Home » Blogg » Gnocchi (gluten- och mjölkfri)

Gnocchi (gluten- och mjölkfri)

Sedan ett par veckor tillbaka äter äkta hälften gluten- och mjölkfritt och han har blivit så mycket bättre i sin mage, så vi får börja anpassa oss till den kosten. För mig innebär det att jag måste tänka om i matlagningen för jag är inte alls van att behöva tänka på gluten. Bara mjölkfritt. Det blir säkert ett bekymmer för mig när jag ska baka men det är bara att kavla upp armarna och testa sig fram.

Under de år som vi har levt med födoämnesallergi har jag aldrig ställt mig och lagat olika rätter – en för allergiker och en vanlig – utan har anpassat måltiden så att alla ska kunna äta av den. Jag älskar att laga mat men jag tror aldrig jag skulle ha tålamod att stå och tillaga olika sorters mat. Men jösses vad dyrt det är med glutenfritt. Ja egentligen är det dyrt med all specialmat. Jag skulle handla en yoghurt igår (alpro soya) och butiken tog hutlösa 32 kronor för en liter. Glutenfria lasagneplattor gick på 45 kronor. Helt sanslöst. Jag ska sätta mig i veckan och surfa runt och se vad som finns. Har du några tips till mig så tar jag tacksamt emot dom.

Häromkvällen slängde jag ihop en sallad med gnocci och det är en snabbvariant. Med snabb menar jag att jag inte lät potatisen kallna innan jag började arbeta ihop smeten hahaha . Potatisen var fortfarande varm när jag hällde i ägg och potatismjöl men det gick bra ändå att rulla bollar. Kokningen skippade jag utan stekte gnocchin istället på stekjärnet i lite olja. Tillsätter du lite hackad dill under stekningen så får du världens godaste gnocchi att servera till fisk. Bara ett tips. Jag serverade mina gnocchi med en sallad och jag åt rätten som den var, helt vegetariskt, och så åt äkta hälften det tillsammans med stekt korv. Så blev båda glada 🙂

4 portioner

Ingredienser:

 • 8 potatisar (medelstora)
 • salt
 • ½ dl potatismjöl
 • 1 ägg
 • salt
 • olja att steka i

Arbetsbeskrivning:
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet. Nu borde egentligen potatisen få stå och kallna lite, men vi var hungriga så det blev till att arbeta med varm massa. Stöt potatisen så du får en härlig massa. Knäck i ett ägg och rör ned potatismjöl. Salta. Forma till runda bollar som du steker ett par minuter på var sida.

Servera till en härlig sallad (jag gjorde en sallad på ruccola, tomater, paprika, svamp, skivade jordgubbar och sparris). Jag ringlade över lite hallonbalsamico och det blev gott. Kan ätas helt vegetarisk eller serveras till någon kött- eller korvrätt.

Spara

6 kommentarer

 1. Lotta säger:

  Har aldrig gjort gnocchi själv! Är lite lat, eller bekväm, så jag vet inte om jag ger mig på det! Bra tips dock.
  Har inga bra tips ang glutenfritt, men tänk på att de havrebaserade produkterna inte är glutenfria.
  Själv ska jag göra en allergiutredning så jag häller i mig så mycket mjölk jag kan nu. Fast blodprovet inte alltid visar rätt, har jag hört. Hoppas jag kan göra det snart för jag känner mig väldigt svullen. Även om nu mitt problem egentligen är klåda.

  • Åsa säger:

   Gnocchi är jättelätt att göra och går rätt fort att göra. Tog mig mindre än en timme att skala potatis, koka den och sedan röra ihop och steka dem. Och tack snälla för infon om havreprodukterna. Jag trodde de hade så lågt innehåll så de kunde räknas som glutenfria. Jaha, det blir nog inte så lätt som jag trodde. Hoppas du får svar om din allergiutredning. Mina prov har aldrig visat något men min kropp vet vad den tål och inte tål 🙂

 2. Lotta säger:

  Ja havreprodukterna har låg halt gluten, men dom räknas inte som helt glutenfria. Beroende på hur känslig din man är kanske han klarar av det? Det är jättejobbigt med både gluten och mjölkfritt.

  • Åsa säger:

   Vi tror han klarar av det för jag har haft det i matlagningen, men vi får helt enkelt testa oss fram och se vad som händer. Det är nya utmaningar varje dag 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *