Home » Blogg » Kokos- och marängpaj (mjölkfri)

Kokos- och marängpaj (mjölkfri)

Har rensat i skafferi och kyl och en sak är säker. Jag får inte handla mjölkfritt margarin, kokosflingor eller lagerblad på flera månader. En period hade jag mani på att handla florsocker och jag hittade hur många paket som helst när jag städade. Jösses vad man samlar på sig och jag har haft en sådan röra i skafferiet så det har varit lättare att köpa på sig nytt än att ta tag i röran och leta upp det jag behöver. Efter städning och rensning har jag en bättre överblick och det innebär att det kommer att bli en hel del underliga smaksammansättningar framöver – för vi måste tömma innan nytt köps hem. Den här kakan byggen på den yoghurt som var kvar efter nyårsaftonens pannacotta och det jag hittade i skafferiet. Jag har som sagt så mycket kokos hemma så jag måste se till att bli av med det – och resultatet blev en riktigt saftig kaka med mycket smak av kokos.

kokoskaka01 kokoskaka02 kokoskaka03 kokoskaka04 kokoskaka05 kokoskaka06

Ingredienser:

Botten:

  • 25 g mjölkfritt margarin
  • ½ paket digestivekex eller andra mjölkfria kex

Pajfyllning:

  • 4½ dl Plantis Soygurt Creamy Vanilla
  • 1 ½ dl kokos
  • 1½ dl strösocker
  • 1 dl kokosmjöl
  • 4 ägg + 2 äggulor
  • saft från 1 lime

Maräng:

  • 2 äggvitor
  • liten gnutta salt
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 ½ dl kokos
  • flagad mandel

Arbetsbeskrivning:

Botten:
Lägg kexen i en plastpåse och banka med en kavel så att du får en smulig massa. Blanda med smält mjölkfritt margarin och och tryck ut smulorna i en bakform med löstagbar botten. Ställ åt sidan så länge.

Fyllning:
Häll Soygurt Creamy Vanilla i en bunke och vispa sedan samman med alla ingredienser. Inga krångligheter. Bara vispa och så är fyllningen klart. Häll smeten på pajbotten och sätt nu in pajen i 175 graders ugn i ca 30 minuter. Kakan ska inte vara helt torr när du tar ut den men den får inte heller vara för kladdig. Ta ut kakan och låt den svalna lite. Tio minuter i tio minusgrader gjorde susen för min kaka.

Maräng:
Vispa äggvitorna och en liten gnutta salt så att du får ett styvt äggviteskum. Vänd ned strösocker och kokos. Bred marängen på kakan och häll över lite flagad mandel. Sätt in kakan i ugnen igen, knappt 10 minuter. Låt kakan svalna innan du skär upp den.

Smaklig spis. Jag bjuder på ett par vackra bilder från ett gnistrande kallt, men bitvis grönt Skåne. Nicklas och jag tog en härlig promenad runt Svaneholms slott och vilken energikick jag fick efter den promenaden. Och saknar du söndagens veckomatsedlar så kommer de igång nästa söndag.

promenad01 promenad02 promenad03 promenad04

Liknande inlägg

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *