Home » Blogg » Espressocheesecake (mjölkfri)

Espressocheesecake (mjölkfri)

Så här under påsk bjuder jag på en riktigt söt, sammetslen cheesecake med espressosmak och den passar till alla tillfällen då man är sugen på espresso, cheesecake och choklad. Och det är man väl nästan alltid, eller? Kakan är smäktande mäktig. Vi var åtta stycken till bords och efter att alla tagit en bit så var halva kakan kvar, så jag tippar på att espressocheesecaken räcker till 12-16 gäster, beroende på hur stora bitar folk tar och hur hungrig man är. Inom parentes kan tilläggas att vi hade ätit middag innan vi åt efterrätt.

Jag hoppas att alla njuter av sin påskledighet och det är verkligen aprilväder. Det regnar och snöar om vartannat och idag har det varit riktigt grått, men å andra sidan är det knappt något jag märkt för jag har legat i migrän. Typiskt när man ska vara ledig och umgås. Saknar du veckans matsedel så kommer den på måndag.

Ingredienser:

  • 18 digestivekex
  • 75 g mjölkfritt margarin

Fyllning:

  • ½ dl sojagrädde
  • 6 msk espresso
  • 1 stor burk Imat Fraiche (500 g)
  • 1 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker

Chokladtäcke

  • 100 g mjölkfri choklad
  • 3 msk honung
  • 1 dl sojagrädde

Arbetsbeskrivning:
Lägg digestivekexen i en plastpåse och banka, med hjälp av en kavel, ut dem till smulor. Häll i en skål. Tillsätt smält mjölkfritt margarin och tryck sedan ut smulblandningen i en form med avtagbar botten. Sätt in i 175 graders ugn i ca 13 minuter.

Blanda alla ingredienser utom ägg i en skål. Vispa ned äggen en och en och rör om väl. Smaka av om du vill ha lite mer kaffesmak.

Häll blandningen i formen och sätt in i 175 grader i ca 45 minuter. Skaka lite lätt på formen – smeten ska vara fast i kanterna och lite ”gungig” i mitten. Stäng av ugnen och låt formen stå inne i en timme. Jag lät min cheesecake stå inne under natten. På morgonen satte jag in den i frysen och lät den stå inne tills det var dags att garnera den. Innan jag satten in den i frysen så lossade jag den från formen.

Värm sojagrädde och honung. Stäng värmen på plattan. Lägg ned chokladen och låt den smälta. Rör runt tills chokladen smält och bred över kakan. Sätt in i frys om den inte ska serveras samma dag.

Ta ut kakan ca 3 timmar innan servering.

Spara

Liknande inlägg

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *