Home » Blogg » Pepparkaksbiskvi (mjölkfri)

Pepparkaksbiskvi (mjölkfri)

Med 49 dagar kvar till julafton så tycker jag att vi drar igång lite julbakning med en pepparkaksbiskvi, eller vad säger ni? Doften av ingefära, kanel, kryddnejlika och kardemumma är så underbara juldofter och det käns rent himmelskt när doften av det sprider sig i köket. För att inte tala om saffran. Mmmmmm! Blir rent lyrisk över att tänka på lussekatter, men de kommer jag att vänta med ett par veckor. Först till första advent ställer jag mig och bakar dom.

I fredags ställde jag mig och bakade biskvi i långpanna och med bara ett par veckor kvar innan jul bestämde jag mig för att smaksätta smörkrämen med pepparkakskryddor. Det blev så gott.

Fördelen med att göra biskvi i långpanna är att du själv avgör dels storlek på kaka samt hur mycket smörkräm du fyller dom med. Gör du en mindre botten, då blir det rätt mycket kräm på kakorna. Gör du däremot som jag, en större botten, så går det åt samma mängd kräm, men eftersom det är större yta, så blir det inte lika tjockt. Det blev 20 st rutor av min sats och då skar jag en del bitar större än de andra.

Har du någon kaka som betyder jul för dig? Vad är det som får dig att gå igång? Alla mina mjölkfria julrecept hittar du här.

Cirka 20 bitar

Ingredienser:

Mandelmassebotten:

  • 400 g mandelmassa
  • 1 dl florsocker
  • 2 äggvitor

Smörkrämsfyllning med pepparkakssmak:

  • 100 g mjölkfri choklad
  • 200 g rumstempererat mjölkfritt margarin
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 2 tsk kanel
  • 1½ tsk kryddnejlika
  • 1½ tsk kardemumma
  • 2 tsk ingefära

Topping:

  • 250 g mjölkfri choklad

Så här gör du:
Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda ner äggvita och florsocker. Blanda väl så du får en smidig smet. Lägg ett ark bakplåtspapper i en form och tryck ut botten på arket. Sätt in i ugnen, cirka 13 minuter i 175 grader, så den får lite färg. Låt svalna helt.

Smält mjölkfri choklad över vattenbad och låt svalna. Vispa mjölkfritt margarin, florsocker, vaniljsocker, äggula och kryddor så du får en fluffig smet. Rör ned chokladen i krämen. Häll över mandelbotten och låt svalna.

Smält mjölkfri choklad till topping och häll den över smörkrämen. Låt svalna lite (väntar du för länge så spricker chokladen när du skär i den) och skär i bitar.

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *