Home » Om Nicklas Kokbok

Om Nicklas Kokbok

Den mjölkfria matbloggen Nicklas Kokbok har funnits sedan 1996 och det här är historien bakom varför kokboken gjordes – och varför den heter just Nicklas Kokbok.

Allt fler människor, både barn och vuxna, är överkänsliga mot ett eller flera livsmedel. Det kan upplevas väldigt kaotiskt i början i en familj när inte alla kan äta den mat man är van vid. Jag är själv, sedan flera år tillbaka födoämnesallergisk och trots denna bakgrund blev det en viss omställning när vi 1994 fick beskedet att vår son Nicklas, då 1 år gammal, var allergisk mot mjölk- och sojaprotein.

I början av 90-talet fanns inte det utbud av mjölk- och sojaproteinfria produkter som finns idag och när det till exempel på  barnkalas bjöds på glass och andra smarriga saker, fick Nicklas sitta med ett kex. Det gör ont i en mammas hjärta.

Som vuxen är det lättare att avstå från vissa saker; tårtor, glass,  efterrätter, gratänger etc men som alla föräldrar vet så kan det ibland vara oerhört svårt att neka sitt barn något, speciellt när det gäller något så naturligt som att äta.

famijeng
Emma 1 år och Nicklas 4 år

Tanken bakom att göra Nicklas Kokbok var att alla i familjen skall kunna äta samma mat. Man skall inte behöva stå och göra flera olika maträtter.

Första kokkboken kom 1996, den andra 2003

Eftersom jag själv levt som matallergiker ett par år så visste jag efter idogt letande att det inte fanns så mycket receptmaterial för just oss som var både mjölk- och sojaallergiker.

Betänk att tidpunkten var 1994 och då innehöll i stort sett ALLA produkter mjölk- och/eller sojaprotein. Tack och lov så har tiderna förändrats och nu är det mycket lättare att hitta mjölk- och sojaproteinfria produkter!

Sagt och gjort, jag började göra egna recept, jag lagade, smakade och provade mig fram tills både jag och min familj var nöjda. Detta resulterade 1996 i en liten receptsamling, ”Nicklas Kokbok”, som jag hade förmånen att ge ut tillsammans med Carlshamn Mejeri.

Första versionen av Nicklas Kokbok kom ut hösten 1996. Dels gjordes en mindre variant som var gratis och dels gjordes en större variant. Den stora varianten kostade 20:-.  Nya Nicklas Kokbok, gavs ut september 2003 och innehöll ca 150 olika recept fördelade över 63 sidor.

nicklas_kokbok

Och nu då….

När Nicklas växte upp fanns det inte många produkter som var mjölk- och sojaproteinfria, men tiderna förändras (tack och lov) och idag är utbudet ett helt annat.

Under ett par år hade jag inte behov att uppdatera kokboken utan lät den ligga ligga kvar, mer som ett minne av tiden som var. 2014 kom Nicklas Kokbok igång igen. Och 2015 fyllde nätversionen av Nicklas Kokbok 18 år. Tänk vad tiden går. Och underbart att det i dag finns så många spännande produkter som underlättar matlagningen!

Åsa

Spara

15 kommentarer

 1. Mari säger:

  Tack för en jättebra sida! Blev glatt överraskad när jag upptäckte att den vaknat till liv igen med nya fräscha recept och fina bilder! 🙂

 2. Helena säger:

  Om du visste hur glad jag är för att den bloggen finns. Dina recept är fantastiska. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och tips.

 3. Marie Sjödahl säger:

  Hej!
  Oj vad utbudet är litet med böcker om laktosfria recept – men va glad jag blev när jag började ändra min söktest på google och kom hit!
  Kan man köpa Nicklas kokbok någonstans?
  Mvh
  Marie

  • Åsa säger:

   Hej Marie. Tack för ditt besök och jättekul att du har hittat till min mjölkfria blogg. Tyvärr går det inte att få tag i Nicklas Kokbok längre men jag hoppas att du hittar några goda recept på min blogg. Har du några funderingar eller frågor är det bara att höra av dig.

 4. Ingrid Nilsson säger:

  Hej
  Hittade Nicklas kokbok på nätet, intressant tycker jag. Har på senare år fått problem med magen och misstänker att jag är allergisk mot mjölk. Finns denna kokbok att köpa? I så fall var?

  Vänliga hälsningar Ingrid Nilsson

 5. Pia Roman säger:

  Hej. Även jag är glad att denna blogg finns. Hade gärna ägt en egen bok att bläddra i, men nätet duger gott
  Fick för snart 2 år sedan veta att mina symtom är mjp-allergi. Du skriver att det finns så många alternativ numera, men det beror nog på vår du bor. Tycker dessvärre att mjp ökar i matvarorna OCH i mediciner. Nu finns knappt några utan. Har varit tvungen att byta viktig medicin pga det. Därför känns det gott att hitta hit och inspireras. Och för att trösta sig…
  Tack.

 6. Lena säger:

  Hej! Jag hamnade på din sida via google-sök, och vad glad jag blev! Är mamma till en mjölkproteinallergiker, lagar mat ofta från grunden och bakar mycket men vad mycket det fanns här sådant som kan inspirera mig i framtiden att prova någonting nytt! Så, tack för att du lägger upp dessa recept och delar av dina erfarenheter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *