Home » Blogg » Kotletter i kokos- och tomatsås (mjölkfri)

Kotletter i kokos- och tomatsås (mjölkfri)

Matlagningsnivån har legat på ett minimum den här veckan men å andra sidan så stod jag ju och gjorde en massa matlådor i helgen som gick, så allt har sin förklaring. I kväll ska vi grilla och det har vi längtat så mycket efter. Det blir dock till att stå med paraply i näven så att det inte hamnar regnvatten i vinglaset.

Här är ett recept från i somras då vi hade tänkt att grilla kotlett men på grund av förbud blev det till att tillaga hela härligheten inomhus så jag gjorde en gryta. Steker du kotletter under lock, tillsammans med en god sås, så blir köttet så mört att det nästan trillar sönder.

Innan receptet bjuder jag på en liten frågestund.

Liten frågestund

1. Min favoritfrukost?
Det var lätt, havregrynsgröt med kanel och eventuellt ett rivet äpple i. Jag äter den som den är, utan plantbaserad mjölk. När jag kommer till jobbet så tar jag en kopp kaffe. Det är oftast den första – och sista kaffekoppen jag dricker under dagen. Sover jag på hotell så ”lyxar” jag till det med en smörgås (utan smör) med varmrökt skinka, ättiksgurka, juice och kaffe. Är det för varmt, vilket det varit i sommar, så äter jag gärna kall sojayoghurt.

2. Hur dricker jag mitt kaffe?
Det ska vara hett. Mycket hett. Och så har jag en sockerbit i. Jag är också barnsligt förtjust i iskaffe men det ska bara vara kaffe och is. Ingen mjölk i.

3. Hur ser min favoritmacka ut?
Jaha du… det blir väl till att skriva varmrökt skinka och ättiksgurka. Allra helst på ett fröknäcke. Jag äter så sällan smörgås, men ibland kan jag längta efter en riktigt god knäckebrödsmacka.

4. Soppa eller sallad?
Soppa. Älskar soppa! Och den absolut knasigaste soppa jag tillagat måste vara popcornsoppa.

5. Vilken är min favoritkokbok?
Alltså, jag äger inga kokböcker längre. Jag ägde en STOR samling, på säkert 400 kokböcker, men i samband med att vi rensade ut huset, så åkte alla böcker ut. Så nu använder jag bara google när jag söker ett recept 🙂

6. Om jag fick välja, vad skulle jag ta bort, socker eller salt?
Åååh, det här går ju inte att svara på. Jag är en riktig gottegris och jag tror inte heller att min matlagning hade blivit så god om jag plockat bort salt, så jag är ledsen. Den här frågan kan jag inte svara på.

7. Vilka länder hämtar jag inspiration från till min matlagning?
Hmmm. Min matlagning är nog för tillfället mest inspirerad av det japanska köket, men samtidigt så äter vi mycket medelhavsmat. Jag har fått mycket inspiration från de utbytesstudenter som bott hemma hos oss och vi är alltid öppna för att testa nya maträtter. Men samtidigt så är det inget som går upp mot riktig svensk husmanskost.

8. Vad kan jag inte vara utan?
Jaha, det här var ju en riktig samvetsfråga och det är väl lika bra att vara ärlig. Kakor kan jag klara mig utan, men inte godis. Det ska vara hallonbåtar, gelehallon, Ahlgrens bilar och en massa lakrits.

9. Lagar jag helst mat eller går jag ut och äter?
Jag går gärna ut och äter och tycker att i nio fall av tio är det inga problem att få mjölkproteinfri kost. Däremot så älskar jag att stå i köket och laga mat på helger och det är oftast då jag gör storkok och bunkrar upp en massa matlådor.

10. Vilken är min favoritrestaurang?
Lätt. För tillfället är det Staffanstorps Gästis. De har såååå god mat och jag älskar deras söndagsbrunsch.

11. Var köper jag mina matvaror?
Jag handlar på nätet och oftast handlar jag all mat på Willys. Ibland springer jag in på Lidl för de har ett fräscht grönsakssortiment

12. Vilken är min favoritcocktail?
Jag är jättedålig på att dricka cocktail och ska jag någon gång beställa någon så blir det oftast mojito, för jag känner inte till några andra namn.  Förresten, kom på en till. Frozen strawberry daiquiri – den är inte dum den.


 13. Vilket är mitt favoritmål?
Lätt. Middag på kvällen. Den måltiden kan jag planera i flera timmar, allt från recept, till att handla och sedan laga mat.

14. Vad finns på min pizza?
Det beror på vilket humör jag är på. Kan längta efter en white pizza med jordgubbar men ibland är det salami som jag suktar efter.

15. Finns det någon mat som jag inte gillar?
Jajamensan. Inälvsmat. Leverkorv är skitäckligt, likaså leverpastej. När jag var mindre serverades vi stekt lever och jag ryser fortfarande. Blodpudding. Usch.

Men nog om detta. Nu hoppar vi till ett jättegott recept, kotletter i kokos- och tomatsås. Trevlig fredag!

 

8 portioner

Ingredienser:

  • 8 benfria kotletter
  • salt
  • peppar
  • olja
  • 200 g svamp
  • 1 gul lök
  • 1 liten spetskål
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 250 ml kokosmjölk
  • sambal oelek
  • 3-4 msk scharlottenlökfond
  • 1 buljongtärning

Så här gör du:
Strimla kål, lök och svamp. Bryn i olja och ta upp. Ställ åt sidan en stund.
Salta och peppra kotletter och bryn ett par minuter på var sida. Lägg på svamp- och kålblandning.

Vispa ihop kokosmjölk, krossade tomater, sambal oelek, scharlottenlökfond och smula ned buljongtärning. Häll på kotletterna. Lägg på ett lock på grytan, sänk värmen och låt puttra i en timme.

Servera med frästa grönsaker

Liknande inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *