Home » Blogg » Krispigt bröd (mjölkfri)

Krispigt bröd (mjölkfri)

Äntligen har förkylningen gett med sig och jag kan börja träna igen. Har inte tränat alls på 1 ½ vecka och det märks i kroppen. Nu har jag i alla fall kört igenom ett rejält träningsprogram och det känns!

Jag tillhör generationen som växte upp med vad vi trodde var Brödinstitutets rekommendation att äta 6-8 brödskivor/dag – men det var en  reklamkampanj. Det serverades bröd till var måltid och min mamma bakade ca 6 stora bröd i veckan som skulle mätta familjen.

I dag äter jag nästan aldrig bröd men någon gång kan jag ta en knäckebrödsskiva men det är rogivande att få gegga ned sig i en riktig bröddeg och knåda bort de eventuella bekymmer man har.

Det här är ett barnsligt enkelt bröd och du slipper knåda – även fast det kan vara rogivande. Det enda du behöver är tid och den tiden behöver du inte ägna dig åt brödet utan kan göra någonting helt annat.

Degen förbereds dagen före och det tar drygt 5 minuter – och då är det inräknat tiden du plockar fram och plockar bort allting. Jag rör nästan alltid mina degar för hand så använder du maskin kanske det tar längre tid att plocka isär alla delar.

1 bröd

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 4 dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl

Arbetsbeskrivning:
Rör ut jästen med salt och ljummet vatten. Blanda i allt vetemjöl och rör tills du blandat alla ingredienser. Degen ska vara lite klibbig. Sätt plastfolie över degen och sätt in den i kylskåpet.

bröd01

Låt degen vila i kylskåpet. Jag lät min stå i 18 timmar och den var helt perfekt jäst när jag tog ut den.

Sätt  ugnen på 200 grader och när ugnen är varm sätter du in en gjutjärnsgryta – med lock – i 30 minuter. När du har satt in grytan så tar du ut degen, häller ut den på mjölat bakbord och bara föser ihop degen till en rund cirkel. Du ska inte knåda degen. Lägg plastfolie över degen och låt den vila under tiden grytan står i ugnen.

bröd02

Ta ut grytan och fös ned brödet i grytan.(Jag har lagt bakplåtspapper i grytan och det beror på att jag inte vill ha så mycket disk…)

bröd03

Sätt på lock och sätt in brödet i 30 minuter. När de 30 minuterna har gått så tar du av locket och låter brödet stå inne ytterligare 15 minuter.

Ta ut grytan med brödet och låt det kallna.

bröd04

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *