Home » Blogg » Matcha Mochi

Matcha Mochi

Japanerna älskar sötsaker och under de gånger vi har besökt Japan har jag lärt mig att älska Mochi, 餅, もち, som är en söt riskaka. Första gången jag åt mochi, så var inte förtjusningen så stor, men jag har lärt mig att uppskatta denna, söta, goda kaka. Min favorit är en matcha mochi som är fylld med röd bönpasta –  en pasta som används till att fylla söta desserter. Det är så gott till en kopp kaffe och ingen har väl missat min längtan efter riktigt gott iskaffe.

För att göra den här kakan, så behöver du bege dig till en asiatisk butik. Där ska du köpa Adzuki bönor och ett vitt rismjöl, glutinous rice flour. Hittar du färdig bönpasta, köp då hem det, så slipper du göra bönröran.

Jag glömde köpa Adzuki bönor så jag ersatte det med kidneybönor. Det blir inte riktigt samma sak, för adzuki bönan är naturligt söt i sig själv, vilket gör att du får använda betydligt mer socker om du använder kidneybönor. Och smaken blir inte riktigt densamma, men det går att använda som ersättning.

Glutinous rismjöl är gjort av kortkornigt ris, s.k. ”klibbigt ris”, och trots namnet så innehåller det inte gluten, utan har ett högre stärkelseinnehåll än andra rissorter, vilket gör att det är ett bra förtjockningsmedel för bland annat såser eller godsaker som japanska mochi.

8 st

Tsubuan (粒あん) – röd bönpasta

Ingredienser:

  • 200 g röda bönor
  • cirka 2 liter vatten
  • 3 dl strösocker
  • 1 knivsudd salt
  • 2 msk mjölkfritt margarin

Så här gör du:
Börja med att blötlägga bönorna under natten.

Skölj av bönorna efter blötläggningen och häll på nytt vatten. Koka upp och koka i cirka 45 minuter. Bönorna ska vara mjuka. Häll av vattnet.

Nu är det dags att mosa bönorna och jag använde en träslev. Se till att bönorna blir rejält mosade och att du får en grynig massa. Lägg tillbaka bönorna i grytan (om du inte mosade dem i grytan), häll på strösocker, salt och mjölkfritt margarin. Sätt tillbaka gryta på den varma plattan och koka, under omrörning, i cirka 5 minuter så att du får en seg massa. Häll upp och låt kallna.

Matcha mochi

Ingredienser:

  • 100 g rismjöl (glutinous rice)
  • 2 msk strösocker
  • 160 ml vatten
  • 2 tsk matcha tea

Så här gör du:
Mät upp rismjöl, vatten, strösocker samt matcha tepulver och häll i en mikrosäker skål. Rör runt och blanda väl.

Sätt in i mikron, 600 watt, i 2 minuter.

Ta ut skålen och rör runt. Och tycker du att degen beter sig underligt och är snorseg, ja men, då är du på rätt väg.

Sätt in i mikron igen, cirka 1 minut, och ta ut degen igen. Fortsätt röra.

Förbered en form med potatismjöl. Häll degklumpen i formen och arbete in lite potatismjöl. Det här är ingen normal deg utan den är fullständigt seg och klistrig, så du har inte misslyckats på något sätt.

Det går (möjligtvis) att skära i degen men jag delar upp den med fingrarna i åtta bitar. Lägg en bit deg mellan handflatorna och arbeta så du får en tunn rundel. Lägg på en klick röd bönpasta och vik degen runt bönfyllningen. Lägg kakan på ett fat och fortsätt göra klart de andra mochisarna.

Sätt in i kylskåpet och strax innan servering daskar du över lite florsocker.

 

Liknande inlägg