Home » Blogg » Bullar med kanel- och bananfyllning (mjölkfri)

Bullar med kanel- och bananfyllning (mjölkfri)

Tänk att man kan göra så mycket gott av fyra gamla bananer. Jag  bestämde mig för att överraska kollegerna med lite eftermiddagsfika och efter lång överläggning med mig själv så kom jag fram till att  det absolut enklaste att göra var en sats kanelbullar som får trängas i en långpanna.

bullar med kanel- och bananfyllning

bullar med kanel- och bananfyllning

Traditionella kanelbullar är gott men eftersom jag också behövde bli av med ett par bananer som sett bättre dagar så bestämde jag mig för att baka in dem i receptet. Så jag gjorde en sats banansylt.
Sylten gjordes kvällen före så den fick stå och kallna men det går nog precis lika bra att göra satsen samma dag. Det bästa med den här banansylten är att du kan variera den. Om du har nötter, så grovhacka dem och släng ned i sylten. Det kan bara bli godare…

bullar med kanel- och bananfyllning

bullar med kanel- och bananfyllning

Ingredienser:

  • 4 övermogna bananer
  • 1 ½ dl strösocker
  • saft från ½ citron

Arbetsbeskrivning:
Mosa bananerna och blanda dem med strösocker och citronsaft i en gryta. Koka ihop några minuter under omrörning och låt sedan banansylten kallna.

Ingredienser kanelbullar:

  • 50 g jäst
  • 5 dl havredryck
  • 1 tsk salt
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 1 ½ dl strösocker
  • ca 16 dl vetemjöl

Fyllning:

  • banansylt
  • kanel
  • ägg
  • pärlsocker

Arbetsbeskrivning
Smält fettet. Tillsätt havredryck. Smula ner jästen i en skål och häll över degvätskan. Tillsätt socker, salt och vetemjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop degen tills den släpper bunken. Låg degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Knåda degen och dela den i två bitar. Kavla ut degen och strö över rikligt med kanel och hälften av banansylten. Rulla ihop längden och skär ut ca 2 cm bitar. Det gör inget om fyllningen trillar ut. Lägg bullarna i en långpanna. Den sylt  som ev runnit ut brer du den över bullarna som ligger i braspannan. Gör samma sak med den andra deghalvan.

bullar med kanel- och bananfyllningbananbullar04

Jäs 30 minuter.

Strö över pärlsocker och grädda bullarna i 250 grader i ca 10 minuter.

När bullarna kallnat kan du pensla över lite glasyr (florsocker och citronsaft).

bullar med kanel- och bananfyllning

Liknande inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *