Home » Blogg » Månadens gröna: Böngryta med friterad jalapenos (mjölkfri)

Månadens gröna: Böngryta med friterad jalapenos (mjölkfri)

När jag skrev min årskrönika så fick jag en påminnelse om att det står en slowcooker på vinden, så jag tog ned den och dammade av den. Det har blivit mycket godsaker sista tiden och byxorna spänner så nu varvar jag ned med lite snällare rätter vilket passar perfekt när Julia är vår januarivärd för månadens gröna och har temat billig vardagsmat. Jag håller på att gå igenom och tömma delar av vårt matförråd som blivit liggande i skafferiet och mitt tips är att du inte följer mitt recept slaviskt, utan ta det mer som en inspiration. Har du en massa andra grönsaker så stoppa ned dem i slowcookern.

Jag inventerade mitt förråd och hittade ett par påsar torkade bönor och det blev en böngryta som fick stå och puttra i 6 timmar.  Jag hittade också lök och ett par selleristjälkar och även det åkte ned i min slowcooker. När allt var klart så serverade jag böngrytan på en spenatbädd tillsammans med ett par friterade jalapenos och det blev en fin smakbrytning.

Och, jag brydde mig inte heller om att lägga bönorna i blöt under natten utan jag kokade dem som de var. Det gick åt lite extra vatten vid tillagningen så blötlägger du bönorna efter anvisning på paketet så får du nog minska ned vattenmängden. Det som blev över av maträtten frös jag in så nu har jag ett par matlådor framöver.

bongryta01 bongryta02 feferoni01

6-8 portioner

Ingredienser:

  • 400 g torkade kidneybönor
  • 400 g torkade kikärter
  • 2-2½ l vatten
  • 2 selleristjälkar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 paprika, strimlad
  • 3 buljongtärningar
  • chilipulver
  • kummin
  • spiskummin
  • salt
  • peppar

Jalapeno

  • 1-2 strimlad jalapenos
  • 1 ägg
  • vetemjöl
  • ströbröd
  • olja

Till servering
bladspenat (antingen färsk eller så förväller du den lite)

Arbetsbeskrivning:
Blanda allt i slow cookern och sätt på värmen. Jag körde på hög värme i fyra timmar och fick späda med lite vatten. Därefter satte jag ned värmen i två timmar. Smaka av med kryddor.

Strimla jalapeno om du inte köper färdigstrimlad. Vänd skivorna i vetemjöl, doppa dem därefter i ägg innan du vänder dem i ströbröd. Värm lite olja i en kastrull och lägg ned några jalapenos åt gången i grytan. Vänd ett par gånger och ta upp och låt rinna av på hushållspapper innan du serverar dem tillsammans med bönorna.

Nedan bild och länk är en adlinks (reklamlänk)

Jag köpte min slowcooker från Ellos förra året och är du själv sugen på att köpa en slowcooker så har de en på 6,5 liter som kostar 499 kr. Den räcker gott och väl om man är fyra till sex personer i hushållet. Är ni bara två stycken så är den i största laget och det är en av anledningarna till att jag inte använder den så ofta som jag gjorde tidigare. Ellos har även en multicooker på 1.5 liter för 999 kr och den kan du också använda som riskokare. Du behöver ingen slowcooker för att tillaga recepten ovanför utan kan använda en vanlig gryta. Du får då själv anpassa tillagningstiden.

74-7707 74-8607
Spara

Spara

Spara

Liknande inlägg

3 kommentarer

  1. Lotta säger:

    Låter praktiskt med en slow cooker!
    Nu kommer jag med mina frågor igen!
    I min familj gillar vi kalla såser, som bearnaise. Dottern upplyste mig om att Rydbergs beasås är mjölkfri. Var tvungen att kolla, och det ser ut att stämma! Känns på nåt sätt ”fel”, så jag vet inte om jag vågar äta. Du är mer van att kolla ingredienser, nästa gång du är i butik vill du kolla? Alt jag mailar bild. Skriver från mobilen o den klyddar nu så jobbigt skriva. Förlåt om jag är jobbig.

    • Åsa säger:

      Hej Lotta. Den såsen går bra att äta och det finns faktiskt en hel del såser som går att äta fast man är allergisk mot mjölkprotein (tack och lov). Jag är rätt dålig på det här med såser för jag älskar torr mat medan äkta hälften vill ha mycket sås… Och du är inte jobbig 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *