Home » Blogg » Gahkko (mjölkfri)

Gahkko (mjölkfri)

Hej. Har ni en bra lördag? Jag har tillbringat större delen av lördagen hemma hos mina föräldrar för lite julbak och har just satt ned rumpan i soffan. Har så mycket att ta igen på hemmafronten och det är bara att inse att adventsstakarna kommer upp först imorgon.

I går var jag på tjejfest och det var så skoj. Måste bara få säga att jag absolut älskar tjejerna på mitt jobb. Vi har så roligt ihop och det är inget tjafs eller snack bakom ryggen. Vi respekterar varandra och det är så skönt att kunna samlas nio tjejer och bara umgås. Det är girlpower det och en bra start på helgen.

Jo, julbak. Till jul plockar vi fram vårt samiska arv och bakar Gahkko, som är en samisk variant av hällbröd. Jag älskar detta sega, mjuka mjukbröd och vi äter det bara en gång om året – till jul. Hällbröd har flera hundra år gamla anor, och har tre traditionella skepnader. I Norrland bakades kakbröd av typen Polarkaka medan västkustborna knådade fram Hönökakor. Samerna har också en variant av brödet, gahkko. (Källa). Vi äter det sega, mjuka brödet ljummet. Brödet ska vara så pass varmt att margarinet börjar rinna. Det är så gott! Och kom nu ihåg att det finns lika många recept på Gahkko som det finns mammor som bakar det. Detta är hur vi bakar det. Så här bakade min mormor gahkoo och så här bakar min mamma det. Och så här kommer jag att baka det när jag sedan tar över traditionen.

Brödet ska helst bakas i vedeldad ugn men eftersom vi inte har det så använder vi en helt vanlig ugn där vi sätter upp temperaturen till 300 grader. Förutom alla ingredienser så blir bakningen så mycket lättare om du också har :

  • Kruskavel
  • Vanlig kavel
  • En rund bakspade
  • En avlång bakspade
  • Borste för att borsta av mjöl
  • Pensel

Ingredienser till cirka 15 bröd

  • 1½ paket jäst
  • 15 dl vatten (värm cirka 8 dl och blanda sedan med kallt vatten. Degen jäser så mycket fortare)
  • 1 dl mörk sirap
  • 3 tsk salt
  • 3 tsk kummin
  • 3 tsk fänkål
  • 3 tsk brödkryddor
  • cirka 3/4 påse rågsikt
  • vetemjöl

Så här gör du:
Rör ut jästen med salt och vätska (som inte får vara för varm men inte heller för kall. Den ska vara lagon. Tillsätt sirap och kryddor. Rör ned 3/4 påse rågsikt. Kör i matberedare ett par minuter. Tillsätt vetemjöl, lite i taget. Degen får inte vara för styv. Bättre att degenär lös är hård.

Låt jäsa i cirka 20 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i 15 delar. Forma till rundlar.

Lägg lite mjöl på bakbordet och kavla ut en och en till en rundel. Lägg över på på en rund bakspade och kavla med en kruskavel. Fastnar degen så lägger du lite vetemjöl på den runda bakspaden.

Sätt ugnen på 300 grader och sätt in en bakplåt. För över brödet på plåten och baka av i 3-5 minuter. Med hjälp av en avlång bakspade tar du ut brödet, borstar av överflödigt mjöl och penslar det med en liten blandning av ett par matskedar sirap och vatten. Lägg på galler, lägg på handduk och börja om på nytt igen med att kavla ut bröd.

Liknande inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *