda köttfärs. Tacobröden är väldigt små, jämfört med vanliga tortilla och de luktar en hel del kokos, men det är inget man tänker på när man sedan äter dom. I alla fall gjorde inte jag det. Mangosåsen är jättegod och passade riktigt bra ihop med kryddblandningen.

Ingredienser:

  • 1 paket coconut & pepper tortilla
  • 1 påse jamacain jerk spices
  • 1 burk mangosås
  • 1 påse pulled vego bbq
  • saltgurka
  • sallad
  • tomater
  • strimlad rödlök

Så här gör du:
Stek pulled vego bbq enligt anvisning på paketet. Rör ned jamacain jerk spices. Värm tortilla bröden.

Fördela fyllningen på bröden, rulla ihop och njut.

 

 

 

Bröd fyllt med bladpersilja

Som utlovat kommer receptet på det jättegoda brytbröd som jag gjorde igår kväll. Tidigare under lördagen hade vi åkt en sväng till Ekerödsrastens köttbutik för att handla hem massor av god mat. Vi passade på att köpa hem en massa kött och fyllde samtidigt upp frysen och igår kväll gjorde vi texasbiff med ugnsbakade rotsaker, grönpepparsås och gott bröd. Slurp!

Originalreceptet kommer från Mitt Kök och fast jag är urdålig på att baka bröd så bestämde jag mig för att testa – och det gick ju hur bra som helst. Degen var lätt att arbeta med och inte alls så klibbig och besvärlig som andra bröddegar jag brukar råka ut för. Och gott var det också! Det här är ett buffébröd som är godast samma dag som man bakat det.

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl sojamjölk
  • 2 msk sirap
  • 1 ägg
  • 25 g mjölkfritt margarin mjukt
  • ½ tsk salt
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 150 g mjölkfritt margarin, mjukt
  • 1 ½ dl hackad, bladpersilja
  • flingsalt

Så här gör du:
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg bakplåtspapper i en rund form (sockerkaksform).

Smula ner jästen i en bunke tillsammans med salt. Värm mjölken och sirapen till 37 grader. Häll vätskan över jästen. Rör i ägg och mjölkfritt margarin arbeta in lite vetemjöl i taget. Jag arbetar alltid mina degar för hand så det är möjligt att du behöver mer vetemjöl om du arbetar degen i en maskin. Arbeta degen ett par minuter.

Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en fyrkant, cirka 2 centimeter tjock. Bred på mjölkfritt margarin. Strö över hackad bladpersilja.

Rulla ihop degen som när du gör kanelbullar. Skär i bitar och lägg i formen.  Strö över flingsalt. Låt jäsa i cirka 40 minuter.

Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i cirka 50 minuter, tills det fått fin färg och är genomgräddat.

Mjölkfri matsedel vecka 42

I dag ville jag verkligen inte gå upp utan jag travar fortfarande omkring i pyjamas och morgonrock vilket inte är likt mig även om klockan bara är halv tio. Helg som vardag brukar jag vakna vid fem-sex och efter en snabb dusch så är jag redo för allt vad dagen kan erbjuda, men så är inte fallet idag. Jag har massor av tvätt som ska strykas, email som legat sedan i tisdags och som ska besvaras så det får bli en dag idag då jag tar hand om en massa måsten. Hur ser din dag ut?

Jag gjorde ett grymt gott bröd igår och jag förvånade verkligen mig själv för är det något som jag inte kan så är det att baka bröd – men det här var så lekande lätt så inte ens jag kunde misslyckas. Håll utkik, för jag ska försöka få upp det under dagen.

I veckans matsedel så bjuder jag på tacos på fredag. Ett tips är att göra din egen tacokrydda (recept i länken till fredagens meny). Det blir så mycket godare och tar inte många minuter att blanda ihop.


Mjölkfri måndag den 16 oktober

Kabanossgryta med röda linser

Mjölkfri tisdag den 17 oktober

Torsk med broccoli och sojabönspuré

Mjölkfri onsdag den 18 oktober

Kyckling Enchiladas

Mjölkfri torsdag den 19 oktober

Köttfärssoppa med rotselleri

Mjölkfri fredag den 20 oktober

Tacofredag

Lumber & Karle

Oj vilken vecka det har varit och det är skönt att ha landat hemma i köket. Har varit på konferens och bodde på underbara Lumber & Karle som ligger i Kvänum. Hit måste alla som har någon form av födoämnesallergi vallfärda. Jag lovar. Det är värt vartenda kilometer som du måste köra.

Bild copyright Lumber & Karle

Jag har bott på många hotell och deltagit i många konferenser och alla vi som åt specialmat på Lumber och Karle är så överlyckliga efter en två-dagars konferens. Oj vilken mat och service. Vi som åt någon form av specialmat blev verkligen sedda och hörda. All kärlek till alla er som arbetar på hotellet. Jag kan bara säga WOW.

Jag tror aldrig jag ätit så gott under någon konferens som jag gjorde hos Lumber & Karle och att äta specialmat var inga problem. Jag önskar att jag hade bilder som jag kunde dela med mig av, men med respekt för min arbetsgivare och mitt privata yrkesliv så kommer inga bilder, varken på måltider eller rum. Du får helt enkelt tro mig på mina ord.

Jag tog ett par bilder på fika och där vi som åt specialkost fick en specialtallrik med utsatt med namn. Jag behövde aldrig fundera, utan det var bara att äta!  Jag lyckades till och med att gå upp lite grand i vikt hahaha och annars brukar det vara precis tvärtom. Vet inte hur många gånger som jag varit på andra konferenshotell där vi som är födoämnesallergiska är en bortglömd skara och efter idogt letande hittar man en bortglömd tallrik som det står ”allergi” på, men då vet man inte om det avser gluten, laktos, mjölk eller ägg. Det absolut värsta jag kan serveras är mat där man plockat bort allt. Är jag allergisk mot mjölkprotein vill jag inte ha mat som inte innehåller gluten, ägg etc. Jag tål gluten. Jag tål ägg. Tvärtom blir det en smakfattig ynklig upplevelse då man plockat bort allt. Man buntar ihop alla allergier till en och det blir inte bra. Så här såg det ut på vår första konferensdag och redan då blev jag imponerad.

Bilder från förmiddags- och eftermiddagsfika. Godiset var så gott! För att inte tala om fruktdrinken jag fick. Mmmmmm!!!

Kvänum ligger cirka 1½ timmes bilresa norrut från Jönköping (om man bor i Skåne) och är så vackert. Jag funderar på om jag och äkta hälften inte ska boka in en helg med spa och julbord, för mina två dagar på Lumber och Karle var en helt otrolig upplevelse. Det måste jag uppleva igen med min kärlek.

 

Osso buco (mjölkfri)

God morgon (det var tidig morgon när jag började skriva). Solen skiner och humöret är på topp efter en fin helg. Vad har du för spännande planer i veckan? Jag lämnar familjen och beger mig upp mot Göteborg och Kvänum där det väntas en massa roligt arbete. Jag är så glad att jag har en tjänst som innefattar så spännande projekt och jag nästan studsar upp ur sängen varje morgon. Du märkte att jag skrev nästan. Vissa morgnar kan jag vara rätt seg…

Jag är rätt ny när det kommer till video men lär mig allt eftersom och har gjort klipp som haft uppemot 50000 visningar, så jag får vara glad. (Värt att notera, vi pratar alltså inte om de videoklipp jag gjort för Nicklas Kokbok utan vi pratar om helt andra klipp). Det är oerhört fascinerande hur mycket youtube och videklipp har växt. I en artikel från Forbes uppskattas att 92% av dem som ser videoklipp delar videon vidare vilket är en högre andel än de som delar en länk eller text. En videofilm delas 1200% mer det skrivna ordet. Det är en imponerande siffra. Idag lärde jag mig också att 300 timmar av video laddas upp till YouTube varje minut och att man har över 30 miljoner besökare, dagligen. 6 av 10 föredrar att titta på online videoplattformar än på TV. Det är spännande med statistik.

Extra glad blev jag igår då jag såg att jag har gått ned några av de förhatliga kilon som jag lagt på efter att ha slarvat med maten. Nu äter jag större portioner och mer regelbundet vilket har gett resultat. Och för att vara ärlig, det där med att bli av med sockersuget går väl så där. Jag är inte helt nöjd med mig själv om sanningen ska fram. För att komma över de värsta sockersugstopparna så har jag lagt in ett kvällsmål med kvarg och blåbär, och det gör att jag minimerar risken att vräka i mig godis.

Jag har inte haft problem med vikten tidigare så det är väldigt fascinerande vad som händer med kroppen efter 50. Den är inte förlåtande och i kombination med slarvig kost, japp, då la jag på mig x antal bilringar som ganska snart blev vardag.  Jag har försökt med den ena jojobantningen efter den andra med resultat att jag gått upp igen, så till slut kavlade jag upp ärmarna och sa skärpning. Nu får det ta tid!!

Målet är att jag ska vara fem kg lättare när jag reser till Japan. Tre är avverkade efter drygt 6 veckor och det som är mest spännnande är att se om jag  lyckas bibehålla vikten. Det är väl egentligen det som är den största utmaningen.

Så, vad blir det iför mat idag? I morse började jag dagen med grötfrukost och jag har dubblerat den mängd gröt jag äter. Till lunch kommer det att serveras en fläskfilégryta med ugnsbakade rotsaker (yum yum yum) och en massa härliga grönsaker. När jag kommer hem ska vi göra en pizza. Målet har varit att äta precis som vanligt vilket innebär inga lightprodukter OCH att försöka skippa godis och sötsaker. Och att röra på sig, naturligtvis. Förra veckan gjorde jag en riktigt god köttgryta som påminner lite om Osso Buco så det blir mitt recept till er idag.

Ha en skön vecka. Det kan bli skralt med uppdateringar den här veckan, men då blir det istället dubbelt upp till helgen.

4 portioner

Ingredienser:

  • 800 g högrev
  • salt
  • peppar
  • mjölkfritt margarin
  • 2 röda lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 morötter
  • 300 g rotselleri
  • timjan
  • 1 lagerblad
  • 4 st stora tomater, körda i mixer
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk tomatpuré
  • vatten

Så här gör du:
Dela köttet i bitar och bryn i mjölkfritt margarin tills köttet fått fin färg. Salta och peppra. Tillsätt lök och vitlök och låt bryna med ett par minuter.

Häll vatten så det täcker köttet. Tillsätt tomatpuré, mixade tomater, timjan och kalvfond. Lägg på ett lock och låt allt puttra i 1½ timme. Minst. Minskar vattnet oroväckande, ja då häller du på mer. Ju längre köttet får koka, desto mörare blir det. De flesta av mina grytor kokas i minst tre timmar. Och det är ju inte så att man behöver stå och passa på dom – utan gör annat under tiden.

Tillsätt morötter och rotselleri som skalats och delats i mindre delar. Låt puttra med i cirka 40 minuter.

Serveras med gott potatismos.

 

Mjölkfri matsedel vecka 41

Idag är det nästan exakt ett år sedan jag gjorde min popcornsoppa så den ska självklart vara med i veckans mjölkfria matsedel. Inspirationen är hämtad från den fantastiska soppa vi bjöds på i Polen och det är också det sopprecept som har lockat allra flest besökare. Kul. Jag älskar popcorn som är ett av mina favoritsnacks. Enda nackdelen är att det alltid fastnar skal i tänderna men det är smällar man få ta, eller hur? Det var faktiskt ett bra tag sedan jag åt popcornsoppa så jag får nog ta och göra det nu i veckan. Vi äter rätt mycket soppa under den kalla och mörka årstiden och jag tycker det är så lätt att variera sig. På vår och sommar äter jag gärna lätta grönsakssoppor men när det blir lite kallare vill jag ha lite mustigare, tjocka soppor. Gillar du soppa?


Mjölkfri måndag den 9 oktober

Korv med stuvade morötter

Mjölkfri tisdag den 10 oktober

Fiskbullar med citronsås och rårakor

Mjölkfri onsdag den 11 oktober

Potatisrullar med sojabönor och chilisås

Mjölkfri torsdag den 12 oktober

Popcornsoppa

Mjölkfri fredag den 13 oktober

Grillade kycklingben med bulgur

Sovrumsrenovering

Men var har lördagen tagit vägen? Har varit uppe sedan alarmet oavsiktligen råkade gå av vid halv sex i morse och har hunnit pyssla en hel del idag. Sovrummet börjar ta form, men jag inser när jag hängde upp gardinerna att det finns en anledning till att jag fick rätt dåligt betyg i syslöjd. Min slöjdlärare suckade alltid när hon såg vad jag åstadkommit och när det var dags att sätta betyg och hon frågade vad jag själv tyckte, så sa jag galant, bestäm du om strecket ska vara lodrätt eller vågrätt. Det skiljer säkert 2 cm i längd på gardinerna. Jag blir galen – jag som tyckte att jag mätte så bra. Det här med att sy, det ger jag mig inte på, utan jag använder sådan där tejp som man stryker fast. Och så fram med saxen. Och när jag är klar så ser jag vad som skett. Suck. Ja, det var ju tur att gardinen inte kostade mer än 150 spänn, så det blir till att köpa en ny. Och göra om. Och rätt. Eller så ber jag äkta hälften. Han är bra mycket duktigare på nål och tråd än vad jag är. Och jag säger som jag brukar. Jag har helt andra kvalifikationer…

Kommer du ihåg den hiskeliga gröna tapeten vi hade i sovrummet. Bara för att påminna dig hur det såg ut förut så kommer här en bild. Någon fler än jag som ryser?

Så, vad har vi då gjort. Jo väggar och tak målades vita och sedan satte vi upp en läcker fondvägg. Tanken var att jag skulle ha en tapet i blå metall-stil men vi föll handlöst för en helt annan tapet. Det finns blå toner i tapeten, så jag följer mitt modboard till viss del. Tapeten är av märket Steampunk som har hämtat sin inspiration från ångmaskiner, luftballonger, mekaniska maskiner och annan teknik från industriella revolutionen. Den är så läcker. Det enda som nu saknas är min fåtölj och så tavlor på väggarna, men det kommer. Ha en fortsatt skön lördag – jag ska sätta mig och läsa nu.

Pasta med soltorkade tomater (mjölkfri)

HejHej. Hoppas att det är bra med alla och att ingen har regnat bort. Själv så ser jag till att hålla mig inomhus så mycket som det är möjligt – och jag lapar varmt te i mängder. Det enda som jag saknar är möjligheten att kunna vira in mig i en filt och lägga fötterna på bordet, men det måste väl vara någon måtta hur jag uppför mig på arbetet. Eller finns det risk att bli ett fall för ledningsgruppen *någon som känner sig träffad*?

Jag brukar inte älta saker och ting, men av någon outgrundlig anledning så har jag den sista veckan börjat bli mer och mer arg efter att ha fått flashbacks av hur jag blev behandlad på ett tidigare företag. När jag tittar i backspegeln inser jag att det som pågick var mobbning och jag vet inte hur många gånger som jag stod och grät på mitt kontor tills jag slutligen knäcktes.

Och, för att vara helt ärlig så är jag inte riktigt där än så jag kan berätta allt. Jag har dolt det så länge för omgivningen och det finns endast en handfull människor som jag öppnat upp mig för och som vet vad som hänt.  Jag tror jag får plocka upp det som jag skrev i slutet av min årsammanfattning 2016, för det är synnerligen aktuellt idag. Det är ok att bli arg – men se för jösses namn till att inte älta det för länge – för då blir man bara en bitterfitta. Så jag tillåter mig att vara arg. Idag. Imorgon går jag vidare.

Vi är klara med sovrummet och med klara menar jag att tapeter och listor är uppe, men rummet är inte färdigpyntat. Har liksom inte hunnit med det, men imorgon är det FREDAG så då ska jag se till att få klart det mesta.

Jag letar fåtölj – som med stor sannolikhet komma att agera klädhängare större delen av tiden –  men någon gång emellanåt så brukar jag sitta och läsa. Annars så ligger jag mest och läser. Jag har i och med denna renovering helt släppt spärrarna, så det ser ut som om jag kommer att köpa en silverfärgad fåtölj. Och till det letar jag ett riktigt knallblått fårskinn. Fortsättning följer….

Men nu är det dags för dagens recept. Det blir en enkel rätt med pasta, kyckling och soltorkade tomater. Det går bra med vilka soltorkade tomater som helst men jag använder tomater från Deliamfood. Det paketet låg  i en av pressutskicken från Kökets box. Ha det jättegott. Jag ska försöka se till att jag blir av med all den ilska jag känner. Imorgon är en ny dag.


Ingredienser

  • Spagetti till fyra personer
  • 600 g kycklinginnerfilé
  • salt
  • peppar
  • mjölkfritt margarin
  • 1 förpackning oatly ifraiche
  • 1 förpackning soltorkade tomater
  • bladpersilja

Så här gör du:
Koka pasta enligt anvisning på paketet och häll av vattnet

Skär kycklingen i bitar och stek i mjölkfritt margarin. Salta och peppra. Blanda i ifraiche, soltorkade tomater och bladpersilja. Blanda med pastan. Stänk över lite nymalen pepper.

Då är det dags igen för kanelbullens dag

I morgon, den 4 oktober, är det kanelbullens dag och visst är kanelbullens dag väl värd att fira? Tycker du om kanelbullar? Det gör jag, speciellt om de är fyllda med massor av kanel. Mellan dig och mig så kan jag erkänna att jag egentligen skulle kunna skippa större delen av bullen och bara äta det som finns innerst, nära ”inkråmet”. Förstår du vad jag menar? Min dotter brukar köpa en stor kanelbulle och så slänger hon bort de 2-3 första lagerna och äter bara det göttaste. Hon brås helt klart på sin mamma.

nicklaskokbok_kanelbulle

Och du, hinner du inte baka så är du absolut ingen sämre mamma för det. Hur många gånger tror du jag hann stå och baka och laga mat till olika temadagar när barnen var små? Vet inte hur många gånger mina barn talade om för mig att alla andra åt våfflor på våffeldagen eller semlor på semledagen. Och jag hade missat det – igen. Små barn vet verkligen hur de ska skuldbelägga sina föräldrar.

De gånger då jag kom ihåg alla dessa temadagar är lätträknade och ryms på en hand. Så tro mig – köp färdiga (mjölkfria) kanelbullar och värm. Findus kanelbullar innehåller ingen mjölk och de är jättegoda.

Har du däremot tid och ork att baka, så följer här några av mina kanelbullerecept.  Låt mig börja med kanelbullekakan, som tar max 45 minuter att svänga ihop och tillaga i ugnen. Ett jätteplus att du inte behöver någon jäst för jäst är ju i alla fall någonting som jag aldrig har hemma. Och har jag det hemma så ligger det uttorkat och ihopsjunket i sitt paket att det bara är att slänga. Pernillas kanelbullesockerkaka, behöver inte heller någon jäst och tar cirka tio minuter längre (tillagning och i ugnen). Supergoda – och enkla – om man snabbt vill ha något på bordet

Och här är några fler recept:

Mjölkfri matsedel vecka 40

Första oktober idag och 12 veckor fram till jul (ifall någon känner för att få igång den berömda stressen inför jul). Jag sitter i soffan och försöker piggna till och snörvlar högljutt men det är ingen som tycker synd om mig haha. Blä, är inte roligt att vara förkyld och jag saknar min vanliga energi. Allting har stannat upp här hemma och det är som det är. Förhoppningen är att tapeten kommer upp nästa vecka och att vi sedan kan flytta in i vårt sovrum igen till helgen. Det ska bli så mysigt så!

Innan allt flyttas tillbaka igen ska jag gå igenom alla klädlådor och nu ska allt som jag inte använder tas bort och lämnas till klädinsamling. Jag har till exempel haft en balklänning hängande i garderoben från tidigt 80-tal när jag var på bal i USA och med fingerräkning kan jag konstatera att klänningen är 30 år gammal (jösses) och fullständigt omodern med puffärmar. Som pricken över i så är den också citrongul. Jag  och gult går liksom inte ihop så jag vet inte vad jag tänkte på. Jag måste ha sett ut som en citronbakelse.

Jag ska snart  sätta mig och göra en lunchmeny inför kommande arbetsvecka. Vi har möjlighet att köpa färdig lunchmat på jobbet men jag tycker det är absolut enklast att ha med mig egen mat. Dels slipper jag oroa mig för att maten innehåller mjölk (det här med laktosfri kontra mjölkproteinfritt är visst svårt för andra att förstå) och dels så är det bra mycket billigare. Vi har som mål att spara rätt mycket pengar inför kommande Japanresa och då får man dra sitt strå till stacken. Ha en skön söndag. Det ska jag försöka ha 🙂


Mjölkfri måndag den 2 oktober

Pastalåda med korv och squash

Mjölkfri tisdag den 3 oktober

Torsk med citronskum och potatispytt

Mjölkfri onsdag den 4 oktober

Falafel

Mjölkfri torsdag den 5 oktober

Kycklingsoppa med tortillachips

Mjölkfri fredag den 6 oktober

Kotlettrad med äppelsås och ugnsbakade rotsaker