Home » Blogg » Osso buco (mjölkfri)

Osso buco (mjölkfri)

God morgon (det var tidig morgon när jag började skriva). Solen skiner och humöret är på topp efter en fin helg. Vad har du för spännande planer i veckan? Jag lämnar familjen och beger mig upp mot Göteborg och Kvänum där det väntas en massa roligt arbete. Jag är så glad att jag har en tjänst som innefattar så spännande projekt och jag nästan studsar upp ur sängen varje morgon. Du märkte att jag skrev nästan. Vissa morgnar kan jag vara rätt seg…

Jag är rätt ny när det kommer till video men lär mig allt eftersom och har gjort klipp som haft uppemot 50000 visningar, så jag får vara glad. (Värt att notera, vi pratar alltså inte om de videoklipp jag gjort för Nicklas Kokbok utan vi pratar om helt andra klipp). Det är oerhört fascinerande hur mycket youtube och videklipp har växt. I en artikel från Forbes uppskattas att 92% av dem som ser videoklipp delar videon vidare vilket är en högre andel än de som delar en länk eller text. En videofilm delas 1200% mer det skrivna ordet. Det är en imponerande siffra. Idag lärde jag mig också att 300 timmar av video laddas upp till YouTube varje minut och att man har över 30 miljoner besökare, dagligen. 6 av 10 föredrar att titta på online videoplattformar än på TV. Det är spännande med statistik.

Extra glad blev jag igår då jag såg att jag har gått ned några av de förhatliga kilon som jag lagt på efter att ha slarvat med maten. Nu äter jag större portioner och mer regelbundet vilket har gett resultat. Och för att vara ärlig, det där med att bli av med sockersuget går väl så där. Jag är inte helt nöjd med mig själv om sanningen ska fram. För att komma över de värsta sockersugstopparna så har jag lagt in ett kvällsmål med kvarg och blåbär, och det gör att jag minimerar risken att vräka i mig godis.

Jag har inte haft problem med vikten tidigare så det är väldigt fascinerande vad som händer med kroppen efter 50. Den är inte förlåtande och i kombination med slarvig kost, japp, då la jag på mig x antal bilringar som ganska snart blev vardag.  Jag har försökt med den ena jojobantningen efter den andra med resultat att jag gått upp igen, så till slut kavlade jag upp ärmarna och sa skärpning. Nu får det ta tid!!

Målet är att jag ska vara fem kg lättare när jag reser till Japan. Tre är avverkade efter drygt 6 veckor och det som är mest spännnande är att se om jag  lyckas bibehålla vikten. Det är väl egentligen det som är den största utmaningen.

Så, vad blir det iför mat idag? I morse började jag dagen med grötfrukost och jag har dubblerat den mängd gröt jag äter. Till lunch kommer det att serveras en fläskfilégryta med ugnsbakade rotsaker (yum yum yum) och en massa härliga grönsaker. När jag kommer hem ska vi göra en pizza. Målet har varit att äta precis som vanligt vilket innebär inga lightprodukter OCH att försöka skippa godis och sötsaker. Och att röra på sig, naturligtvis. Förra veckan gjorde jag en riktigt god köttgryta som påminner lite om Osso Buco så det blir mitt recept till er idag.

Ha en skön vecka. Det kan bli skralt med uppdateringar den här veckan, men då blir det istället dubbelt upp till helgen.

4 portioner

Ingredienser:

  • 800 g högrev
  • salt
  • peppar
  • mjölkfritt margarin
  • 2 röda lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 morötter
  • 300 g rotselleri
  • timjan
  • 1 lagerblad
  • 4 st stora tomater, körda i mixer
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk tomatpuré
  • vatten

Så här gör du:
Dela köttet i bitar och bryn i mjölkfritt margarin tills köttet fått fin färg. Salta och peppra. Tillsätt lök och vitlök och låt bryna med ett par minuter.

Häll vatten så det täcker köttet. Tillsätt tomatpuré, mixade tomater, timjan och kalvfond. Lägg på ett lock och låt allt puttra i 1½ timme. Minst. Minskar vattnet oroväckande, ja då häller du på mer. Ju längre köttet får koka, desto mörare blir det. De flesta av mina grytor kokas i minst tre timmar. Och det är ju inte så att man behöver stå och passa på dom – utan gör annat under tiden.

Tillsätt morötter och rotselleri som skalats och delats i mindre delar. Låt puttra med i cirka 40 minuter.

Serveras med gott potatismos.

 

Liknande inlägg

2 kommentarer

  1. Malin Lundskog säger:

    Välkommen till Göteborg 🙂

    Kul att du delar med dig av det lär dig – har inte filmat så mkt på sista tiden. Kanske dags att göra en uppryckning…

    Och du: helt rätt – låt det ta tid! Många små steg vinner i längden över få jättekliv! Heja dig!
    //Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *