Home » Blogg » Morots- och spenatlasagne (mjölkfri)

Morots- och spenatlasagne (mjölkfri)

Den här morots- och spenatlasagnen är en riktigt saftig och god vegetarisk lasagne. Emma och jag äter rätt mycket vegetariskt under vardagarna då äkta hälften arbetar utomlands och lasagne är så smidigt. Perfekt mat att ha med sig i matlåda och hinner man inte äta upp så är det bara att frysa in och sedan plocka fram portionsbitar. Till tomatsåsen använder jag ett märke som heter mutti och jag blev glatt överraskad. De billiga tomatkrossen smakar inte så mycket så jag brukar göra min egen tomatkross: bara att mixa ihop färska tomater och smaka av med kryddor (ex basilika och oregano). Smaken från färska tomater är helt överlägsen den man får i köpt tomatkross men jag blev riktigt överraskad. Muttis tomatkross var riktigt god så jag är glad att jag passade på att hamstra hem ett par burkar när de såldes till extrapris. Jag använder inte helt ost i min lasagne för jag tycker den är fullständigt överflödig, men vill du ha det så är det naturligtvis bara att lägga i lite mellan bottnarna och på toppen.

4 portioner

morotslasagne01 morotslasagne02 morotslasagne03 morotslasagne04 morotslasagne05

Ingredienser:

Tomatsåsen

  • olivolja att bryna i
  • 1 finstrimlad rödlök
  • 2 finhackade vitlökar
  • 1 burk mutti tomatkross
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 grönsaksbuljong
  • peppar
  • 1 burk oatly ifraiche

Morotsröra

  • olja att bryna i
  • 1 finstrimlad vitlök
  • 1 finstrimlad röd lök
  • 3 dl finhackad svamp
  • 4 dl finhackad morot (ca 2 morötter)
  • 200 g djupfryst bladspenat
  • 1-2 msk go-chu-jang chilisås eller annan smakrik chilisås
  • 12 lasagneplattor

Arbetsbeskrivning:
Tomatsåsen: Häll olja i en gryta och börja med att bryna rödlök och vitlök så att det får färg. Tillsätt 1 burk mutti tomatkross.  Koka upp och smaksätt med torkad basilika, 1 grönsaksbuljongtärning och peppar. Låt tomatblandningen få puttra en stund. Det kommer att lukta gott i köket. Ta grytan från plattan och vänd ned 1 burk ifraiche.

Morotsröra: Häll olja i en gryta och börja med att bryna rödlök och vitlök så att det får färg. Tillsätt svamp och morot och låt det bryna med så pass att morötterna börjar mjukna något (ska fortfarande ha tuggmotstånd). Tillsätt bladspenat och bryn så att all vätska försvinner. Smaka av med salt och chilisås. Du behöver inte använda exakt samma chilisås som jag gör men det här märket är så gott.

Bred ut lite tomatsås i botten av en ugnsform. Lägg på 4 lasagneplattor. Bred ut hälften av morotsröran. Lägg på någon matsked tomatsås och rör runt. Lägg på fyra plattor och lägg på andra hälften av morotsröran. Lägg på någon matsked tomatsås och rör runt. Lägg på återstående plattor och avsluta med resterande sås. Sätt in i 200 graders ugn i 25 minuter.

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *